стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 червня

07 Червня 2022, 23:57
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 червня 7120
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 червня

Сто четверту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:57

Спальні райони Харкова знову обстріляли. Подробиці будуть зранку, повідомив заступник голови ОДА Роман Семенуха.

23:03

Глава Херсонської ОВА Геннадій Лагута повідомив, що у Кремлі поставили завдання колаборантам у Херсоні підготувати до осені "референдум" про включення області до складу РФ.

22:41

На сьогодні Україні вдалось повернути з Маріуполя 210 тіл загиблих військових. Більшість з них — оборонці «Азовсталі», повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони.

22:13

У Донецькій та Луганській областях ЗСУ протягом доби відбили 11 атак росіян, а також знищили їхній спостережний пост та два склади з боєприпасами.

20:44

У окупованому Херсоні від директорів шкіл вимагали розпочати новий навчальній рік з 1 вересня за російською програмою.

Однак лише двоє з майже 60 директорів шкіл міста погодилися на вимоги окупантів, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

20:28

Суспільне повідомляє про вибухи у Харкові.

19:20

Україна разом з ООН і партнерами опрацьовує можливість створити гуманітарний коридор для експорту зерна. Однак з огляду на нещодавній ракетний удар рф по зерновому терміналу в Миколаєві Україна не може виключати планів росії скористатися таким коридором для нападу на Одесу та південь України. 

Щодо Туреччини, яка також намагається допомогти розблокувати українські порти, між нею, Україною та росією наразі відсутні відповідні домовленості.

18:45

Оперативна інформація станом на 18.00 07.06.2022 щодо російського вторгнення.

Триває сто четверта доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України і не полишає спроб встановити контроль над містом Сєверодонецьк.  

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін. 

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Протягом дня ворог обстріляв населені пункти Сеньківка Чернігівська області, Сопич, Константинівка, Старі Вирки та Велика Писарівка Сумської області.

На Харківському напрямку противник веде бої з метою утримання зайнятих рубежів, продовжує обстріли наших військ, мінує місцевість. 

На Слов’янському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на підготовці військ до наступу на місто Слов’янськ. Обстріляв райони населених пунктів Велика Комишуваха, Долина, Курулька, Грушуваха, Червона Поляна та Шнурки.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог обстрілював підрозділи наших військ та цивільну інфраструктуру із ствольної  та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лисичанськ, Борівське та Метьолкіно. 

На Бахмутському напрямку українські воїни успішно стримують штурмові дії в районі населеного пункту Комишуваха. Також, безуспішними виявилися ворожі спроби штурму у напрямку Світлодарська та Вуглегірської ТЕС.

Біля Нагірного, наші захисники завдали вогневого ураження підрозділам окупантів. Після невдалої спроби штурму, ворог відійшов на позиції, що займав раніше.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти активних бойових дій не вели. 

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджував на веденні розвідки, утриманні займаних рубежів та відновленні втрачених позицій. Крім того ворожі підрозділи, вогнем артилерії, намагаються не допустити створення сприятливих умов для ведення контрнаступу нашими військами у Херсонській та Миколаївській областях.

На Бессарабському напрямку суттєвих змін в обстановці не відбулося.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника задіяно для  блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

Інтенсивність застосування ворожої авіації, завдяки вдалим діям нашої протиповітряної оборони, знижена. Зусилля зосереджуються на підтримці дій наземного угруповання і завданні ракетних ударів по об’єктах інфраструктури в глибині території України.

У зв’язку з втратами особового складу та військової техніки противник продовжує активно використовувати цивільну інфраструктуру та ремонтно-відновлювальну базу у Луганській та Донецькій областях.

18:05

6 червня російська армія обстріляла місто Часів Яр неподалік Бахмута на Донеччині — за словами місцевих, прилетіла касетна бомба. Кілька людей отримали поранення.

18:04

Одна людина загинула, троє — поранені внаслідок обстрілу житлового району Харкова ввечері 7 червня, повідомив міський голова Терехов.

17:29

Львівські десантники знищили близько 50 одиниць особового складу так званого «елітного полку» рф, – повідомляє голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Це відбулось під час бою, який тривав близько 14 годин. Ворог намагався перерізати одну стратегічно важливу трасу на сході України. Наші воїни з гранатомета NLAW підпалили російську БМД. А коли ворог зустрівся у близькому контактному стрілецькому бою з  українськими десантниками, то відступив. І залишав у лісосмузі тіла своїх загиблих.

17:26

Зарплати в Україні скоротилися на 25-50% з початку війни, – повідомляють в НБУ.

«Більшість підприємств не в змозі виплачувати зарплату на довоєнному рівні», – йдеться в повідомленні.

17:23

У російському міністерстві закордонних справ заявили, що глава МЗС рф сєргєй лавров у Туреччині 8 червня обговорить із головою турецького МЗС Мевлютом Чавушоглу поновлення мирних переговорів з Україною, – пише УП.

16:04

Харків'яни повідомляють про вибухи в районі Олексіївки.

15:15

З білорусі на територію Волинської області можуть зайти ворожі ДРГ, – припускає радник голови МВС Віктор Андрусів.

«Такі дії мають на меті відволікання і відтягування наших військ», – пише Україна 24.

15:10

Окупанти вимагають від шкіл Херсону переводити навчання на російські освітні програми, – повідомляє Головне управління розвідки.

Окупаційна адміністрація міста провела збори директорів місцевих шкіл, на яких було висунуто вимогу з 1 вересня розпочати навчальний процес за російськими освітніми програмами.

З близько 60 присутніх директорів шкіл пропозицію прийняли лише двоє.

14:22

Глава Міноборони росії сєргєй шойгу заявив, що російські загарбники відкрили сухопутне сполучення рф з окупованим Кримом через тимчасово окуповані південні області України, – пише УП.

13:25

ЗСУ тримаються на зайнятих позиціях у Сєвєродонецьку.

Про безпекову ситуацію в місті станом на зараз розповів голова міської військової адміністрації Олександр Стрюк в ефірі телемарафону «Єдині новини».

У місті все ще точаться вуличні бої, ситуація залишається вкрай складною, росіяни зосередили багато артилерії. ЗСУ роблять максимум, щоб відстояти Сєвєродонецьк.

Почали виходити на зв'язок люди, яких депортували з міста росіяни. Повернутися вони не можуть.

У Сєвєродонецьку залишається 10-11 тисяч населення.

Комунікації втрачені майже 1,5 місяця тому, вони потребують капітального відновлення.

13:17

російські війська, імовірно, відходять із Мелітопольського та частини Василівського районів Запорізької області через ротацію. Переміщення окупантів відбувається у напрямку Херсона, – повідомляє голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

13:14

На Київщині місцеві жителі підірвалися на міні в лісі. На щастя, обійшлося без жертв, – пише УП.

13:10

За добу поліція задокументувала 21 удар росіян по Донеччині – постраждали діти.

Зокрема окупанти обстріляли  15 населених пунктів: Бахмут, Авдіївка, Красногорівка, Часів Яр, Миколаївка, Мар’їнка, Курахове, Нью-Йорк, Орлівка, Піски, Богоявленка, Первомайське, Нетайлове, Георгіївка,  Берхівка.

Серед вбитих і поранених мирних жителів є діти. 

Ворог вів обстріли з ракетних установок, артилерії, реактивних систем залпового вогню «Град», «Смерч» і «Ураган».

Руйнувань зазнали 29 цивільних об’єктів: щонайменше 16 приватних і сім багатоквартирних будинків, птахофабрика, підприємство  тощо.

12:20

На Житомирщині СБУ затримала колишнього «ДНРівця», який намагався влаштуватися на службу в ЗСУ.

Досудове розслідування встановило, що уродженець Донеччини у 2019 році прийняв присягу на вірність так званій «днр» та упродовж року проходив військову службу у складі одного з НЗФ цієї терористичної організації.

Потім він транзитом через рф в’їхав на підконтрольну українській владі територію. І наприкінці 2021 року добровільно звернувся до місцевого військкомату, щоб потрапити до ЗСУ.

Перед тим він мав навчатися в одному підрозділів десантно-штурмових військ поблизу Житомира. Втім завдяки роботі СБУ на випередження його вдалося викрити та не допустити проникнення до лав ЗСУ. 

Наразі зловмисник затриманий.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу.

Також встановлюється справжня мета «палкого бажання» фігуранта проходити військову службу в Україні. У тому числі відстежуються зв’язки ексбойовика з псевдоспецслужбами так званої «днр» та ймовірність його співпраці з ними.

11:20

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 07.06 орієнтовно склали:
 
особового складу – близько31360 (+110) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1390 (+4) од,
бойових броньованих машин  ‒ 3416 (+16) од,
артилерійських систем – 694 (+4) од,
РСЗВ – 207 (+0) од,
засоби ППО – 96 (+0) од,
літаків – 212 (+1) од,
гелікоптерів – 177 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 553 (+2),
крилаті ракети – 125 (+0),
кораблі /катери – 13 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2405 (+10) од,
спеціальна техніка – 53 (+0).
 
Найбільших втрат противник зазнав на Слов’янському напрямку. 
 

11:14

Російський гауляйтер у Херсонській області кирило стремоусов повідомив, що в регіоні планують провести «референдум». Цим займеться «громадська рада», яка фактично виконує функції окупаційної адміністрації, пише Бабель.

11:07

Двоє людей загинули, семеро поранені внаслідок обстрілів Харкова та області протягом доби.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Загиблі – у Дергачах та Золочівській громаді, троє з поранених – у Харкові. Під обстріл у Харкові потрапив стадіон «Металіст».

10:13

Внаслідок обстрілу Баштанської громади Миколаївської області загинули дві людини і ще одна отримала поранення.

Про це повідомляє Миколаївська ОДА.

«Вночі, о 01:14 7 червня, ворожих обстрілів зазнала Баштанська громада. Внаслідок чого загинуло дві людини, одна - поранена. Пошкоджені адмінбудівля РВА та районної ради, міської ради, стадіон та спортивна школа», – йдеться в повідомленні.

09:45

В Київ вже прибули тіла загиблих захисників «Азовсталі». Патронатна служба полку «Азов» зустріла та разом з лікарями провела огляд та опис тіл. Важливо зазначити, що серед тіл загиблих третина – бійці полку «Азов», належність інших тіл до різних підрозділів з’ясовується. 

Наразі судмедексперти ведуть роботи, які за часом, попередньо, можуть тривати до трьох місяців. Про це повідомила Асоціація родин захисників «Азовсталі».

Згодом родини загиблих викличуть на експертизу та процедуру упізнання. Патронатна служба зараз дуже завантажена, але тримає зв’язок з Асоціацією родин захисників «Азовсталі», з родичами полеглих бійців і про наступні кроки повідомить згодом.

Продовжуються перемовини та розв‘язання організаційних питань щодо наступного обміну тілами загиблих героїв.

09:40

Росія досягла успіхів на Попаснянському напрямку протягом травня, але зараз її просування у цьому районі застопорилося.

Про це йдеться в новому розвідувальному огляді міністерства оборони Британії у вівторок, повідомляє Європейська правда. 

Розвідка відзначає, що протягом вихідних українські сили відбили частину Сєвєродонецька, хоча російські війська, ймовірно, продовжують окупувати східні райони міста. Більш широкий план росії, ймовірно, як і раніше, полягає у тому, щоб відрізати район Сєвєродонецька з півночі і з півдня.

Між тим, росія досягла успіхів на південному, Попаснянському напрямку протягом травня, але її просування у цьому районі застопорилося минулого тижня. 

Повідомлення про важкі артилерійські обстріли в районі Ізюма свідчать про те, що росія готується докласти нових зусиль на північному напрямку.

«Росії майже напевно потрібно домогтися прориву хоча б на одному з цих напрямків, щоб перетворити тактичні досягнення на успіх на оперативному рівні і просунутися до своєї політичної мети з контролю над усією Донецькою областю», – йдеться в огляді.

09:38

Російські окупанти намагаються укласти фіктивні шлюби, щоб втекти з війни. Найвигадливіші з них відпрошуються у командирів, щоб нібито встигнути на власне весілля.

Про це свідчать телефонні розмови російських загарбників, які перехопила Служба безпеки України. 

«Я уже, бл*дь, подруге там одной говорил: «Пойди, заявление подай в ЗАГС». Я об этом скажу тут. Бл*дь, нам сказали: «Ни*уя, не вариант». Такие вот дела…» –  розповідає окупант своєму знайомому. 

За його словами, через значну кількість відказників в армії рашистів значно посилили контроль. Тож тепер вони можуть повернутися додому лише у трьох випадках: поранення, смерть самого окупанта або ж близького родича.

Варіант з фіктивним шлюбом, який би оригінальним він не був, для цього вояки не склався. 

08:46

Наразі ворог продовжує штурм Сєвєродонецька, бойові дії тривають. Також відбито штурм росіян у напрямку Новоохтирки та Воронового. У районі Білогорівки противник використовує диверсійно-розвідувальні групи.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Протягом минулої доби відбито десять атак ворога, знищено один танк, три артилерійських системи, дві бойові броньовані машини, один автомобіль та два склади з боєприпасами. Підрозділи протиповітряної оборони збили два безпілотних літальних апарати типу «Орлан-10».

08:44

Росіяни обстріляли в Лисичанську ринок, гірничий коледж та школу, де постраждали дві людини, бої за Сєвєродонецьк – у розпалі.

Декілька годин рятувальники ліквідовували загоряння торговельних павільйонів ринку загальною площею 1 000 квадратних метрів. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Полум’я вдалося приборкати лише ближче до вечора.

Також руйнувань зазнали навчальні заклади міста – будівля гірничо-індустріального фахового коледжу, яка практично вигоріла, а також загальноосвітня школа, звідки евакуювали двох постраждалих. Ще трьох поранених у Лисичанську і Привіллі госпіталізували до лікувальних закладів інших регіонів – це два чоловіки та жінка.

Ще зранку 6 червня стався масований обстріл міста Золоте, де, за попередніми даними, зруйновано одразу 13 будинків. Вдень росіяни вдарили по місту Гірське – 11 пошкоджених будинків.

08:33

В ніч на 7 червня російський ворог обстріляв Середину-Буда.

Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Обстріл почався близько 5 ранку, було 7 пострілів з міномета і за ним відкрили й артилерійський вогонь.  Щонайменше 6 будинків, господарча споруда та гараж – пошкоджені, вирують пожежі. Пошкоджена також і лінія електропередач. 

Інформація по руйнуваннях уточнюється. Попередньо – загиблих та поранених серед місцевого населення немає.

08:29

Російські окупанти знищили у Миколаєві другий за величиною зерновий термінал в Україні.

Про це повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, пише УНІАН.

«Черговий російський ракетний удар, що сприяє глобальній продовольчій кризі. Російські війська знищили другий за величиною зерновий термінал в Україні в Миколаєві», – написав Боррель.

Боррель сказав, що цей удар суперечить нещодавнім обіцянкам президента росії путіна щодо безпечного проходу через Чорне море з українських портів для торгового судноплавства.

«Дезінформація, яку поширює Путін, щоб відкинути звинувачення, стає все більш цинічною», – написав він

За інформацією мера Миколаєва Олександра Сенкевича, 4 червня російські окупанти обстріляли об'єкт інфраструктури. В результаті спалахнули склади із зерновим шротом. Гасіння пожежі тривало аж до 6 червня.

На знімках у соціальних мережах у неділю видно, що термінал охоплений полум’ям. Миколаїв знаходиться поруч із одними з найбільш родючих зернових регіонів України.

08:25

В Херсонській області населення активно саботує оформлення російського громадянства. 

Про це повідомляє Центр національного спротиву.

Для роздачі своєї макулатури росіяни навіть віджали українські паспортні центри (ДП «Документ»), але охочих отримати громадянство окупанта немає. Це все попри агітацію та спроби підкупу. 

За даними розвідки, людям пропонують 10 тисяч рублів за громадянство та підтримку референдуму, але підтримки серед населення все одно немає.

07:55

Вночі під обстріл потрапила Баштанка на Миколаївщині. Про це повідомили кореспондентам Суспільного місцеві жителі. Інформація про травмованих і масштаби руйнувань уточнюється.

07:28

Криворізький район знову під обстрілами. Вночі ворог ударив з «Ураганів» по Зеленодольській громаді. 

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

У Великій Костромці поранений  46-річний чоловік. Він у лікарні. У селі пошкоджені будинки.

07:22

Оперативна інформація станом на 06.00 07 червня щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території білорусі. У рамках створення південного оперативного командування, передбачається збільшення чисельності збройних сил республіки білорусь до 80 тисяч осіб. Комплектування військових частин технікою та озброєнням планується здійснити за рахунок технічних засобів, що перебувають на зберіганні.
 
На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив, ознак створення ударних угруповань не виявлено. З метою демонстрації присутності та сковування Сил оборони продовжує утримувати у прикордонних районах Брянської та Курської областей до трьох батальйонних тактичних груп. З території російської федерації здійснено мінометні обстріли підрозділів наших військ в районах населених пунктів Ходине та Велика Писарівка Сумської області.
 
На Харківському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, прикордонних районів на північ від Харкова та стримуванні просування наших військ. Проводить дистанційне мінування місцевості у напрямку наступу наших військ на Рубіжне.
 
На Слов’янському напрямку противник зосереджує основні зусилля на продовженні наступу на напрямках населених пунктів Ізюм та Слов’янськ. Намагається просунутись у напрямку населених пунктів Довгеньке і Долина.
Ворог обстрілює позиції наших військ у районах населених пунктів Базалівка, Бражківка, Грушуваха. З метою уточнення положення наших підрозділів та корегування вогню артилерії здійснює повітряну розвідку з застосуванням БпЛА.
 
На Донецькому напрямку, окрім артилерійських обстрілів, ворог завдав авіаударів із літаків та вертольотів. Основні зусилля агресор зосередив на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.
 
На Лиманському напрямку противник активних бойових дій не вів. Завдав ракетного удару по населеному пункту Миколаївка за 4 км на схід від Слов’янська. Ворог продовжує штурм міста Сєвєродонецьк, бойові дії тривають. Наші воїни завдають противнику втрат.
 
На Бахмутському напрямку українські війська успішно протидіяли і відбили наступ противника у напрямках населених пунктів Нагірне, Берестове, Криничне, Роти. З метою посилення угруповання на напрямках Попасна, Миколаївка ворог здійснює передислокацію підрозділів.
 
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних бойових дій не вів.
 
На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на покращенні свого тактичного положення, утриманні зайнятих рубежів, поповненні боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів. Українські гелікоптери завдали ударів по скупченнях ворожих сил на Херсонщині, а літаки – по складах боєприпасів на Миколаївщині. 
Противник втратив понад 20 осіб та до 10 одиниць військової техніки.
 
З метою відновлення втраченого положення ворог, за підтримки артилерії та армійської авіації, здійснив наступальні дії в напрямку Лозове – Біла Криниця, успіху не мав. Для уточнення позицій наших військ ворог вів повітряну розвідку БпЛА.
 
У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».
 
За минулу добу захисники та захисниці України на Донецькому і Луганському напрямках відбили десять атак ворога, знищили один танк, три артилерійських системи, дві бойові броньовані машини, один автомобіль та два склади з боєприпасами. Підрозділи протиповітряної оборони збили два безпілотних літальних апарати типу «Орлан-10».
 

07:10

Інститут з вивчення війни (ISW): ВМС України заявили, що відтіснили російський Чорноморський флот більш ніж на 100 км від узбережжя України, що, ймовірно, послабить тиск російської блокади на південні порти України.

06:45

Ворог поширює фейки в Маріуполі – у людей хочуть спровокувати антиукраїнські настрої.
 
Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки з посиланням на радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка.
 
Росіяни поширюють брехню про те, що всі пенсії та виплати з карток маріупольців будуть спрямовані на користь ЗСУ, якщо їх не зняти. Насправді, всі гроші на банківських рахунках громадян України зберігаються і не перераховуються без їхньої особистої згоди.
 
Окупанти стверджують: всі, хто залишається в місті, є злочинцями і підлягають арешту при перетині блок-посту в Україні. Люди, які опинились на тимчасово окупованій території, є громадянами України. Їх не переслідують.
 
Загарбники переконують, що при перетині блок-посту в Україні всіх чоловіків одразу мобілізують.  Насправді, ніхто навіть не вручає повістки – ані в пунктах перетину лінії зіткнення, ані при постановці на військовий облік.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024