стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 червня

06 Червня 2022, 23:59
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 червня 5635
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 червня

Сто третю добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:59

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 103-го дня війни.
«Щоб не зменшувалась увага до України, до нашої боротьби за свободу, кожен і кожна мають продовжувати говорити про те, що відбувається. Поширюйте інформацію. Підтримуйте наші потреби. Звичайно, передусім це стосується журналістів. І сьогодні, до речі, хочу побажати їм не замикатися на нашому внутрішньому українському контексті. Що більше буде сказано про Україну у світі, то швидше ми зможемо закінчити війну та звільнити нашу землю», – зазначає Володимир Зеленський.

23:21

російські окупаційні війська за вечір 40 разів обстріляли Сумську область, повідомив голова Сумської ОВА (ОДА) Дмитро Живицький.

«Близько 18:30 по території Великописарівської громади було 6 «приходів» з міномета. Ближче до 19-тої години, по Хотінській громаді ворог вів мінометний вогонь — близько 17 ударів. Після 20 години ворог відкрив вогонь, ймовірно, із САУ зі свого боку по території Ворожбянської громади, було 17 вибухів», – повідомив очільник ОВА.

В усіх випадках жертв немає.

23:10

За 6 червня росіяни вбили 4 мирних жителів Донеччини: 2 у Нью-Йорку, 1 у Часовому Ярі та 1 у Пісках. Ще 7 людей отримали поранення, повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

22:48

У Слов’янську вже залишилось не більше 24 тисяч жителів – решта евакуювалась.

Про це голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив у Фейсбуці

«Люди продовжують виїжджати у більш безпечні регіони, а ми продовжуємо їм у цьому допомагати», – зазначає він.

22:28

Український воїн, адвокат і громадський діяч Масі Найєм вперше після поранення прийшов до тями.

Про це він написав у фейсбуці.

«Прийшов до тями. Одного ока в мене не буде ніколи. Іншим бачу погано. Був брат, Татка, Костя і рідні партнери компанії. Більше переживаю за свого друга, він все ще в комі. Все буде Україна! Фото не викладаю. Я собі таким не подобаюсь», – зазначив Найєм.

22:06

Станом на 21:00 6 червня українські захисники зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили 10 атак ворога. На двох локаціях ще тривають бої.

Про це інформує пресцентр ОС.

«Окупанти обстріляли більше 20 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 48 цивільних об’єктів, з них: 42 житлові будинки, ліцей, гірничо-індустріальний коледж, птахофабрику, будівлю департаменту цивільного захисту, приміщення сімейно-спортивного клубу. В результаті цих обстрілів загинуло 2 цивільні особи, 12 отримали поранення», – йдеться у повідомленні.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:

  • 1 танк;
  • 3 артилерійські системи;
  • 2 бойові броньовані машини;
  • 1 автомобіль;
  • 2 склади з боєприпасами.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили два безпілотні літальні апарати типу «Орлан-10».

21:55

Окупанти покинули майже всі блок-пости Мелітопольського району, повідомив міський голова Іван Федоров

«Героїчні українські військові роблять все можливе, щоб звільнити населені пункти від рашистів», – зазначає. 

21:16

Сьогодні між 18-19 годинами прикордонники тричі фіксували обстріли української території з боку РФ.

Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на пресслужбу ДПСУ.

Зокрема близько 18-ї години ворог з боку російського села Чорноземний городок мінами калібру 120 мм обстріляв ділянку біля кордону у Городнянському районі Чернігівщини.

Ще два обстріли рашисти вели по Сумщині. По прикордонню Охтирського району ворог випустив 6 мін, цю ж ділянку сьогодні атакував російський дрон, який скидав вибухові пристрої.

Ще 17 мін ворог випустив по прикордонній території Сумського району

20:30

Російські окупанти передали Україні перші тіла українських захисників, які загинули на заводі «Азовсталь» – це відбулося в рамках обміну тілами 4 червня. Як інформує УП, про це пише Associated Press

Росія розпочала передачу тіл українських бійців, які загинули на металургійному заводі «Азовсталь».

Екскомандир «Азова» Максим Жорін повідомив, що десятки тіл бійців, витягнутих з руїн розбомбленого заводу, були доставлені до Києва, де проводиться аналіз ДНК для ідентифікації останків.

Про вилучення останків бійців з руїн «Азовсталі» український уряд не повідомляв, але родичі солдатів, які загинули на заводі, обговорили процес із журналістами.

Жорін підтвердив, що останки, витягнуті з «Азовсталі», були серед тих, які обміняла Україна та РФ у кількості 160 на 160. Обмін відбувся 4 червня, але в українському міністерстві деталей не повідомляли.

Брат бійця «Азова», який зник безвісти і імовірно загинув на заводі, розповів, що як мінімум дві вантажівки з тілами з «Азовсталі» були доставлені у військовий шпиталь у Києві для впізнання. 

18:46

Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 18:00 6 червня щодо російського вторгнення
На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не здійснював. Обстановка особливих змін не зазнала.
На Сіверському напрямку у прикордонних районах Брянської та Курської областей противник утримує окремі підрозділи зі складу 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу. Також, в Брянській області, у безпосередній близькості до державного кордону з нашою державою, розташовуються ворожі артилерійські підрозділи.
На Слобожанському напрямку противник продовжує ведення бойових дій в прикордонних районах на північ від міста Харкова.
Ремонтно-відновлювальні підрозділи ворога ведуть роботи з відновлення зруйнованого залізничного мосту через річку Оскіл в районі залізничної станції Куп’янськ-Вузловий.
На Харківському напрямку ворог веде оборонні бої з метою стримування просування підрозділів Сил оборони до Державного кордону та утримання контролю над автошляхом Бєлгород – Куп’янськ. В районах населених пунктів Шестакове, Перемога та Байрак провів дистанційне мінування ділянок місцевості.
На Слов’янському напрямку веде підготовку до відновлення штурмових дій з метою покращення тактичного положення. Для поповнення втрат, яке зазнало угруповання військ, здійснює підготовку особового складу на території російської федерації.
Наші підрозділи успішно відбили штурм на напрямку населеного пункту Довгеньке. Завдали російським окупантам втрат. Ворог відійшов.
На Донецькому напрямку тривають заходи з відновлення боєздатності окупаційних підрозділів. На окремих полігонах відзначено проведення заходів бойового злагодження мотострілецьких і танкових підрозділів противника, доукомплектованих мобілізованими.
Основні зусилля ворог зосереджує на спробах встановлення повного контролю над містом Сіверодонецьк та блокування наших військ у районі населеного пункту Лисичанськ. Наші воїни зводять нанівець намагання ворога взяти під контроль автошлях Бахмут – Сіверодонецьк.
На Лиманському напрямку, з метою знищення фортифікаційних споруд, ворог обстрілював наші підрозділи із мінометів та артилерії в районах Тетянівки та Пискунівки. Завдав ракетного удару по Миколаївці.
Наші воїни утримують контроль у місті Сівєродонецьку, бої тривають у східній частині міста. Відбили ворожий штурм у напрямку Новоохтирка та Воронове.
На Бахмутському напрямку, з метою підтримки дій підрозділів, ворог обстрілює зі ствольної та реактивної артилерії, мінометів райони населених пунктів Берестове, Федорівка і Миронівка. Завдав авіаційного удару вертольотами Ка-52 поблизу Ротів.
З метою розвідки маршрутів висування та уточнення позицій наших військ противник використовує диверсійно-розвідувальні групи, що діють у районі Білогорівки.
На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. Здійснював артилерійські обстріли в районах Богоявленки, Володимирівки, Малинівки та Щербаків.
Ворог посилив угруповання військ силами до батальйонної тактичної групи на Запорізькому напрямку.
На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів. Здійснює підготовку до активізації бойових дій.

18:05

В руках російських окупантів перебувають понад 2,5 тисячі українських бійців з Азовсталі. Їхнім визволенням займається ГУР Міноборони, – повідомляє президент Зеленський.

17:53

Про підозру повідомили військовослужбовцю рф на Чернігівщині.

Окупант вбив мешканця села, вистріливши з вогнепальної зброї у голову чоловіка на подвір’ї його власного житлового будинку. Після цього здійснив ще декілька пострілів з пістолета в сторону двох цивільних осіб, які намагалися врятуватися, спричинивши їм тілесні ушкодження.

Прокурори Прилуцької окружної прокуратури Чернігівської області заочно повідомили військовослужбовцю рф про підозру, – пише Україна 24.

17:49

На блокпостах тимчасово окупованої Херсонщини загарбникам дозволили розстрілювати цивільних.

Про це свідчить перехоплена СБУ розмова двох окупантів із так званої «ДНР». Вони забезпечують патрулювання для рашистів на сусідніх блокпостах у Херсонській області.

«Мне сказали: если подозрительная личность, без разговоров сжигать нах*й… У меня приказ от майора такой: появляется машина или фура, или шо с яблоками, смотришь, спрашиваешь: «Шо везешь?». Если человек подозрительный, е*ашить без разговоров», – розповідає вояка з позивним «сєдой».

А його співбесідник уточнює: «…Ага, с твоей стороны вы их первыми будете сжигать. А если не успеете, то мы?»

17:39

Ситуації на прикордонні Сумщини: зранку  території рф ворог відкрив вогонь з мінометів.

Близько чотирьох ударів по Великописарівській громаді.

По обіді росіяни зі своєї сторони відкрили вогонь з мінометів по території Шалигінської громади. Близько 30 прильотів.

Продовжився також мінометний вогонь по території Великописарівської громади. Повідомляють про десять прильотів.

А перед тим ворожий БПЛА скинув  саморобний вибуховий пристрій.

Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила

17:36

Табір для військовополонених росіян з'явився в Україні. Про це пише Україна 24.

Зазначається, що рівень утримання військовополонених «трохи краще, ніж утримання ув'язненого чи засудженого».

В окупантів є доступ до засобів гігієни, вони мають краще харчування та зв'язок із Червоним хрестом.

17:18

У РНБО попередили про ймовірні плани кремля.

Повідомляється, що росія може влаштувати теракт з людськими жертвами у Європі, який може стати переломним моментом в історії постачання зброї Україні та «козирем» ручної пропаганди рф.

17:15

Росіяни обстріляли свою ж територію біля Сумської області. Йдеться про прикордонне селище Тьоткіно Курської області. Постраждали будинки, залізниця та завод, – повідомляють у Сумській ОВА.

16:45

Українські захисники на Слов'янському напрямку відбили наступ російських окупантів та відкинули ворога.

Загарбники наступали у напрямках Великої Комишувахи, Вірнопілля, Дібрівного, Долини та Богородичного, проте зазнали поразки та відступили. 

Про це заявив речник МО України Олександр Мотузяник.

15:28

У Маріуполі поширюється холера. Окупанти закривають місто на карантин. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив радник мера Петро Андрющенко.

«Ми спостерігаємо, як місто зачиняється. Крім того, почала надходити інформація, що російська сторона у Ростові-на-Дону підготувала вже окремі інфекційні відділення, де вони готуються приймати власних військових, які можуть потрапляти внаслідок епідемії, і слово «холера» звучить всередині міста, всередині окупаційної влади і їх кураторів», – йдеться у повідомленні.

14:59

ЗМІ та Telegram-канали повідомляють про сильний обстріл Донецька. 

14:55

СБУ нейтралізувала злочинний осередок на Чернігівщині, який готувався допомогти ворогу у разі повторного вторгнення.

До складу угруповання входило троє представників кримінальних кіл, яких російські спецслужби залучили до підривної діяльності. У них виявили зброю та обладнання російського спецназу.

14:47

В перехопленій розмові мати російського окупанта розповідає сину новини, які поширюються серед родичів відправлених в Україну військових: «Там від 15-ї (бригади) від пацанів, що були на дислокації, 20% живих залишилось і повно зниклих безвісти. Загалом – страшно все. Від 31-ї бригади 100 людей залишилось», – інформує Головне управління розвідки МО України.

Далі пояснює сину, чому ротація, яку обіцяли провести ще 23 травня, так і не відбулась: «Людей не набрали. Інвалідам сказали 13 числа – вони придатні всі. Постановили, щоб вони всі в розташуванні частини були».

13:37

росіяни обстріляли Харківщину. Є загиблі та поранені, – повідомляє пресслужба Дергачівської міської ради.

Обстріли тривають.

13:12

Так званий голова окупаційної адміністрації на Херсонщині Володимир Сальдо заявив, що в окупованій області відзначать день росії.

11:15

У Чугуївському районі на Харківщині ворожими обстрілами пошкоджено газопровід, що забезпечував блакитним паливом майже 1,8 тисячі домоволодінь.

11:09

У Маріуполі люди непритомніють у чергах за їжею. 

Наразі гуманітарка від окупантів – єдина можливість прогодуватись для місцевих жителів. І це справжнє знущання над ними.

9:59

У Миколаєві чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

9:32

Ситуація в регіонах:

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Чернігівщині, Сумщині, Київщині та Житомирщині.

Харківщина: увечері та вночі обстрілювали житлові райони окраїн Харкова, зокрема Салтівку. За попередніми даними, постраждалих немає.

Вночі обстрілювали Близнюки, Первомайський та с. Слобожанське. По області протягом доби обстрілювали Ізюмський район, Чугуївський та Харківський. Загалом по області за добу 10 поранених, 3 загиблих.

Донеччина: обстріли по всій лінії фронту зі стрілецької зброї, танків, артилерії, мінометів, РСЗВ «Град»; ракетні удари. Під обстрілами — Авдіївка, Слов’янськ, Дружківка, смт. Нью-Йорк, Часів Яр, Бахмут, Краматорськ. Пошкоджено 20 об’єктів, серед яких житлові будинки та промислові об'єкти. Загинуло 2 цивільних. Триває евакуація населення.

Миколаївщина: вночі один із районів міста Миколаїв зазнав артилерійських обстрілів, сталося пошкодження приватного житлового будинку. Миколаївський район: вночі у результаті потрапляння ворожих боєприпасів та їх уламків у с. Лупарево Галицинівської громади загорілася господарча будівля та суха трава на відкритій території.

Херсонщина: ситуація в області критична у всіх напрямках: відсутність мобільного та Інтернет-зв'язку, провізії, ліків та готівки. Місцеві жителі повідомляють про мінування. Так внаслідок мінування берегів моря, зокрема, у Лазурному, на російській міні підірвались троє місцевих жителів. Всі загинули.

 

Бої тривають на кордоні областей та у Бериславському районі. Там ворог хоче відновити втрачені позиції та веде обстріл сіл. Критична ситуація на території Калинівської та Великоолександрівської громад. У Херсоні все більше з’являється патріотичних українських написів, місцеві жителі знімають прапори країни агресора з установ.

9:18

Російська ракетна атака на Київ у неділю вранці, ймовірно, була спробою зірвати постачання західної військової техніки — розвідка Британії.

8:50

Збройні сили України у небі над Полтавською областю збили російську ракету.

8:48

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 31250 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1386 (+5) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3400 (+8) од,
  • артилерійських систем – 690 (+4) од,
  • РСЗВ – 207 (+0) од,
  • засоби ППО – 96 (+1) од,
  • літаків – 211 (+1) од,
  • гелікоптерів – 176 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 551 (+3),
  • крилаті ракети – 125 (+3),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2395 (+35) од,
  • спеціальна техніка – 53 (+0).

 

Найбільших втрат противник зазнав на Слов’янському напрямку.

8:21

Одесу вночі не обстрілювали, протягом доби ворог відвів деякі кораблі до пунктів базування у тимчасово окупованому Криму. Втім, може завдати до 12 ударів крилатими ракетами. Підрозділи ЗСУ готові до відбиття атак.

8:19

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай про ситуацію в регіоні:

Росіяни штурмують Сєвєродонецьк, багато руйнувань у Гірській громаді.

А ще рятувальники ліквідували пожежу на площі близько тисячу квадратних метрів в Лисичанську. Росіяни обстріляли пекарню, яка до останнього випікала хліб для місцевих жителів.

Крім пекарні постраждали декілька будівель  державних установ та дві багатоповерхівки. Під час ворожого обстрілу Привілля зазнала поранень місцева жителька. До лікарні її доправили поліцейські. Більш серйозні руйнування в Гірській громаді. Це 16 будинків у Золотому, три – в Гірському. Також шість будинків зруйновано у Врубівці. Скільки у Сєвєродонецьку – порахувати важко, бо там точаться вуличні бої. Втім, Збройні сили України тримають оборону. У цьому пересвідчився і Глава держави, який вночі відвідав передові позиції на Луганщині.

Після ворожих обстрілів постраждала також цивільна інфраструктура в районах Метьолкіного, Борівського, Устинівки, Тошківки.

Із мінометів, ствольної та реактивної артилерії обстріляні Золоте, Оріхове, Гірське, Врубівка.

Окупанти вели штурмові дії в районах Білогорівки та Миколаївки. Ворог зазнав значних втрат у живій силі та техніці.

Авіаційних ударів завдано по цивільній інфраструктурі в Лисичанську.

Загалом за минулу добу відбито сім атак ворога, знищено чотири танки, три артилерійських системи, вісім бойових броньованих машин та три одиниці автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони збили бойовий вертоліт Ка-52 та безпілотний літальний апарат.

7:04

Оперативна інформація станом на 06:00 06.06.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася сто третя доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в обстановці не відзначається. На території республіки білорусь, вздовж Державного кордону України, зберігається присутність окремих підрозділів збройних сил російської федерації, які мають на озброєнні оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер-М», зенітно-гарматні комплекси «Панцирь-С1», зенітні ракетні системи С-400 та літаки оперативно-тактичної авівації.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. З метою демонстрації присутності у прикордонних районах діють окремі підрозділи противника, які здійснюють обстріли цивільної інфраструктури населених пунктів Чернігівської та Сумської областей України.

На Слобожанському напрямку противник продовжує обстріли підрозділів Сил оборони із ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів та танків. З метою підтримки наступальних дій ворог посилено відновлює транспортну інфраструктуру та наводить понтонно-залізничні переправи через річки на тимчасово захоплених територіях. 

На Харківському напрямку окупанти ведуть активну оборону, основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих рубежів. З метою підвищення стійкості оборони ворог проводить додаткові заходи з інженерно-фортифікаційного обладнання позицій. Для сковування дій Сил оборони веде інтенсивні артилерійські і мінометні обстріли наших позицій. Крім того, ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Базилівка, Кутузівка та Петрівське. 

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на продовженні наступальних дій в напрямку населеного пункту Слов’янськ. 

Із артилерії різного калібру ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Велика Комишуваха, Вірнопілля, Дібрівне, Нова Дмитрівка та Курулька. 

На Донецькому напрямку підрозділи агресора  здійснюють вогневе ураження позицій наших військ вздовж всієї лінії зіткнення. Ворог завдав ракетно-авіаційних ударів по Слов’янську, Лисичанську та Оріховому.

На Лиманському напрямку, за підтримки артилерії, противник веде наступальні дії в районі Святогірська. Також ворог веде штурмові дії у напрямку населених пунктів Щурове та Старий Караван. І там, і там тривають бойові дії.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог обстрілював наші війська з мінометів та артилерійських систем різного типу. Постраждала також цивільна інфраструктура в районах населених пунктів Метьолкіно, Борівське, Устинівка, Тошківка та інших. Окупанти продовжують штурмувати  Сєверодонецьк.

На Бахмутському напрямку противник вів обстріли позицій наших підрозділів із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Золоте, Оріхове, Гірське, Врубівка, Клинове, Білогорівка, Покровське та Роти. Застосував штурмову та армійську авіацію для авіаударів неподалік  Бахмута та Берестового. Вів штурмові дії в районах населених пунктів Комишуваха, Берестове та Миколаївка. Ворог зазнав значних втрат, успіху не має, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Новобахмутівки, Кам’янки, Авдіївки, Микільського, Золотої Ниви та Полтавки. 

На Південнобузькому напрямку, з метою сковування наших військ, окупанти здійснювали обстріли із артилерії різного калібру в районах населених пунктів Таврійське, Нова Зоря, Степова Долина, Новомиколаївка та Кобзарці.

Ворог продовжує інженерне обладнання позицій в районах Шевченівки, Ольгіного та інших населених пунктів. 

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито сім атак ворога, знищено чотири танки, три артилерійських системи, вісім бойових броньованих машин та три одиниці автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони збитоли бойовий вертоліт Ка-52 та безпілотний літальний апарат.

6:52

У Херсоні чутно вибухи.

6:51

Американський Інститут вивчення війни (ISW): За останні 48 годин українській військові провели успішну контратаку у Сєвєродонецьку та відтіснили росіян до східної околиці міста та з південних населених пунктів.

Такі контратаки змусять російські війська залишити вразливими свої позиції на інших напрямках воєнних дій.

2:03

Поточна оперативна обстановка на півдні України за добу 5 червня.

Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».

В операційній зоні наших сил оборони обстановка динамічно-напружена.

Противник намагається покращити своє положення, але, не маючи успіху, укріплюється на оборонних рубежах.

Протягом дня по наших позиціях ворогом нанесено авіаційний удар гелікоптерами Ка-52. У відповідь, по ворожих підрозділах, нашою авіацією нанесено три ураження.

Також, при виконанні вогневих завдань нашими ракетно-артилерійськими підрозділами з обліку боєздатних назавжди викреслено 59 рашистів, танк та шість інших броньованих машин, зенітно-ракетний комплекс «ТОР М1», реактивна система залпового вогню, самохідна гаубиця «Гвоздика», п'ять автівок. Також в трьох різних населених пунктах Херсонщини знищено три польові склади боєприпасів.

Тим часом, окупаційна влада на Херсонщині відбирає приватний бізнес у місцевих підприємців. Зокрема, загарбники хочуть привласнити регіональні АЗС, щоб на них продавати завезене з Криму пальне.

На Миколаївщині ворог продовжує обстріли населених пунктів вздовж лінії зіткнення і в тилу наших підрозділів, намагаючись створити ілюзію свого панування на максимально можливій частині області.

В Чорному морі корабельне угруповання ворожих кораблів вкотре переформатовується. Наразі, в готовності до нанесення ракетних ударів з моря перебувають один надводний корабель і один підводний човен, споряджені 12 крилатими ракетами. Також в готовності до дій перебувають п'ять великих десантних кораблів.

Отже, заборона відвідування узбережжя, що є наразі не місцем відпочинку, а потенційним рубежем оборони, попередження про небезпеку купання в морі через загрозу детонації морських мін, так само важливі, як сигнали повітряної тривоги, і їх не варто ігнорувати, заради збереження власного життя.

1:31

У ЗСУ підтвердили, що російський генерал-майор Роман Кутузов ліквідований.

1:19

Головне зі звернення Президента:

Був у Запоріжжі, Запорізькій області. Підтримав наших військових, нагородив найкращих. Заслухав доповідь. Були на позиціях. 

Провів зустріч з головою обласної державної адміністрації, місцевим керівництвом поліції, Служби безпеки, а також деякими мерами тимчасово окупованих міст. 

Зустрівся з маріупольцями, яким вдалося виїхати з міста живими і з дітьми. Тут їх зустріла Хортиця. По-людськи й тепло. Умови – бачив – тимчасові, але непогані. Зрозумів їхні складні питання. Думаю, вирішимо.

У когось чоловік пішов воювати, у когось – у полоні, у когось, на жаль, загинув. Просто трагедія. Ні дому, ні близької людини. Але треба жити заради дітей. Реальні герої – вони серед нас.

Після цього поїхав з керівником Офісу на схід. Були в Лисичанську, були в Соледарі. Пишаюся кожним і кожною, кого зустрів, кому тиснув руку, з ким спілкувався, кого підтримав.  

Дещо привезли військовим. Про це детально не буду. А дещо привезли від них вам. Це важливо. Впевненість привезли. І міцність. Я бажаю їм здоров'я. Їхнім батькам – уклін. Всім нам – перемоги.

0:08

Волонтери скасували евакуацію з окупованих територій Харківщини, що мала відбутися у понеділок, 6 червня. 

Про це Суспільному ввечері 5 червня повідомили в організації «Допомагаємо виїхати», яка займається підготовкою евакуації.

«На жаль, надійшла інформація про підготовку провокацій. Зараз терміново сповіщаємо всіх про скасування евакуації у зв'язку з небезпекою», — йдеться у повідомленні.

Попередню евакуацію волонтери проводили наприкінці травня — виїхати з окупації змогли понад 1,5 тисячі людей.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром