стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 5 червня

05 Червня 2022, 19:30
Реакція світу на війну росії проти України 5 червня 2270
Реакція світу на війну росії проти України 5 червня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

19:30

Сполучені Штати дали «зелене світло» двом європейським компаніям, італійській Eni та іспанській Repsol, для постачання венесуельської нафти до Європи.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на наближених до процесу співрозмовників.

Держдепартамент США близько місяця тому звернувся із листами до компаній та закликав їх відновити постачання у сподіванні, що венесуельська нафта допоможе Європі зменшити залежність від Росії. У листах компанії запевняли, що їм не загрожуватимуть штрафи за ввезення венесуельських нафтових вантажів для стягнення заборгованості.

Такий крок не лише перенаправити частину вантажів Венесуели з Китаю, а й може мати вплив на президента Венесуели Ніколаса Мадуро щодо відновлення політичних переговорів з опозицією.

Компанії зможуть доставляти венесуельську нафту вже наступного місяця, аби замістити російські постачання на європейському ринку. Венесуела перебуває під нафтовими санкціями США з 2019 року.  

Очікується, що купівля нафти Eni та Repsol не будуть великими й не спричинять суттєвого впливу на світові ціни на нафту. Крім того, Венесуела не отримуватиме кошти напряму – нафтові поставки зараховуватимуть країні у погашення її боргу. Як наслідок, Вашингтон вважає, що державна нафтова компанія Венесуели PDVSA не отримає фінансової вигоди від цих операцій, на відміну від її продажів нафти Китаю. 

Ключовою умовою, сказав один із людей, було те, що отримана нафта «повинна відправитися в Європу. Її не можна перепродати в іншому місці».

Згідно з попередньою програмою завантаження PDVSA від 3 червня, яку побачило Reuters, PDVSA не планувала передавати вантажі для Eni і Repsol цього місяця.

11:55

російська артилерія, яка веде вогонь по українських позиціях з території рф, є цілком виправданим об’єктом для ураження, вважає експосол США в Україні, віцепрезидент Інституту миру Сполучених Штатів Вільям Тейлор, якого цитує «Укрінформ».

«Якщо ми говоримо про російські військові підрозділи, які ведуть вогонь по українській стороні, – це і є цілі. Немає значення, де вони розташовані – в Україні або Росії».

Вільям Тейлор
Вільям Тейлор

На переконання Тейлора, в такій ситуації російська артилерія, що стріляє з території РФ, буде цілком виправданими цілями для ураження. Дипломат погодився, що Україна потребує більше військової допомоги. При цьому, за його словами, ключове значення має терміновість поставок: чим швидше, тим краще.

Тейлор нагадав, що Росія також має великий арсенал зброї, яким завдає значних ударів по українських позиціях. Тож системи HIMARS та MLRS забезпечать ЗСУ додаткову відстань, щоби не бути ураженими ворожим вогнем.

«Сполучені Штати мають робити більше, надавати додаткову індивідуальну зброю, взагалі більше видів зброї. Системи HIMARS та MLRS – це гарний хід, добре, що адміністрація прийняла таке рішення. Зараз вони можуть розширити це й надіслати більше боєприпасів, ракет для цих пускових установок, це важливо. Сполучені Штати мають підтримувати Україну просто зараз усім, чим можемо».

11:27

У Варшаві біля посольства Угорщини організували перформанс на знак протесту проти блокування Будапешта нафтових санкцій проти рф. Про це пише «Європейська правда». Акцію організували активісти Euromaidan-Warszawa. Під час перформансу Віктор Орбан офіційно відкрив варшавський відрізок нафтопроводу «Дружба» та організував гучне святкування з цього приводу.

«Дружба» – найкривавіший нафтопровід світу. Прямо з труби лилась українська кров. Орбан частував учасників святкування свіжою українською кров‘ю та запрошував усіх до танцю на кістках українців. Учасники охоче пили та танцювали під хіти угорської музики», – написала на своїй сторінці у Facebook одна з організаторок Наталя Панченко.

10:00

Іспанія готова передати Україні зенітно-ракетні комплекси та бойові танки «Leopard». Як повідомляє Європейська правда, про це пише іспанське видання El Pais із посиланням на урядові джерела.

«Згідно з джерелами в уряді, Іспанія готова зробити якісний стрибок у військовій підтримці України проти російського вторгнення. Якщо досі вона доставляла боєприпаси, засоби індивідуального захисту та легке озброєння (гранатомети С-90 або кулемети), то зараз готується постачання важкого озброєння», – йдеться у статті.

За даними видання, Міноборони Іспанії вже завершує постачання до Києва батарей зенітно-ракетних комплексів малої дальності Shorad Aspide, які іспанська армія замінила іншою, більш досконалою системою.

8:35

В Офісі президента відреагували на образи спікера парламенту Угорщини Ласло Кевер на адресу Володимира Зеленського і згадали про Корюківську трагедію. Відповідний допис з’явився на Facebook-сторінці заступника глави ОП Андрія Сибіги, пише Європейська правда.

«Народ завжди мудрий і знає віками  як відповідати на абсолютно неприйнятні, дикі висловлювання «недополітиків» на кшталт нешановного голови державних зборів Угорщини:

He who is guilty is the one that has much to say

Осла взнаєш по вухах, а дурня — по балачках

У короткого розуму язик довгий

Зазвичай такі загострення відбуваються у певні періоди року», – написав Сибіга.

Він також зазначив, що хотів би почути оцінку Ласло Кевера про те, як угорські фашисти спалили живцем тисячі людей в чернігівському селі Корюківка.

«Історія піде вперед, Україна переможе: всі громадяни, які проживають в  Україні будуть пишатись нашою державою, а такі «персони» залишаться на смітнику історії. В цьому сумнівів не маю — хіба що згадають як непорозуміння, яке «підгавкувало» на президента України, президента країни героїв, сміливих та вільних людей», – додав він.

Корюківська трагедія — масове вбивство 6700 мешканців села Корюківка (нині місто в Чернігівській області), здійснене 1-2 березня 1943 року загонами СС та угорської військової жандармерії в ході Другої світової війни. Масштаби трагедії — виняткові серед населених пунктів України, СРСР та Європи. Корюківські вбивства за кількістю жертв майже у 45 разів перевищують білоруську Хатинь, у 41 — чеське Лідице, у 12 — французький Орадур.

Масове вбивство мирних мешканців було каральною операцією угорських підрозділів у відповідь на дії радянських партизанів, очолюваних офіцером НКВС СРСР Олексієм Федоровим. Особливого трагізму цій події додає той факт, що партизанська група військ Федорова переважала карателів за кількістю вояків майже у 10 разів, але партизани нічого не зробили для порятунку мешканців Корюківки.

Нагадаємо, спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер висловив думку про «психічні проблеми» у президента України Володимира Зеленського через те, що він рішуче, іноді жорстко просить партнерів про підтримку.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024