стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 червня

05 Червня 2022, 23:05
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 червня 6409
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 червня

Сто другу добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:05

Внаслідок ранкового ракетного удару російських військ знищено один і постраждали ще кілька цехів Дарницького вагоноремонтного заводу в Києві, повідомляє кореспондент «Української правди» з місця події

Зранку 5 червня 4 ворожі ракети вдарили по Дарницькому вагоноремонтному заводу, що знаходиться на лівому березі Києва. Поранення отримав залізничник.

Увечері «Укрзалізниця» показала журналістам наслідки ракетного удару, та підтвердила, що жодної військової техніки на ДВРЗ – немає. Там ремонтують вагони.

22:50

За 5 червня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини: 2 в Авдіївці та 1 у Дружківці. Ще 2 людини дістали поранення.

Про це голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив у Фейсбуці.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.
«Кожен воєнний злочинець буде покараний!» – напичав очільник.

22:44

4 червня виповнилося рівно три місяці як місто Енергодар знаходиться в окупації. Про короткі підсумки розповів міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

Посилився фізичний і психологічний тиск на громадян. Помітно зросла кількість викрадень енергодарців. У підвали кидають не тільки активістів, атовців і тих хто чинив спротив на блокпосту під час захоплення Енергодара. Зараз логіку викрадень взагалі неможливо прослідкувати, бо її немає. В неволю потрапляють пересічні громадяни, які ніяким чином не відносяться до вказаних вище категорій. Людей утримають в полоні тижнями.

Зросли випадки мородерства. В основному порожніх квартир, власники яких поїхали з міста. З квартир виносять цінні речі. Беруть все що подобається. Двері просто ламають.

Окупанти штучно посилюють гуманітарну кризу. Тривале блокування Інтернету на території міста призводить до того, що в магазинах і торгівельних точках майже неможливо здійснювати оплату по безготівкову розрахунку. Залишилося зовсім обмаль магазинів, де можна оплатити по терміналу банківською картою. Для цього також потрібен стабільний зв’язок. Через відсутність мобільного Інтернету або його низьку якість майже не вдається здійснити оплату так, як пристосувалися люди за останні 3 місяці - переводом коштів з карти на карту через Приват 24.

Навіть якщо вдається «піймати» Інтернет, то час переводу коштів, а точніше очікування здійснення оплати займає іноді до 15-20 хвилин на одного покупця. Як наслідок під тими небагатьма магазинами, де хоч якось ще можна сплачувати картою, величезні черги.

Готівки у мешканців Енергодара майже немає. Відсоток за те, щоб зняти кошти, знову зріс. Пропозиції такі є, але попит в рази більший. І перевагу надають тим хто намагається перевести у готівку значні суми. Паралельно у багатьох торгових точках та на ринку з’явилися подвійні цінники – у гривні та в рублях. Вартість продуктів, побутової хімії та всього необхідного для життя захмарна. Дешеві тільки сезонні овочі, які просто не мають інших ринків збуту.

В місті натомість стали з’являтися російські ліки. Здавалося, це необхідність і не привід для обговорення. Але якби медикаменти не продавали просто на вулиці, на ринку, цілими днями під пекельним сонцем, не дотримуючись жодних норм зберігання медпрепаратів. Тому в Енергодарі як був так і залишається величезний попит на українські медикаменти. Та доставляти іх в місто все важче.

Разом з тим пропагандистські канали рф цинічно пишуть, що мобільний зв’язок та Інтернет блокує саме українська сторона. Насправді окупанти готують людей до переходу на зв’язок від російських мобільних операторів і провайдерів. Та на даний час в Енергодарі такої можливості немає навіть технічно.

На фоні всього що відбувалося три місяці і продовжує відбуватися далі, рівень підтримки рф навіть серед тих громадян, які раніше виявляли нейтральну позицію, стрімко падає. Кадрові проблеми окупантів також не вирішені а тільки посилюються.

22:08

Майже 60% території Запорізької області тимчасово окупували російські війська.

Про це голова Запорізької ОВА Олександр Старух повідомив на нараді з президентом Володимиром Зеленським щодо ситуації в області, інформують  на сайті президента.

Олександр Старух доповів президентові, що майже 60% території регіону тимчасово окупували російські війська, на частині тривають бої.

За його словами, 77 населених пунктів Запорізької області знеструмлені через бойові дії. Ворог зруйнував 2701 об’єкт інфраструктури, з яких на сьогодні відновлено майже 700.

Старух зазначив, що на Запоріжжі створено гуманітарні хаби для прийому мешканців тимчасово окупованих територій та населених пунктів, де тривають бойові дії.

«Останні 15 днів найбільша кількість людей приїжджає з Херсонської області. Також прибувають із Маріуполя», – сказав начальник ОВА.

22:00

Угруповання Об’єднаних сил продовжує ведення оборонної операції у визначеному районі відповідальності на Донецькому і Луганському напрямках.

Уздовж усієї смуги оборони ворог застосовує бойову авіацію, реактивні системи залпового вогню, ствольну артилерію великих калібрів, танки, міномети різних систем, завдає ракетно-бомбових ударів по цивільних об’єктах інфраструктури, мирних житлових кварталах.
Окупанти обстріляли більше 20 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 41 цивільний об’єкт, з них: 33 житлові будинки, лікарню, водогін, комбікормовий завод, машинобудівний завод, сільськогосподарське підприємство. В результаті цих обстрілів загинуло 7 цивільних осіб. Дані про загиблих і поранених уточнюються.
Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 7 атак ворога. На двох локаціях ще тривають бої.
Наші відважні воїни завдають російським загарбникам втрат у живій силі і техніці.
За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 4 танка;
• 3 артилерійські системи;
• 8 бойових броньованих машин;
• 3 одиниці автомобільної техніки.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили бойовий гелікоптер Ка-52 та безпілотний літальний апарат.
Загалом за тиждень, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил відбили 56 ворожих атак. Знищили 18 танків, 34 артилерійські системи, 48 одиниць бойової броньованої техніки, 3 спеціальні броньовані автомобілі та 44 одиниці автомобільної техніки. Підрозділами ППО збито два ворожі багатоцільові гелікоптери К-52, дві крилаті ракети та 16 безпілотних літальних апаратів окупанта.

Українські військовослужбовці продовжують мужньо та героїчно стримувати навалу російських окупантів!

21:50

Російські окупанти знову обстрілюють житлові райони Харкова, повідомив Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

 

21:02

На пляжі Маріуполя на міні підірвалися й загинули двоє цивільних.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

«Маріуполь. Знов сумні новини. Ми отримали підтвердження від наших джерел з кола окупаційної влади, що дійсно в п’ятницю, 3 червня, на пляжі «Песчаный» двоє людей загинуло через вибух міни. Один із загиблих – хлопчик восьми років», – йдеться у дописі.

Вказаний пляж, як зазначає автор посту, прилягає до Маріупольського порту, його «так показово роботами-мінерами на камеру було розміновано окупантами».

«Після цього розмінування голова окупаційної адміністрації Маріуполя Костянтин Іващенко наголосив, що пляжі розміновано і відкрито до відвідування. Наслідок - дві смерті маріупольців. Ще дві смерті на руках Іващенка. Ще дві смерті на руках російських військових. Ще дві жертви війни, вже навіть без обстрілів і бомбардувань», – акцентував Андрющенко.

Однак, за його словами, незважаючи на трагедію, окупаційна адміністрація міста разом із пропагандистами продовжує закликати людей на пляжі: «Красиві фото та відео їм точно важливіше за життя людей. Лють. Просто Лють».

20:50

Українські військові зачистили половину Сєвєродонецька та контролюють її. Найближчим часом окупанти можуть кинути всю техніку та резерви на захоплення міста до 10 червня.

Про це повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай у неділю ввечері, 5 червня.

За його словами, наступні п’ять днів можуть бути «пекельними» і, швидше за все, кількість артилерійських обстрілів та авіаударів збільшиться в рази.

20:20

На Донеччині Січеславські десантники пострілом з ПЗРК "Ігла" знищили ворожий вертоліт КА-52, повідомили у Генштабі ЗСУ.

19:05

Під час ранкового обстрілу Києва одна із ракет потрапила у військовий об'єкт, розповів в ефірі загальнонаціонального телемарафону радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

«Можемо говорити, що це був один об'єкт військової інфраструктури, а інший об'єкт цивільної інфраструктури», — пояснив він.

Денисенко також заперечив, що на Дарницькому вагоноремонтному заводі, по якому вдарили російські ракети, ремонтувалися танки.

Водночас заступниця міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі телемарафону, коментуючи ранкові ракетні обстріли, зазначила, що Київ залишається під загрозою.

«Нам треба розуміти, що війна в гарячій фазі. і Київ як основна ціль РФ залишається цією ціллю», — сказала вона.

18:45

Оперативна інформація станом на 18.00 05.06.2022 щодо російського вторгнення

Триває сто друга доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.
На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Основні зусилля підрозділів збройних сил республіки білорусь продовжують зосереджуватися на веденні розвідки та інженерному обладнанні позицій. При проведенні перевірки бойової готовності підрозділів, особлива увага приділяється відпрацюванню завдань з подолання водних перешкод та взаємодії авіанавідників з екіпажами вертольотів армійської авіації.
На Сіверському напрямку противник посилено охороняє ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Здійснив мінометний обстріл цивільної інфраструктури в районі населеного пункту Грем’яч Чернігівської області.
На Слобожанському напрямку ворог продовжує обстріли підрозділів Сил оборони зі ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів і танків. З метою підтримки наступальних дій прискорено відновлює транспортну та залізничну інфраструктури на тимчасово захоплених територіях. Продовжує застосування засобів радіоелектронної боротьби для створення умов, що унеможливлюють використання БпЛА підрозділами наших військ.
На Харківському напрямку ворог вів активну оборону, основні зусилля зосереджував на утриманні зайнятих рубежів та прикордонних районів на північ від міста Харкова. З метою підвищення стійкості оборони проводить інженерно-фортифікаційне обладнання позицій та мінування підступів до них. Для сковування дій Сил оборони веде інтенсивні артилерійські, мінометні обстріли позицій наших підрозділів. Крім того, ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Циркуни, Руські та Черкаські Тишки, Старий Салтів. Завдав ракетних ударів в районі населеного пункту Коротич.
На Слов’янському напрямку зусилля противника зосереджені на продовженні наступу в напрямку населеного пункту Слов’янськ. Ворог обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Чепіль, Дібрівне, Вірнопілля, Довгеньке та Богородичне.
Окупанти безуспішно намагались вести наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Богородичне та Довгеньке.
На Донецькому напрямку ворог завдав авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі в районах міст Слов’янськ та Лисичанськ.
На Лиманському напрямку, за підтримки артилерії, противник відновив наступ в районі населеного пункту Святогірськ, має значні втрати у живій силі, озброєнні і техніці. Веде штурмові дії у напрямку населеного пункту Старий Караван. Бойові дії тривають.
На Сєверодонецькому напрямку ворог обстрілював підрозділи наших військ та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Тошківка, Устинівка з мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню.
На Бахмутському напрямку підрозділи противника здійснювали обстріли районів населених пунктів Комишуваха, Миколаївка, Білогорівка, Покровське та Доломітне. Штурмову та армійську авіацію ворог застосував поблизу Бахмута та Берестового.
Окупанти вели штурмові дії в районах населених пунктів Білогорівка та Миколаївка. Ворог зазнав значних втрат у живій силі та техніці. Успіху не має, бойові дії тривають.
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. Вів обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Зайцеве, Нью-Йорк, Торецьк, Красногорівка, Мар’їнка, Успенівка, Оріхів та Кам’янське. Завдавав ударів з літаків оперативно-тактичної та армійської авіації поблизу Новоселівки, Нью-Йорка, Мар’їнки та Кам’янського.
На Південнобузькому напрямку окупанти обстрілювали позиції наших військ, намагалися вести контрбатарейну боротьбу. З метою уточнення положення наших підрозділів та корегування вогню вели повітряну розвідку із застосуванням БпЛА. Противник застосував артилерію в районах населених пунктів Миколаїв, Прибузьке, Луч, Благодатне, Широке і Токареве.
Російські окупанти вели штурмові дії в районі населеного пункту Біла Криниця з метою відновлення раніше втраченого положення. Після вогневого ураження Силами оборони України відійшли на раніше зайняті позиції.

Противник продовжує зазнавати значних втрат в ході ведення бойових дій на території України. З метою поповнення підрозділів російські загарбники продовжують заходи примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

15:33

Безперервні обстріли Луганщини: гинуть мирні мешканці, зруйновано будинки – прокуратура розпочала досудові розслідування. Про це інформує Луганська обласна прокуратура.

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури зареєстровали двадцять шість кримінальних проваджень за фактами обстрілів окупаційними військами цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури Луганської області за ч.ч. 1, 2 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).
Встановлено, що 3 червня поточного року військовослужбовці країни-агресора вчинили артилерійські обстріли м. Гірське, м. Золоте, м. Сєвєродонецьк, м. Попасна, м. Лисичанськ, с. Новоіванівка, с. Врубівка та смт. Метьолкіне на Луганщині. За попередньою інформацією, загинули чотири цивільні особи, серед яких одна дитина, та ще одна особа отримала поранення.
Крім того, лише за добу окупанти зруйнували 2 будинки, а 27 пошкодили, залишивши таким чином мешканців без домівок.
Вказані дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме статей 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.
Досудове розслідування у кримінальних провадженнях доручено слідчим відділів поліції Сєвєродонецького районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Луганській області.
Наразі у кримінальних провадженнях проводяться невідкладні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на швидке, повне і неупереджене дослідження обставин кримінальних правопорушень.

Правоохоронці вживають всі можливі та належні заходи для документування воєнних злочинів, вчинених представниками збройних сил Російської Федерації.

 

15:29

 

Кількість жертв зростає – окупанти знову вбивають мирних людей та руйнують інфраструктуру Донеччини. Про це інформує Донецька обласна прокуратура.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури та окружних прокуратур Донецької області здійснюється досудове розслідування у 12 кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

За даними слідства, 3-4 червня 2022 року окупаційні війська рф вчинили чергові воєнні злочини на території Донеччини. Під обстрілами загарбників опинились м. Слов’янськ, смт Нью-Йорк м. Торецька Бахмутського району, смт. Очеретине, с. Первомайське та с. Времівка Покровського району.

В результаті ворожих атак один чоловік загинув, ще шестеро мешканців отримали мінно-вибухові травми та важкі осколкові поранення. Крім того, у лікарні м. Костянтинівки померла літня жінка, яку у вкрай важкому стані було доставлено після обстрілу м. Лисичанська Луганської області.

Обстрілами повністю знищено ще одну церковну споруду - дерев’яний Всіхсвятський скин Святогірської Свято-Успенської лаври, що знаходився у м. Святогірську. Крім того, пошкоджено приватні домоволодіння, квартири у багатоповерхівках, гаражі та автомобілі містян.

5 червня 2022 року окупанти нанесли ракетні удари по сел. Яковлівка м. Дружківки - під завалами зруйнованого будинку місцеву мешканку виявлено пораненою, ще одну – загиблою. Під час обстрілу м. Соледар у Бахмутському районі загинув чоловік.

Внаслідок авіаобстрілу м. Краматорська пошкоджено приміщення двох підприємств, а у Бахмутському районі – місцевий водогін.

Досудові розслідування за вказаними фактами тривають.

 

15:25

 

Окупаційна влада на Херсонщині «віджимає» приватний бізнес у місцевих підприємців. Про це інформує Служба безпеки Укрїани.

Загарбники хочуть привласнити регіональні АЗС, щоб на них продавати завезене з Криму пальне.

Про це свідчить телефонна розмова між «гауляйтером» Генічеська Геннадієм Сиваком і так званим радником «голови» Криму Рустемом Німетуллаєвим, яку вдалося перехопити СБУ.

«…если можно будет работать через заправки брошенные, сегодня же никто туда бензин не возит? Нет! Ну, по законам «спецоперации» можно пользоваться ими. Мы завозим, сливаем, вот, и продаем», – пропонує Німетуллаєв.

Генічеський «гауляйтер» охоче погоджується з пропозицією, але переймається щоб «бабло из под носа не увели…», бо не хоче залишитись без додаткового «заробітку».

«Ну, надо же персонал… Ты же понимаешь в чем проблема?! Лавандос, как? То есть, мне нужно организовать инкассацию, аудит, чтобы они ничего не перли…» – каже колаборант.

Тож ідеї «руZZкого міра» розраховані хіба що на глядачів росТБ, а самих загарбників та їхніх пособників цікавлять лише гроші. І українські території їм потрібні, щоб грабувати нашу країну у промислових масштабах.

СБУ працює над тим, щоб притягнути злочинців до відповідальності.

 

 

15:21

Збройні сили російської федерації 5 червня, близько 6 години ранку здійснили пуски 5 крилатих авіаційних ракет Х-22 з акваторії Каспійського моря у напрямку Києва. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.
Одна ракета була знищена підрозділом протиповітряної оборони Повітряних сил ЗС України.
Решта – влучили в об’єкти інфраструктури на півночі столиці України. За попередньою інформацією, жертв внаслідок ракетного удару противника немає. Пожежі, що виникли, локалізовано. Небезпеки немає.

 

15:17

З Лисичанська евакуювали 66 людей, з них шестеро дітей. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Тихо. Без анонсу. Проїхали бомбосховищами. Вмовили. Військові, поліцейські та ДСНСники змогли знову зробити неможливе - 66 людей вже в безпеці. Ті, хто залишився, Прошу - залишайтеся в укриттях Обстріли не вщухають!Гумвантажі завезені», – написав голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

 

11:48

На Харківському напрямку російські війська намагаються втримати раніше захоплені території, безуспішно роблять спроби наступу у напрямках Довгеньке – Долина та Бражківка – Вірнопілля.  Про це повідомив голова Харківської ОДА (ОВА) Олег Синєгубов.

Протягом минулої доби ворог продовжив обстрілювати населені пункти Харківського та Чугуївського районів Харківщини.

Внаслідок обстрілу села Циркуни в Харківському районі зруйновані житлові будинки, господарчі споруди, сталися пожежі. 

З важкої зброї обстріляно Дергачі та навколишні села. Постраждалих немає. Також ворог обстріляв населені пункти Чугуївського району. В м. Чугуїв поранення отримав чоловік 52 років. У селах Коробочкіне та Чкаловське 2 поранених. Ще 2 поранених в смт Малинівка. В місті Балаклія Ізюмського району поранення отримала літня жінка.

10:54

Вибухи, які вранці було чутно в Одесі, лунали в Миколаївській області — повідомив речник ОВА Сергій БратчукУ ОК «Південь» розповіли, що вночі на підльоті до Миколаївщини українські сили ППО збили дві ракети, випущені авіацією, ще дві — на світанку. Крім того, Росія атакувала порти та зерносховища у регіоні.

10:37

У Сєвєродонецьку тривають зепеклі бої, ЗСУ потроху витісняють окупантів у місті. Зараз ЗСУ контролює 50% міста. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За інформацією голови ОВА, росіяни контролювали 70 % Сєвєродонецька, однак упродовж двох останніх днів їх відкинуто, місто поділено навпіл. У боях окупанти втратили величезну кількість особового складу, а ЗСУ вдалося захопити в полон 8 військовослужбовців рф.

10:06

Щоби отримати питну воду у Маріуполі, жителям потрібно записатись у чергу приблизно за два дні наперед. 

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. 

«Маріуполь. На зараз. Для отримання питної води тепер маєш записатись в чергу. Черга від двох днів. Тобто тепер питна вода в кращому випадку раз на два дні. Основна причина – падіння рівня води в природних джерелах забору воду. Прогнозують подальше скорочення поставок води через природні причини – літню спеку», – зазначив він.

09:59

 Загальні бойові втрати російських окупантів. Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

09:57

Росіяни умисно знищили гуманітарний штаб у Лисичанську. По будівлі влучили близько 30 разів, пожежа все ще триває, жертв немає. За словами керівника ОВА Сергія Гайдая окупанти розшукували імовірні місця скупчення людей. Можливо, не обійшлося без зрадництва. Окрім того, в місті зруйновано п‘ять житлових будинків, будівлі «Укрпошти» та поліції.

09:54

Вранці російська ракета «Калібр», яку запустили по Києву, пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС, що на Миколаївщині. Потрапляння навіть найменшого уламка ракети у справний енергоблок може спричинити ядерну катастрофу та витік радіації. Це загроза ядерній безпеці не лише Україні, а і всьому континенту — попереджає Енергоатом.

09:21

У Донецькій області одним загоном у російських окупантів стало менше.ЗСУ знищили загарбників, коли ті спробували наблизитися до їхніх позицій. Про це повідомляє журналіст Роман Цимбалюк.

 

«3 червня під час бойових дій у Донецькій області було знищено зведений загін 55-ї окремої мотострілецької бригади (в/ч 55115, Кизил, Республіка Тува) та підрозділи федеральної служби військ національної гвардії РФ. Зведений загін намагався здійснити рейд на позиції ЗС України, однак був помічений на підході та розбитий вогнем артилерії», – йдеться в повідомленні.

08:49

Артилерія російських окупантів вранці 5 червня ударила по Зеленодольській громаді Дніпропетровської області, інформація про жертв поки не надходила, повідомив глава ОВА Валентин Резніченко

«Ніч та ранок напружені — постійні повітряні тривоги. Під ворожі обстріли знову потрапив Криворізький район. Артилерія окупанта ударила по Зеленодольській громаді. Є руйнування житлових будинків у двох селах».

За словами Резніченка, інформацію про постраждалих наразі уточнюють.

07:53

Щодо вранішніх вибухів у Дарницькому та Дніпровському районах столиці. На цей час жертв у результаті ракетних ударів по об’єктах інфраструктури  немає. Одну постраждалу особу госпіталізували. Служби ще працюють на місцях, що зазнали атаки, інформує міський голова Києва Віталій Кличко.

07:36

Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території нашої Держави, зокрема у Києві.

На Волинському та Поліському напрямках зберігатися загроза ракетних та авіаційних ударів з території білорусі. До 11 червня 2022 року продовжено терміни проведення перевірки бойової готовності підрозділів збройних сил республіки білорусь. У рамках зазначених заходів у Брестській області проведено контрольно-тактичне заняття з підрозділами однієї з бригад сил спеціальних операцій збройних сил республіки білорусь. Відпрацьовані питання дій підрозділів у міських умовах, а також подолання водної перешкоди.
На Сіверському напрямку агресор здійснив артилерійські обстріли об’єктів інфраструктури у районах населених пунктів Старикове та Катеринівка Сумської області, а також населеного пункту Кам’янська Слобода Чернігівська області.
Для уточнення розташування позицій наших військ ворог провів повітряну розвідку БпЛА у визначених районах Сумської та Чернігівської областей.
На Харківському напрямку підрозділи противника продовжують зосереджувати основні зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні подальшого просування наших військ до Державного кордону. Противник не припиняє вогневе ураження позицій наших військ поблизу міста Харкова.
Російські окупанти застосували фосфорні боєприпаси у районі населеного пункту Черкаські Тишки.

На Слов’янському напрямку угруповання противника завершили перегрупування військ. Визначені підрозділи ведуть наступ у напрямках Довгеньке – Долина та Бражківка – Вірнопілля.

На Донецькому напрямку підрозділи агресора основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій з метою оточення наших військ у районах міст Сєверодонецьк і Лисичанськ та блокування основних логістичних шляхів.

На Лиманському напрямку ворог веде наступ у напрямку Святогірська, намагається витіснити наші війська на правий берег річки Сіверський Донець.

На Сєверодонецькому напрямку окупанти, за підтримки артилерії, ведуть штурмові дії у місті Сєвєродонецьк, контролюють східну частину міста. Крім того, з метою захоплення панівних висот, противник намагається вести наступ у напрямку Ниркове – Миколаївка.

На Бахмутському напрямку, для доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат ворог перекинув понад 20 одиниць озброєння та військової техніки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти здійснюють вогневе ураження переднього краю оборони та тилових районів наших військ, з метою сковування наших підрозділів та недопущення їх перегрупування.

На Південнобузькому напрямку, в очікуванні наступальних дій наших військ, у визначеному районі противник провів мінування узбережжя річки Інгулець.

Ворог розгорнув на Миколаївському напрямку до двох реактивних та двох батарей ствольної артилерії. Також намагався відновити свої втрачені позиції на напрямку Сухого Ставка й Лозового. Зазнав значних втрат та відійшов.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває п’ять носіїв крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито п’ять атак ворога, знищено три танки, чотири артилерійські системи, одинадцять бойових броньованих машин, двадцять шість одиниць автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони збили бойовий вертоліт Ка-52 та два БПлА типу «Орлан-10».

Зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил на Східному напрямку знищили ворожий літак, імовірно Су-34 та БпЛА типу «Форпост» на Південному напрямку.

Засобами протиповітряної оборони Військово-Морських Сил було уражено чотири крилатих ракети «Калібр».

У підсумку, за попередню добу, підрозділи Сил оборони знищили дев’ять повітряних цілей противника.

Крім того, винищувальна авіація Повітряних Сил продовжує патрулювання повітряного простору нашої Держави, ударна авіація небезуспішно надає вогневу підтримку підрозділам наших військ на Східному напрямку та в інших визначених операційних районах.

07:09

Близько 6 ранку ворог здійснив обстріл територій в безпосередній близькості до Броварів. Також стався нічний авіаракетний удар по Краматорську.

06:37

У Дарницькому та Дніпровському районах столиці пролунали кілька вибухів. Служби вже працюють на місці, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Коментар