стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 4 червня

04 Червня 2022, 21:55
Реакція світу на війну росії проти України 4 червня 2263
Реакція світу на війну росії проти України 4 червня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

21:55

Посол США Бріджит Брінк відвідала зруйновану російськими військами Бородянку.

«Бородянка жахливо постраждала. Містечко стало свідком звірств, скоєних під час жорстокої війни росії, включно із сімʼями, убитими у власних будинках. Це лише зміцнює мою рішучість зробити все можливе, щоб притягнути до відповідальності винних у цих жахливих злочинах», — зазначила Брінк у Twitter.

18:36

Заступник голови МЗС Польщі Павло Яблонський заявив, що Євросоюз уже працює над сьомим пакетом санкцій проти росії. Обмеження, ймовірно, торкнуться газових поставок з рф, буде розширений списку банків, які відключать від SWIFT. Найімовірніше, санкції торкнуться Газпромбанку.

15:59

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що дуже важливо не принижувати Росію, щоб, коли бойові дії в Україні припиняться, можна було знайти дипломатичне рішення.

Про це він сказав в інтерв'ю регіональним газетам, опублікованому в суботу, повідомляє "Європейська правда", з посиланням на Reuters.

Макрон намагався підтримувати діалог з президентом Росії Владіміром Путіним після вторгнення РФ в Україну в лютому. Його позицію неодноразово критикували деякі країни в Європі, оскільки вони розглядають її як підрив зусиль з тиску на Путіна.

«Ми не повинні принижувати Росію, щоб у день, коли припиняться бойові дії, ми могли побудувати вихідний пандус дипломатичними засобами», – сказав Макрон.

 

«Я переконаний, що роль Франції – бути посередницькою державою» - додав він.

Макрон регулярно спілкувався з Путіним після вторгнення в рамках зусиль щодо припинення вогню та початку переговорів між Києвом і Москвою.

«Я думаю, і я йому сказав, що він робить історичну і фундаментальну помилку для свого народу, для себе та для історії», - сказав Макрон.

 

10:17

Щоб допомогти українським біженцям і транспортним компаніям, Єврокомісія планує спеціальні правила для загальноєвропейського визнання українських водійських прав.

Про це йдеться у відповіді німецького уряду на запитання депутатки Клари Бюнгер, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Spiegel.

На рівні ЄС федеральний уряд і федеральні землі обговорюють з Європейською комісією можливості визнання українських водійських прав.

Депутатка від Лівих хотіла дізнатися, чи планує федеральний уряд винятки, оскільки новий іспит з водіння в Німеччині спричинить для біженців значні витрати, потребуватиме часу і матиме перешкоди, зокрема, у вигляді мовного бар'єра.

Крім того, багатьом біженцям потрібні водійські права для отримання роботи.

Іноземцям, які проживають в Німеччині та приїжджають з країн, що не входять до ЄС, зазвичай дозволяється керувати автомобілем протягом шести місяців з водійськими правами своєї країни. Після цього потрібне водійське посвідчення, видане в Німеччині.

09:04

США передали українським прикордонникам та поліцейським майже 90 одиниць автомобільної техніки

Про це повідомляється у Twitter US Dept of State INL.

«INL із задоволенням підтримує партнерів із прикордонної служби та Національну поліцію України, надаючи транспортні засоби для захисту своїх громадян. На додаток до останніх бронеавтомобілів, INL передала 25 пікапів Mitsubishi L200, 35 позашляховиків Renault Duster, 16 бронетранспортерів 4x4 та 13 вантажівок», – йдеться у дописі.

08:18

Генсек ООН заявив, що війна в Україні створює «тривимірну глобальну кризу», проте продовжив називати війну конфліктом.

Про це йдеться у заяві генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша з приводу 100 днів розпочатою Путіним війни в Україні.

«Конфлікт вже забрав тисячі життів, спричинив невимовні руйнування, перемістив мільйони людей, призвів до неприпустимих порушень прав людини та активізує тривимірну глобальну кризу – продовольчу, енергетичну та фінансову – яка б'є по найбільш уразливих країнах та економіці», – йдеться.

«…я знову закликаю негайно припинити насильство, забезпечити безперешкодний гуманітарний коридор до всіх тих, хто цього потребує, безпечну евакуацію мирних жителів, які потрапили в пастку в районах бойових дій, а також терміновий захист цивільного населення та дотримання прав людини в відповідно до міжнародних норм», – додає.

08:11

Влада Швейцарії дозволила постачання в Україну країнами Європи запчастин для військової техніки, куплених у Швейцарії. Цей вид реекспорту не порушує нейтралітет країни.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на сайт Федеральної ради Швейцарії.

Зазначається, що Берн дозволяє продаж такої продукції Німеччині та Італії.

Уряд вивчив два запити про експорт «швейцарськими підприємствами запчастин і компонентів збройовим компаніям Німеччини та Італії». У першому випадку йдеться про компоненти протитанкових пускових установок, у другому – систем ППО.

«Угоди допускають ризик, що деякі запчастини будуть надалі відправлені в Україну. Відповідно до нинішньої практики Федеральної ради постачання військового спорядження у вигляді запасних частин і складальних елементів в принципі дозволені. Відомство вирішило продовжити цю практику», – йдеться в повідомленні. 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024