стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 червня

04 Червня 2022, 23:38
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 червня 7407
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 червня

Сто одну добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:38

Головне зі звернення Президента:

У цей день, 101-й день повномасштабної війни, на Донеччині у Святогірській лаврі згорів Всіхсвятський скит. Він загорівся внаслідок російського артилерійського обстрілу. 

Це одна з трьох лавр України. Це лавра Української православної церкви, яку в Москві досі вважають повʼязаною з Російською православною церквою. Навіть це не зупиняє російську армію. Вони готові спалювати все: православні церкви так само, як і будь-що інше в Україні. 

За час повномасштабної війни російськими обстрілами вже зруйновано або пошкоджено 113 церков. 

Мені було цікаво, що скажуть російські пропагандисти про знищення скиту. Але насправді – нічого цікавого. Вони дуже передбачувані. Звинувачують українців у підпалі. Хоча монахи і миряни у Святогір’ї прекрасно бачили, що це була саме російська артилерія.

Вважаю, що й ця брехня пропагандистів, і цей обстріл, і підтримка православними ієрархами в Росії агресії проти України – усе це має спонукати Українську православну церкву до висновків. До більш рішучих висновків і до чіткого засудження кожного з тих, хто потурає агресії.

Українські дипломати зроблять усе, щоб про цей черговий злочин окупантів дізналися усі у світі. 

Росія свідомо і системно знищує українську культурну та історичну спадщину так само, як і соціальну інфраструктуру, як і житлові будинки, як і все, що необхідне для нормального життя. Держава, яка це робить, не може бути членом ЮНЕСКО і не може залишатися в ООН, ніби нічого не сталося. Статут ООН не передбачає жодних прав для терористів, а ЮНЕСКО – не місце для варварів.

Російські війська знову обстрілювали прикордонні райони Сумщини, Миколаїв, міста і громади Запорізької області, Харківщину. Украй важкою залишається ситуація в Сєвєродонецьку, де продовжуються вуличні бої. Також важко в Лисичанську, Марʼїнці, Кураховому, інших містах і громадах Донбасу. 

На ранок сьогоднішнього дня загальна кількість різних російських ракет, застосованих проти України, – вже 2503.

Наші герої тримають позиції і роблять усе, щоб завдати ворогу максимальних втрат. Я вдячний кожному нашому захиснику, кожній захисниці, які наближають той день, коли Росії все ж таки доведеться залишити Донбас у спокої.

Сьогодні в нашій країні вшановували памʼять дітей, які загинули від російської агресії. За минулу добу найстрашніша цифра – кількість убитих дітей – не змінилась. 261 дитина. Саме стільки українських дітей втратили життя з вини Росії. 

Російська армія може перестати спалювати церкви. Російська армія може перестати руйнувати міста. Російська армія може перестати вбивати дітей. Якщо та сама одна людина в Москві просто віддасть такий наказ. І той факт, що такого наказу досі немає, є очевидним приниженням для всього світу.

23:32

Бійці 28 бригади імені Лицарів Зимового Походу евакуювали з зони бойових дій двох поні. Операцію з порятунку тварин назвали «Підкова». Тварини, що перебували у прифронтовому селі на півдні України, були виснажені та залякані постійним обстрілами. Тепер поні у безпеці.

23:23

Українські сили ППО за сьогодні «приземлили» російський літак (попередньо Су-34), гелікоптер Ка-52, пару безпілотників «Орлан-10» і один «Форпост» та збили 4 крилаті ракети.

22:22

 Упродовж цієї доби українські захисники на Донбасі відбили 5 атак російських військ. Угруповання Обʼєднаних сил повідомляє, що на трьох локаціях ще тривають бої.

Росіяни втратили 3 танки, 4 артилерійські системи, 11 бойових броньованих машин, 26 одиниць автомобільної техніки, бойовий гелікоптер Ка-52 та два безпілотні апарати «Орлан-10».

21:12

Оперативно-тактичне угруповання «Схід» інформує:

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». Сьогодні, 4 червня, наша артилерія наносила вогневе ураження по скупченню особового складу та техніки російських фашистських військ, також було знищено два склади з боєприпасами та командно-спостережний пункт. Втрати ворога складають:

  • особового складу – 60
  • БТР – 1
  • ББМ – 1
  • мінометів – 2
  • АТТ – 26
  • паливозаправників – 1
  • БПЛА – 3

20:28

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний: самохідні гаубиці М109А3, надані у рамках міжнародної технічної допомоги Норвегією, вже на передовій, із високою точністю вражають цілі та знищують ворога.

20:19

За оптимістичними прогнозами міністра оборони Резнікова, війна може закінчитися до кінця поточного року. 

«росія продовжує докладати зусиль з окупації усієї нашої держави. Наразі неможливо передбачити, коли закінчиться війна, але мої оптимістичні прогнози, що це реально зробити ще цього року», — сказав міністр.

20:11

Окупанти завдали ракетного удару по терміналу Ніка-Тера у Миколаєві. На території є зерновий термінал.

20:07

Українські військові вживають заходів для повернення Сєвєродонецька під повний контроль України і впевнені, що «все вдасться» — керівник ВЦА Сєвєродонецька Олександр Стрюк.

19:54

Міста Лиман Донецької області більше не існує – окупанти стерли його з лиця Землі.

«Міста просто немає, рашисти його повністю знищили», – повідомив мер Лимана Олександр Журавльов.

18:44

Оперативна інформація станом на 18.00 04.06.2022 щодо російського вторгнення

Триває сто перша доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Російські окупанти продовжують завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України. 

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишилась без змін. 

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив, ознак створення ударних угруповань не виявлено. Ворожі артилерійські обстріли фіксувалися у районах населених пунктів Старікове та Катеринівка Сумської області і Кам’янська Слобода Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує зосереджувати резерви для спроб продовження наступальних дій в напрямках населених пунктів Ізюм, Барвінкове та Словʼянськ.

На Харківському напрямку ворог намагається утримати займані рубежі та не допустити просування підрозділів Сил оборони. Триває систематичний вогневий вплив на  позиції наших військ.

На Донецькому напрямку окупанти намагаються стримати захисників та захисниць України шляхом порушення системи логістичного забезпечення. Тривають бойові дії за встановлення повного контролю на містом Сєверодонецьк.

Ворог завдав чотирьох ракетних ударів із тактичного ракетного комплексу “Точка-У” по районах міст Бахмут, Краматорськ, Костянтинівка та Лисичанськ. Крім того, російські загарбники завдали ракетно-авіаційних ударів по містах Слов’янськ та Соледар.

На Лиманському напрямку ворог застосував артилерію поблизу Святогірська, Стародубівки та Миколаївки.

На Сєверодонецькому напрямку противник обстрілював із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Устинівка та Тошківка. Завдав авіаційних ударів вертольотами Ка-52 неподалік Гірського, Яковлівки і Мирної Долини, та літаками Су-25 - по району населеного пункту Устинівка.

На Бахмутському напрямку ворог застосовував міномети, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню по районах населених пунктів Торецьк, Нью-Йорк, Врубівка, Покровське. Завдав авіаційних ударів вертольотами Ка-52 неподалік Берестового та Клинового.

В районі міста Донецьк противник обстрілював населені пункти Микільське, Красногорівка, Веселе і Новоселівка. Застосував озброєння літаків Су-25 по районах Новомихайлівки, Мар’їнки. Ракетно-авіаційних ударів завдано по населеному пункту Курахове.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог застосовував реактивні системи залпового вогню по районах Гуляйполя, Оріхова і Зеленого Гаю. Авіаційний удар літаками Су-25 завдано по населеному пункту Кам’янське.

На Південнобузькому напрямку обстановка змін не зазнала. 

Противник продовжує блокувати цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. 

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках де тривають активні бойові дії.

Російські окупанти, щоб хоч якось виправдати руйнування цивільних об’єктів на території України, продовжують інформаційні вкиди про розташування військових підрозділів в школах, лікарнях та церквах.

15:57

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко опублікував фото теперішніх реалій міста.

«Дошка повідомлень. Нове єдине працююче відделення банку з банкоматом. Покращення життя від росії – знищити цивілізацію та повернути середновічча. Регрес як запорука міцності нациського режиму», – йдеться у повідомленні.

Він також розповів про анекцію у банківській сфері.

«Анексія в дії.  Першій російський банк  ПАО «Промсвязьбанк» офіційно входить на окуповану територію Донецької області. Зокрема він забеспечить масову видачу картки “Мир" (російська заміна систем VISA MASTERCARD)мешканцям. Фактично це пряма інтеграція банківської системи окупаваних територій в російську», – написав  Петро Андрющенко.

 

 

15:41

«Беріть лопати та йдіть як піхота, помирайте», – рашист розповідає мамі, як йому воюється в Україні. Відео цього опублікував генеральний штаб ЗСУ у фейсбук.

В перехопленій розмові росіянин розповідає мамі про порядки, які панують в армії окупантів. Масове мародерство стало звичним явищем. А в сусідньому селі рашисти зґвалтували неповнолітню дівчинку.

Їхній підрозділ зазнав великих втрат. В строю залишились здебільшого недосвідчені бійці. А серед через відсутність комунікації, весь час відбуваються перестрілки між «своїми»: «У нас третя рота піхоти – 95% добровольців. Тому що всі інші або 200-ті, або 300-ті. Від піхоти взагалі нічого не залишилось. Вони там один з одним стріляються постійно. Зв’язку немає. Кажуть «наших там немає». Всі їдуть туди, все «поклали». Там інженера «поклали» 15-ї бригади наші полкові. Взагалі жах. Там наша 2 танкова схлеснулась. Там теж 200-ті, 300-ті. Тут взагалі така дурня: наша артилерія буває нашу піхоту криє».

Коли ЗСУ знищили техніку підрозділу, командир полку наказав рашистам іти в бій з лопатами: «Коли бойові машини підірвали, він сказав «тепер беріть лопати та йдіть як піхота, помирайте». Нам так сказав комбат».

 

 

15:41

Окупанти завдали 14 ударів по Донеччині. Про це інформує МВС України в Телеграм.

  • За добу росіяни обстріляли 11 населених пунктів. Загиблих немає, проте є поранені мирні жителі. Руйнувань зазнали 14 цивільних об’єктів — житлові будинки та критична інфраструктура.
  • Російські війська били по населених пунктах – Авдіївка, Краматорськ, Костянтинівка, Соледар, Мар’їнка, Василівка, Нью-Йорк, Маяки, Сокіл, Керамік, Новомихайлівка.
  • Ворог обстріляв Донеччину з ракетних комплексів «Точка-У», реактивних систем залпового вогню «Град», артилерії, танків, стрілецької зброї.
  • Пошкоджено  9 приватних будинків, 3 багатоповерхівки, лінії електропередач, адмінбудівля ТЕС.
  • На місцях обстрілів правоохоронці зібрали докази воєнних злочинів рф. Поліцією та СБУ відкрито кримінальні провадження за ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

 

11:57

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 04.06 орієнтовно склали:
  • особового складу – близько 31 050 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1376 (+9) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3379 (+13) од,
  • артилерійських систем – 680 (+5) од,
  • РСЗВ – 207 (+0) од,
  • засоби ППО – 95 (+0) од,
  • літаків – 210 (+0) од,
  • гелікоптерів – 175 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 540 (+5),
  • крилаті ракети – 122 (+1),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2337 (+8) од,
  • спеціальна техніка – 52 (+1).
Найбільших втрат противник зазнав на Запорізькому напрямку. Дані уточнюються.

11:49

У селищі Лазурне Херсонської області росіяни замінували пляж. Троє людей загинули, підірвавшись.

Про це повідомляє прокуратура Херсонської області.

 

 

Зазначається, що трагедія сталася поблизу пансіонату «Парус». Всі люди загинули від вибуху на місці.

11:43

Розстріляних та закатованих росіянами українців досі знаходять на Київщині.

Про це повідомляє МВС України.

«Станом на зараз ексгумували уже понад 1300 тіл мирних жителів. Після проведення слідчих дій на місці захоронень їх направли до моргів, де провели судово-медичні експертизи», – йдеться у повідомленні. 

11:29

На Півдні країни військовослужбовці Військово-морських сил ЗС України збили чотири ворожі ракети, які летіли у мирні міста України. Про це ідеться у повідомленні відомства у Telegram.

«Чергові «немаючі аналогів» ракети, які коштували РФ мільйони доларів, були збиті нашими військовими з корабля та берегових постів за допомогою зенітної артилерії та ПЗРК», – ідеться у повідомленні.

У ВМС наголошують, наразі в Чорному морі на виконанні бойових завдань перебуває 3 ракетних кораблі та 1 підводний човен, а також 5 ВДК. Саме з підводного човна ворог здійснив пуск ракет із кримського напрямку. 

10:37

У Маріуполі російські окупанти почали зносити будинки не розбираючи завалів, під якими можуть бути тіла загиблих. Все вивозять на сміттєзвалище.

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

За його інформацією, 3 червня окупанти знесли кілька будинків по проспекту Єдності 56-60. Це відбувалось під посиленою охороною.

«Дані про нові тіла загиблих неможливо отримати у зв'язку з тим, що після знесення все вивозиться на сміттєзвалище Лівобережного району. Якщо в будівлях залишались трупи, то їх разом зі сміттям вивантажено на сміттєвому полігоні», — повідомив Андрющенко.

10:11

Зранку, 4 червня, рашисти продовжують обстрілювати Березнегуватську громаду Миколаївської області. Наразі інформація щодо потерпілих та пошкоджень уточнюється, повідомляє Миколаївська облдержадміністрація.

За інформацією облдержадміністрації, зранку, 3 червня, Миколаїв обстріляли зі ствольної важкої артилерії та реактивними системами залпового вогню. Постраждалих немає. У результаті ворожих обстрілів у місті сталася пожежа приміщень гаражів.

У Баштанському районі внаслідок обстрілів відбулася пожежа житлового будинку в селі Пришиб Березнегуватської громади. Одна людина поранена. У Миколаївському районі внаслідок ворожих обстрілів зайнялася пожежа хвойної підстилки на території Балабанівського лісу.

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

09:45

На Сумщині лунали вибухи. Подробиці нічних вибухів повідомив голова Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький.

«Після 4 ранку на території Сумщини працював ворожий літак. Чотири вибухи на території Сумського району. Жертв серед цивільного населення немає. Руйнування уточнюються», – йдеться у дописі.

08:34

По Одещині вранці завдали ракетного удару, повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергія Братчук.

Наразі відомо про двох постраждалих, нині там працює слідчо-оперативна група.

08:01

У місті Гірське 3 червня від обстрілів російською армією загинули мати з дитиною, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Ще одне несумісне із життям поранення отримав житель міста Золоте. Також стало відомо про загиблого три дні тому мешканця Гірського.

«Є поранені в Сєвєродонецьку, де росіяни зазнають втрат, підсилюються, але продовжують штурмувати місто. Вкотре намагалися відрізати населений пункт, обстрілявши ще один міст. Вчора один із їхніх снарядів влучив в одну із вцілілих квартир. На щастя, батько із сином, які там перебували, залишилися неушкодженими. Наші військові евакуювали їх до безпечного місця поза межами Сєвєродонецька», – йдеться у повідомленні.

За добу в Сєвєродонецьку та Лисичанську пошкоджено щонайменше по шість багатоповерхівок. У Гірському – вісім будинків, у Новоіванівці – сім, у Врубівці – шість. Є руйнування житлового фонду в Метьолкіному.

07:33

Війська рф обстріляли Сумську громаду, повідомив на фейсбук-сторінці голова Сум Олександр Лисенко.

За його словами, прильоти сталися на територію Нижнього Піщаного, яке входить до Сумської громади. Проте подробиці будуть пізніше від офіційних джерел інформації.

07:14

На південних рубежах захисту українські військові знищили склад боєприпасів, 19 загарбників, гаубицю і самохідні гармати ворога, повідомляє ОК «Південь».

«Не маючи успіху в просуванні по суші, ворог наніс повітряний удар парою гелікоптерів Ка-52 по наших позиціях. Втрат немає», – йдеться у повідомленні.

Українські Повітряні сили двома Су-25 атакували скупчення противника під Іванівкою на Херсонщині. Авіацією ЗСУ нанесено ще два удари по скупченню противника в районі Солдатського і Давидова Броду.

Ракетно-артилерійськими підрозділами сил оборони в ході виконання вогневих завдань знищено 19 загарбників, гаубицю «Мста-Б», 3 самохідних гармати «Гіацинт-С» та склад боєприпасів, решта втрат уточнюється.

06:59

Оперативна інформація Генерального Штабу Збройних Сил України станом на 06:00 4 червня щодо російського вторгнення
Російські окупанти не припиняють ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та продовжують завдавати ракетних і авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України.
На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.
На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. З метою посилення визначених ділянок кордону та сковування дій наших військ ворог продовжує утримувати підрозділи збройних сил російської федерації в прикордонних районах Брянської та Курської областей.
На Слобожанському напрямку тривають бойові дії. У напрямку населеного пункту Шипувате відзначено переміщення колони техніки з пальним та боєприпасами. У зворотному напрямку здійснюється евакуація пошкодженого озброєння та військової техніки (до 100 одиниць).
На Харківському напрямку основні зусилля окупантів зосереджені на утриманні зайнятих рубежів. Продовжується інтенсивний вогневий вплив на підрозділи Сил оборони в районах населених пунктів Глибоке, Руські Тишки, Старий Салтів та Черкаські Тишки. Ворог завдав ракетного удару по об’єкту транспортної інфраструктури в районі населеного пункту Мохнач.
На Слов’янському напрямку, з метою зниження бойового потенціалу наших військ, противник здійснював артилерійські обстріли населених пунктів Грушуваха, Тетянівка та Дібрівне. Проводив штурмові дії у напрямку населеного пункту Богородичне, успіху не мав. Вів безуспішний наступ у напрямку населеного пункту Вірнопілля, зазнав втрат.
На Донецькому напрямку ворог обстрілює позиції наших військ уздовж всієї лінії зіткнення із мінометів, ствольної та реактивної артилерії. Застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію.
Основні зусилля зосереджує на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.
За підтримки артилерії, ворог веде штурмові дії в населеному пункті Сєвєродонецьк, посилив угруповання за рахунок мобілізаційного резерву
2-го армійського корпусу, у місті тривають бої.
Окупанти вели наступ у напрямку населеного пункту Устинівка, успіху не мали.
На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, ворог веде наступ, успіху не має, за результатами вогневого ураження від українських підрозділів, відійшов.
На Авдіївському та Курахівському напрямках противник веде сковуючі та відволікаючі дії.
На Лиманському напрямку, в районі населеного пункту Старий Караван, окупанти намагаються взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець.
Темп просування ворожих підрозділів під час бойових дій на Донецькому напрямку низький, що зумовлено фізичним виснаженням особового складу і низьким морально-психологічним станом.
На Південнобузькому напрямку противник веде позиційну оборону та намагається здійснювати вогневе ураження наших підрозділів.
Загарбники бояться опору місцевого населення, який наростає зокрема у Херсонській області. Керівництво окупантів пересувається з великою кількістю охорони, в бронежилетах, у броньованих машинах. Місцеві жителі продовжують чинити тотальний спротив.
На Бессарабському напрямку, а також у Чорноморській та Азовській морських операційних зонах ситуація без суттєвих змін.
У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».
За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито дев’ять атак ворога, знищено один танк, одну артилерійську систему, шість бойових броньованих машин, два спеціальні броньовані автомобілі та три одиниці автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони збили крилату ракету, тактичний розвідувальний БПлА «Елерон» та два БПлА типу «Орлан-10».

06:51

У Херсонській області влада окупантів боїться опору місцевих жителів, через це загарбники підтягнули 4 самохідних гармати великої потужності типу «Піон», повідомляє ОК «Південь».

«Окупанти побоюються того опору, який наростає серед місцевого населення Херсонської області. Щодня в обласному центрі з'являються прапори, мотиваційні написи й «посилання» для окупантів, поширюються листівки. Керівництво окупаційної влади пересувається з великою кількістю охорони, у бронежилетах, у броньованих машинах. Мають острах за своє життя. Тож в район Херсону підтягнули й до 4 самохідних гармати великої потужності типу «Піон»», – йдеться у повідомленні.

06:32

З Київського водосховища дістали російський вертоліт, який був збитий ЗСУ, повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

За попередніми даними російську «пташку» підбили в перший день війни

Зазначено, що двоє окупантів загинуло у вертольоті 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024