стрічка

Сто днів війни: як постраждала Волинь

03 Червня 2022, 13:25
Сто днів війни: як постраждала Волинь 4949
Сто днів війни: як постраждала Волинь

З повномасштабного збройного вторгнення росії в Україну, що сталося на восьмому році війни, минуло сто днів. За цей час Волинська область зазнала значних втрат.

Журналісти Район.in.ua зібрали хронологію ракетних ударів росії по території області.

Починаючи з 24 лютого повітряна тривога лунала для волинян щонайменше 176 разів. Загальна її тривалість склала 151 годину та 54 хвилини – понад шість діб.

Кожного дня волинянам повідомляють трагічні звістки про загибель захисників з різних куточків області. Число полеглих Героїв постійно зростає і нині сягає кількох сотень осіб. Ніхто не береться назвати точної кількості. Жодні руйнування інфраструктури не зрівняються з горем, яке переживають жителі Волині через втрати рідних та близьких.

Чимало лучан вранці 24 лютого прокинулися від звуків вибухів. росіяни ракетами обстріляли територію луцького аеродрому. Згодом СБУ затримала зрадника, який здавав ворогові інформацію про цей військовий об'єкт.

11 березня о 5:45 ранку на аеродромі в Луцьку знову пролунали чотири вибухи –  за інформацією військових, обстріл відбувся чотирма крилатими ракетами. За оцінками командування, вони були випущені з бомбардувальника армії РФ з акваторії Чорного моря. Загинуло четверо людей, ще шестеро отримали поранення, військовий об'єкт повністю знищений.

Здіймається дим над аеродромом вранці 11 березня.
Здіймається дим над аеродромом вранці 11 березня.

Ввечері 27 березня росіяни обстріляли цивільну нафтобазу у Луцьку. Зайнялись резервуари із паливом. Пожежу гасили тривалий час – аж до ранку 29 березня. Ніхто з людей не постраждав.

Згодом СБУ повідомила про підозру командиру полку зс рф за ракетний удар по нафтобазі у Луцьку. Слідчі встановили, що командир 23 винищувального полку авіаційної армії військово-повітряних сил і протиповітряної оборони повітряно-космічних сил східного військового округу збройних сил російської федерації віддав наказ завдати ракетного удару по незахищеній цивільній нафтобазі у місті Луцьк. 

Пожежу гасили до ранку 29 березня
Пожежу гасили до ранку 29 березня

Для виконання злочинного наказу військовий льотчик з позивним «79201» вилетів на бойовому літаку фронтової авіації збройних сил рф з аеродрому тимчасового базування Барановичі Республіки Білорусь. Не перетинаючи повітряний простір України, зловмисник здійснив пуск протикорабельної крилатої ракети, яка влучила в незахищену нафтобазу у Луцьку. 

Унаслідок ракетного удару відбулось детонування та подальше займання і пошкодження резервуарів з нафтопродуктами, внаслідок чого завдано майнової шкоди на суму понад 136 мільйонів гривень.  

4 квітня сили протиповітряної оборони ЗСУ збили повітряну ціль на Маневиччині. Уламки впали на будівлю одного з населених пунктів. Жертв не було.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024