стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 червня

01 Червня 2022, 23:19
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 10985
Війна

Україна 98 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:19

За попередньою інформацією, російські війська завдали ракетного удару по об'єкту транспортної інфраструктури на Львівщині. Наразі відомо про двох поранених, повідомив голова Львівської ОВА Козицький.

22:53

У Стрийському районі на Львівщині пролунали вибухи, повідомив очільник ОВА Козицький.

22:52

Упродовж доби 1 червня українські захисники відбили 13 атак ворожих військ та знищили 20 одиниць ворожої техніки.

22:00

Повідомляють про вибухи на Київщині.

21:39

У Миколаєві від обстрілу загинула людина, ще троє поранені. 

Під час обстрілу окупанти пошкодили дві багатоповерхівки, чотири приватні будинки та господарські будівлі.

20:29

Російські загарбники окупували 80% території міста Сєвєродонецьк на Луганщині, але українські захисники здійснили низку контратак і захопили в полон шістьох російських бойовиків — Сергій Гайдай.

19:50

По Синельниківському району Дніпропетровщини російські війська випустили три ракети з РСЗВ «Торнадо». Інформацію щодо руйнувань та поранених уточнюють, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Резніченко.

19:46

На Херсонщині з боку Дніпропетровської області ЗСУ звільнили понад 20 населених пунктів, повідомив голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута в ефірі телемарафону.

18:55

Кореспонденти Суспільного повідомляють про звуки вибухів у Миколаєві.

18:34

Оперативна інформація станом на 18.00 01.06.2022 щодо російського вторгнення

Триває дев’яносто восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля збройних сил республіки білорусь зосереджуються на веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій та проведенні заходів бойової підготовки. В червні-липні поточного року заплановано проведення мобілізаційних навчань з військовими комісаріатами в Гомельській області. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив, ознак створення ударних угруповань не виявлено. З метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони ворог продовжує утримувати у прикордонних районах Брянської та Курської областей підрозділи збройних сил російської федерації.

З території Курської області ворог обстріляв з артилерії підрозділи Сил оборони в районах населених пунктів Білопілля та Стукалівка Сумської області.

На Харківському напрямку основні зусилля противника зосереджені на утриманні зайнятих рубежів та стримуванні просування наших військ. З метою зниження наступального потенціалу наших військ ворог здійснює вогневе ураження позицій Сил оборони зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Руські Тишки, Золочів та Дергачі.

На Слов’янському напрямку ворог обстріляв з артилерії наші підрозділи в районах населених пунктів Святогірськ та Рідне. Вів наступ у напрямку Довгенького та Дібрівного, зазнав втрат та відійшов.

На Донецькому напрямку противник завдавав авіаційних ударів силами оперативно-тактичної авіації у районах Авдіївки, Нью-Йорка, Новоселівки, Щербаків та армійської авіації – неподалік населених пунктів Роти, Покровське та Новоселівка.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог веде штурмові дії в населеному пункті Сєвєродонецьк, має частковий успіх, встановив контроль над східною частиною міста.

На Бахмутському напрямку противник проводить штурм в населеному пункті Комишуваха, успіху не має.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій окупанти не проводили.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжує інженерне обладнання позицій та рубежів. Вів повітряну розвідку в районах населених пунктів Іванівка, Лепетиха та Зеленодольськ.

Противник збільшив інтенсивність вогневого ураження наших військ із мінометів та ствольної артилерії в районах населених пунктів Снігурівка, Високопілля і Золота Балка. Продовжує обстріли об’єктів цивільної інфраструктури та житлових кварталів, обстріляв місто Миколаїв.

На Бессарабському напрямку суттєвих змін в діяльності підрозділів противника не відмічається.

На тимчасово зайнятих територіях ворог продовжує вживати заходів щодо обмеження прав та свобод громадян України, обмежує пересування, проводить фільтраційні заходи та поглиблює гуманітарну кризу на зазначених територіях. Військовослужбовці російської федерації грабують мирних жителів. В окремих населених пунктах ворог організовує відновлення пошкодженої військової техніки на потужностях місцевих підприємств. Так, ремонт військової техніки виявлено в місті Берислав в цехах Бериславського машинобудівного заводу.

 

Практично на всій тимчасово захопленій території окупанти заблокували доступ місцевого населення до українських операторів мобільного зв’язку та мережі Інтернет.

17:25

У Києві викрили власників відомої мережі ресторанів, які виводили гроші до рф, – пише УП.

Столичні правоохоронці розслідують злочинну діяльність власників відомої мережі ресторанів щодо легалізації та виведення коштів до росії.

Правоохоронці не називають мережу ресторанів, але за даними джерела УП, йдеться про Tarantino family (входять зокрема ресторани Муракамі, Руккола, Дрова, Варенична, тощо)

17:08

Внаслідок обстрілу Миколаєва пошкоджені лінії однієї з підстанцій, – повідомляє мер Олександр Сєнкевич.

17:02

Голову так званої ДНР пушиліна поранили в Лимані Донецької області. Інформацію підтвердив радник голови МВС Віктор Андрусів.

17:00

Траса Бахмут – Лисичанськ 

Так зараз виглядає «дорога життя», якою евакуюють людей з Донбасу. російська армія щоденно її обстрілює.

16:54

російські війська споруджують інженерні позиції за три кілометри від державного кордону України в Брянській області, – повідомляє речник Міноборони Олександр Мотузяник.

16:43

Міноборони Великої Британії опублікувало актуальну мапу бойових дій в Україні станом на 1 червня. 

Так, найважчою залишається ситуація залишається на Донбасі, півдні та частково в Харківській області. На півдні ЗСУ продовжують наступ у районі Миколаєва та Херсона.

 

16:41

Близько 13:30 військові рф завдали ракетного удару з літака по території Шалигінської громади Шосткинського району. Попередньо випустили шість ракет. Дані щодо руйнувань та постраждалих уточнюють, – повідомляють у Cумській ОВА.

14:54

Окупанти обстрілюють Миколаїв з артилерії, лунають вибухи. Про це повідомляє мер Олександр Сєнкевич.

14:53

234 тисячі українських дітей вивезли окупанти на територію росії, –повідомляє МВС України.

14:25

У Маріуполі залишаються понад 100 тисяч жителів – вони з квітня не мають доступу до питної води та їжі, окупанти видають їм питну воду за роботу, – поідомляє міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

14:05

У більшості областях України лунає повітряна тривога . Є загроза ракетного удару.

13:51

Зеленський заявив, що Україна не буде використовувати далекобійну зброю, надану Сполученими Штатами, для завдання ударів по російській території.

Він додав, що Україна «не зацікавлена в російській федерації» та не веде війну на її території, – пише УП.

13:11

Українські артилеристи «накрили» та знищили колону окупантів. «Мінус» чотири танки та дві БМП, – повідомляють Сухопутні війська ЗСУ.

12:59

Правоохоронці викрили заступника голови Чернівецької обласної військової адміністрації на махінаціях з гуманітарною допомогою.

За даними СБУ, посадовець сприяв використанню у комерційних цілях автомобілів швидкої медичної допомоги, які передали в Україну з Італії як гуманітарну підтримку

12:31

Окупанти на Зміїному створили плацдарм для можливого десантування, – повідомляє Оперативне командування «Південь».

12:29

«Нам сказали, ви не резервісти. Ви добровольці», – «ДНРівець» розповідає про ставлення орків до «добровільно мобілізованих» з Донецької області.

Російський співрозмовник у відповідь пояснює, що на росії також багато людей не хоче брати участь у війні: «В аеропорту в нас також і «самострілів» (самокаліцтв) вистачає. Також ніхто не хоче їхати сюди».

11:40

Упродовж минулої доби окупанти масовано обстрілювали Харківський, Чугуївський, Ізюмський та Богодухівський райони області. Унаслідок обстрілів у Золочеві загинула жінка, у селі Іванівка Ізюмського району загинув 12-річний хлопчик. Ще дві людини загинули у селі Шестакове Старосалтівської громади. Крім того, по області поранення отримали семеро цивільних, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

«На території Харківської області тривають бойові дії, загарбники намагаються зосередитися на обороні та утримати свої позиції. До нових спроб наступу військові рф готуються на Ізюмському напрямку. Наші захисники тримають позиції та завдають ворогу втрат. Минулої доби ЗСУ збили російський гелікоптер Ка-52 «Алігатор», – повідомив Олег Синєгубов.

11:18

Росіяни знову посилюють обстріли Миколаєва. Тому голова Миколаївської ОВА Віталій Кім закликав мешканців міста почекати з поверненням. 

Про це він заначив у відеозверненні.

«У нас продовжують посилюватись обстріли, хоча місто й оживає. Тому ті, хто має можливість, потерпіть ще два-три тижні із поверненням. Потім ще раз обговоримо це питання», – сказав Кім.

Він також зазначив, що російські окупанти відступають і бояться контрнаступу Збройних сил України.

 

«Почали підривати мости під час відступу. Вони бояться контрнаступу української армії та підривають, відходячи... Бояться прориву ЗСУ. А ми не боїмося та підтримуємо наших військових», – сказав голова ОВА.

Він також нагадав, що сьогодні День захисту дітей. У цей день в місті зазвичай були святкові заходи.

«А цього року підлі рашисти вкрали три місяці у наших дітей», – сказав Кім.

11:07

Частина українських військ відійшли на більш вигідні, заздалегідь підготовані, позиції. Ще частина – продовжує бої всередині Сєверодонецька.

Про це повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Рашисти контролюють 70% Сєверодонецька. ... Лисичанськ повністю під українським контролем. Всі вільні населені пункти Луганщини постійно знаходяться під обстрілами», – зазначив глава ОВА.

Також, додав Гайдай, наразі призупинено евакуацію.

«Гумвантажі до Сєверодонецька немає змоги завозити (лікарня має достатню кількість ліків та інших медзасобів, гумштаби мають запаси продуктів - на певний час цього може вистачити). Перемога - це не швидко, але точно і обов’язково буде! Не розводимо зраду, віримо в ЗСУ! Ми боремося за кожен населений пункт Луганщини! Чекаємо західну зброю та готуємося до деокупації!», – підсумував очільник ОВА. 

10:21

Перша літня ніч минула на Донеччині відносно спокійно, наразі без жертв серед цивільних. Найбільш інтенсивні обстріли орки вели в центрі області: в Авдіївській та Очеретинській громадах, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

«Всю ніч було гучно навколо Авдіївки, а під ранок орки кілька разів обстріляли і саме місто: снаряди прилетіли на східну околицю, у старе місто та в район АКХЗ. Інформацію щодо масштабів пошкоджень уточнюємо. Очеретине вночі зазнало артилерійського обстрілу – частково зруйновано Центр безпеки громадян, декілька житлових будинків, крамницю та пошкоджено ЦНАП. У Мар’їнській громаді орки завдали авіаудару в районі Новомихайлівки – без жертв та руйнувань. Знову ракетний удар по Слов’янську – зруйновано три будинки, але, на щастя, без жертв. У Костянтинівській громаді частково відсутнє водопостачання – воду людям підвозимо», – йдеться у дописі.

09:36

Вранці 1 червня російські окупанти ракетами обстріляли Слов'янськ. Зруйновані три житлові будинки, десять — пошкоджені. 

Про це повідомив начальник міської військової адміністрації Слов'янська Вадим Лях.

«Ранок першого дня літа у Слов'янську знову недобрий. Ракетним ударом зруйновано 3 приватні будинки в одному з мікрорайонів міста. Ще близько десяти дістали пошкоджень. На щастя, обійшлося без жертв», — повідомив він.

08:53

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 31.05 орієнтовно склали:
  • особового складу – близько/ about 30700 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1361 (+3) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3343 (+41) од,
  • артилерійських систем – 659 (+10) од,
  • РСЗВ – 207 (+0) од,
  • засоби ППО – 94 (+1) од,
  • літаків – 208 (+0) од,
  • гелікоптерів – 175 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 519 (+4),
  • крилаті ракети – 120 (+0),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2290 (+15) од,
  • спеціальна техніка – 49 (+1).
Найбільших втрат противник зазнав на Криворізькому та Бахмутському напрямках.

08:22

Росіяни відкрили вогонь по заводу «Пролетарій» та об’єднанню «Азот», увійшли у центральні райони Сєвєродонецька.

Так, росіяни ведуть штурмові дії, закріплюються в центрі Сєвєродонецька, при цьому продовжуючи руйнувати інфраструктуру і об’єкти промисловості. О 18:55 вони з літака атакували об’єднання «Азот», внаслідок чого стався викид отруйних речовин. Вдень ворог здійснив артилерійський обстріл заводу «Пролетарій» в Лисичанську – зафіксовані пошкодження декількох приміщень. Продовжується цинічне знищення житлового фонду.

У Гірському росіяни зруйнували щонайменше шість будинків і місцева школа мистецтв, у Врубівці – шість будинків, у Новоіванівці – п’ять, у Сєвєродонецьку – чотири, у Лисичанську – три, у Миколаївці – два, повідомив очільник Луганської ОДА Сергій Гайдай.

За минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено два танки, тринадцять артилерійських систем, вісім бойових броньованих машин та шість ворожих автомобілів.

08:09

Ніч з 31 травня на 1 червня в Дніпропетровському регіоні пройшла без сирен. Але ворог знову поцілив по Криворізькому району. 

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Окупанти з артилерії обстріляли Зеленодольську громаду. Обійшлося без постраждалих.

Також Валентин Резніченко розповів, що у Широківській громаді наразі працюють електрики. Вони ремонтують лінію, пошкоджену учорашньою мінометною атакою в одному з сіл громади.

07:45

Україна виявила понад 600 росіян, підозрюваних у військових злочинах в Україні, і розпочала кримінальне переслідування щодо близько 80 із них. Про це заявила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова на пресконференції у Гаазі 31 травня.

Як зазначила Ірина Венедіктова, список осіб, підозрюваних у скоєнні військових злочинів під час вторгнення в Україну, включає «високопоставлених військових, старших офіцерів, політиків та агентів російської пропаганди».

07:20

Щодня на фронті гинуть 60-100 українських військових, а ще 500 – отримують поранення, повідомив президент Володимир Зеленський у Newsmax.

«Ситуація дуже складна, 60-100 солдатів на день гинуть в бою та близько 500 людей отримують поранення в бою. Так ми тримаємо свої оборонні рубежі», – розповів президент.

Зеленський зазначив, що найскладніша ситуація на сході України.

07:10

Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ.

  • На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Тривають заходи з перевірки бойової готовності визначених з’єднань та військових частин.
  • На Сіверському напрямку підрозділи противника проводять інженерне обладнання позицій у районах деяких населених пунктів Брянської області, на відстані близько 3 км від Державного кордону України. Агресор завдав ракетного авіаційного удару із літаків Су-35 по Білопіллю Сумської області. Вогнем артилерії завдав ураження у районі населеного пункту Середина-Буда Сумська області.
  • На Слобожанському напрямку ворог основні зусилля продовжував зосереджувати на утриманні зайнятих позицій та веденні розвідки.
  • На Харківському напрямку ворог обстрілював зі ствольної та реактивної артилерії населені пункти Олександрівка, Слатине і Циркуни. Завдав ударів вертольотами армійської авіації в районах населених пунктів Веселе та Тернова.
  • На Слов’янському напрямку противник здійснив перегрупування військ. Внаслідок втрат, у районі Довгенького відвів окремі підрозділи на відновлення до міста Ізюм. З метою посилення охорони та оборони логістичних маршрутів, посилив угруповання у населеному пункті Куп’янськ за рахунок переміщення батальйонної тактичної групи. Вів розвідку позицій наших військ за допомоги БпЛА «Орлан-10» у районах населених пунктів Ізюм, Первомайськи та Велика Комишуваха.
  • На Донецькому напрямку підрозділи агресора, за підтримки авіації, основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій. З метою завдання втрат та виснаження особового складу наших військ, противник здійснює вогневе ураження вздовж лінії зіткнення із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Провів ремонт залізничного мостового переходу в районі населеного пункту Куп’янськ для відновлення логістичного постачання залізничною гілкою Куп’янськ – Лиман.
  • На Лиманському напрямку ворог посилив підрозділи та перегрупував їх. За підтримки вертольотів Ка-52, веде наступ у напрямку Лиман – Старий Караван, бойові дії тривають.
  • На Сєверодонецькому напрямку агресор вів штурмові дії у північних, південних та східних районах міста Сєверодонецьк, окремими підрозділами досяг успіху, закріплюється у центрі міста.
  • На Бахмутському напрямку противник намагається витіснити підрозділи наших військ із займаних позицій у районах Білогорівки та Врубівки. Застосував штурмову та армійську авіацію у районах населених пунктів Комишуваха, Берестове і Ниркове.
  • На Запорізькому напрямку ворог проводив інженерні роботи з удосконалення фортифікацій другої лінії оборони. Передислокував у район населеного пункту Василівка до танкового батальйону Т-62 та до мотострілецького батальйону.
  • На Авдіївському, Курахівському та Новопавлівському напрямках противник утримує зайняті позиції, завдає вогневого ураження із мінометів та ствольної артилерії.
  • На Південнобузькому напрямку ворог основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позиці та створенні додаткових рубежів оборони. У районах населених пунктів Миколаївка, Новопавлівське і Широке здійснив масовані обстріли із реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів.
  • В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі чорноморського флоту російської федерації продовжують виконувати завдання з ізоляції району бойових дій та блокаду судноплавства.
  • Штормом зірвало з якоря 2 ворожих морських міни. Одну віднесло хвилями до берега Одещини, де її знешкодили фахівці підривної команди Військово-Морських Сил, іншу наші воїни підірвали просто в морі.
  • У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває один носій крилатих ракет морського базування типу «Калібр».
  • За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито дев’ять атак ворога, знищено два танки, тринадцять артилерійських систем, вісім бойових броньованих машин та шість ворожих автомобілів. На Півдні, у Херсонській та Миколаївській областях, втрати російських окупантів, окрім військової техніки, склали близько сімдесяти осіб.

06:33

За 31 травня росіяни вбили чотирьох мирних жителів Донеччини: троє у Слов’янську й одного у Райгородку. Ще 7 цивільних дістали поранення.
Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.
За його словами, наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

06:18

Оперативна інформація від ОК «Південь»: підсумок за 31 травня

Розвиток подій в операційній зоні насичений та динамічний. Тривають бойові дії на лінії зіткнення. Ворог вишукує засоби й заходи протидії контрнаступу наших сил. 
  • Спецпідрозділи рашистів підірвали мости через річку Інгулець в районі Давидова Броду та Великої Олександрівки.
  • Продовжуючи вкривати підступи до своїх позицій артилерійсько-мінометним вогнем, ворог не гребує обстрілами населених пунктів касетними боєприпасами з реактивних систем залпового вогню «Торнадо-С» та гармат ствольної далекобійної артилерії «Піон» калібром 203 мм. Саме так сьогодні був атакований Миколаїв. Снаряди розривалися просто у дворі багатоквартирних будинків, нищили господарчі споруди, гаражі містян, пошкодили мережу електропостачання. В багатьох будинках вибиті шибки. Декілька снарядів розірвалися на городах приватних домогосподарств. Жертв та постраждалих немає.
  • В районі Добрянки, на півночі Херсонщини ворожа диверсійно-розвідувальна група намагалася здійснити прорив в тил наших підрозділів. Наразившись на влучну відсіч наших стрільців, ретирувалася на вихідні позиції. Водночас противник проводив і повітряну розвідку безпілотними літальним апаратом типу «Орлан-10». Влучним пострілом бійців нашого зенітно-ракетного підрозділу повітряного розвідника знищено.
  • Загалом за добу виконанням вогневих завдань наші ракетно-артилерійські підрозділи та авіація завдали ворогу втрат, що складають: 70 рашистів, самохідну артустановку, 2 зенітних установки, 2 гаубиці «Мста-Б», 4 одиниці броньованої техніки та 5 – автомобільної. Також подавлено 2 командно-спостережних пункти батальйонних тактичних груп противника.
  • Корабельне угруповання ворожих сил продовжує блокаду судноплавства, активізує свої дії навколо острова Зміїний, тримає напоготові до ракетного удару 2 фрегати, споряджені крилатими ракетами типу «Калібр». Розташування ворогом на Зміїному зенітних ракетно-гарматних комплексів, реактивних систем залпового вогню, в тому числі модернізованих, та станцій радіоелектронної боротьби свідчить про намір захистити від нашого ураження рашистські кораблі та про загрозу застосування озброєння по узбережжю Одещини. І хоча ознак підготовки десантної операції немає, не виключені спроби підходів та висадки ДРГ на берег чи в гирло Дунаю, або демонстративний обстріл прибережних районів.
  • Штормом знов сьогодні зірвало з якоря 2 ворожих морських міни. Одну віднесло хвилями до пологого піщаного берега Одещини, де її знешкодили, відвезли в безпечне місце і підірвали фахівці підривної команди Військово-Морських Сил, іншу підірвали просто в морі, поки вона перебувала на безпечній відстані.
00:12

Війська рашистів просуваються до кордонів з Дніпропетровською областю. 

Голова ОВА Валентин Резніченко закликав мешканців регіону не розслаблятися через відсутність повітряних тривог.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024