стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 травня

31 Травня 2022, 23:37
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 8525
Війна

Україна 97 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

22:37

На Сході ЗСУ знищили до 50 росіян, 1 танк, 1 БМП, 1 САУ, 3 міномети та 1 безпілотник.

У зоні ООС відбили 9 атак ворога і знищили майже 30 одиниць техніки.

З кожним днем наші захисники наближають падіння рашистів. З кожним днем ми усе ближче до самостійного безпечного життя.

22:48

Головне зі звернення Президента

Нарешті маємо конкретику щодо шостого санкційного пакету Європейського Союзу проти Росії за цю війну. Пакет погоджено.

Його затвердження й набрання ним чинності триватиме ще деякий час. Але вже зрозумілі ключові елементи пакету, а головне – його напрямок. Європейські країни погодилися на значне обмеження імпорту нафти з Росії. І я вдячний усім, хто працював для досягнення цієї згоди. Практичний результат – це мінус десятки мільярдів євро, які Росія тепер не зможе спрямувати на фінансування терору.

Важливо розуміти також і те, що відмова європейських країн від російської нафти та від іншого викопного палива прискорить перехід на відновлювані джерела енергії. Стратегічно це залишає російську державу на узбіччі сучасної економіки. З такою агресивною політикою та курсом на ізоляцію від цивілізованого світу Росія просто не зможе адаптуватися. А отже, програє. Програє економічно.

Очікуємо також відключення одного з найбільших російських банків – Сбербанку – від SWIFT у межах шостого санкційного пакету. Нарешті – припинення мовлення російських дезінформаційних каналів у Європі. Та нові персональні санкції. Будемо працювати й над новими обмеженнями проти Росії за цю війну.

Подальшу санкційну політику Євросоюзу обговорив з Президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою. Я вдячний їй, справжньому другу України, за сьогоднішній візит до Києва, за предметні переговори й за натхненний виступ у Верховній Раді. Словаччина з перших днів повномасштабної війни стала одним з наших найважливіших партнерів у оборонній сфері. І будемо продовжувати цю співпрацю. Говорили сьогодні і про європейський рух України. Пані Зузана особисто допомагає прискорити інтеграцію нашої держави. І ми завжди будемо за це вдячні.

Хочу сьогодні звернутись і до тих в Україні, хто намагається, скажімо так, «підганяти» Збройні Сили нашої держави чи вказувати, як треба наступати й де відкинути ворогів найперше. Україна цінує кожну думку. Але Україна цінує насамперед кожне життя. І це аксіома. І Україна ніколи не робитиме, як Росія, яка кидає людей у пекло боїв лише тому, що в Москві побажали щось захопити за декілька днів або до певної дати. Наші військові, розвідка, Нацгвардія та всі, хто залучений до оборони держави, поступово, але невідворотно зривають всі плани окупантів.

Ситуація на Донбаському напрямку дуже складна. Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Курахове зараз в епіцентрі протистояння. Враховуючи наявність у Сєвєродонецьку великого хімічного виробництва, удари російської армії там, зокрема сліпе авіабомбардування, – це просто божевілля. Але на 97-й день такої війни вже не дивує, що для російських військових, для російських командирів, для російських солдатів будь-яке божевілля – абсолютно прийнятне.

На Херсонському напрямку маємо певні успіхи, як і просування на Харківщині. Збройні Сили України стримують тиск окупантів у Запорізькій області, ключовий напрямок – Гуляйполе та Оріхове.

Звичайно, кожному в Україні хочеться, щоб усі наші території, усі наші люди були звільнені вже сьогодні, якнайшвидше. Повне відновлення територіальної цілісності нашої держави – це наша мета. Але діяти треба обережно, цінуючи життя.

Кожен і кожна на всіх рівнях мають бути зараз лобістами постачання нашій державі сучасної важкої зброї, сучасної артилерії. Усіх тих систем, які справді можуть прискорити перемогу України. Говоріть про це всюди, де це корисно й де це почують. Говоріть політикам держав-партнерів, представникам іноземних ЗМІ, навіть вашим друзям за кордоном. Цей наратив про необхідність надавати Україні достатньо зброї для перемоги має зберігатися постійно.

Підписав новий указ про нагородження наших героїв. 215 учасників бойових дій відзначені державними нагородами, 17 із них – посмертно. Вічна памʼять усім, хто віддав життя за Україну! Вічна слава усім, хто воює за нашу незалежність!

22:08

Оперативно-тактичне угруповання "Схід":

Сьогодні, 31 травня, вогнем артилерії знищено склад з орчими боєприпасами.

Втрати ворога складають: мішків з кістками – 22 набори,БТР – 1.

21:48

Найближчим часом на Херсонщині, швидше за все, не вдасться відновити відключений окупантами український мобільний та стаціонарний телефонний зв’язок і інтернет — Держспецзв‘язку.

21:29

Ще четверо людей загинуло сьогодні на Донеччині.

3 у Слов’янську і 1 у Райгородку. 7 цивільних дістали поранення.

21:21

Російські війська понад 10 годин обстрілювали селище Золочів на Харківщині, одна літня жінка загинула, іншу тяжко поранено — очільник Золочівської громади Віктор Коваленко.

20:58

Олег Жданов заявляє, що ЗСУ рушили на Нову Каховку, це плацдарм для звільнення Херсона.

20:22

Більшу частину Сєвєродонецька контролюють окупанти.

Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай пояснив, що місто не оточене, і передумов для цього немає.

Він також додав, що через обстріли гуманітарні вантажі до Сєвєродонецька завезти неможливо, як і евакуювати людей.

19:37

Загиблі і поранені цивільні, а також пошкодження аміакопроводу внаслідок обстрілів Донеччини – розпочато кримінальні провадження. Про це повідомляють у Офісі Генерального прокурора.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури та окружних прокуратур здійснюється досудове розслідування у 8 кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). 

За даними слідства, 29-30 травня 2022 року збройні сили рф обстрілювали міста та селища Волноваського, Бахмутського і Краматорського районів Донецької області.

Під час артилерійських обстрілів смт Нью-Йорк та м. Торецька один чоловік загинув, ще троє отримали поранення. Пошкоджено автомобілі і понад 10 приватних будинків. А у с. Закітне Краматорського району під час мінометного обстрілу поранено місцевого мешканця. 

Також ворожі снаряди пошкодили будинки та магазини у с. Озарянівка м. Торецька, с. Старомайорське Волноваського району та смт Ярова Краматорського району. 

Поблизу с. Травневе Бахмутського району внаслідок бойових дій порушена герметичність гілки аміакопроводу «Тольятті — Одеса», яка не експлуатується з 2014 року. В результаті відбувся витік аміаку. 

Окрім цього, загарбники продовжують руйнувати інфраструктуру тимчасово окупованого м. Лиману та його околиць. Пошкоджено житлові будинки, приміщення двох бібліотек та адміністративні будівлі. 

Досудові розслідування тривають.

19:30

Армія рф завдала авіаудар по Сєвєродонецьку: влучили в цистерну з азотною кислотою на хімзаводі, повідомив керівник ОВА Гайдай. Він закликав не виходити з укриттів.

19:22

«Інтерфакс» скасував пресконференцію ексредакторки «Первого канала» Овсяннікової в Києві. Причини скасування агентство не повідомляє.

18:41

Оперативна інформація від Генштабу станом на 18:00 щодо російського вторгнення.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка змін не зазнала. Ознак формування противником наступальних угруповань не виявлено. Основні зусилля збройних сил республіки білорусь зосереджуються на посиленні охорони державного кордону.

Відзначено зняття з баз зберігання республіки білорусь танків та бойових машин піхоти. Не виключається їх подальша передача до збройних сил російської федерації з метою поповнення поточних втрат.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив, ознак створення ударних угруповань не виявлено. З метою демонстрації присутності та недопущення перекидання підрозділів Сил оборони на інші напрямки утримує в прикордонних районах Брянської та Курської областей визначені підрозділи збройних сил російської федерації.

Ворог здійснив ракетний авіаційний удар по підрозділах наших військ в Сумській області з літаків Су-30СМ. Тривають артилерійські та мінометні обстріли прикордонних населених пунктів.

На Слобожанському напрямку угруповання противника зі складу частин та підрозділів західного військового округу збройних сил російської федерації намагаються утримати зайняті позиції та не допустити просування підрозділів Сил оборони вглиб тимчасово зайнятої території.

Триває підготовка ворога до відновлення наступу в напрямках населених пунктів Ізюм та Слов’янськ.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки вогню артилерії та мінометів, проводить активні штурмові дії на Сєверодонецькому та Бахмутському напрямках, бої тривають.

Ворог намагається встановити повний контроль над населеним пунктом Сєвєродонецьк та оточити підрозділи Сил оборони, що діють на зазначеному напрямку. Веде підготовку до наступу в напрямках населених пунктів Сіверськ та Райгородок.

На Курахівському напрямку противник активних бойових дій не проводив, здійснював вогневе ураження наших військ із застосуванням артилерії.

На інших напрямках продовжує обстріли з метою сковування дій наших військ та недопущення їх перекидання на інші, загрозливі напрямки.

На Південнобузькому напрямку ворог веде оборону та проводить мінування узбережжя річки Інгулець на ділянках можливих дій підрозділів наших військ. Веде контрбатарейну боротьбу. Завдав авіаційних ударів із залученням армійської авіації в районі населеного пункту Давидів Брід Херсонської області.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельні угруповання противника продовжують виконувати завдання з ізоляції районів бойових дій. Продовжує перебувати в готовності до застосування один носій високоточної зброї, фрегат «Адмірал Макаров», що має на борту до 8 крилатих ракет типу «Калібр».

Ворог деморалізований, зазнає втрат, на окремих напрямках поспішно переходить до оборони. Захисники та захисниці України продовжують боронити нашу землю, поступово відтісняючи загарбників з тимчасово захоплених територій України.

18:08

російські загарбники йдуть на війну, підписуючи згоду на вбивство цивільних. Нові полонені загарбники вже не розказують слідчим СБУ, що приїхали в Україну на навчання. Ці байки були на початку, а зараз окупанти заздалегідь розуміють, що їм будуть давати накази вбивати цивільних українців. Про це СБУ розповів полонений російський снайпер. 

Українські захисники схопили його під час бойових дій на території Волноваського району на Донеччині.

Нам пришел приказ: написать согласие, что мы едем убивать мирных граждан Украины. Я написал рапорт 29 числа, некоторые написали отказ. Но замполит сказал: «Подпишите рапорта заново. Если не поедете, то вас «на губу» отправят (гауптвахта – прим.), либо просто уволят, – говорить полонений. 

Він зробив вибір – убивати українців, щоб не сидіти в російській тюрмі… Але ймовірно, сидітиме в українській. 

 

Адже війна для нього скінчилася, він затриманий та дає свідчення СБУ. Викриває не лише себе, а й злочини інших своїх співвітчизників.

17:55

В Індустріальному районі Харкова дістали тіла двох людей з-під завалів 16-поверхового будинку, у який російські військові поцілили три місяці тому.

Тіла двох загиблих з-під завалених бетонних конструкцій рятувальники дістали за допомогою спецінструменту, розповів Суспільному речник обласної Держслужби з надзвичайних ситуацій Євген Василенко.

російська ракета влучила у будинок 28 лютого. Влучанням були зруйновані одразу шість квартир з 16 по 14 поверхи.

17:04

Ексредакторка «Первого канала» Овсяннікова приїде до Києва і дасть пресконференцію – «Інтерфакс».

16:50

Щоб доставити захисникам Маріуполя вкрай необхідну зброю та боєприпаси, вертолітники ЗС України та спецпризначенці ГУР МО України здійснили унікальну за складністю операцію.

15:56

Правоохоронці арештували майно російської нафтової компанії на 400 млн грн.

За клопотаннями прокурорів Офісу  Генерального прокурора судом  накладено арешт на майно, рахунки та корпоративні права групи компаній, заснованих російською нафтовою компанією, яка постачає нафтопродукти для потреб підрозділів міністерства оборони рф. 

Арештовано нафтобази, заправні станції, нежитлові будівлі, земельні ділянки, бензовози, автомобілі та корпоративні права підприємств на суму близько 400 млн грн, а також банківські рахунки.

Вирішується питання про передачу цього майна в управління АРМА.

Прокурорами Офісу Генерального прокурора  здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (ч. 3 ст. 110-2 КК України).

Досудове розслідування здійснюється слідчими ДБР за оперативного супроводу СБУ.

15:37

Розвідники ДШВ ЗС України знищили інженерний підрозділі російських окупантів

В одному з районів виконання завдань, воїнами-розвідниками Десантно-штурмових військ Збройних Сил України успішно знищено інженерний підрозділі російських окупантів.

15:23

Міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомив, що внаслідок вибуху в місті 30 травня постраждали двоє колаборантів, які захопили владу в селі Терпіння. Водночас, місцеві ЗМІ пишуть про те, що очільниця окупаційної адміністрації Мелітополя галина данильченко після вибуху.

15:15

Загарбники вночі били по Слов'янську з ракетного комплексу «Іскандер», в результаті чого є загиблі та поранені.

Результати обстрілів у Слов
Результати обстрілів у Слов

Результати обстрілів у Слов
Результати обстрілів у Слов

Результати обстрілів у Слов
Результати обстрілів у Слов

Результати обстрілів у Слов
Результати обстрілів у Слов

Результати обстрілів у Слов'янську
Результати обстрілів у Слов'янську

Результати обстрілів у Слов'янську
Результати обстрілів у Слов'янську

14:15

СБУ викрила російську агентуру в Укроборонпромі та затримала колаборантів, які розвідували позиції ЗСУ на сході

З початку повномасштабної агресії рф українська спецслужба викрила понад 360 російських агентів і більше 5 тис. колаборантів. Із останніх затримань, зокрема:

У Києві:

Контррозвідка СБУ за сприяння підрозділу безпеки «Укроборонпрому» викрила співробітника одного з оборонних підприємств на агітації на користь рф.

Також за матеріалами СБУ до 5 років ув’язнення засуджено громадянина рф, який закликав киян співпрацювати з ворогом.

На Донеччині:

В ході спецоперації ліквідовано російську агентурну мережу, яка розвідувала позиції ЗСУ на східному фронті.

Одного агента затримано у Слов’янську, іншого – у Краматорському районі.

У Харкові:

Співробітники СБУ викрили двох колишніх учасників незаконних збройних формувань ОРДЛО

У Луганській області:

За матеріалами СБУ до 8 та 10 років ув’язнення засуджено двох командирів так званої «лнр», яких захопили у полон під Сєвєродонецьком.

13:52

Після вибуху фейкового «губернатора» у Мелітополі гауляйтер Галина Данильченко хоче відмовитися від посади начальника військово-цивільної адміністрації, бо боїться за своє життя. 

Про це пише Українська правда.

Данильченко заявила, що відмовляється від посади начальника військово-цивільної адміністрації Мелітополя. Звільнитися їй запропонували за однієї умови – здатись спецслужбам України.

За інсайдерською інформацією ЗМІ, слідом за автомобілем, який підірвався вранці 30 травня, від ТЦ Квартал рухалося авто з Данильченко. Вибухівка, закладена в каналізаційному люку за кафе «Шторм», спрацювала під час руху Мерседеса та явно могла призначатися гауляйтеру.

13:23

Українські захисники знищили великий підрозділ «вагнерівців» на Донбасі. Після ліквідації ЗСУ такої елітної частини «рядові» російські окупанти тепер взагалі бояться воювати. 

Про це свідчить нова телефонна розмова загарбників, яку перехопила Служба безпеки України. 

13:19

Із Маріуполя російські окупанти вивозять дітей, які втратили або загубили батьків.

Про це повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

«Окупаційна влада розпочала поцес встановлення та збору безпритульних дітей Маріуполя. Попередньо, це діти, що втратили або загубили батьків під час окупації Маріуполя. Зокрема відомо, що близько 15 дітей, яким надали прихисток маріупольці за адресою пр. Меотиди 18 російськіми військовими було забрано і вивезено у невстановленому напрямку. Наразі ми працюємо над встановленням місця призначення та утримання наших нових сиріт та загублених дітей», – написав він.

Окрім цього, вчора до фільтраційного пункту с. Безіменне привезли 320 маріупольців, зокрема 32 дитини. За словами Андрющенка, до міста Таганрог з с. Безіменне депортували 345 маріупольців, зокрема 37 дітей.

13:03

Народні депутати зібрали підписи щодо висловлення недовіри омбудсману Людмилі Денісовій.

Про це повідомила речниця фракції «Слуга народу» Юлія Палійчук.

11:53

У Миколаєві чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

11:30

Британська розвідка вважає, що політична мета росії полягає в окупації всієї території Донецької і Луганської областей, але для досягнення цього потрібно, крім Сєвєродонецька, захопити Краматорськ і трасу Дніпро – Донецьк.

Про це йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії, повідомляє Європейська правда.

Зазначається, що захоплення росією Лимана підтримує її оперативні зусилля, які, ймовірно, полягають в оточенні Сєвєродонецька та закритті «кишені» навколо українських сил у Луганській області.

«Сильні обстріли тривають, а на околицях Сєвєродонецька, ймовірно, точаться вуличні бої. Елементи російського Південного угруповання сил, ймовірно, очолюють найуспішнішу вісь у цьому секторі, за підтримки Центрального угруповання сил, що атакує з півночі. Прогрес повільний, але досягнення утримуються», – йдеться в огляді.

 

Разом з тим британська розвідка відзначає, що шляхи до «кишені» залишаються під контролем України.

«Росія досягла більших локальних успіхів, ніж раніше в кампанії, згрупувавши сили і ведучи вогонь на відносно невеликій території», – йдеться в огляді. Британська розвідка зазначає, що це змушуєросію йти на ризик на інших окупованих територіях.

«Політична мета Росії, ймовірно, окупувати всю територію Донецької та Луганської областей. Щоб досягти цього, Росії потрібно буде забезпечити подальші складні оперативні цілі за межами Сєвєродонецька, включаючи ключове місто Краматорськ і головну дорогу М04 Дніпро – Донецьк», – йдеться в огляді.

11:24

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 31.05 орієнтовно склали:
 
  • особового складу – близько 30500 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1358 (+9) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3302 (+20) од,
  • артилерійських систем – 649 (+6) од,
  • РСЗВ – 207 (+2) од,
  • засоби ППО – 93 (+0) од,
  • літаків – 208 (+1) од,
  • гелікоптерів – 174 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 515 (+8),
  • крилаті ракети – 120 (+2),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2275 (+11) од,
  • спеціальна техніка – 48 (+0).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Криворізькому та Запорізькому напрямках.

09:55

росіяни стягують на Зміїний додаткові підрозділи, у Крим перекидають два дивізіони С-300

Про це повідомляє речник Одеської ОВА, передає Укрінформ.

«Йдеться про спроби посилення контролю над північно-західною частиною Чорного моря. Це зайвий раз спростовує заяви рф про так звані «гуманітарні зернові коридори» для деблокування Одеського порту. Жодному слову росії вірити не можна: брехали, брешуть і будуть брехати», – сказав він.

09:19

Частину Сєвєродонецька уже контролюють росіяни, вільно просуватися містом вони не можуть, адже у там залишаються українські військові. 

Сергій Гайдай повідомив, що окупанти планують операцію по зачистці території навколишніх сіл

08:57

За минулу добу в Сєвєродонецьку пошкоджено 12 будинків, у Лисичанську – 12 та заклад громадського харчування, у Гірському – дев’ять та дитячий садок, у Тошківці, яку росіяни штурмують, – щонайменше шість, у Нирковому, Вікторівці, Миколаївці – загалом шість.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Основні зусилля зараз росіяни зосереджують на встановленні контролю над містом Сєверодонецьк. Штурмують, але не мають успіху, у районах Золотого, Комишувахи, Ниркового, бойові дії там тривають.

08:51

Двоє загиблих та троє поранених в Лисичанську, росіяни штурмують райони Сєвєродонецька та Тошківки, зруйнували дитсадок в Гірському.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Ми не знаємо, скільки жертв за останні два дні серед цивільного населення в тих районах Сєвєродонецька, до яких увійшли бойовики. Напевно, багато хто із нас з обуренням передивлявся відео, де їх радо зустрічають місцеві. Здебільшого, це постановочні сцени. Тисячі, які залишилися в місті, бояться помсти або розправи без причин, як то було в Бучі. Або як учора в Лисичанську, де росіяни розстріляли авто із французькими журналістами. Вони хотіли зняти матеріал про евакуацію мирного населення, але потрапили під каток «руського миру». Хлопець загинув на місці. Ще троє осіб, зокрема, супроводжуючі, поранені. Як я повідомляв раніше, евакуація призупинена», – написав він.

Тіло ще одного загиблого чоловіка знайшли біля його будинку в Лисичанську, розташованого в районі Пролетарського мосту. У Золотому поранено жінку.

08:45

Російські війська обстріляли Зеленодольську громаду на Дніпропетровщині.

Про це повідомив голова ОВА Валентин Резніченко

Загиблих та травмованих немає.

08:36

Окупанти вночі завдали ракетного удару по Слов'янську, в результаті якого щонайменше троє людей загинуло, шестеро поранені.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Постраждала школа та щонайменше сім багатоповерхівок. Наразі проводяться рятувальні роботи. Про точну кількість жертв та постраждалих можна буде говорити вже по їх завершенню.
 

6:47

Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ.

  • На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля збройних сил республіки білорусь зосереджені на посиленні охорони ділянки державного кордону, інженерному обладнанні позицій, веденні розвідки та проведенні заходів бойової підготовки у взаємодії видів та родів військ. Загроза ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь продовжує зберігатися. 
  • На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Ворог здійснював мінометні обстріли населених пунктів у прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.
  • На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовку до наступу, проводить вивчення імовірних шляхів висування, постачання озброєння та військової техніки, матеріальних засобів з території російської федерації.
  • На Харківському напрямку ворог активних дій не проводив. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Терни, Лозова, Протопопівка, Рудневе, Соколівка та інших.
  • На Слов’янському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та маршрутів постачання, створенні умов для подальшого наступу. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів  Довгеньке, Вірнопілля, Грушуваха та Велика Комишуваха.
  • Була спроба штурму в районі населеного пункту Довгеньке, ворог успіху не мав, відійшов на раніше зайняті позиції.
  • На Донецькому напрямку противник здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню вздовж лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджує на встановленні контролю над містом Сєверодонецьк. Активно застосовує засоби радіоелектронної боротьби.
  • На Лиманському напрямку ворог здійснює перегрупування та підготовку до наступу. Намагався провести розвідку маршрутів подальшого просування в районі населеного пункту Лиман, зазнав втрат, відійшов.
  • На Сєвєродонецькому напрямку веде штурмові дії в районах населених пунктів Сєвєродонецьк та  Тошківка, бойові дії тривають. 
  • На Бахмутському напрямку ворог вів бойові та штурмові дії в районах населених пунктів  Золоте, Комишуваха, Ниркове, Берестове, Покровське, Доломітне. Успіху не має, бойові дії тривають.
  • На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагається посилити угруповання та поповнити втрати за рахунок застарілої та відновленої техніки. Проводив повітряну розвідку. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Мала Токмачка, Новоандріївка.
  • На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Здійснив вогневе ураження цивільних об’єктів в районах населених пунктів Олександрівка, Прибузьке, Посад-Покровське, Новогригорівка, Осокорівка, Князівка та Трудолюбівка. 
  • На Бессарабському напрямку, на території Придністровського регіону республіки Молдова, суттєвих змін в діяльності та положенні оперативної групи російських військ не відзначається.
  • Основні зусилля корабельних угруповань чорноморського флоту російської федерації в акваторіях Чорного й Азовського морів зосереджуються на підтриманні сприятливого оперативного режиму та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря. 
  • На тимчасово зайнятих територіях противник продовжує здійснювати протиправні дії стосовно громадян України.
  • Протягом попередньої доби ударна авіація Повітряних Сил завдала вогневих ударів по окремих підрозділах противника на території Харківщини, Донеччини, Луганщини та Херсонщини. Підрозділами зенітних ракетних військ на Одещині збито крилату ракету Х-22.
  • За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбили вісім атак ворога, знищено один танк, чотири артилерійських системи, п’ять бойових броньованих машин та два ворожих автомобілі. Підрозділи протиповітряної оборони збили крилату ракету Х-59МК.

5:09

Оперативна інформація від ОК «Південь»: підсумок за 30 травня.

На південному фронті обстановка динамічна та напружена. Ворог продовжує ведення бойових дій на зайнятому рубежі оборони. Не маючи успіху в просуванні, противник активізує авіаційні та артилерійсько-мінометні удари.

  • Двічі парою гелікоптерів Мі-24 завдали удари по наших позиціях, а Миколаївщину, зокрема населені пункти, що знаходяться в тилу наших підрозділів, ворог за цю добу обстріляв тричі далекобійною ствольною артилерією «Піон» та реактивною системою залпового вогню «Ураган».
  • Влучивши по житлових кварталах та промислових об’єктах міста і передмістя Миколаєва, вороги пошкодили приватний млин, виробничі приміщення м’ясопереробного підприємства, приватні подвір’я і водогін. Ведуть відновлювальні роботи. Щонайменше за наслідками обстрілів постраждало 4 цивільних особи.
  • В ході вдалого наступу підрозділів Сил оборони на Південнобузькому напрямі, ворог залишив село Миколаївка, на півночі Херсонщини. Це призвело до панічних настроїв та деморалізувало рашистів в інших підрозділах.
  • Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами ворожим силам за добу завдано суттєвих втрат: всього знищили 78 рашистів, 8 танків, 2 гаубиці, самохідна гармата «Піон», 2 реактивні системи залпового вогню «Град», 5 одиниць броньованої та 2 – автомобільної техніки.
  • В Чорному морі кораблі ворожого угруповання продовжують виконувати завдання з блокування судноплавства та роботи портів.
  • У готовності до застосування ракетного озброєння – один носій крилатих ракет морського базування типу «Калібр».
  • З метою забезпечити підрозділи рашистів на острові Зміїний, здійснюють перехід у напрямку острова десантного катера «Дюгонь» та двох десантних швидкісних катерів «Раптор». При цьому надводні кораблі противника обережно тримають дистанцію від материкової України, остерігаючись ракетного ураження.
  • На узбережжя Одещини шторми продовжують викидати ворожі морські міни. Вчасно виявлену і знешкоджену, сьогодні встигли виловити та відвезти в безпечне місце для контрольованого підриву фахівці підривної команди.

2:25

Журналісти проєкту «Схеми» оприлюднили перехоплення розмов двох російських полковників, які обговорюють війну в Україні та нецензурно критикують вище російське керівництво. Вони також виправдовують злочини рф в Україні тезами російської пропаганди.

Про це пишуть в матеріалі «Радіо Свобода».

Одним зі співрозмовників на перехопленнях є військовослужбовець збройних сил рф Максим Володимирович Власов з позивним «Югра». За даними Служби безпеки України та розслідувачів Bellingcat, він є одним із відповідальних за обстріл Маріуполя 24 січня 2015 року. Тоді загинуло близько 30 людей, більше сотні отримали поранення.

З 2018 року Власов перебуває в українському розшуку. За даними джерел «Схем», відтоді він отримав звання полковника та станом на квітень цього року обіймав керівну посаду в артилерійській службі штабу 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії Західного військового округу рф.

Полковник РФ Максим Власов (праворуч)
Полковник РФ Максим Власов (праворуч)

Співрозмовником Власова є російський військовий медик на ім’я Віталій Ковтун. Він – полковник, має багато нагород. У соцмережах Ковтун підтримує ідею так званої федералізації України, а також «вважає класним» те, що відбувається у фільтраційних таборах в Маріуполі.

Як стверджують «Схеми», Віталій Ковтун – уродженець села Жабокрич Крижопільського району Вінницької області й має багато родичів в Україні.

Полковник рф, військовий медик Віталій Ковтун
Полковник рф, військовий медик Віталій Ковтун

У розмовах між собою, які журналісти отримали від джерел у спецслужбах, Власов і Ковтун лають вище військове керівництво росії — від Путіна і Шойгу до командувача війною рф в Україні генерала Олександра Дворнікова.

Ковтун із Власовим говорять про «страшні втрати» російських військ в Україні, порівнюючи їх із Зимовою війною 1939-40 років, а ще виправдовують воєнні злочини рф в Україні та інше (детальніше у відео вище).

Довідково: Віталій Ковтун відмовився спілкуватися зі «Схемами», пригрозивши «повідомити в фсб про вас». Максим Власов підняв слухавку, у відповідь на питання журналістів заперечив, що це він, і більше не відповідав на дзвінки.

2:17

росія почала отримувати з окупованої своїми військами Херсонської області урожай попереднього року, пише Суспільне з посиланням на заяву так званого «заступника голови військово-цивільної адміністрації» Херсонщини Кирила Стрємоусова, якого цитує російське РБК.

Він заявив, що з 20 червня в області почнеться збирання озимих зернових.

«Є місце, куди складати (новий урожай), хоча, звичайно, дуже багато зерна перебуває тут. Наразі частково люди вивозять, домовилися з тими, хто купує з боку російської федерації», – сказав Стрємоусов.

Він наголосив, що йдеться саме про продаж зерна на «експорт» у росію, а також анонсував «обговорення» питання постачання насіння для виробництва олії на місцеві та російські заводи.

00:15

Лиман можуть контролювати росіяни. 

Про це розповів радник глави Офісу Президента Олексій Арестович: «Навколовоєнні джерела підтверджують, що Лиман під російським контролем. Є бої довкола Лимана в напрямку Озерного. Туди до переправи через Сіверський Донець», – пояснив Арестович.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром