стрічка

У соцмережах розганяють паніку про дефіцит оцту на Волині

31 Травня 2022, 18:00
У соцмережах розганяють паніку про дефіцит оцту в Україні ФАКТЧЕК 4629
У соцмережах розганяють паніку про дефіцит оцту в Україні

У волинському сегменті Facebook поширюють повідомлення про те, що начебто в місцевих магазинах, зокрема в Луцьку, зникає оцет.

Журналісти проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявилося, що це МАНІПУЛЯЦІЯ.

У тексті повідомлення йдеться про те, щоб ті, хто не встиг запастися сіллю, поспішали в магазини за оцтом. Говорять, що він начебто зникає, але про це всі мовчать. «Поки нема ажіотажу, купуйте! В деяких магазинах оцет уже зник!» – таку тезу зараз активно поширюють у соцмережі.

ПЕРЕВІРКА

Для того, аби перевірити, чи насправді  в магазинах «зникає» оцет, ми звернулися за коментарем до відомих волинських торгівельних мереж «Наш Край» і «SPAR». Там нас запевнили, що оцет нікуди не зник.

«Дефіциту оцту в торгівельних мережах наразі немає. Вся продукція регулярно надходить на наш розподільчий центр. Може змінюватися лише ціна, адже вона залежить від логістичної складової», – розповіла менеджерка зі зв’язків з громадськістю мереж «Наш Край» і «SPAR»  Вікторія Матвіюк.

Ми звернулися за коментарем і до місцевого виробника оцту ПрАТ «Луцьк Фудз», де нас запевнили, що проблем з виробництвом оцту немає.

«Наразі виробництво оцту працює безперебійно. Проблем з поставками сировини (оцтової кислоти, – ред.) немає. Можливо, попит на оцет зріс у зв'язку з тим, що найближчим часом стартує сезон консервації», – прокоментували у маркетинговому відділі підприємства.

Зрозуміло, що ситуація з поставками деяких видів продукції залишається в країні критичною. Нещодавно зупинив роботу найбільший в Україні завод з виробітку солі «Артемсіль», що спричинило паніку і ажіотаж серед покупців. Скоріше за все, маніпулятори і скористалися «хайпом» навколо теми нестачі солі і вирішили розігнати паніку ще й навколо оцту. 

Зауважимо, що допис про начебто зникнення оцту набрав чимало коментарів. У яких користувачі пишуть, що саме такі повідомлення створюють ажіотаж, сіють паніку.

ВИСНОВОК

Повідомлення про те, що оцет зникне з прилавків магазинів – неправдиве і маніпулятивне. Заклик «запастися» оцтом у великій кількості призведе лише до створення штучного дефіциту, збільшить час очікування нових поставок на прилавки магазинів, а можливо – й підвищення цін.

Читайте також: Нема долі без солі: найпоширеніші фейки про сіль

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром