стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 травня

30 Травня 2022, 23:50
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 8613
Війна

Україна 96 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:50

Головне зі звернення Президента

Сьогодні одним з головних завдань дня була комунікація для затвердження Європейським Союзом шостого санкційного пакету. Пауза з погодженням нових санкцій у Європі вже надто затягнулася.

Про те, що це потрібно нарешті виправити – і виправити негайно, – говорив у своєму зверненні до лідерів європейських країн, які зібралися на засідання Європейської ради.

Я вдячний Шарлю Мішелю, Президенту Європейської ради, за підтримку інтересів України, інтересів усієї Європи й за намагання якнайшвидше знайти потрібні компроміси, щоб шостий санкційний пакет Європейського Союзу все ж таки був затверджений. Росія має відчути значно більшу ціну за свою агресію.

Вважаю, що Європі у будь-якому разі доведеться відмовитися від російської нафти, нафтопродуктів. Бо це – про незалежність самих європейців від російської енергетичної зброї. І що раніше це відбудеться, що повнішою буде відмова від російської нафти, то вигідніше буде зрештою самій Європі.

Говорив сьогодні про посилення санкцій і з міністром з питань Європи та закордонних справ Франції. Катрін Колонна була з візитом у Києві. Окрім санкційної тематики, ми обговорили й питання оборонної підтримки України, нашої європейської інтеграції та необхідності діяти значно швидше, щоб не допустити ескалації продовольчої кризи у світі

Зараз через те, що Росія заблокувала наші порти на Чорному морі й захопила нашу частину берега Азовського моря, ми не можемо відправити на експорт 22 мільйони тонн зернових, які вже є на складах у нашій країні. Це той обсяг, який мав вийти на зовнішній ринок.

Блокування Росією нашого експорту дестабілізує ситуацію справді в глобальному масштабі. Як результат – дорожчає продовольство в різних країнах. А отже, виникає загроза голоду. У Африці, в Азії, у деяких державах Європи. Ця загроза може перерости у нову міграційну кризу. І це те, чого явно прагне російське керівництво. Вони свідомо створюють цю проблему, щоб і всій Європі було складно. І щоб Україна не отримала мільярди доларів за свій експорт. Саме ті мільярди, які дуже потрібні зараз нашій економіці.

Говорив сьогодні з Президентом Туреччини Ердоганом зокрема й про цю загрозу продовольчій безпеці. Про те, як можна забезпечити нормальний рух з українських чорноморських портів. І, звичайно, про те, як прискорити завершення цієї війни – війни Росії проти нашої держави. Обговорили й подальшу оборонну співпрацю між Україною та Туреччиною.

Сьогодні на Луганщині окупанти зірвали евакуацію з районів бойових дій, обстрілявши машину, яка їхала по місцевих. Від смертельного поранення під час цього обстрілу загинув французький журналіст Фредерік Леклерк. Він працював на французький телеканал BFM TV.

На Донбасі, зараз зібраний максимум бойової потужності російської армії. Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Бахмут, Авдіївка, Курахове, Словʼянськ та деякі інші населені пункти залишаються для окупантів ключовими мішенями саме на цьому напрямку. І я вдячний усім нашим захисникам, захисницям, які попри технічну й подекуди кількісну перевагу окупантів героїчно тримають оборону.

Сьогодні російські війська знову обстріляли Харків. Через кордон України та Росії була обстріляна й територія нашої Сумської області. Продовжується боротьба за Херсонську область. Крок за кроком звільняємо нашу землю й поступово наближаємося до тієї точки, у якій Росії все ж таки доведеться відкласти зброю, порахувати всіх своїх убитих і перейти до дипломатії.

23:21

З-під завалів 16-поверхівки у Харкові дістали тіла двох людей.

У цей будинок російські окупанти влучили ще 3 місяці тому.

Це були чоловік та жінка. За словами сусідів, загиблі у той час піднялися зі сховища, аби взяти продукти.

23:18

Росіяни просунулися вглиб Сєвєродонецька, тривають бої – Гайдай.

"Ситуація у Сєвєродонецьку максимально складна. Вдалося окупантам протиснути територію з окраїн – там, де готель "Мир", – і трохи просунутися вглиб міста. Там зараз ідуть і будуть ще йти вуличні бої", – заявив керівник Луганської області.

23:01

ЗСУ під час контрнаступу звільнили населений пункт Миколаївка в Херсонській області, - Генштаб.

«Ворог зазнав втрат і відійшов з населеного пункту Миколаївка Херсонської області, що призвело до панічних настроїв серед військовослужбовців інших підрозділів ЗС РФ».

22:22

30 травня ударна авіація Повітряних Сил Збройних Сил України завдала вогневих ударів по окупаційних військах на Харківщині, Донеччині, Луганщині та Херсонщині. 

Ударні групи штурмовиків та бомбардувальників під прикриттям винищувачів здійснили до десяти авіанальотів на ворожі позиції. 

Нанесено вогневе ураження по складах боєприпасів, скупченню броньованої техніки, живій силі рашистів. 

Підрозділами зенітних ракетних військ на Донеччині знищено авіаційну ракету класу «повітря-поверхня» – Х-59МК, а на Одещині – крилату ракету Х-22, бойова частина якої – близько тони (на фото уламки Х-22).

22:10

Строковик Нацгвардії у Запорізькій області за півтора місяці збив з ПЗРК «Ігла» уже 3️ ворожі літаки.

Крійній раз був зовсім нещодавно – 29 травня. На наших землях тепер спочиває російський бойовий штурмовик СУ-25 «Грач».

22:04

У Херсоні та області зник зв'язок — не працюють українські мобільні оператори та частково домашній інтернет, повідомляє Суспільне.

21:38

Окупанти обстріляли 46 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 39 цивільних об’єктів. В результаті цих обстрілів загинуло щонайменше 3 цивільних осіб, ще 7 отримали поранення і травми різного ступеню важкості. 

Дані про точну кількість загиблих, поранених, руйнування та пошкодження в обох областях уточнюються. Українські захисники і захисниці відбили сьогодні 8 атак ворога. На 2 локаціях ще тривають бої. 

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили: 1 танк; 4 артилерійські системи; 5 бойових броньованих машин; 2 ворожих автомобіля. 

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили крилату ракету Х-59МК

21:17

Російські загарбники намагаються наступати на східні громади Запорізької області, по лінії зіткнення наносять артилерійські, ракетні та авіаудари — обласна військова адміністрація

20:41

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід".

30 травня, наші воїни знищили: особового складу – до 50, танків – 1, БМП – 1, САУ – 1, мінометів – 3, БПЛА – 1.

20:19

Окупанти знову обстріляли Харків — поранено 3 мирних мешканців, у тому числі 16-річного хлопця, повідомляє Харківська обласна прокуратура.

19:54

російські війська продовжують артснарядами обстрілювати прикордоння Сумської області.

Так, стражі рубежу зафіксували понад 20 розривів боєприпасів, випущених ворожою артилерією з боку російського села Зерново по інфраструктурі одного з населених пунктів неподалік кордону.

Вказано, що постраждалих унаслідок обстрілів наразі немає. Дані уточнюються

19:40

П′ять тисяч боєприпасів та 1,5 тонни вибухових речовин вилучили на деокупованих територіях, – повідомлябть у Нацполіції.

Також поліцейські у складі зведених загонів вибухотехнічної служби під час розмінування деокупованих Київської, Чернігівської та Сумської областей очистили близько 500 гектарів територій, де відбувалися бойові дії.

19:39

У Маріуполі окупанти розпочали процедуру прийому документів для отримання російського паспорту. 

«Маріупольці мають спочатку отримати довідку про реєстрацію в Донецьку, а потім подати документи на паспорт в місті Новоазовськ в так звану міграційну службу так званої «днр», – повідомляє речник мера Петро Андрющенко.

18:39

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення.

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін. У збройних силах республіки білорусь до 4 червня цього року тривають заходи з перевірки бойової готовності.

На Сіверському напрямку ворог продовжує здійснювати артилерійські обстріли з території російської федерації прикордонних районів, а саме населених пунктів  Бояро-Лежачі та Манухівка Сумської області і Янжулівка та Каменська Слобода Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовку до наступу, проводить вивчення імовірних шляхів висування, постачання озброєння та військової техніки і матеріальних засобів з території російської федерації. 

З метою зниження наступального потенціалу наших військ здійснює вогневе ураження позицій Сил оборони із ствольної та реактивної артилерії.

На Харківському напрямку активних дій ворог не проводив. Основні зусилля зосереджує на стримуванні дій українських підрозділів. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Одноробівка, Уди, Руські Тишки та Черкаські Тишки.

На Слов’янському напрямку противник продовжує перегрупування військ для поновлення наступу у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. У напрямку населеного пункту Курулька здійснив спробу  ведення штурмових дій, успіху не мав, відійшов на раніше зайняті позиції.

На Донецькому напрямку ворог, окрім артилерійських обстрілів, завдав авіаційних ударів в районах Новоселівки та Лисичанська, ракетні удари в районах населених пунктів Соледар та Сіверськ. 

На Лиманському напрямку ворог перегруповується та готується до наступу. Намагався провести розвідку маршрутів висування через водні перешкоди.

На Сєвєродонецькому напрямку противник веде штурмові дії в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Тошківка та Устинівка, бойові дії тривають. 

На Бахмутському напрямку продовжуються бойові дії в районах населених пунктів Комишуваха, Новолуганське та Берестове. 

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог успіху не має, намагається посилити угруповання та поповнити втрати за рахунок застарілої та відновленої техніки.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів  Посад-Покровське, Осокорівка, Нововоронцовка, Благодатне, Партизанське та інших. 

В ході вдалого наступу підрозділів Сил оборони ворог зазнав втрат та відійшов з населеного пункту Миколаївка Херсонської області, що призвело до панічних настроїв серед військовослужбовців інших підрозділів збройних сил російської федерації.

На Криворізькому напрямку противник здійснює вогневе ураження артилерією наших військ та веде контрбатарейну боротьбу.

В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі чорноморського флоту продовжують виконувати завдання з ізоляції району бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку. Противник здійснює блокування цивільного судноплавства у північно-західній частині Чорного моря.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває один носій крилатих ракет морського базування типу Калібр.

З метою забезпечення зведеного підрозділу збройних сил російської федерації, що перебуває на острові Зміїний, відзначено перехід у напрямку острова десантного катера Дюгонь та двох протидиверсійних катерів Раптор.

Окупанти продовжують нарощувати систему протиповітряної оборони на території тимчасово окупованого Криму. У визначених районах ворог додатково розгорнув до двох зенітних ракетних дивізіонів ЗРС С-300 зі складу 4 армії Південного військового округу.

Російські окупанти продовжують зазнавати втрат на території України, що призводить до подальшого зниження морально-психологічного стану. Постійно збільшується кількість ворожого особового складу, який будь-яким чином намагається уникнути бойових дій.

18:05

Окупанти обстрілюють Миколаїв з артилерії, у місті лунають вибухи, – повідомляє мер Олександр Сєнкевич.

17:48

На Херсонщині невідомі зняли з флагштока на набережній російський триколор. Щоб рашисти не змогли підняти його назад, трос для підйому прапора перекусили, – пишуть ЗМІ.

17:36

У Бахмутському районі внаслідок бойових дій пошкоджено герметичність гілки аміакопроводу «Тольятті – Одеса». Про це повідомляє Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

Ця гілка не використовується з 2014 року, засувки закриті, але аміак з неї зараз витікає самоплином. Хмара аміаку рухається над ґрунтом від села Травневе у бік Бахмута.

В зону ураження можуть потрапити Бахмут, Гладосове, Дача, Миколаївка Друга, Одрадівка і Опитне.

Місцева влада оповістила населення про необхідні заходи безпеки. Рятувальники вже готові ліквідовувати наслідки аварії. 

Інформації про постраждалих та загиблих наразі немає.

17:20

Медзаклади Дніпропетровської області з початку війни прийняли на лікування 76 поранених дітей. Трьох, на жаль, врятувати не вдалося, – повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

Зараз у лікарнях області залишається восьмеро дітей, двоє з них – важкі.

17:05

В ніч на 30 травня український нацгвардієць збив «Іглою» уже третій російський штурмовик Су-25 на запорізькому напрямку, – пише Україна 24.

16:45

Бої на сході досягли максимальної інтенсивності, – повідомляє Міноборони.

Найзапекліші бої точаться на Сєверодонецькому, Бахмутському та Курахівському напрямках — російські окупаційні війська ведуть вогонь уздовж усієї лінії зіткнення та намагаються бити артилерією вглибину нашої оборони.

 

16:42

Російського окупанта вперше судитимуть за зґвалтування під час війни в Україні. Йдеться про Михайла Романова з міста Чебаркуль Челябінської області, – пише УП.

Слідство встановило, що у березні під час окупації Броварського району Романов увірвався до будинку в одному із сіл і застрелив його господаря. 

Після цього п‘яний окупант разом з іншим військовим тричі ґвалтували дружину загиблого чоловіка. Вони погрожували жінці вбивством та насиллям стосовно її маленького сина, який ховався у котельні

16:39

Правоохоронці викрили схему масового виготовлення та збуту підроблених журналістських посвідчень та прескарт у Києві.

За даними слідства, 57-річний директор видавництва, яке зареєстровано та здійснює діяльність в Оболонському районі столиці, налагодив схему з виготовлення та продажу фейкових документів, які рекламував на власному вебсайті, – пише УП.

За грошову винагороду директор виготовляв посвідчення журналістів, прескарти, довідки для оформлення дозволу на травматичну зброю, спеціальні перепустки та інші документи, які підтверджують статус журналіста особам, які не мають жодного відношення до журналістської діяльності.

Крім цього, за бажанням клієнта правопорушник виготовляв прескарти, що нібито акредитовані Міністерством оборони України.

Вартість підробленого посвідчення становила від 3000 до 5000 гривень залежно від терміну його дії.

Послугою міг скористатися будь-хто, адже фігурант не здійснював перевірки наданих даних для оформлення посвідчень.

За попередніми даними, його послугами скористалися близько 800 клієнтів.

15:59

В Україну повернулись 4,8 мільйона українців від початку повномасштабної війни. Про це повідомляє радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів.

15:51

Київ виділяє майже 600 мільйонів гривень на відбудову інфраструктури столиці. Йдеться про реконструкцію та капремонт житлових будинків і приміщень соціальної інфраструктури столиці, пошкоджених обстрілами російських окупантів.

Ще 200 мільйонів гривень виділить уряд. Про це повідомляє мер Віталій Кличко.

15:23

Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив про зупинку евакуації з області – окупанти обстріляли авто, яке їхало забирати десять людей.

Внаслідок обстрілу загинув французький журналіст, який робив матеріал про евакуацію.

14:59

Внаслідок ранкового обстрілу Миколаєва російськими військами в одному з районів міста пошкоджено 21 приватний будинок, одну людину поранено, –повідомляє мер міста Олександр Сєнкевич.

 

14:55

Понад 1800 освітніх закладів по всій Україні постраждали від дій окупантів, – повідомляє президент Зеленський.

14:32

Зі Слов'янська, що на Донеччині, сьогодні евакуювали близько 100 людей, – повідомляє пресслужба Слов'янської ВЦА

14:03

росія облаштовує так звані фільтраційні табори для українців не лише на окупованих територіях, а й на території росії – біля кордону з Естонією.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко

Він заявив, що відомо принаймні про один такий «табір» та щонайменше трьох людей, які пройшли такий «табір» на кордоні.

14:00

Родини захисників Маріуполя створять Раду дружин та матерів військових. 

Про це повідомляє Суспільне.

«Ця Рада буде медіатором між рідними та владою. Буде потужною публічною силою і променем світла у збережені людських цінностей», – додала дружина бійця полку «Азов» Наталія Зарицька.

13:58

Росіяни зруйнували сучасну велобазу у Лимані.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Велокомплекс зі спеціалізованою трасою BMX був єдиним у своєму роді на всю Україну. Його побудували більше як рік тому в рамках президентської програми Велике будівництво і відкрили торік у вересні.

«Тепер цей комплекс став ще однією «військовою ціллю» російської армії. Зруйновано адміністративну будівлю, значних пошкоджень зазнали унікальні стартова рампа та траса BMX з трамплінами та віражами. У п’ятиповерховому гуртожитку, що має тренажерний зал із силовим та інтерактивним обладнанням, медичний і масажний кабінети, конференц-залу, їдальню та кімнати для проживання, вибито вікна та частково пошкоджено дах.

На 2022 рік ми планували провести тут щонайменше два всеукраїнських турніри та один міжнародний. Ці плани знищила російська федерація», – написав Павло Кириленко.

12:58

На Старокримському кладовищі впродовж місяця з‘явилося 25 нових секторів траншейного типу. Тіла вкладають в кілька шарів, а потім «маскують» табличками як індивідуальні поховання.

Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

Всього з середини квітня окупанти поховали в братських могилах не менше 16 тисяч маріупольців – біля селищ Старий Крим, Мангуш та Виноградне. Ще близько 5 тисяч людей було поховано комунальними службами до середини березня. Під завалами, на стихійних кладовищах та в тимчасових моргах досі залишаються тисячі тіл.

«Ми оцінювали кількість загиблих маріупольців в 22 тисячі. Але все більше фактів говорить, що наслідки злочину рашистів значно страшніші. Це потребує особливої уваги світової спільноти, як і жахливе становище місцевого населення в окупації», – наголошує мер Маріуполя Вадим Бойченко.

10:40

У центрі окупованого Мелітополя прогримів вибух – там знаходиться так звана військово-цивільна адміністрація колаборантів, а також будинок фейкового «губернатора» та зрадника Євгена Балицького, повідомляє Українська правда.

09:34

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 30.05 орієнтовно склали:
 
  • особового складу – близько 30350 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1349 (+11) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3282 (+12) од,
  • артилерійських систем – 643 (+12) од,
  • РСЗВ – 205 (+2) од,
  • засоби ППО – 93 (+0) од,
  • літаків – 207 (+0) од,
  • гелікоптерів – 174 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 507 (+3),
  • крилаті ракети – 118 (+2),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2258 (+18) од,
  • спеціальна техніка – 48 (+0).
Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Запорізькому напрямку.
 

08:52

З 00:00 до 8 ранку по території Сумської області ворог здійснив 4 обстріли прикордонних територій.

Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

  • Два авіаудари ракетами з території рф по території Хотінської громади Сумського району. 
  • Шість «виходів» із реактивної системи залпового вогню з території росії по території Сумського району. 
  • Близько 10 прильотів із САУ по території Білопільської громади Сумського району. Вогонь вели з території росії.
  • Близько 8 пострілів із міномету із території рф по територіях Середино-Будської громади Шосткинського району.

За попередніми даними жертв немає, руйнування уточнюються.

08:48

Росіяни увійшли на околиці Сєвєродонецька, вбито двох містян, п’ятьох поранено.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Це стосується північно-східних та південно-східних околиць міста. Важкі бої за Сєвєродонецьк та Лисичанськ. 

«Ворог задіяв все можливе озброєння, застосовує авіацію. Втім, наші військові міцно тримають оборону, аби не допустити ворога вглиб країни. Російськими снарядами вбито двох сєвєродончан, ще п’ятеро поранені. Більшість із них – жителі одного кварталу у старому районі міста. Вони готували їжу у дворі, коли раптом розпочався обстріл. Важких травм зазнали двоє мешканців Сиротиного.  Всі поранені отримали домедичну допомогу і вже перебувають в лікарнях Донеччини», – написав він.

За 29 травня в Сєвєродонецьку зруйновані щонайменше 12 будинків, у Лисичанську – 18, у Врубівці – 10 та будинок культури, у Золотому – три, у Нирковому, Миколаївці, Вікторівці – по два. Росіяни перекидають на Сєвєродонецький напрямок боєприпаси та техніку у великій кількості

08:27

Російські війська завдали два ракетних удари по Одеській області, вкотре влучили в автомобільно-залізничний міст через Дністровський лиман у Затоці, повідомляє Українська правда.

08:05

Уночі російські війська били з артилерії по Зеленодольській та Апостолівській громадах у Дніпропетровській області, які межують із лінією фронту. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

07:50

Уночі та на світанку російська армія знову вдарила ракетами по мосту через Дністровський лиман в Одеській області. Одну ракету збили сили ППО, ще одна влучила в раніше розбиту колію. Постраждалих серед людей немає. Про це у телеграмі повідомив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

07:00

Розпочалась дев’яносто шоста доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Оперативну інформацію щодо ситуації станом на 06:00 год повідомляє генштаб ЗСУ.

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні.

На Волинському та Поліському напрямках без суттєвих змін. 

На Сіверському напрямку ворог завдав авіаційних ударів по об’єктах на території Сумської області у районах населених пунктів Запсілля, Миропілля та артилерійський обстріл поблизу Кіндратівки.

На Харківському напрямку противник обстріляв райони на північ та північний схід від міста Харків, а також населених пунктів Руські Тишки, Черкаські Тишки, Руська Лозова, Питомник, Борщова та Перемога.

На Слов’янському напрямку угруповання ворога проводить перегрупування військ для поновлення наступу у напрямках Ізюм – Барвінкове, Ізюм – Слов’янськ.

Для авіаційної підтримки підрозділів у районі на північ від міста Ізюм противник утримує в готовності до застосування до вертолітної ескадрильї Ка-52.

У рамках логістичного забезпечення та доукомплектування підрозділів, які зазнали втрат, ворог перемістив до тимчасово зайнятих населених пунктів понад 250 одиниць озброєння і військової техніки. З метою підвищення оперативності перекидання військ та техніки противник відновив залізничний міст у районі міста Куп’янськ. 

На Донецькому напрямку підрозділи агресора основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій з метою оточення наших військ у районах Лисичанськ, Сєверодонецьк та блокуванні основних логістичних шляхів.

На Лиманському напрямку ворог закріплюється у населеному пункті Лиман, проводить перегрупування для подальшого наступу на Слов’янськ.

На Сєверодонецькому напрямку противник закріплюється на північно-східних та південно-східних околицях міста Сєвєродонецька. Для посилення угруповання військ перекинув з території російської федерації до визначених районів боєприпаси та техніку.

На Бахмутському напрямку окупанти перегруповуються для подальшого наступу на напрямку Олександропілля – Комишуваха. 

На Курахівському та Новопавлівському напрямках противник активних бойових дій не вів. Здійснює вогневе ураження наших військ, зокрема задіює оперативно-тактичну та армійську авіацію. 

На Запорізькому напрямку окупанти посилили угруповання за рахунок переміщення з району міста Мелітополь у напрямку населеного пункту Василівка до 120 одиниць озброєння і військової техніки.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, сковуванні дій наших військ та запобіганні перекидання резервів Сил оборони на інші напрямки. 

Для поповнення втрат угруповання військ окупанти переміщують із території російської федерації та тимчасово окупованого Криму зняту зі зберігання військову техніку. 

На Миколаївському напрямку з метою проведення наступальних дій для повернення втрачених позицій противник перекинув окремі підрозділи на визначені напрямки.

На Криворізькому напрямку ворог продовжує артилерійські обстріли позицій наших військ та веде контрбатарейну боротьбу.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах суттєвих змін в обстановці не відзначено.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбили чотирнадцять атак ворога, знищили дві артилерійські системи, 11 одиниць бойової броньованої техніки  та 10 ворожих автомобілів. Підрозділи протиповітряної оборони збили дві крилаті ракети та три БпЛА типу «Куб».

Винищувачі Повітряних Сил за попередню добу над Сумщиною збили два ворожі БпЛА.

Українська авіація також завдала повітряного удару по підрозділах окупантів в районі населеного пункту Довгеньке. Є втрати у противника і на інших напрямках.

05:00

На захисті південних рубежів українські військові знищили 67 окупантів, 27 одиниць ворожої техніки, а також пункт управління безпілотними розвідниками та командний пункт одного з ворожих підрозділів, – повідомляє ОК «Південь».

00:53

29 травня Повітряні сили ЗСУ знищили п’ять БпЛА, дві крилаті ракети, ротно-тактичну групу та склад боєприпасів ворога.

00:40

Дмитро Живицький підтверджує вибухи у Сумському районі.

00:22

У Мерефі Харківської області повідомляють про ракетний удар.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024