стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 29 травня

29 Травня 2022, 23:17
Цвинтар авто 8665
Цвинтар авто

Україна 95 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:17

На Донецькому і Луганському напрямках бійці угруповання Об’єднаних сил відбили 14 атак ворога і знищили 28 одиниць техніки окупантів, у тому числі дві крилаті ракети.

22:22

У Херсоні чутно вибухи

22:11

Проведено успішну контратаку на півдні від Кривого Рогу 

«Знищено 63 росіянина та 19 одиниць ворожої техніки, у тому числі сучасні танки Т-72, реактивна система залпового вогню "Град", артилерія, вертольоти та один літак СУ-35», - зазначив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

21:55

Увечері на Сумщині пролунало близько 30 вибухів. ОК "Південь" повідомляє, що окупанти близько 17:20-17:45 знову обстріляли з боку рф район Бояро-Лежачів. Втрат серед особового складу та техніки немає.

21:39

Головне зі звернення Президента

Сьогодні я відвідав Харків. І саме місто, і передові позиції наших військових в області. Харків пережив страшні удари окупантів. Чорні, обпалені вогнем, напівзруйновані житлові будинки міста дивляться своїми вікнами на схід і північ – туди, звідки била російська артилерія. Звідки прилітала російська бойова авіація. Вони дивляться на Росію. І в них зараз, як у дзеркалі, російська держава може побачити себе.

Провів нараду з керівництвом області, міста. Подякував їм за те, що вони були й залишаються разом із харківʼянами, разом з Україною. І, що дуже важливо зараз, разом один з одним. У них співпраця на сто відсотків: армія, поліція, мер Харкова, обласна державна адміністрація – всі справді працюють на перемогу та роблять це дуже ефективно.

Звільнив очільника СБУ області. За те, що не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто. Які мотиви – правоохоронці з'ясують.

222 учасники бойових дій відзначені державними нагородами. І я мав честь сьогодні вручити особисто частину нагород із цього указу та інших, що були підписані раніше, в ході поїздки.

Дуже предметно обговорили з місцевою владою післявоєнне відновлення Харкова та Харківської області. Маємо застосувати тільки передові ідеї, тільки сучасні технології при відбудові. Зокрема й безпекові технології. І найкращі пропозиції від наших партнерів. Як і Харків, так і всі інші міста й громади нашої країни, які зачепила війна, маємо зробити такими, щоб вони виглядали найсучасніше у Європі.

Повернення зі сходу до Києва в цей час залишає доволі неоднозначне враження. Після мовчання Салтівки – заповнений людьми й усмішками Хрещатик. Після гуркоту артилерії на передовій – розслабленість киян, які сьогодні гуляли містом. У цей День міста, День Києва, який щороку святкують тисячі людей. Але саме за таке щастя жити, жити своїм звичайним життям і просто тихо гуляти вулицями свого міста зараз і йде ця війна. Ось що ми виборюємо в ній. Для всіх в Україні. Свободу та спокій – те, що справді можна було сьогодні відчути в Києві.

Тож я бажаю вам, кияни й киянки, берегти цей свій спокій – спокій життя. Берегти своє місто. І обовʼязково памʼятати, чого коштував захист столиці. Памʼятати, скільки життів віддано за столицю. Я розумію, що у ваших очах – уже літо. Я все це розумію. Але я хочу, щоб у ваших думках було це розуміння – нам ще належить боротися. Війна ще не закінчилася.

Унаслідок російських ударів у Сєвєродонецьку зруйнована вже вся критична інфраструктура. 90% будинків пошкоджені. Понад дві третини житлового фонду міста повністю зруйновано. Немає звʼязку. Постійні обстріли. Ми робимо все, щоб стримати цей наступ. Не було жодного дня, щоб ми не старалися знайти більше зброї, більше сучасної зброї для захисту нашої землі, наших людей.

Ще одне місто, до якого я хочу звернутися сьогодні. Для мене, звичайно, особливе місто. Мій рідний Кривий також сьогодні відзначає день народження. Вже 247-й. Мав би відзначати. Але час не той. Умови не ті. І ворог усе ще на нашій землі. Час, щоб святкувати, буде після нашої перемоги. А вона буде.

У своїй інавгураційній промові три роки тому я сказав, що кожен із нас – Президент. І саме зараз це відчувається найбільше. Бо наше майбутнє залежить не тільки від моїх дій у цьому кабінеті, кабінеті Президента України, чи від того, що роблять в інших кабінетах Києва, а й від того, що робиться в Харкові, у Сумах, у Кривому й Одесі, у Львові та Ужгороді, у Луцьку та Вінниці, у Миколаєві та Дніпрі, у Житомирі та Чернігові, у Полтаві й Кропивницькому, у Чернівцях, Франківську, у Тернополі, у Рівному, у Хмельницькому та Черкасах. Звичайно, і в Херсоні, у Запорізькій області і на всій території нашого Донбасу та в Криму.

Та єдність, яку побачив на власні очі сьогодні у Харкові. Той героїзм, який проявляють щоденно наші воїни на Донбасі. Та рішучість, яка є у Кривому. Ось це – наш шлях. Шлях до того, щоб в усій Україні, як і раніше, завжди відчувався спокій життя. І щоб завжди панували усмішки, а не гуркіт артилерії.

21:02

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід".

Сьогодні, 29 травня, наша артилерія наносила вогневе ураження по скупченню особового складу та техніки російських фашистських військ, також було знищено склад з боєприпасами.

Втрати ворога складають: особового складу – 39 штук, БМП – 1, БТР – 1, ББМ – 5, артилерійських систем – 2, АТТ – 3, паливозаправників – 1, БПЛА – 3.

20:37

Кількість загиблих цивільних у десятки разів перевищує втрати серед ЗСУ Про це розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Це доводить те, що російська армія і росія воює з цивільним населенням України, а не з нашими Збройними силами».

20:27

росіяни не припиняють наступальних дій на сході України, намагаючись встановити повний контроль над Донецькою та Луганською областями — Генштаб ЗСУ. 

Зокрема окупанти не мали успіху на Слов’янському напрямку, вивели підрозділи з Лиману

19:30

Російські війська у неділю обстріляли одну з частин Харкова. Про це повідомив мер Харкова Ігор Терехов в ефірі телемарафону.

18:55

Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ станом на 18.00 29.05.2022 щодо російського вторгнення

Триває дев’яносто п’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської областей та блокування морських комунікацій України у північно-західній частині Чорного моря.
На Волинському та Поліському напрямках без суттєвих змін.
На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати підрозділи зі складу 1-ї танкової армії Західного військового округу та повітряно-десантних військ на ділянці російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях з метою недопущення перекидання підрозділів наших військ на інші загрозливі напрямки.
Агресор продовжував обстріли прикордонних районів Чернігівської та Сумської областей. Зокрема населених пунктів Сеньківка, Гірськ, Хрінівка, Гасичівка Чернігівської області та Бачівськ, Середина Буда, Бояро-Лежачі, Манухівка Сумської області.
З метою уточнення положення наших військ противник вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.
На Слобожанському напрямку ворог основні зусилля зосередив на утриманні зайнятих позицій.
На Харківському напрямку російські окупанти задіяли для обстрілів ствольну та реактивну артилерію. Вели повітряну розвідку. Окрім того, завдали авіаційного удару по населеному пункту Прудянка.
На Слов’янському напрямку противник, за підтримки артилерії здійснював штурмові дії у напрямку Пасіка - Богородичне, успіху не мав, відійшов на попередньо зайняті позиції. Декілька разів обстріляв із артилерії та мінометів райони населених пунктів Велика Комишуваха, Довгеньке та Вірнопілля.
Окупанти вели активні бойові дії на Сєверодонецькому, Бахмутському та Курахівському напрямках. Основна мета ворога - оточення наших військ у районах міст Лисичанськ, Сєверодонецьк та блокування основних логістичних шляхів.
Ворог активно застосовує авіацію, сили та засоби ракетних військ і артилерії, радіоелектронної боротьби. З метою чергових спроб форсування річки Сіверський Донець у визначених районах, здійснює поповнення запасів боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.
На Курахівському напрямку ворог здійснює вогневе ураження вздовж лінії зіткнення із застосуванням мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, армійської та оперативно-тактичної авіації з метою виснаження нашого особового складу та руйнування фортифікаційних споруд.
На Лиманському напрямку окремі підрозділи противника виведені за межі населеного пункту Лиман.
На Сєвєродонецькому напрямку, з метою підтримки дій сухопутних підрозділів, противник продовжує вогневий вплив на наші війська із застосуванням ствольної та реактивної артилерії. Ворог завдав авіаційного удару літаками оперативно-тактичної авіації в районі населеного пункту Устинівка. Намагається закріпитись на північно-східних околицях міста Сєвєродонецьк, вів штурмові дії у напрямку центру міста.
На Бахмутському напрямку ворог проводив підготовку до штурмових дій, здійснив обстріли із застосуванням мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню у районах населених пунктів Комишуваха, Доломітне та Нью-Йорк. Завдав авіаційного удару літаками оперативно-тактичної авіації у районах населених пунктів Берестове та Покровське. Завдав чотири ракетних удари по населеним пунктам Верхнєкам’янське, Врубівка та Соледар.
На Авдіївському і Курахівському напрямках ворог інтенсивно обстрілював позиції наших військ, завдавав авіаційних ударів літаками оперативно-тактичної та вертольотами армійської авіації.
На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та їх інженерному обладнанні.
На Криворізькому напрямку окупанти здійснювали вогневе ураження наших військ із мінометів, реактивної та ствольної артилерії в районах населених пунктів Трудолюбівка, Мала Шестерня, Добрянка, Князівка, Токареве, Широке, Первомайське, Новомиколаївка, Котлярево, Новогригорівка, Таврійське і Посад-Покровське.
На Миколаївському напрямку загарбники здійснюють переміщення резерівів для відновлення втрачених позиції у районах населених пунктів Андріївка, Білогірка і Біла Криниця. В районі Старої Богданівки ворог застосував ударний БпЛА.
В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі чорноморського флоту російської федерації продовжують виконувати завдання з ізоляції району ведення бойових дій. Також противник здійснює блокування цивільного судноплавства у північно-західній частині Чорного моря.

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках де тривають активні бойові дії.

18:15
Окупанти відновлюють навчання в Маріуполі в зруйнованій школі та з перспективою отримати «документи про освіту» псевдодержавного утворення в ОРДО. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.
За інформацією мерії міста запрацювала Маріупольська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 65.
Для надання освітніх послуг виділили невелику частину школи, в якій розміщуються 9 класів по 35-45 дітей різного віку в кожному. Викладання здійснюється російською мовою та за російською програмою.

18:10

Окупанти в неділю 10 разів обстріляли прикордоння Чернігівщини та Сумщини з території росії.

18:00

У Херсоні окупаційна «влада» призначила «директором» місцевого театру чоловіка, який до цього працював там охоронцем.

Про це у Facebook повідомив радник голови Херсонської військової адміністрації Сергій Хлань.

17:25

Російські окупанти періодично перекривають рух легкових автівок в захопленій Василівці, які хочуть виїхати у напрямку Запоріжжя, на територію, підконтрольну українському урядові.

17:15

На Донеччині 115 гірників залишились під землею у двох шахтах через знеструмлення населених пунктів. Про це повідомив глава Донецької ОДА Павло Кириленко у Telegram

17:00

Внаслідок ранкового обстрілу житлового кварталу Миколаєва загинула людина, двоє дістали поранень, пошкоджено три багатоповерхівки.

16:40

В окупованому Мелітополі Запорізької області у неділю провели патріотичну акцію на підтримку України.

16:20

РНБО просить блогерів та журналістів не публікувати інформацію від джерел з фронту. Центр протидії дезінформації РНБО звертається до лідерів громадської думки та журналістів, щоб ті не брали участі в інформаційній війні проти України та перевіряли усю інформацію в офіційних відомствах.

«Наш ворог веде інформаційну війну проти кожного українця. Щодня він генерує десятки фейків про капітуляцію наших захисників, ініціативну здачу займаних позицій та небажання воювати за рідну землю», йдеться у зверненні.

15:50

Президент Володимир Зеленський здійснив робочу поїздку до Харківської області, відвідав передові позиції українських військових, оглянув знищену інфраструктуру області та провів нараду.

15:40

Польський уряд ухвалив рішення передати на озброєння України три батареї самохідних артилерійський установок калібру 155 мм AHS Krab.

14:57

В окупованому Мелітополі провели проукраїнську акцію «Жовта стрічка». Люди зібралися з українськими прапорами та співали гімн.

14:44

Через знеструмлення низки міст Донеччини 115 торецьких гірників залишились під землею: 112 на шахті «Центральній», 3 на шахті «Торецькій». Адміністрації вживають необхідних заходів для підняття шахтарів на поверхню, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

13:49

Деякі переселенці в Україні перестануть отримувати виплати. 

Від травня допомогу від держави отримуватимуть лише ті внутрішньо переміщені особи, які проживають в зоні проведення бойових дій і не можуть повернутися додому. Зокрема ті українці, в яких пошкоджене житло.

13:22

Збройні сили ліквідували командира роти 106-ої парашутно-десантної дивізії капітана Олександра Вигуляра.

13:05

росія продовжує розграбовувати Маріупольский торгівельний порт. Радник мера міста Петро Андрющенко повідомив, що в порту з 28 травня стоїть російське судно класу «Славутич», на яке грузять українську сталь. Попередньо, її вивезуть в Ростов-на-Дону.

13:03

Внаслідок бойових дій перебито високовольтну лінію електропередачі. Краматорськ та всі сусідні міста без світла, повідомив Краматорський міський голова Олександр Гончаренко.

12:52

Росіяни вчора обстріляли сонячну електростанцію у місті Мерефа на Харківщині — розповів керівник електростанції Володимир Рончаковський.

Внаслідок ракетного удару електростанція повністю вийшла з ладу.

12:19

У Херсоні чутно вибухи.

11:16

Російські війська знову обстріляли житловий квартал Миколаєва. З‘ясовуємо наслідки. Попередньо, на жаль, є постраждалі, - повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

11:14

28 травня російські військові вкотре обстріляли артилерією Гуляйполе. Попередньо відомо про одну травмовану людину — Запорізька ОВА.

10:49

Глава Луганської ОВА повідомив, що до передової надійшло підкріплення ЗСУ та відкинули ворога з траси Лисичанськ-Бахмут, якою тепер можуть возити гуманітарні вантажі.

10:36

Сєвєродонецьк під контролем України — ворог успіху не має, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Війська рф залишаються в готелі «Мир», але вглиб міста просунутися не можуть.

Українські війська вибили ворога з Тошківки та закріпилися. У напрямку Попасної біля Комишувахи росіян відкинули на 2 кілометри. Траса Лисичанськ — Бахмут тепер менше прострілюється

10:27

У Маріуполі в приміщенні супермаркету «Щирий кум» окупанти облаштували трупозвалище. Радник мера міста Петро Андрющенко пише, що сюди росіяни звозять тіла ексгумованих і загиблих, яких вимило з могил при спробі відновлення водопостачання. Трупи звалюють, наче сміття.

10:00

Близько 07:35 29 травня з території РФ відбувся обстріл в напрямку Бояро-Лежачів (Новослобідська громада). Зафіксовано орієнтовно 20 вибухів. Втрат серед особового складу та техніки немає  – ОК «Північ».

9:21

Коли закінчаться бої за Сєвєродонецьк, незалежно від того, яка сторона утримуватиме місто, наступ російських військових, ймовірно, досягне кульмінації — це дасть Україні шанс відновити контрнаступ, щоб відкинути російські сили, йдеться в звіті Інституту вивчення війни (ISW).

9:16

В районі Бобрового, що на Луганщині, російські загарбники зазнали втрат і відійшли на раніше зайняті позиції.

8:58

Росія збирається направити до Запорізької області виїзні бригади співробітників свого МВС для роздачі паспортів РФ.

8:53

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 29.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 30150 (+150) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1338 (+8) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 3270 (+12) од, 
  • артилерійських систем – 631 (+3) од, 
  • РСЗВ – 203 (+0) од, 
  • засоби ППО – 93 (+0) од,
  • літаків – 207 (+0) од, 
  • гелікоптерів – 174 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 504 (+1),
  • крилаті ракети – 116 (+0),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2240 (+14) од,
  • спеціальна техніка – 48 (+0).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на  Бахмутському напрямку.

8:39

За минулу добу на Луганщині російські війська пошкодили близько 60 будинків, повідомив керівник ОВА Сергій Гайдай. У Сєвєродонецьку та Лисичанську загинули двоє цивільних.  

За минулу добу відбито сім атак росіян — знищено один танк, шість автомобілів та БПЛА типу «Орлан-10».

8:22

На тимчасово окупованій території  Криму окупаційна адміністрація розпорядилась припинити прийом до лікарень цивільного населення, щоб звільнити ліжко-місця для поранених.

6:56

Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ.

  • На Волинському та Поліському напрямках відзначають збільшення кількості заходів оперативної та бойової підготовки в ході перевірки сил реагування збройних сил республіки білорусь. Зберігається загроза завдання з території республіки білорусь ракетно-авіаційних ударів по українських інфраструктурних об’єктах.
  • На Сіверському напрямку противник продовжує заходи щодо прикриття ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Обстріляв з  мінометів позиції Сил оборони у Сумській області. 
  • На Слобожанському напрямку ворог здійснює систематичний вогневий вплив для недопущення подальшого просування наших підрозділів у напрямку Держкордону України. Вживає заходів щодо поповнення втрат озброєння та військової техніки.
  • На Харківському напрямку противник основні зусилля зосередив на утриманні займаних рубежів та стримуванні підрозділів Сил оборони. Обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Черкаські Тишки, Руські Тишки, Петрівка і Тернова. Продовжив заходи дистанційного мінування місцевості на вірогідних напрямках дій Сил оборони.
  • На Слов’янському напрямку ворог активних бойових дій не проводив, вів посилену розвідку. Основні зусилля зосередив на утриманні зайнятих позицій та створенні умов для відновлення наступу. Здійснює поповнення втрат та запасів. 
  • Здійснював артилерійські обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Гусарівка, Велика Комишуваха, Богородичне, Святогірськ та інших. Силами армійської авіації продовжив завдавати авіаударів в районі Довгенького.
  • На Донецькому напрямку противник веде наступальні дії. Активно застосовує сили та засоби ракетних військ і артилерії та радіоелектронної боротьби. Збільшив інтенсивність дій оперативно-тактичної та армійської авіації.
  • На Лиманському напрямку посилює угруповання. Застосував штурмову авіацію поблизу Діброви. Намагається закріпитись в районі населеного пункту Лиман. 
  • На Сєвєродонецькому напрямку за підтримки артилерії вів штурмові дії у районі міста Сєвєродонецька, бої тривають. В районі населеного пункту  Боброве ворог зазнав втрат і відійшов на раніше зайняті позиції. Силами штурмової авіації завдав авіаційних ударів в районі Устинівки.
  • Окупанти намагаються покращити тактичне положення на Бахмутському напрямку. За підтримки вогню мінометів та артилерії ворог проводив наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Володимирівка, Василівка, Комишуваха та Миронівка. Успіху не мав, зазнав втрат, відійшов. Силами армійської авіації завдав авіаударів поблизу Яковлівки.
  • На Авдіївському напрямку, за підтримки артилерії, противник намагався наступати в районах населених пунктів Кам’янка та Веселе, успіху не мав. 
  • На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних наступальних дій не проводив, здійснював обстріли цивільної інфраструктури по лінії зіткнення.
  • На Південнобузькому напрямку ворог, в результаті наступальних дій українських підрозділів зазнав втрат та зайняв оборону на невигідних рубежах в районі населеного пункту Костромка. Вживає заходів з відновлення втрачених позицій за рахунок перекидання резервів на загрозливі напрямки.
  • Російські окупанти здійснили вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Лимани, Степова Долина, Луч, Партизани, Червоний Яр, Трудолюбівка та інших. 
  • З метою поповнення втрат ворог посилює угруповання знятими зі зберігання застарілими зразками озброєння та військової техніки, зокрема, танками Т-62 та БМП-1.
  • На Бессарабському напрямку ситуація суттєвих змін не зазнала.
  • В Придністровському регіоні республіки Молдова тривають обмежувальні заходи, посилена перевірка інфраструктури, транспорту та громадян, посилено контроль за використанням автомобілів обладнаних спецзасобами.
  • Противник продовжує зазнавати втрат. Зокрема і санітарних, що обумовлює необхідність створювати додаткові можливості надання медичної допомоги. Так, на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим окупаційна адміністрація розпорядилась припинити прийом цивільного населення, щоб звільнити ліжко-місця для поранених. Інтенсивно проводиться збір донорської крові.
  • За минулу добу тільки на Донецькому та Луганському напрямках відбили сім атак ворога, знищили один танк та шість ворожих автомобілів. Підрозділи протиповітряної оборони знищили БпЛА типу «Орлан-10». Має ворог втрати й на інших напрямках.

6:40

Оперативна інформація від ОК «Південь».

  • Ворог намагається утриматися на побудованих рубежах оборони. Продовжує вести артилерійсько-мінометний вогонь по населених пунктах й по наших позиціях. А також застосовує розвідувально-ударні гелікоптери Ка-52 для виявлення та нанесення ураження по наших підрозділах.
  • Реактивними системами залпового вогню «Ураган» рашисти знов обстріляли Миколаїв. Боєприпаси розірвалися у дворах житлових багатоповерхівок. Унаслідок обстрілу пошкодили вісім будинків. Одна людина загинула на місці, сім – отримали поранення різного ступеню важкості.
  • По Кривому Рогу завдали ракетного удару. Ворог продовжує руйнувати промислову інфраструктуру регіонів України. Попередньо, постраждалих нема.
  • Корабельні угруповання в Чорному морі тримають актуальною загрозу ракетних ударів, а під її прикриттям намагаються організовувати рятувально-підйомні роботи біля острова Зміїний із вилучення з під води ураженого десантного швидкісного катера типу «Раптор». Після підняття «Раптор» планується для відправки в пункт базування Донузлав. Відчутно зменшену кількість корабельно-катерного складу чорноморського флоту рашисти намагаються підлатати «потопельниками».

00:52

Мер Маріуполя Вадим Бойченко попереджає про ризик виникнення спалахів інфекційних захворювань у місті цього літа, – пише УП.

00:50

Окупанти обстріляли сонячну електростанцію у Мерефі Харківської області. Було п'ять прильотів. Загиблих та травмованих немає, – пише Україна 24.

Коментар
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром