стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 28 травня

28 Травня 2022, 22:38
Реакція світу на війну росії проти України 28 травня 2835
Реакція світу на війну росії проти України 28 травня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:38

У Литві збирають гроші на Байрактар для України. Литовський журналіст Андрюс Тапінас за три дні зібрав уже €5 мільйонів.

20:11

США скасували мита на імпорт сталі з України. Президент країни Джо Байден підписав відповідний документ. Дія пільг на імпорт триватиме рік. Зауважимо, що з 2018-го року розмір мита становив 25%.

18:18

Прем’єр Великої Британії Борис Джонсон за підсумками розмови з президентом України Володимиром Зеленським 28 травня повідомив, що його держава продовжить надавати техніку ЗСУ для захисту країни. Джонсон також повідомив про інтенсивну роботу над пошуком шляхів відновлення експорту зерна з України.

17:56

Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон за їхньою ініціативою 28 травня порозмовляли з президентом росії Володимиром Путіним. Зокрема лідери ЄС закликали російського диктатора до негайного перемир'я і виведення військ з України. 80-хвилинна розмова була присвячена тривалій війні росії проти України та зусиллям припинити цю війну.

14:37

Міністри енергетики G7 закликали групу країн-експортерів нафти ОПЕК постачати на ринок більше нафти, оскільки війна росії проти України підвищила ціни на нафту до найвищого за десять років рівня. Про це пише Financial Times.

Такий заклик міститься в підсумковому комюніке зустрічі міністрів енергетики та довкілля G7 в Німеччині. Міністри констатували, що війна РФ проти України спровокувала підвищення цін на нафту, газ та вугілля, що призвело до сплеску інфляції. Такі наслідки створили величезне навантаження на домогосподарства з низькими доходами, а також підприємства та промисловість. 

13:53

Понад 150 міст у більше ніж 20 країнах світу вже розірвали побратимські відносини із понад 160 містами у росії.

Про це повідомило МЗС України. Ще десятки міст на шляху до цього, зазначили у МЗС, додавши, що у світі розуміють, що не можу бути ані дружніх, ані братських відносин з Росією.

Рішення про розірвання угод про побратимство з містами рф вже ухвалили міста у таких країнах, як Австралія, Австрія, Велика Британія, Данія, Греція, Естонія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Німеччина, Норвегія, Перу, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, США, Фінляндія, Чехія, Швеція, Нідерланди.

 

Крім того, нещодавно Союз міст Балтії схвалив рішення про виключення російських міст Санкт-Петербурга та Гатчина зі свого складу.

13:38

Молдова відправила в Україну другу партію гуманітарної допомоги, яка включає спальні мішки, намети, протигази, продукти харчування, корм для тварин, одяг та засоби гігієни. 

Про це 27 травня повідомили у пресслужбі молдовського уряду, повідомляє Європейська правда з посиланням на NewsMaker.

Як уточнили в уряді, п'ять вантажівок перевезли в Україну передані міністерством внутрішніх справ спальні мішки, намети, протигази. 

У двох інших вантажівках - продукти, надані міністерством праці та соціального захисту.

Це друга партія гуманітарної допомоги, яку Республіка Молдова відправляє до сусідньої країни, загальною вартістю понад 67,5 млн леїв (близько 3,5 млн доларів). Останню партію буде відправлено найближчим часом, - повідомили у кабміні.

Першу партію гуманітарної допомоги на суму 24 млн леїв Молдова відправила до України на початку квітня. Вміст останньої партії оцінюється у 1,2 млн.

13:23

З моменту вторгнення росії в Україну у Чехії тимчасовий захист отримали 357 566 осіб. 

Такі дані опублікувало Міністерство внутрішніх справ, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Czech Radio.

Близько 75-80% спочатку зареєстрованих біженців, за наявними даними, залишаються у Чехії.

З початку війни у ​​поліції у справах іноземців зареєструвалося 264 846 осіб. Діти до 15 років, близько третини яких є біженцями з України, не зобов'язані реєструватися.

 

Якщо порівнювати по регіонах, то найбільше біженців перебувають у Празі, де відчувається гостра нестача місць для них. Тому найближчими днями на території Чеської пошти в районі Малешиці має бути побудоване друге наметове містечко спеціально для біженців, які не мають права на тимчасовий захист у Чеській Республіці.

12:29

Україна отримує потужні протикорабельні ракети Harpoon та пускові установки до них, — Резніков.

Нову зброю надають Данія, Великобританія, Нідерланди, до цього процесу долучаться й інші держави. 

"За крейсером Москва на дно підуть ще деякі російські кораблики", — додав міністр.

10:04

Федеральний міністр економіки та віцеканцлер Німеччини Роберт Габек відкинув звинувачення в тому, що Німеччина дуже неохоче допомагає Україні. Про це він сказав виданню Welt am Sonntag, пише «Європейська правда».

Поки ми говоримо, українські солдати навчаються на Panzerhaubitze 2000. Тож у жодному разі не йде мова про те, що Німеччина нічого не постачає або постачає надто мало, - сказав він.

За його словами, річ у тім, що Берлін не може виконати всіх побажань України, і «це створює певну напруженість».

 

Я думаю, що звинувачення в тому, що Німеччина робить дуже мало, настільки ж помилкові, наскільки їх можна пояснити: неправда, тому що це не відповідає дійсності. І це можна пояснити тим, що, будучи найбільшою економікою в ЄС, ми є країною, від якої люди справедливо чекають багато чого, і тим, що в останні роки Німеччина надто некритично ставилася до російського уряду, - додав Габек.

9:40

Президент США Джо Байден заявив, що метою російського диктатора володимира путіна було знищення української ідентичності та досягнення нейтрального статусу країн Європи

9:30

США схвалили відправку в Україну реактивних систем залпового вогню великої дальності.

3:08

У Сенаті США законодавці від обох партій презентували резолюцію, яка засуджує використання голоду в якості зброї війни в Україні та інших країнах, пише Голос Америки.

«Навмисне морити мирних жителів голодом як знаряддя ведення війни є військовим злочином. Крапка», – заявив один з ініціаторів документа, сенатор від Демократичної партії Роберт Менендес.

2:44

Президент росії Володимир Путін хоче знищити українську культуру та ідентичність, пише Суспільне посилаючись на The Washington Post.

Він засудив атаки росії на цивільну інфраструктуру в Україні та звинуватив Путіна в «спробі стерти з землі культуру та ідентичність українського народу». Байден також додав, що Путін «помістив у НАТО всю Європу, підштовхнувши Швецію і Фінляндію до вступу в альянс.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024