стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 травня

28 Травня 2022, 23:28
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 травня 9293
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 травня

Україна 94 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:25

Рух вантажівок по Житомирській трасі відновлено. Очільник Мінінфраструктури Олександр Кубраков повідомив про відкриття лівого проїзду на дорозі міжнародного значення М-06 Київ – Чоп біля Стоянки.

23:24

В окупованому Донецьку горить склад боєприпасів на території коксохімічного заводу. Про це пише Україна 24.

22:28

Шестеро осіб поранені сьогодні на Харківщині внаслідок бойових дій. Про це повідомляють у пресслужбі ОВА. 

21:58

Президент Володимир Зеленський звернувся до українського народу у 94 день несамовитого протистояння країни російській армії загарбників:

21:57

Дві ракети влучили у промислове підприємство в Кривому Розі. Про це повідомив глава Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

У місці влучання – сильні руйнування. Інформація про постраждалих уточнюється.

21:46

У Сєверодонецьку почалися міські бої.

«Війська окупанта змогли пройти буквально 500 метрів углиб міста», – повідомив радник глави ОП Олексій Арестович в інтерв‘ю Марку Фейгіну.

Натомість голова Луганської ОВА Сейгій Гайдай повідомляє: «Орки досі контролюють територію готелю «Мир», далі не просунулися, мають значні втрати». Обстріли у місті не вщухають. Тривають бої у селах на підступах до Сєвєродонецька. 

21:28

За добу на донецькому та луганському напрямках воїни ООС знищили:

  • 1 танк;
  • 6 ворожих автомобілів;
  • 1 БПЛА типу «Орлан-10».

Бої тривають.

21:27

Оперативно-тактичне угруповання «Схід» за добу знищило:

  • особового складу ворога – до 33;
  • танків - 1;
  • АТТ – 5.

Бої тривають.

21:25

Україна отримала стільки ПРК Harpoon, що може потопити весь Чорноморський флот рф. Про це заявив речник глави Одеської ОВА Сергій Братчук. 

21:02

Майже по всій території України лунає повітряна тривога.

20:52

Двоє цивільних на Донеччині загинули внаслідок збройної агресії рф сьогодні. Ще четверо – дістали поранення, – повідомляє голова ОВА Павло Кириленко.

20:47

Російські війська перебувають впритул до Сєвєродонецька. Про це розповів голова ВЦА Олександр Стрюк в ефірі національного телемарафону.

У місті залишається до 13 тисяч мешканців. Кількох поранених осіб вдалося вивезти з міста та доправити на лікування до Лисичанська. Однак умови для евакуації ускладнені.

20:42

Голова ВЦА Кривого Рогу Олександр Вілкул підтвердив ракетний удар по місту.

20:34

ЗМІ повідомляють про вибухи на Дніпропетровщині та Київщині.

20:33

Російський літак обстріляв церкву і дитсадок, поранена жінка, – повідомляє Держприкордонслужба.

Російська авіація близько 18:00 здійснила три пуски некерованими ракетами по двох прикордонних населених пунктах Сумського району. 

Внаслідок обстрілу поранена одна жінка, пошкоджені церква, дитсадок, приватне помешкання і дорога.

20:14

У низці центральних та східних регіонах України – повітряна тривога.

19:34

На півдні України Збройні Сили України проводять контрнаступальні дії, ворог зазнає суттєвих втрат та відступає на раніше займані рубежі. Як повідомили в оперативному командуванні «Південь», ситуація на лінії зіткнення має свою динаміку. Внаслідок контрнаступальних дій українських військ росіянам доводиться відступати зі значними втратами та займати оборону на невигідних недообладнаних рубежах.

19:23

росія намагається стерти українську ідентичність у дітей на окупованих територіях. В окупованому російськими військами Маріуполі самопроголошена влада прийняла рішення позбавити дітей літніх канікул та оголосила про продовження навчального процесу до 1 вересня.

19:10

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без суттєвих змін. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь на ротаційній основі продовжують виконувати завдання з охорони білорусько-українського кордону, угруповання посилено підрозділами бригад внутрішніх військ міністерства внутрішніх справ республіки. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів по об’єктах на території України.

З метою забезпечення посиленого адміністративно-поліцейського та контррозвідувального режимів в республіці білорусь до 31 серпня 2022 року вводяться тимчасові обмеження на в’їзд та перебування у прикордонних з Україною Брагінському, Лоївському та Хойницькому районах Гомельської області.

На Сіверському напрямку для недопущення перекидання наших військ на інші загрозливі напрямки противник утримує війська на ділянці російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях.

Ворог чотири рази обстрілював з мінометів позиції підрозділів прикордонної служби в районах населених пунктів Середина Буда, Старі Вирки та Зноб-Трубічевська. Крім того, літак оперативно-тактичної авіації з повітряного простору Курської області завдав ракетного удару по цивільному промисловому об’єкту  на території Сумської області. 

На Харківському напрямку ворожі підрозділи зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні подальшого просування наших військ, триває інженерне обладнання позицій у районі західніше населеного пункту Козача Лопань.

На Слов’янському напрямку угруповання військ противника вживає заходів для поновлення наступу на окремих напрямках.

Після проведення дорозвідки безпілотними авіаційними комплексами обстріляв з артилерії позиції наших військ у районах населених пунктів Нова Дмитровка, Велика Комишуваха, Довгеньке, Діброва та завдав авіаційного удару вертольотами у районі населеного пункту Довгеньке. 

За підтримки артилерії ворог намагався розвинути наступальні дії в районі населеного пункту Пасіка, успіху не мав, відійшов.

На Донецькому напрямку агресор веде активні бойові дії на Лиманському, Сєверодонецькому, Бахмутському, Курахівському та Авдіївському напрямках. Основна мета – оточення наших військ у районах міст Лисичанськ і Сєверодонецьк та вихід на адміністративний кордон Луганської області. 

На Лиманському напрямку ворожі підрозділи закріплюються на захоплених рубежах у населеному пункті Лиман. Літаки штурмової авіації завдали три авіаційних удари у районі населеного пункту Діброва.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії, вів наступ у напрямку Борівського, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції. Проводить розвідку району з метою виявлення та подавлення елементів системи вогню підрозділів Сил оборони України.

На Бахмутському напрямку загарбники безуспішно намагаються покращити тактичне положення в районах населених пунктів Комишуваха і Новолуганське. Тривають бойові дії.

На Авдіївському напрямку противник завдавав інтенсивних артилерійських ударів уздовж всієї лінії зіткнення, бойові дії тривають. Літаки штурмової авіації завдали авіаційних ударів у районах населених пунктів Авдіївка, Веселе та Кам’янка.

На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог вів контрбатарейну боротьбу і здійснював вогневе ураження наших військ. 

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів. 

Внаслідок наступальних дій підрозділів Сил оборони ворог зазнав втрат та зайняв оборону на невигідних рубежах поблизу Андріївки, Лозового та Білогірки Херсонської області. Бойові дії тривають. рашисти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Прибузьке, Посад-Покровське, Благодатне, Осокорівка, Нововоронцовка, Новоолександрівка та інших. Силами зенітних ракетних систем С-300 противник продовжує нарощувати систему протиповітряної оборони.

18:44

У Міністерстві оборони України відреагували на заяви керівництва Росії про нібито взяття під контроль села Лиман Луганської області. В українському оборонному відомстві назвали це фейком Кремля. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр порадила українцям довіряти лише тій інформації, яку надає Генеральний штаб Збройних Сил України або Міноборони.

18:42

Українські військові знищили ще одного російського підполковника, який командував десантно-штурмовим батальйоном окупантів. російський підполковник Олександр Досягаєв отримав перше місце у номінації «Крилата піхота» на фестивалі «Армія Росії-2021».

18:21

Через російське вторгнення на Луганщині зупинились 3 408 підприємств, у тому числі 479 – промислових. Про це у Телеграмі повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. За його словами, збитки становлять понад 3 мільярди гривень.

17:23

Внаслідок обстрілу росіянами житлових кварталів Миколаєва 28 травня загинула одна людина. Про це інформує Миколаївська ОДА. Зазначається, що щонайменше два боєприпаси розірвалися у дворах багатоповерхівок.

Унаслідок обстрілу пошкоджено декілька багатоквартирних будинків. Одна людина загинула на місці. Також відомо щонайменше про шістьох поранених цивільних.

16:47

Обіцяні «компенсації» росіян маріупольцям виявилися черговою фікцією. Аби отримати обіцяну допомогу окупантів, люди мають надати оригінали документів, які підтверджують право власності. Втім, багатьох маріупольців ці документи або згоріли або залишились під завалами зруйнованих будинків. Ба більше, отримати копії цих документів або виписки з реєстрів люди також не можуть. Марупольці почали писати скарги в окупаційну адміністрацію. Натомість там такі дї пояснюють просто: це рішення росії.

16:18

На Херсонщині росіяни повністю заблокували шляхи виїзду на підконтрольні Україні території — підтвердили в ОК «Південь».  Автівки, якими люди намагаються виїхати з окупованих територій, ретельно фільтрують та повертають назад.

16:01

Зупинили роботу Слов'янської ТЕС. З метою збереження життя та здоров'я персоналу станції, а також у зв'язку з необхідністю евакуації працівників та членів їхніх сімей прийнято рішення про зупинення роботи Слов'янської ТЕС. Про це повідомило Донбасенерго.

15:03

Нові супутникові знімки ворожої техніки поблизу Лиману на Донеччині показала компанія Maxar Technologies. На кадрах з боїв на Донбасі видно руйнування в Попасній та поблизу Лиману. Також помітно, що окупанти намагаються закріпитися в цьому районі, тому розмістили техніку просто поруч з будинками.

14:21

Українські воїни-артилеристи угруповання ООС добре освоїли французькі САУ на колісному шасі «CAESAR» і нанесли вогневе ураження по противнику 155-мм снарядами. Все швидко і чітко. Прибули на позицію, …50 сек - «До бою», дальність – 22110 метрів, 4-5 пострілів за хвилину, 55 сек «Відбій», зникли! Результат — два танка, дві БМД, вантажівка з боєкомплектом російських воєнних злочинців.

13:37

російські окупанти два дні поспіль обстрілюють ракетами місто Мерефа у Харківській області, внаслідок обстрілів знищена електропідстанція, розповів голова громади Веніамін Сітов в коментарі Суспільному.

Вчора три прильоти, сьогодні вночі — два прильоти Влучили на приватну територію, знищили електропідстанцію, яка працювала на сонячних батареях

За його словами, загиблих або поранених немає.

13:33

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумщини з території рф. Про це повідомили в ОК «Північ».

«О 10:19 спостерігачі зафіксували 10 вибухів в напрямку Бояро-Лежачів, ймовірно з міномету 120мм калібру. Втрат серед особового складу та техніки немає».

13:30

Армія рф вчергове атакувала мешканців Чорнобаївки на Херсонщині, повідомляє Херсонська обласна прокуратура.
 
За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному проваджені за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).
 
За даними слідства, 27 травня 2022 року окупаційні війська рф вчергове здійснили ракетний обстріл території Чорнобаївської сільської громади. Внаслідок влучання ворожого снаряда у приватний будинок, під завалами батьківської хати загинув 33-річний чоловік. Поранення різного ступеню тяжкості отримали шість цивільних осіб. Інформація щодо масштабів руйнувань цивільної інфраструктури уточнюється.
 
Вказані дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.
 
Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває.
 

13:17

Зранку 28 травня російські окупаційні війська обстріляли житлові квартали Миколаєва, повідомив мер міста Олександр Сєнкевич у телеграмі.

12:47

У Маріуполі окупанти відкрили школу: випускникам обіцяють дипломи «ДНР» і вступ до непопулярних університетів рф.

12:41

Під ворожим вогнем правоохоронці, рятувальники і військові вивозять цивільних з лінії фронту, повідомлє Донецька ОДА.

12:36

«Яка армія сильна російська? Бутафорська» - рашист розповідає про неможливість звільнитися з армії та повернутися додому, пише ГУР МО України у телеграмі.

Перехоплена розмова  рашиста зі своєю мамою демонструє порядки, які панують у ворожій армії. Син скаржиться, що обіцяної ротації не передбачається: «Немає такої директиви – типу, 90 діб на якійсь є… (жалюгідній) спецоперації. Сказали взагалі до року можуть тримати! Тут звільнятися взагалі безглуздо. Он, люди пішли написали ті рапорти, в них зброю забрали, вони сидять в школі четвертий день. Їм у вуха ср… (розповідають), які вони пі… (жалюгідні люди), зрадники батьківщини, гірше гівноїдів. Не чоловіки, ви жінки. Вони сидять і слухають, сподіваючись що звільняться. Але доки в росію не вибратись, звільнитись неможливо взагалі. А як в росію вибратися? На кордоні ФСБшники стоять. Вони кожну машину перевіряють до гвинтика. Раптом сховався якийсь утікач».

Скаржиться, що в нього немає ідей, як вибратися з України: «Тут тиждень прожити, можна вже свято влаштовувати. Як мене ця армія за… (втомила), разом з державою є… (остогидлою)».

На питання матері, а що ж робити, просить звертатись в комітет солдатських матерів, військову прокуратуру: «Кажи, я розлучаюсь, хвора жінка, у мене один син залишився, поверніть його додому!»

В кінці розмови рашист розповідає, що таки буде писати відмову служити. Краще сидіти, бо це безпечніше ніж служити «цій помийці»: «У нас взагалі немає кому йти в наступ. 8 людей беруть село. Проти них 500 людей сидить в бетоні. А вони 8 ідуть взагалі без жодної підтримки. Про що можна говорити? Яка армія сильна російська? Бутафорська».

12:31

Україна отримує потужні протикорабельні ракети Harpoon та пускові установки до них, – заявив Міністри оборони України Олексій Резніков. Нову зброю надають Данія, Великобританія, Нідерланди, до цього процесу долучаться й інші держави. «За крейсером Москва на дно підуть ще деякі російські кораблики», — додав міністр.

12:30

Британська розвідка підтвердила, що російська армія захопила місто Лиман як важливий залізничний вузол. Тепер росія, найімовірніше, готуватиметься форсувати річку Сіверський Донець для подальшого наступу на Слов’янськ і Краматорськ.

12:28

Супутники Maxar Technologies засняли військову техніку та позиції військ росії в містах Попасна, Лиман і Колодязі. Наразі в цих містах тривають важкі бої.

10:31

У Херсоні на вулицях міста з'явились написи «Херсон - Україна», «Херсон, вір ЗСУ», повідомляє Суспільне.

Фото: Територіальна оборона ЗС України.

10:22

В ході боїв за Сєвєродонецьк українські сили відтиснули росіян на попередні позиції. Пошкоджено ще один міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом, але проїзд між містами зберігається

10:10

У Маріуполі окупанти встановили мобільні душові кабіни. Повідомляє радник мера Петро Андрющенко в телеграмі.

Окупани нарешті зрозуміли, що з водопостачанням не вийшло, встановили по місту мобільні душові палатки. Так Маріуполь стає самим мобільним містом при росії - монарешті зрозумів, що з водопостачанням не вийшло, встановили по місту мобільні душові палатки. Так Маріуполь стає самим мобільним містом при росії - мобільні крематорії, мобільні зомбімобілі, мобільні душові. Мобільність росії - нищення та мародерство.

10:08

російські війська 27 травня обстріляли населені пункти Дергачівської громади. Внаслідок обстрілів Слатиного одна людина загинула, одна — поранена. Крім того, одна людина дістала поранення від обстрілів Балаклії Ізюмського району, повідомляє Суспільне.

10:07

У Херсоні повідомляють про вибухи. Інформація уточнюється.

10:03

Окупанти в Херсонській області заявили, що закрили «кордони» з неокупованими регіонами (ідеться про сусідні Миколаївську та Дніпропетровську області), повідомляє Бабель.

Виїхати з окупованої Херсонщини тепер можна тільки в окупований Крим або на окуповані території Запорізької області

10:01

Окупанти 37 разів обстріляли Сумщину з території рф: зруйновано сільгосппідприємство.

9:58

З опівночі до четвертої ранку росія обстрілювала території Сумської області:

  • ракетним ударом по Путивльській громаді зруйновали сільгосппідприємство;
  • мінометним вогнем обстрілювали Зноб-Новгородську громаду, приблизно 6 «прильотів»;
  • артилерією обстріляли Есманську громаду, майже 30 «прильотів» по околицях Бачівська.

Обійшлося без людських жертв.

9:57

Командири забороняють російським військовим евакуювати поранених з поля бою, аби уникнути втрат автомобільної техніки.

9:40

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 28.05 орієнтовно склали 

  • особового складу – близько 30000 (+250) осіб ліквідовано, 
  • танків  ‒ 1330 (+8) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 3258 (+12) од, 
  • артилерійських систем – 628 (+5) од, 
  • РСЗВ – 203 (+2) од, 
  • засоби ППО – 93 (+0) од,
  • літаків – 207 (+1) од, 
  • гелікоптерів – 174 (+4) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 503 (+0),
  • крилаті ракети – 116 (+1),
  • кораблі – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2226 (+0) од,
  • спеціальна техніка – 48 (+0).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на  Авдіївському та Криворізькому напрямку.

9:10

росії не вдається розв'язувати проблеми забезпечення окупаційних підрозділів, інформує ГУР МО України.

Щоб уникнути відповідальності за втрату техніки, командири частин матеріально-технічного забезпечення окупаційних військ забороняють водіям здійснювати евакуацію поранених та підвозити продукти і пальне до передових підрозділів. Понад 3 тисячі тилових автомобілів армії агресора продовжують зберігатися у пунктах постійної дислокації.

З початку військового вторгнення до України, війська матеріально-технічного забезпечення рф вже задіяли понад 45 відсотків наявної автомобільної техніки. Проте виявилося, що уся логістична схема росіян неспроможна забезпечити потреби значної кількості військ на відстані понад 100 кілометрів від власного кордону.

Захисники України вже знищили понад 2200 автомобілів та автоцистерн окупантів.

7:02

Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ.

  • На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони білорусько-українського кордону. Зазначене угруповання посилено маневровими групами радіоелектронної боротьби, що діють вздовж державного кордону України. Продовжується підготовка офіцерів запасу для потреб комплектування підрозділів військово-повітряних сил та військ протиповітряної оборони у навчальних закладах республіки білорусь. 
  • В район населеного пункту Лунінець Брестської області переміщено дивізіон ОТРК «Іскандер-М». Зберігається загроза завдання ударів по об’єктах інфраструктури та підрозділах Сил оборони з території республіки білорусь.
  • На Сіверському напрямку противник проводить заходи щодо посилення прикриття ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Суттєвих змін в діяльності підрозділів противника не відзначено.
  • На Слобожанському напрямку ворог обстрілює підрозділи наших військ для недопущення їх подальшого просування в напрямку Державного кордону України на північ та північний схід від міста Харкова. Вживає заходів щодо логістичного забезпечення та поповнення втрат.
  • На Харківському напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Тернова, Прудянка, Руські Тишки, Кутузівка, Варварівка, Петрівка, Михайлівка, Коробочкіно та інших. Проводив дистанційне мінування місцевості на вірогідних напрямках дій Сил оборони.
  • На Слов’янському напрямку ворог активних бойових дій не проводив, вів посилену розвідку. Основні зусилля зосередив на утриманні зайнятих позицій, поповненні втрат і запасів, а також створенні умов для відновлення наступу. 
  • Здійснював артилерійські обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Студенок, Святогірськ, Богородичне, Карнаухівка і Вірнопілля. Силами армійської авіації продовжив завдавати авіаударів в районі населеного пункту Довгеньке.
  • За підтримки артилерії намагався розвинути наступальні дії в районі населеного пункту Пасіка, успіху не мав, відійшов.
  • На Донецькому напрямку противник проводить активні наступальні дії. Продовжує вогневе ураження наших підрозділів вздовж лінії зіткнення, завдає ракетних ударів. Збільшив інтенсивність дій оперативно-тактичної та армійської авіації.
  • На Лиманському напрямку ворог продовжував обстріли із мінометів і реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Озерне та Діброва. Поблизу останнього завдав авіаційних ударів. Намагається закріпитись в районі населеного пункту Лиман. 
  • На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки артилерії, вів штурмові дії у районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Осколонівка, Тошківка, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції.
  • Намагається розвинути успіх на Бахмутському напрямку, вийти в тил наших військ та порушити шляхи логістичного забезпечення. За підтримки вогню мінометів та артилерії проводив наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Нагірне, Василівка, Комишуваха та Відродження успіху не мав, відійшов.
  • На Авдіївському напрямку ворог задіяв артилерію по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Новобахмутівка, Новоселівка Друга, Веселе, Авдіївка, Піски та Красногорівка. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі в районах Яковлівки, Авдіївки, Веселого і Кам’янки.
  • На Курахівському напрямку активних наступальних дій не проводив, розгорнув на вогневих позиціях реактивну та ствольну артилерію, обстрілював позиції Сил оборони та цивільну інфраструктуру поблизу Мар’їнки, Мисливського і Павлівки.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Времівка, Полтавка, Червоне, Гуляйполе, Оріхів, Кам’янське та інших. Ворожа армійська авіація діяла поблизу Ольгівського.
  • Внаслідок дій Сил оборони України ворог зазнав значних втрат та відступив в районах населених пунктів Новопіль та Новодарівка.
  • На Південнобузькому напрямку окупанти зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів та фортифікаційному обладнанні позицій третього рубежу оборони. Внаслідок наступальних дій підрозділів наших військ ворог зазнав втрат та зайняв оборону на невигідних рубежах. 
  • Бойові дії тривають. Загарбники обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів  Осокорівка, Нововоронцовка, Благодатне, Зоря і Таврійське. Продовжує нарощувати систему протиповітряної оборони на Криворізькому напрямку. Для поповнення втрат забезпечує угруповання знятими зі зберігання застарілими танками Т-62.
  • На території рф тривають заходи прихованої мобілізації. Противник продовжує знімати зі зберігання застаріле озброєння та військову техніку з центрів забезпечення мобілізаційного розгортання. На території Воронезької області триває підготовка резервістів.
  • За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито вісім атак ворога, знищено п’ять танків, десять одиниць бойової броньованої техніки та чотири ворожих автомобіля. Підрозділи протиповітряної оборони знищили БпЛА типу «Орлан-10».
  • В результаті дій авіації Повітряних Сил Збройних Сил України знищено ротну тактичну групу противника з технікою та живою силою. На Харківщині військовослужбовці Десантно-штурмових військ збили бойовий вертоліт Ка-52. 

3:37

Президент Володимир Зеленський впевнений, що Україна виграє війну проти росії, але це не повинно бути коштом всього, пише Суспільне з посиланням на інтерв’ю програмі Nieuwsuur («Година новин») на нідерландському телеканалі NOS.

Глава держави зазначив, що Путін переоцінив свою армію, а війна триває набагато довше, ніж він очікував. На його думку, керівництву росії байдуже, скільки людей вони втратять.

«Якщо росія продовжить боротьбу, то будуть вбиті не десятки тисяч, а сотні тисяч», – сказав президент.

За його словами, для припинення цієї війни йому достатньо сісти з однією людиною – Путіним, але вважає, що це буде неможливо, поки Україна не відвоює територію. При цьому Зеленський наголосив, що це не означає, що Донбас і Крим залишаться в руках росії. Наразі, зазначив український лідер, діалогу немає.

2:54

Поточна оперативна обстановка від ОК «Південь».

  • На лінії зіткнення тривають бойові дії. Противник продовжує укріплювати свою оборону. З метою забезпечення себе будівельними матеріалами рашистські окупанти запустили на Херсонщині роботу цементних та бетонних заводів. Також варвари заради власної оборони зривають плити із доріг.
  • Рашисти підтягнули на Херсонщину ешелон з близько 30 одиниць п’ятдесятирічних розконсервованих танків Т-62, а також автомобільну техніку, бойові броньовані машини, реактивні системи залпового вогню.
  • А тим часом по наших позиціях ворог наніс 5 ударів гелікоптерами Мі-8.
  • Намагаючись ще раз атакувати наші позиції 3-ма гелікоптерами, ворог отримав гідну відсіч. Без зазначення способу ураження, варто зауважити, що атаку зірвано.
  • Під час авіаційної активності в небі над Миколаївщиною та Херсонщиною дві ворожих ракети типу «повітря - повітря» самоліквідувалися. Випущені вони були з того самого літака Су-35, якого збив наш винищувач Міг-29.
  • За результатами проведених контратак, противник зазнав втрат, які складають: 63 рашисти та 19 одиниць ворожої техніки, серед яких три сучасних танки Т-72, п'ять одиниць іншої броньованої техніки та два автомобільної, реактивну систему залпового вогню «Град», самохідну артустановку, один літак та шість гелікоптерів.
  • Шторм в Чорному морі змушує частину ворожого корабельного угруповання відтягнутися до місць укриття біля Криму, але два ракетних та три десантних кораблі продовжують виконувати функцію блокувальників судноплавства та погрожувати нанесенням ракетних ударів по території України.
  • У прикордонні з Придністров’ям ситуація стабільна і контрольована. Тривають контрдиверсійні заходи, забезпечили надійну охорону державного кордону. Ситуація в невизнаній республіці постійно моніториться і характеризується зосередженням керівництва на внутрішніх проблемах та нездатністю влади забезпечити виконання мобілізаційних завдань із підтримки дій росії.
  • Сили оборони півдня України виконують завдання за призначенням.

0:18

Харків'яни повідомляють про вибухи у місті.

Коментарі
28 Травня 2022, 06:50
смерть рашистским оккупантам
28 Травня 2022, 06:54
Смерть рашистским оккупантам
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024