стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 27 травня

27 Травня 2022, 22:56
На руках путіна кров тисяч невинних українців 4611
На руках путіна кров тисяч невинних українців

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:56

США надішле Україні сучасні пускові установки з дальністю 70 км.

Уряд США ухвалив попереднє рішення про постачання до України сучасних пускових установок М270 MLRS та М142 Himars, які можна використовувати як РСЗВ, так і оперативно-тактичні ракетні комплекси.

Адміністрація Байдена може оголосити про постачання Україні обидвох типів пускових установок вже наступного тижня.

Ці установки мають більшу дальність, ніж будь-який з інших РСЗВ, котрі є в наявності в ЗСУ.

20:46

Міністерство фінансів США у п’ятницю оголосило про введення санкцій проти однієї фізичної особи і торговельної компанії з Північної Кореї, а також двох російських банків через їхнє сприяння розробкам ракетних та ядерних програм Пхеньяна.

19:13

Армія США підписала контракт вартістю 687 мільйонів доларів на придбання протитанкових ракетних комплексів Stinger, щоб поповнити запаси, з яких зброю передали Україні.

18:31

Перший незалежний звіт щодо звинувачень РФ у геноциді в Україні стверджує, що дії Росії в Україні дають достатньо доказів, щоб зробити висновок, що Москва розпалює геноцид та вчиняє звірства, спрямовані на знищення українського народу.

У правовому звіті, підписаному понад 30 провідними науковцями-правниками та експертами з геноциду, російську державу звинувачують у порушенні кількох статей Конвенції ООН про геноцид. Документ попереджає про серйозний і неминучий ризик геноциду в Україні, підкріплюючи звинувачення довгим списком доказів, включаючи приклади масових вбивств мирних жителів, примусових депортацій та дегуманізуючу антиукраїнську риторику, яку використовують високопосадовці Росії.

Звіт було підготовлено Інститутом стратегії та політики New Lines, американським аналітичним центром, та Центром прав людини Рауля Валленберга, який базується в Канаді, і має бути опублікований у п’ятницю, а автори надішлють копії до парламентів, урядів та в міжнародні організації по всьому світу.

18:10

У Литві відбулася секретна конференція, на якій обговорювали сценарії, за яких президент РФ владімір путін може залишитися без влади через своє рішення вести війну проти України.

На зустріч приїхали близько 70 учасників – колишні провідні політики, експерти, журналісти та правозахисники, в тому числі росіяни, які давно живуть за кордоном.

17:49

Міністрка закордонних справ Британії Ліз Трасс попередила, що якщо Путін переможе в Україні, «ми більше ніколи не будемо почуватися в безпеці».

17:48

На позачерговому засіданні Європейської ради 30-31 травня не буде обговорюватися запровадження ембарго на постачання нафти з Росії.

17:48

Китай закрив свій повітряний простір для літаків Boeing та Airbus російських авіаперевізників, зареєстрованих у двох юрисдикціях.

15:49

Через позицію Угорщини щодо нафтового ембарго лідери окремих країн Європейського Союзу пропонують заборонити імпорт тільки морської нафти з Росії, а постачання через трубопроводи – обмежити.

Як повідомляє «Європейська правда», про це пише Bloomberg із посиланням на поінформовані джерела.

Уряди країн ЄС обговорюють із Європейською радою та Європейською комісією план, згідно з яким транспортування російської нафти через трубопровід «Дружба» на певний час буде звільнене з-під дії санкцій.

Такий компроміс дасть Угорщині час для поступової відмови від нафти з Росії. Але, додає Bloomberg, навіть цей план поки не має одностайної підтримки в ЄС, оскільки країни, які покладаються на морські поставки нафти, побоюються, що санкції вплинуть на них більше.

15:48

Міністрка розвитку Німеччини Свенья Шульце відвідала Україну, ставши другим членом німецького уряду, який приїхав з візитом з початку російської агресії.

14:48

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що російські сили продовжують «прогризати землю» на Донбасі в Україні, додавши, що Путін досягає повільного, але відчутного прогресу.

«Боюсь, що Путін, ціною великих втрат для себе та російських військових, продовжує прогризати землю на Донбасі», – сказав він.

«Він продовжує домагатися поступового, повільного, але, боюсь, відчутного прогресу, і тому абсолютно необхідно, щоб ми продовжували підтримувати українців у військовому плані», – додав він.

Джонсон зазначив, що Україні потрібно більше наступальних озброєнь, у тому числі реактивних систем залпового вогню великої дальності.

12:58

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон виступив за передачу Україні новітніх ракетних систем залпового вогню, пише Бабель.

«Як можна домовлятися із крокодилом, якщо він зʼїв половину твоєї лівої ноги? Цьому хлопцеві [президенту рф путіну] зовсім не варто довіряти», – сказав Джонсон.

12:00

Прем’єрка Фінляндії Санна Марін зазначила, що Гельсінкі підтримує надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС, але не вважає за можливе зробити для неї виняток з критеріїв, за якими Євросоюз приймає нових членів. 

Як повідомляє Helsingin Sanomat, про це вона сказала в інтерв’ю фінським ЗМІ після візиту до Києва, пише Європейська правда.

Санна Марін під час поїздки зазначила, що Україна належить до європейської родини, Фінляндія підтримує її на шляху до ЄС.

В інтерв’ю Yle прем’єрка конкретизувала позицію, зазначивши, що Фінляндія підтримує надання Україні статусу кандидата, але без «прискореного вступу». 

 

«Я не бачу, як ми могли би зробити виняток - у тому сенсі, що країна має відповідати певним критеріям. Я відкрита до того, щоб надати Україні статус кандидата… Але те, що країна його отримала, не означає, що вона вже завтра стане членом ЄС. Для досягнення членства потрібно зробити чималу роботу», – зауважила вона, додавши, що на зустрічах у Києві обговорювала, як було би можливо поєднати повоєнну відбудову України та «домашню роботу» для руху до ЄС. 

11:15

Борис Джонсон запропонував Володимиру Зеленському створити новий міжнародний альянс, який протистоятиме росії та стане альтернативою ЄС.

Про це повідомляє Українська правда.

Така модель Європейської співдружності визначала б Велику Британію як лідера, і включала, окрім України, Польщу, Естонію, Латвію та Литву, а також, можливо, Туреччину на пізнішому етапі.

3:47

США планують посилити допомогу Україні та передати передові ракетні системи великої дальності, пише Суспільне з посиланням на CNN.

«Адміністрація Байдена схиляється до того, щоб надіслати системи у межах більшого пакету військової та безпекової допомоги Україні, про що може бути оголошено вже наступного тижня», – сказав співрозмовник видання.

Зазначають, що Україна раніше неодноразово просила США та союзників про надання ракетних систем залпового вогню великої дальності, високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS, легшої колісної системи, здатної стріляти багатьма з тих самих типів боєприпасів, що й РСЗВ. Однак адміністрація Байдена відмовлялася відправляти такі системи через побоювання, що Україна може використовувати їх для наступальних атак на території росії і таким чином спричинити удар по самих США.

Довідково: HIMARS M142 – розроблена наприкінці 90-х американська ракетна артилерійська система підвищеної мобільності, яка змонтована на колісному шасі. HIMARS несе шість ракет для залпового вогню або одну ракету MGM-140 ATACMS на п'ятитонній вантажівці.

Ще однією серйозною проблемою в адміністрації Байдена називали те, чи можуть США дозволити собі роздати так багато високоякісної зброї, яку взяли з армійських запасів. Як один із варіантів у Сполучених Штатах розглядають можливість відправки в Україну ракетних систем меншої дальності. За словами чиновників, навчання поводженню з будь-якою з ракетних систем не займе багато часу – близько двох тижнів.

Раніше, 26 травня, головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний заявив, що ЗСУ потребують зразків озброєння, які дадуть можливість уражати противника на великій відстані.

2:17

У посольстві Італії в росії повідомили, що тепер подати заявку на візу зможуть лише ті росіяни, які вже сплатили консульський збір або звільнені від його сплати, про це повідомили на сторінці посольства у рф.

У диппредставництві стверджують, що штатна робота «була тимчасово перервана у зв'язку з нестачею персоналу, яка виникла унаслідок вимушеного повернення до Італії генерального консула і низки співробітників представництва після висилки італійського дипломатичного персоналу» з рф. Ще однією причиною є обмеження, накладені Центробанком рф на транзакції, пов'язані з консульським збором.

2:13

США не планують залучати своїх військових для сприяння вивезенню зерна з території України, пише Суспільне посилаючись на заяву прессекретаря Міністерства оборони США Джона Кірбі.

«У нас немає планів використовувати Збройні сили США, щоб сприяти вивезенню зерна за межі України», – сказав Кірбі.

Він також повідомив, що наразі США ведуть перемовини з міжнародними партнерами та союзниками щодо того, «як найкраще вирішити цю проблему». Речник Пентагону додав, що росія перетворює їжу та економічну допомогу іншим країнам на зброю.

00:27

США домовляється з Україною про обмеження для використання американської зброї, – пише Reuters.

Вашингтон провів переговори з Києвом щодо небезпеки ескалації, яка може завдати удари по території глибоко всередині рф.

Як зазначається, закулісні дискусії є надзвичайно делікатними і тому не афішуються. Сполучені Штати не накладають чітких географічних обмежень на використання ЗСУ своєї зброї.

Водночас у Вашингтоні прагнуть «досягти спільного розуміння небезпеки ескалації».

Співрозмовники Reuters кажуть, що адміністрація Байдена розглядає можливість передачі Києву ракетної системи високої мобільності M142 (HIMARS), яка може наносити удари на кількасот кілометрів.

Цьому активно намагається перешкодити рф.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024