стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 травня

27 Травня 2022, 23:50
Захисниця України 12635
Захисниця України

Україна 93 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:49

Головне зі звернення Президента:

Сьогодні хочу розпочати це звернення зі слів подяки всім, хто працює в екстреній медичній допомозі. Сьогодні їхнє професійне свято. Це люди справді незламні, справді сміливі, справді віддані добрій справі. Неможливо навіть порахувати, скільки життів врятували працівники «екстренки». Якими б не були умови, яким би не був час, вони завжди виконують свою роботу.

Сьогодні представники нашої держави – Прем’єр-міністр і міністр охорони здоровʼя – вручили нагороди працівникам екстреної медичної допомоги. І це той мінімум, який держава може зробити, щоб відзначити те, що вони роблять. Але обов’язково буде й максимум. До цієї війни, до 24 лютого, ми робили все, щоб підняти забезпечення «екстренки» та її працівників на достойний рівень. І ми обовʼязково продовжимо цю політику, коли дійдемо до миру для нашої країни.

Провів сьогодні нараду з Кабінетом Міністрів. Заслухав доповіді з широкого кола питань. Очікую від урядовців більшої активності. Зокрема, щодо подолання дефіциту пального, який утворився через російські удари по нафтопереробному заводу в Кременчуку і по нафтобазах у різних регіонах держави. І щодо забезпечення робочих місць для наших людей. І щодо інших важливих економічних питань.

Продовжую збирати для нашої боротьби якнайширшу міжнародну підтримку. Сьогодні звертався до політичної та експертної спільнот Індонезії. Говорили про загрози, які Росія створила для кожної країни у світі зараз. Чого варта одна лише продовольча криза. Коли через російську блокаду наших портів на ринку очевидно не вистачає продовольства. А отже, провокується зростання цін. А отже, провокується політичний хаос у тих країнах, які найбільше залежать від нашого експорту.

Поспілкувався сьогодні зі студентами Стенфордського університету. Це один з провідних світових вишів. Було приємно побачити українських студентів і студенток, які там навчаються. Було приємно також почути, наскільки щиро й повно американська студентська спільнота усвідомлює, що ми в Україні боремось за нашу спільну свободу – одну на всіх у світі. Запросив студентів Стенфорду після завершення навчання приєднатися до реалізації проекту відбудови України. Бо це справді буде найбільший проект із захисту свободи для їхнього покоління.

Говорив сьогодні з Премʼєр-міністром Італії Маріо Драґі. І про те, як не допустити подальшого розгортання продовольчої кризи. І про постачання пального в Україну – ця тема обов’язково є в усіх моїх контактах з європейськими партнерами. І про оборонну підтримку для нашої держави. Звичайно, детально обговорили ситуацію на полі бою. Складну ситуацію на Донбасі. 

Окупанти намагаються хоча б до ста днів війни досягнути тих цілей, які сподівалися реалізувати вже за перші дні після 24 лютого. Тому вони зосередили на Донбасі максимум артилерії, максимум резервів. Там і ракетні удари, і авіація – все. Захищаємо нашу землю так, як дає змогу наявний на сьогодні оборонний ресурс. Ми робимо все для того, щоб посилити його. І посилимо. 

Якщо окупанти думають, що Лиман чи Сєвєродонецьк будуть їхніми, то вони помиляються. Донбас буде українським. Тому що це – ми, це наша сутність. І навіть якщо Росія принесе туди всюди руйнацію і страждання, ми все одно відновимо кожне місто й кожну громаду. І там немає й не буде жодної реальної альтернативи нашим українським прапорам.

Державними нагородами відзначені 198 військовослужбовців Збройних Сил України, чотири з них – посмертно. А також 27 військовослужбовців Головного управління розвідки.

22:41

Українські захисники зі складу угруповання Об’єднаних сил упродовж дня відбили вісім ворожих атак.

22:03

За сьогодні на сході України ЗСУ знищили 5 танків, 10 одиниць бойової броньованої техніки, 4 ворожих автомобілі (один з них з боєкомплектом). Також українські військові збили безпілотник «Орлан-10». Про це повідомляє угруповання Обʼєднаних сил.

21:30

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» Збройні сили України за день знищили майже 60 російських загарбників та артилерійську систему.

21:22

Війська рф знову обстріляли прикордонні населені пункти Сумщини, повідомили в Оперативному командуванні «Північ».

У період з 16:25 до 16:45 був обстріл з території рф в напрямку українського міста Середина-Буда. Попередньо, вогонь вели з міномету калібру 120 мм. Серед військових втрат немає. Інформацію про загиблих і поранених мирних жителів та про пошкодження цивільної інфраструктури уточнюють

21:08

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами і почесними званнями працівників екстреної медичної допомоги.

Президент нагородив орденами «За мужність», медалями «За врятоване життя» й присвоїв почесні звання «Заслужений лікар України» та «Заслужений працівник охорони здоров’я України» 35 працівникам екстреної меддопомоги Київщини, Сумщини, Донеччини, Луганщини, Дніпропетровщини, Чернігівщини, Харківщини й Миколаївщини.

21:06

Понад 1,8 тисячі переселенців з евакуаційних потягів отримали 4,5 мільйона гривень допомоги від держави.

20:36

Над Харківською областю українські десантники знищили черговий російський бойовий вертоліт Ка-52 «Алігатор».

Ворожий гвинтокрил знищено із застосуванням переносного зенітно-ракетного комплексу «Перун».

20:07

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що 27 травня вдалося евакуювати 31 людину із Лисичанська. Також на Луганщину завезли гумвантаж, але втратили лобове скло машини.

«Це була одна з найважчих евакуацій за останній час, але найпродуктивніша. Патрульні поліцейські приїхали до Лисичанська забрати сімох людей, які заздалегідь повідомили, що хочуть евакуюватися.

Патрульних це не влаштувало, і почалася психологічна розмова…декілька годин вмовлянь і 31 людина вже сиділа в броньованій автівці, з них 13 дітей. Одну жінку передали лікарям, адже днями вона перенесла інсульт».

19:25

Правоохоронці ідентифікували двох російських окупантів, які знущалися з українців на Чернігівщині.

Один із військовослужбовців РФ намагався зґвалтувати 16-річну дівчину. Також вони катували її старшого брата, повідомляють в Офісі Генерального прокурора.

Обом повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

19:00

Поліцейські та спецпризначенці вивезли з-під обстрілів 11 мешканців Студенка та 40 людей з Райгородка Миколаївської громади Донеччини. Серед врятованих є поранений 3-річний хлопчик, на очах у якого напередодні загинув тато.

18:37

Оперативна інформація станом на 18:00 27 травня щодо російського вторгнення.

Триває дев’яносто третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. 

На Волинському та Поліському напрямках до семи батальйонів збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення ділянки українсько-білоруського кордону. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території цієї країни. В Гомельській області, у безпосередній близькості від державного кордону з Україною, розгорнуто маневрову групу радіоелектронної боротьби зі складу збройних сил республіки білорусь. 

На Сіверському напрямку противник продовжує вживати заходи з посилення ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях з метою недопущення перекидання підрозділів Сил оборони України на інші напрямки. 

На Слобожанському напрямку активних наступальних дій ворог не проводив, намагається утримати займані позиції та не допустити подальше просування українських підрозділів у напрямку державного кордону. Продовжує систематичні обстріли населених пунктів, руйнування цивільної інфраструктури та здійснює дистанційне мінування ймовірних маршрутів висування підрозділів наших військ. З метою покращення логістичного забезпечення військ ворог намагається відновити пошкоджену залізницю. Зокрема, на тимчасово зайнятих територіях Харківської області, окупанти залучають підрозділи 29 окремої залізничної бригади зі Смоленська із спеціальною технікою та обладнанням для ремонту залізничної інфраструктури. 

На Слов’янському напрямку окупанти наступальних дій не проводили. Ворог обстрілював з артилерії населені пункти Святогірськ, Богородичне та Вірнопілля. Крім того, російські загарбники застосували авіацію для ударів по Слов’янську та Довгенькому.

На Лиманському напрямку ворог намагається витіснити наші підрозділи з населеного пункту Лиман та розвинути наступ на Слов’янськ. Обстріляв із мінометів і реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Озерне та Діброва. Також завдав авіаудару в районі Сіверська. 

На Сєвєродонецькому напрямку російські окупанти, за підтримки артилерії, здійснювали штурмові дії у районах населених пунктів Щедрищеве, Борівське і Тошківка, бойові дії тривають. 

Ворог намагається покращити тактичне положення на Бахмутському напрямку, порушити шляхи логістичного забезпечення наших військ. Проводив штурми в районах населених пунктів Комишуваха, Берестове, Білогорівка, успіху не мав. 

На Авдіївському напрямку противник застосував артилерію по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Новобахмутівка, Кам’янка, Авдіївка, Піск та Мар’їнка. 

На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог застосував міномети, реактивну та ствольну артилерію уздовж лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів із літаків штурмової авіації Су-25 в районах Малої Токмачки та Оріхова. 

На Південнобузькому напрямку агресор основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, сковуванні дій наших військ та недопущенні перекидання резервів Сил оборони на інші напрямки. Обстрілює наші війська. Здійснив невдалу спробу штурмових дій в районі населеного пункту Любомирівка. 

На Миколаївському та Криворізькому напрямках ворог, у рамках логістичного забезпечення та доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат, перемістив до Херсонської області автомобільну техніку, бойові броньовані машини та реактивні системи залпового вогню. 

Кораблі чорноморського флоту в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку. На Херсонщині винищувачем МіГ-29 Повітряних Сил Збройних Сил України збито ворожий винищувач Су-35. 

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!

17:15

«На Харківському напрямку окупанти намагаються втримати зайняті позиції і не допустити подальшого просування українських військ.

Наша розвідка повідомляє про розгортання окупантами комплексу РЕБ «Борисоглебск-2» в районі н.п. Веселе, що на Харківщині. В такий спосіб росіяни намагаються протидіяти нашим безпілотникам», – речник Міноборони Олександр Мотузяник.

16:24

У російських загарбників на Харківському напрямку почалися масові бунти.

Цілі підрозділи відмовляються йти у наступ. Про це інформує СБУ.

Про це свідчить нова телефонна розмова окупантів, яку вдалося перехопити СБУ. 

«Опять бунт, на*уй! Как я понял, личный состав… весь. Практически все!» – розповідає своїм командирам загарбник, який воює на сході України. 

Судячи з розмови, що це вже не перший подібний випадок у цьому полку. І щоб хоч якось приборкати попередній взвод «бунтівників», їх «посадили на підвал».

Та, як чуємо, це не дуже допомогло. 

Якщо ж окупанти таки змусять «відказників» йти у наступ, СБУ нагадує про гарячу телефонну лінію 2402. Телефонуйте на неї, щоб здатися в полон і зберегти життя.

16:23

Сьогодні, 27 травня, близько 14:00 винищувач МіГ-29 Повітряних Сил Збройних Сил України у небі Херсонщини збив російський винищувач Су-35, який полював за літаками української штурмової авіації.

15:48

СБУ затримала зрадника, який здійснював підривну діяльність в інтересах спецслужб РФ та коригував ракетні обстріли на Львівщині.

15:47

Керівник Сєвєродонецької міської військової адміністрації Олександр Стрюк заявив, що наразі місто перебуває у жорсткій обороні, майже на 2/3 периметру міста розташувався ворог, але місто не оточене.

15:45

Рефат Чубаров повідомив, що у селищі Новоолексіївка, що поблизу адмінмежі з Кримом в окупованій частині Херсонщини, росіяни вдерлися до домівок кримських татар і вивезли Мамеда Мусаєва та його дружину Тетяну Базирову. Про це пише УП.

Із посиланням на очевидців Чубаров повідомив, що Мамеда Мусаєва та його дружину  помістили у профтехучилище №17 міста Генічеська, де російські загарбники влаштували «камери для тортур та утримання заручників».

Чубаров закликав прокуратуру й інші правоохоронні органи України разом із порушенням кримінальних справ за фактом злочинів, які вчиняють російські окупанти на території Херсонської області, приділити особливу увагу «профтехучилищу №17» міста Генічеська, яке «стало місцем скоєння масових катувань громадян України».

15:45

Попри публічні заяви російського керівництва, жоден індикатор не вказує на готовність Росії до переговорів, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

15:26

Призначеному окупантами «генеральному прокурору ЛНР» повідомлено про підозру у колабораційній діяльності.

Про це інформують в офісі Генерального прокурора.

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури мешканцю Луганська повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, підозрюваний добровільно зайняв посаду «генерального прокурора» в незаконно створеній  на тимчасово окупованій території Луганської області «прокуратурі ЛНР». Очолюючи цей так званий правоохоронний орган, після повномасштабного вторгнення збройних сил РФ на територію України, він активно підтримує збройну агресію РФ, проводить брифінги та нагороджує працівників «прокуратури ЛНР» як «генеральний прокурор».

Досудове розслідування здійснюється слідчими територіального управління ДБР, розташованого у Києві, за оперативного супроводу  ДВБ Нацполіції України.

14:49

Обстріл Харкова 26 травня, внаслідок якого загинуло 9 і було поранено 19 осіб, росіяни вели з великокаліберних гармат «Піон», дальність стрільби яких досягає 47 кілометрів, та систем залпового вогню.

14:06

Голова комітету Держдуми з міжнародних справ та учасник російської делегації на переговорах з Україною Леонід Слуцький заявив, що переговори з Києвом перебувають «на низькому профілі», але не припинені.

13:12

Російські загарбники примусово забирають на війну майже всіх чоловіків з «ДНР».

Про це СБУ розповів полонений загарбник, якого «мобілізували» у тимчасово окупованій Донецькій області.

«Нам не до политики, мы рабочие люди, работали… А нас призвали практически 100% мужского населения! Знаете, как сейчас «ДНР» обзывают? «ЖНР»! Там мужчин практически не осталось», – розповідає чоловік, радіючи, що потрапив в полон і залишився живим.

Окупант запевняє, що ніколи не почував себе частиною російської армії через погане ставлення військових рф. «Нас бросили в Стеблянке без связи, без ничего. Командование у нас, я бы не сказал, что было сильно корректное. Именно командир батальйона практически постоянно был в нетрезвом состоянии», – каже затриманий.

Також він розповідає, що командири стріляли під ноги «ДНРівцям», якщо їм щось не подобалось. Тепер затриманий дає свідчення СБУ, викриваючи злочини ворога.

12:45

За попередніми даними, внаслідок ранкових обстрілів Дніпровського району близько 10 людей загинули, ще близько 30 – отримали поранення, повідомляє Суспільне.

За словами голови громадської ради при міськраді Дніпра Геннадія Корбана, ракета «Іскандер» влучила у полігон Нацгвардії. Пуск здійснили з Ростовської області.

12:20

Представник військової розвідки України Вадим Скібіцький вважає, що путін готовий вести довготривалу війну проти України – щонайменше до кінця 2022 року, пише Українська правда.

12:18

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумської області.
 
Про це повідомляє оперативне командування «Північ».
 
Так, сьогодні близько 05:15-05:20 спостерігачі зафіксували 7 вибухів з боку рф в напрямку населеного пункту Середина Буда, попередньо з міномету калібру 120 мм. Ще 8 «приходів», ймовірно з міномету калібру 120 мм, в напрямку того ж населеного пункту з боку рф зафіксували вже о 06:12-06:55.
 
Втрат серед особового складу та техніки немає. Загиблих та поранених серед місцевого населення немає. Інформація по пошкодженню цивільної інфраструктури уточнюється.
 

11:04

Під час розбору завалів окупантами по вулиці Куїнджі в Маріуполі на території колишнього заводу «Октябрь» знайшли близько 70 тіл загиблих.

Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

«Причина та сама – людей заперло уламками будівлі після обстрілу. Тіла загиблих було запаковано в пластикові мішки та вивезено для поховання в братьску могилу в с. Старий Крим. Ідентифікації не проводилось, та місцеві кажуть, що особливо ідентифікувати не було чого з огляду на стан тіл. 

Скількі таких могильників, залишених російськими бомбами в Маріуполі ще буде знайдено. Одиниці? Десятки? Сотні?», – написав він.

11:00

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 27.05 орієнтовно склали:
 
  • особового складу – близько 29750 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1322 (+7) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3246 (+11) од,
  • артилерійських систем – 623 (+6) од,
  • РСЗВ – 201 (+0) од,
  • засоби ППО – 93 (+0) од,
  • літаків – 206 (+0) од,
  • гелікоптерів – 170 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 503 (+1),
  • крилаті ракети – 115 (+1),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2226 (+1) од,
  • спеціальна техніка – 48 (+1).
Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Авдіївському напрямку.
 

10:58

Дружківка, Костянтинівка та ще 9 населених пунктів опинилися без води. Це – наслідок пошкодження Другого Донецького водогону.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Фахівці Води Донбасу виїхали, щоб встановити місце та причину пошкодження, але потрапили під обстріл і змушені укритися у безпечному місці.  

10:08

Коротко про головне на Львівщині за добу (від 8 ранку 26 травня до 8 ранку 27 травня) від голови ОВА Максима Козицького

  • Один раз сирена сповіщала про повітряну тривогу. Була загроза повітряно-ракетного удару. Небезпека не справдилася.
  • Прийняли і розселили ще 71 людину з інших регіонів, де тривають бойові дії.
  • На всіх переходах Львівщини кордон на виїзд за добу перетнули 16 тисяч осіб. 

На пунктах пропуску є черги із транспортних засобів: «Рава-Руська» – вантажівки в обох напрямках; «Грушів» – легкові автомобілі та автобуси на в'їзд; «Смільниця» – легкові автомобілі на в'їзд; «Краківець» – легкові автомобілі на в'їзд, вантажівки та автобуси по обидві сторони кордону; «Шегині» – легкові автомобілі на в'їзд, вантажівки в обох напрямках.

Поліція опрацювала 1415 звернень щодо підозрілих людей та об’єктів. 

08:52

російський снаряд 26 травня вбив чоловіка в Комишувасі. Також стало відомо про загибель двох жінок у Гірському протягом останнього тижня.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Взагалі, у Попаснянській та Гірській громадах зруйнованого житла – не перерахувати. Що відомо за 26 травня: 11 будинків у Золотому, дев’ять – у Гірському, вісім – у Тошківці, чотири – у Нирковому, три – у Миколаївці», – написав він.

За минулу відбито дванадцять атак ворога, знищено танк, п’ять артилерійських систем, п’ять одиниць бойової броньованої техніки та п’ять автомобілів. Підрозділами ППО збито ворожий вертоліт Ка-52, крилату ракету та БпЛА типу «Орлан-10».

08:50

Американський Інститут вивчення війни (ISW): Окупанти безрезультатно намагалися просунутися на південний схід від Ізюму і прагнуть найближчими днями повністю оточити район Сєвєродонецьк – Лисичанськ, пише Бабель.

08:48

У Сєвєродонецьку четверо загиблих, у Лисичанську обстріляне відділення поліції, по області пошкоджено близько 50 будинків.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Упродовж усієї доби росіяни намагалися протиснутися у Сєвєродонецьк зі сторони Пурдівки та Щедрищевого, атакували позиції наших військових в районі Устинівки. 

26 травня від снарядів ворога загинули чотири сєвєродончанина. Усі – в старих районах міста. Двоє з них – одночасно, біля однієї багатоповерхівки. 

Додалися й пошкодження житлового фонду – 11 багатоквартирних та один приватний будинок. І це виключно в Сєвєродонецьку. Кількість руйнацій після потужної артилерійської атаки на Лисичанськ протягом 25 травня – 19 об’єктів. 26 травня росіяни відкрили вогонь по відділенню поліції. Постраждалих немає.

08:45

У Сєвєродонецьку в готель увірвалася ворожа диверсійно-розвідувальна група, яку вибивали українські військові.

Про це повідомив керівник міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька Олександр Стрюк в ефірі телемарафону, пише Українська правда.

«У нас є гаряча точка – це готель «Мир», в який зайшла російська ДРГ, протягом дня її намагалися звідти вибити. Там досить запекла ситуація, але ми встояли.

З іншого боку намагалися заходити… При цьому не припиняються обстріли міста з артилерії», – розповів він.

Крім того, Стрюк повідомив, що за минулу добу з міста евакуйовано 12 осіб.

За його словами, за місяці війни поховано близько 1 500 містян – це і померлі власною смертю, і загиблі.

6:48

Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ.

  • На Волинському та Поліському напрямках значних змін у діяльності підрозділів збройних сил республіки білорусь не відзначають, тривають заходи з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.
  • На Сіверському напрямку противник продовжує ведення заходів щодо посилення прикриття ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях, до них залучається до двох батальйонних тактичних груп зі складу повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації.
  • На Слобожанському напрямку ворог здійснює підготовку особового складу для доукомплектування мотострілецьких, танкових та артилерійських підрозділів. Завдає вогневого ураження та проводить дистанційне мінування місцевості на маршрутах можливого висування підрозділів наших військ.
  • На Харківському напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позицій та стримуванні просування наших військ.
  • На Слов’янському напрямку російські окупанти продовжують обстріли позицій наших військ, відновили наступ.
  • На Донецькому напрямку окупанти проводять активні наступальні дії. Продовжують вогневе ураження наших підрозділів, завдають ракетних ударів, перегруповують війська. 
  • Противник намагається розвинути успіх на Бахмутському напрямку, порушити маршрути логістичного забезпечення та відрізати наші підрозділи від основних сил.
  • На Лиманському напрямку ворог веде розвідку, за підтримки артилерії намагається закріпитись у населеному пункті Лиман.
  • На Південнобузькому напрямку противник продовжує вживати заходів щодо збереження контролю над територією Херсонської області. Збільшив кількість обстрілів підрозділів наших військ, веде повітряну розвідку, здійснює інженерне обладнання позицій. Посилив угруповання за рахунок перекидання резервних підрозділів.
  • В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельні угруповання противника продовжують блокування цивільного судноплавства.
  • За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито дванадцять атак ворога, знищено танк, п’ять артилерійських систем, п’ять одиниць бойової броньованої техніки та п’ять автомобілів. Підрозділами протиповітряної оборони було збито ворожий вертоліт Ка-52, крилату ракету та БпЛА типу «Орлан-10».
  • Винищувач Повітряних Сил Збройних Сил України знищив крилату ракету в Чернівецькій області.

6:26

З Кримського півострова рф перекидає свої сили – не лише сухопутні війська, а й повітряний та морський компоненти, повідомили у Запорізькій ОВА.

Також повідомили, що в бік Мелітополя з Криму проїхала колона військової техніки – близько двох десятків тентованих вантажівок і стільки ж установок залпового вогню «Град».

4:35

Вибухи в Дніпрі, повідомляють кореспонденти Суспільного.

2:24

Обстановка на південному фронті та в зоні відповідальності залишається напруженою, але підконтрольною силам оборони, повідомили на сторінці ОК «Південь» у фейсбук.

  • Ворог намагався нанести авіаційний удар гелікоптером Мі-24 по наших позиціях. Завдяки доцільно організованій обороні й ефективному застосуванню відповідного озброєння на упередження, ворожий пілот відвернувшись від удару спішно ретирувався без застосування зброї. Враховуючи, що ворог може повторювати подібні напади, спосіб відповіді поки не розкривають.
  • Підрозділи ракетно-артилерійського озброєння у взаємодії з авіацією за добу виконали понад 100 вогневих завдань. Попередньо знищили 35 рашистів та кілька бойових машин піхоти. Остаточні втрати ворога уточнюють.
  • Тим часом на Каховській гідроелектростанції, де розгорнули пункт управління Південного воєнного округу рашистів, окупанти не докладають жодних зусиль для підтримання належного режиму об’єкта, що може призвести до екологічної катастрофи. Наразі на станції не працює два гідроагрегати, які окупанти не дають змоги відремонтувати. І це вже призвело до підтоплення Каховки, загрожує найближчим селам.
  • Внаслідок обстрілу Миколаївщини за добу поранення отримали 14 цивільних. Найбільше обстрілів припадає на Миколаївський та Баштанський райони. На жаль, є загиблі. Зокрема на околицях Березнегуватого під обстріл потрапили дві жінки, які просто пасли корів – одна з них загинула.
  • На Одещині ситуація стабільна. Контрдиверсійні заходи мають в результатах не тільки кількісні, а і якісні показники. Рівень патріотизму й свідомості серед населення регіону не відповідає очікуванням диверсантів. Громади активізували роботу з обговорення питань перейменування вулиць, провулків, площ, скверів та інших об’єктів. Місцеві мешканці мають намір повернути вулицям історичні назви, які мають прив’язку до конкретних територій, присвоїти їм назви на честь видатних українських діячів минувшини, а також героїв сучасної доби.
  • Корабельні угруповання в Чорному морі продовжують тримати під загрозою ракетних ударів як південь України, так і інші регіони. Не виключають застосування і ракетних комплексів із Криму та стратегічної авіації.

2:10

Дефіциту солі в Україні не буде, оскільки країна має власні родовища та можливість завозити сіль з-за кордону, пише Суспільне посилаючись на першого віцепрезидента Торгово-промислової палати України (ТППУ) Михайла Непрана в ефірі інформаційного телемарафону.

«Дефіциту солі не буде. Не йдіть, не біжіть, не купуйте по 10-20 кілограмів солі. Не ведіться на такі розмови. Ситуація абсолютно нормальна. З початку війни так, то кричать, що олії не буде, то гречка пропала, то цукру немає, тепер кричать про сіль. Наступне вже, прогнозую, будуть говорити, що не буде прального порошку. Вже бачу пішла ця хвиля та розмови», – сказав Непран.

При цьому він визнав, що проблема з підприємством «Артемсіль» є, тому що воно закривало 92% ринку солі в Україні, але в Україні є інші родовища. Зокрема, вони розташовані під Дрогобичем, у Солотвино на Закарпатті. Він зауважив, що є багато інших можливостей, щоб не допустити дефіциту солі в Україні.

Крім того, за словами чиновника, наразі є можливість завозити імпортну сіль.

2:07

Херсонець Валентин Гладкий, якого 21 травня викрали військові рф, повернувся з полону, повідомили на сторінці Каховської міської територіальної громади у Facebook.

Валентин Гладкий
Валентин Гладкий

00:20

ЗМІ повідомляють про вибухи на Харківщині.

00:10

Відеозвернення президента Володимира Зеленського до українського народу у 92 день запеклого протистояння української армії російській агресії:

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024