стрічка

На Волині депутати піаряться на справі Медведчука-Порошенка

26 Травня 2022, 16:30
На Волині депутати піаряться на справі Медведчука-Порошенка 2972
На Волині депутати піаряться на справі Медведчука-Порошенка

«Ретельно розслідувати оприлюднені факти злочинної діяльності у справі Медведчука-Порошенка» – з такою вимогою депутати Луцької міської ради та Волинської обласної ради звернулися до президента України, генерального прокурора та Державного бюро розслідувань.

Документ ухвалили під час засідання чергової сесії Луцької міської ради, яка відбулася 25 травня. За кілька годин по тому, під час позачергової сесії, за аналогічне звернення проголосували й обранці Волинської обласної ради – його підтримали 43 із 52 присутніх у залі депутатів. Представники «Європейської Солідарності» за проєкт не голосували.

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» проаналізували обидва звернення та готові розповісти, чи вплинуть вони на подальший хід справи.

ЗВЕРНЕННЯ

У своєму зверненні депутати Луцької міськради зазначають, що через безпрецедентне зловживання службовим становищем найвищими посадовими особами країни українці втратили значну частину державної власності стратегічного значення. Оприлюднені Медведчуком дані вони називають не інакше як планомірну та багаторічну діяльність організованого злочинного угрупування. А тому просять максимально ефективно та оперативно провести досудове розслідування у цій справі. Майно ж причетних осіб пропонують конфіскувати на потреби Збройних сил України.

Приблизно такий самий зміст має й звернення, прийняте депутатами обласної ради. Останні також наголошують, що з метою особистого збагачення п’ятий президент України, а також його політичне оточення, не лише відверто грабували український народ, але й фактично фінансували терористичні угрупування так званих ЛНР/ДНР, проводячи з ними торгівлю вугіллям при наявності альтернативних варіантів. Як і колеги з міськради, обласні обранці закликають конфіскувати майно фігурантів справи Медведчука-Порошенка на потреби армії.

Нагадаємо, що 23 травня Служба безпеки України оприлюднила свідчення підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука, який звинуватив експрезидента Петра Порошенка у причетності до закупівлі вугілля в ОРДЛО та виведенні нафтопроводу з державної власності. 

ПЕРЕВІРКА

Директор аналітичного центру «ПОЛІС» Віталій Лебедюк прокоментував «Брехунцю», що, в будь-якому випадку рішення по так званій справі Медведчука-Порошенка буде виносити суд. Відповідно, звернення та заяви від депутатів місцевих рад суттєвого юридичного впливу на неї не матимуть.

За словами експерта, подібні звернення хіба що дозволяють «тримати в тонусі» громадську думку щодо цього процесу.

ВИСНОВОК

З огляду на те, що звернення від представників міської та обласної рад не здатні вплинути на хід справи по суті, можна зробити висновок, що їхні звернення є ні чим іншим, як політичними рішеннями та піаром на обговорюваній темі. Тобто, це звичайна маніпуляція, спроба привернути увагу електорату.

Читайте також: Волинські депутати мізкували, чи вживати назву «Московія» у зверненні до ВРУ

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024