стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 26 травня

26 Травня 2022, 23:08
Реакція світу на війну росії проти України ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3346
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:08

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі після розмови з президентом рф путіним заявив, що не побачив жодних ознак того, щоб російська сторона прагнула до миру, – пише УП.

22:22

Болгарія може стати повністю незалежною від російського газу до кінця цього року. Про це заявив прем'єр-міністр країни Кирило Пєтков.

За його словами, вже вдалося виявити альтернативних постачальників газу.

21:21

Фінляндія допоможе Україні відбудовувати інфраструктуру та міста. Про це домовилися глави урядів двох країн під час зустрічі в Києві. 

Також підписали угоду про продовження проєкту «Фінська підтримка реформи української школи» до 2023 року, – пише Україна 24.

21:16

Угорська влада заборонила іноземцям заправляти автомобілі на АЗС на території країни. Про це пише 24 канал.

Влада країни пояснює рішення заходами через процвітання «бензинового туризму, який поставив під загрозу безперебійне постачання».

21:02

Фінляндія допоможе Україні в реалізації реформ на шляху до членства в ЄС. Про це йшлося під час розмови прем’єра Дениса Шмигаля з його фінською колегою Санною Марін.

Прем’єрка Фінляндії підкреслила, що Україна вже фактично член європейської родини.

18:48

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що ЄС не може відкладати запровадження шостого пакета санкцій проти росії. Про це, як пише Європейська правда, повідомляє портал Delfi.

За його словами, цей пакет має бути прийнятий негайно і включати ембарго на російську нафту, а на столі дискусій ЄС повинен опинитися сьомий пакет санкцій. Свою заяву він зробив з нагоди наближення позачергового саміту ЄС 30-31 травня.

Основні теми зустрічі – допомога Україні та план її відновлення, енергетика, продовольча безпека, а також політика безпеки та оборони Європейського союзу.

17:17

Влада Італії позбавила державних нагород чотирьох російських високопосадовців через вторгнення в Україну. Про це повідомляє Corrierre Della Sera, пише «Європейська правда». Прем'єр-міністра РФ Михаїла Мішустіна та міністра торгівлі й промисловості Дениса Мантурова позбавили відзнаки кавалера Великого хреста ордена Зірки Італії із формулюванням «за негідність».

Орден зірки — одна із найвищих нагород для цивільних осіб. Цим орденом відзначають італійців, які проживають за кордоном, а також іноземних громадян за внесок у розвиток дружніх відносин Італії з іншими країнами.

Президента банку ВТБ Андрєя Костіна та заступника міністра промисловості Віктора Євтухова позбавили державної нагороди командора ордена Зірки Італії. Відповідні укази підписав президент Серджіо Маттарелла за пропозицією міністра закордонних справ Луїджі Ді Майо. Це перші відзнаки, яких позбавили громадян росії з початку війни в Україні.

14:11

Туреччина веде переговори Україною і росією щодо «коридору» для зерна. Про це повідомив агентству Reuters у четвер високопоставлений турецький чиновник, пише Європейська правда.

«Туреччина веде переговори як з Росією, так і з Україною щодо експорту зерна з України», - сказав чиновник на умовах анонімності.

За його словами, переговори все ще продовжуються. Українські порти у Чорному морі були заблоковані після вторгнення Росії у лютому і там застрягли понад 20 мільйонів тонн зерна. 

Заступник міністра закордонних справ Росії Андрєй Руденко заявив у середу, що Москва готова надати коридор для суден, що перевозять продовольство, в обмін на скасування деяких західних санкцій. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав не піддаватися на шантаж Росії про «коридор» для українського врожаю через Чорне море в обмін на зняття санкцій. 

США відкинули пропозиції Росії про скасування санкцій в обмін на розблокування доступу до українських портів.

13:08

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін прибула з візитом до України та відвідала Ірпінь і Бучу.

Про це повідомляє Європейська правда.

Секретарка Ірпінської міської ради Анжела Макеєва показала главі фінського уряду наслідки «русского мира», що залишили після себе окупанти.

«Обговорили питання допомоги у відновленні нашого міста, адже Ірпінь зазнав найбільших руйнувань, понад 70% міста, та став щитом Києва. Дякуємо за непохитну міжнародну позицію щодо територіальної цілісності України, за запровадження жорсткіших санкцій проти Росії, за військову підтримку та допомогу», – зазначила Макеєва.

11:32

Президент Естонії Алар Каріс зазначив, що зараз неправильно було б вважати росію частиною безпекової архітектури Європи, тому що вона є загрозою.

Як повідомляє естонський мовник ERR, про це він сказав у виступі на Світовому економічному форумі у Давосі, пише Європейська правда.

«Наївно казати, що Росія є частиною безпекової архітектури Європи. Росія, яка розв’язала повномасштабну війну з метою підкорення України, не хоче брати на себе відповідальність за мир і стабільність у Європі, а, навпаки, хоче підірвати цю стабільність і безпеку. Зараз Росія є загрозою для цієї безпекової архітектури», – зазначив Алар Каріс.  

Він додав, що останні події не залишили НАТО вибору щодо необхідності дій для стримування. 

«Потужніше стримування у країнах Балтії і Польщі зараз неуникний і очевидний крок», – зазначив президент.

 

Алар Каріс зазначив також, що у деяких столицях Заходу, схоже, втратили впевненість у тому, щоб протистояти росії, та закликав до більшої рішучості. «Нехай ми збавляємо впевненість Росії, а не самих себе», – сказав Каріс. 

Серед іншого, він закликав позбавити росію можливості заробляти на експорті своїх енергоресурсів. 

11:01

The New York Times: При спробі форсувати річку Сіверський Донець на початку травня загинули близько 400 російських військовослужбовців. 

Це називають однією з найбільших поразок росії у війні проти України, пише Бабель.

10:00

Офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що США відкидають пропозиції росії про відміну санкцій в обмін на розблокування доступу до українських портів.

Про це він сказав на брифінгу в середу, повідомляє Європейська правда.

«Звичайно, ми не зніматимемо санкції у відповідь на порожні обіцянки. І раніше ми чули порожні обіцянки від Російської Федерації. Я думаю, ми маємо підстави для скептицизму, коли ми чули різні обіцянки та пропозиції з Росії», – сказав Прайс. 

Він назвав жахливим те, що росія прагне використовувати продукти харчування та енергію як зброю.

«Найшвидше вирішення проблеми зростання цін на сировину, зростання цін на продовольство у всьому світі - це припинення росіянами цієї жорстокої війни, припинення Росією блокади портів України, припинення нападів на зернові елеватори, припинення нападів на судна із зерном», - додав Прайс.

Він відкинув твердження росії про те, що це санкції проти неї викликали продовольчу кризу, заявивши, що росія займається дезінформацією.

0:40

Ізраїль відхилив прохання Штатів дозволити Берліну постачати Україні протитанкові ракети, вироблені в Німеччині за ізраїльськими технологією і ліцензією. Повідомляє Axios із посиланням на американських та ізраїльських чиновників.

Коментар