стрічка

У соцмережах маніпулюють петицією про виїзд українських чоловіків за кордон

24 Травня 2022, 14:15
У соцмережах маніпулюють петицією про виїзд українських чоловіків за кордон 13191
У соцмережах маніпулюють петицією про виїзд українських чоловіків за кордон

У волинській мережі поширюють інформацію про те, що Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію про виїзд чоловіків за кордон.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявилося, що це МАНІПУЛЯЦІЯ.

Володимир Зеленський не відповідав на петицію про виїзд чоловіків за кордон, а лише висловив свою думку з приводу такого звернення. Телеграм-канали знову маніпулюють суспільно важливою темою, аби заманити підписників.

Президент озвучив свою думку під час брифінгу із польським президентом Анджеєм Дудою, який нещодавно відвідав Верховну Раду України.

«Я не знаю, до кого має бути адресована ця петиція. Може, до мене. А можливо її варто адресувати батькам, які втратили своїх синів, котрі ціною життя захистили ту чи іншу область, те чи інше місто? І ви знаєте, що у більшості своїй не свої міста, де вони народились. Коли сьогодні, від 50 до 100 людей в день можуть гинути на найскладнішому напрямку, на Сході… Вони захищають нашу державу і нашу незалежність, про яку так всі говорять у світі», – сказав Зеленський.

Він додав, що коли до нього звертаються з такою петицією, то він вважає, що це не зовсім до нього.

«Це якщо по-людськи. А по закону, у нас є певна кількість часу, щоб відповісти на будь-яку петицію»,  – висловився Президент.

Для того, аби Президент відповів на зареєстровану петицію вона повинна набрати не менше ніж 25 тисяч  підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня її оприлюднення.

Інформація про початок розгляду електронної петиції, яка в установлений строк набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, оприлюднюється у розділі електронних петицій на сторінці «На розгляді» не пізніше як через три робочі дні після набрання необхідної кількості підписів на її підтримку. Розгляд електронної петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів від дня оприлюднення інформації про початок її розгляду. 

Про підтримку або не підтримку електронної петиції, адресованої Президентові України, публічно оголошується Президентом України на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України. Відповідь на електронну петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднюють у розділі електронних петицій на сторінці «З відповідями», а також надсилають у письмовому вигляді автору (ініціатору) електронної петиції.

Петицію про скасування заборони виїзду чоловіків за кордон зареєстрували на сайті офіційного представництва Президента України 18 травня 2022 року.  На момент написання цього тексту вона набрала 2347 голосів із 25 тисяч необхідних. Отож, інформація про те, що Володимир Зеленський відповів на петицію є маніпуляцією, адже не минуло і трьох місяців від дати публікації, а відповідна кількість голосів для розгляду не набрана. Телеграм-канали скористалися особистою думкою Президента і видали її як відповідь на петицію, аби збільшити кількість читачів.

Читайте також: На Рівненщині майже 60% чоловіків-переселенців з’явились у військкомати

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024