стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 22 травня

22 Травня 2022, 19:44
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3039
Війна

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну

Інформація оновлюється зазначеним часом.

19:34

На вступ України до ЄС знадобиться щонайменше 15-20 років, «якщо ви кажете, що Україна збирається вступити до ЄС через шість місяців, рік чи два, ви брешете», заявив держсекретар Франції у справах Європи.

Раніше президент Франції Емманюель Макрон запропонував запросити Україну приєднатися до якоїсь форми «асоційованої» політичної спільноти з ЄС. «Нам не потрібні такі компроміси», – відповів президент України Володимир Зеленський. Він висловлював сподівання, що у червні країни-члени Євросоюзу підтримають рішення про статус України як кандидата

19:00

Хоч в Україні, хоч за кордоном - ми все одно єдина нація

Тисячі українців вийшли на мітинг у чеській Празі з синьо-жовтими прапорами. 

Вперед до Перемоги!

18:50

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Україна Європейський союз повинен відкрити двері перед Україною, повідомляє Європейська правда.

Про це він сказав під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

Великий заклик до всього Європейського Союзу, до лідерів ЄС: сьогодні Україна потребує нашого сигналу, відкриття європейських дверей для держави, для українського суспільства, яке хоче бути частиною європейських спільнот, - сказав Дуда.

Він додав, що ухвалення рішення щодо статусу України як кандидата на вступ до ЄС на саміті у червні має величезне значення.

 

Дуда також заявив про необхідність посилювати санкційний тиск на Росію.

Яким чином світ мирним шляхом може допомогти у закінченні війни? Лише санкціями, лише твердий тиск, лише ізолюючи Росію, викидаючи її з міжнародної спільноти, економічної. Це й питання шостого пакета санкцій в рамках Європейського Союзу, який мусить бути запроваджений. Це дуже важливе питання. Тут я звертаюся до тих, хто має ще сьогодні сумніви: забудьте про бізнес як звичайно, - додав Дуда.

Він додав, що необхідно створити такі умови, коли війна повністю перестане бути вигідною для Росії і буде загрозою для неї самої.

Окрім економічних санкцій - постійно політично престижні санкції: виключення Росії з різного роду міжнародних організацій, виключення з міжнародних спортивних об'єднань, виключення з престижних світових подій. Це повинні бути скоординовані дії, - підкреслив польський президент.

18:48

YouTube видаляє понад 9000 проросійських каналів, які стосуються війни в Україні, – The Guardian.

З початку війни YouTube почав видаляти проросійські канали, зокрема канал прокремлівського журналіста Володимира Соловйова. Канали, пов’язані з міністерствами оборони та закордонних справ росії, тимчасово не можуть завантажувати відео через опис війни як «визвольної місії».

17:30

Німеччина передасть Україні летальну зброю, а також гроші на закупівлю необхідного, артилерійські боєприпаси та засоби перехоплення. Відповідне рішення вже ухвалено, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

17:25

Генеральне консульство Польщі у Гамбурзі в ніч закидали камінням та облили фарбою кольорів російського прапора, а також підпалили шини перед будівлею.

Про це пише «Європейська правда».

Поліція і пожежники отримали повідомлення про інцидент після 2 години ночі 21 травня. На місці екстрені служби виявили кілька палаючих шин і димові шашки. На додачу, будівлю закидали камінням і фарбою кольорів російського прапора.

17:22

Уряд Швейцарії зняв санкції з російської компанії «Єврохім», після того, як російський олігарх Андрій Мельниченко перестав бути її бенефіціаром і вийшов із ради директорів.

Як повідомляє «Європейська правда», про це пише Tages Anzeiger із посиланням на лист заступника голови відділу санкцій швейцарського Державного секретаріату економіки (SECO).

За інформацією швейцарської влади, новим бенефіціаром «Єврохіму» стала дружина бізнесмена Олександра Мельниченка.

З огляду на це, федеральна рада Швейцарії не має доказів, що «компанія контролюється особою, яка перебуває під санкціями», а значить і обмеження щодо компанії мають бути скасовані.

Банки на підставі позиції SECO розблокували рахунки «Єврохіму».

15:20

Допомога Україні від США: українська воєнна розвідка серед пріоритетних напрямів фінансування, повідомляє ГУР МО України.

Як повідомила пані посол України у США, Оксана Маркарова, Президент США Джозеф Байден підписав закон про додаткові асигнування для України на 2022 рік, який передбачає майже 40 мільярдів доларів США екстреного фінансування для підтримки українського народу. 

Важливо, що Президент Байден його підписав не після повернення з офіційного візиту з Кореї, а організував доставку і підписання документу в Корею для прискорення підписання. Бо час і безперервність підтримки дуже важливі для України.

Американську допомогу буде спрямовано на фінансування декількох напрямів, зокрема, на розвідувальну підтримку сил оборони та безпеки України.

14:21

Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта здійснив свій перший візит до України поїздом та підтвердив готовність долучитися до відбудови України після війни. 

Він зазначив, що його країна може стати куратором відновлення шкіл і дитячих садків, які були зруйновані внаслідок бойових дій.

13:02

«Після Бучі, Бородянки, Маріуполя з росією не може бути справ, як звичайно, панове президенти і прем‘єри!» - Анджей Дуда під час виступу у Верховній Раді звернувся до світових лідерів.

Дуда пообіцяв зробити все можливе, щоб Україна стала членом Євросоюзу.

12:15

Прямо зараз у Верховній Раді розпочався виступ президента Польщі Дуди.

Це перший іноземний глава держави, який виступить із цієї трибуни після початку війни.

11:52

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі провели телефонну розмову. 

Про це повідомляє «Європейська правда». 

Зеленський зазначив у своєму Twitter, що розмова відбулася з ініціативи Маріо Драгі.

«Поговорили про співпрацю в оборонній галузі, необхідність прискорення 6-го пакету санкцій та розблокування українських портів. Подякував за беззастережну підтримку України на шляху до ЄС», - розповів він.

09:59

Литва офіційно припиняє імпорт російського газу, нафти та електрики – Єрмак

08:35

Президент Польщі Анджей Дуда прибув в Україну. У неділю, 22 травня, він виступить з промовою у Верховній Раді.

06:40

Поліція Латвії затримала чоловіка, який після акції За звільнення від радянської спадщини завдав тілесних ушкоджень хлопцю з українським прапором. Зловмисникові спочатку вдалося зникнути з місця пригоди

Про це повідомляє Delfi.

У п’ятницю, 20 травня, близько 20:00 неподалік місця проведення мітингу та концерту був зафіксований інцидент. Водій BMW вийшов з автівки та завдав тілесних ушкоджень юнакові 2003 року народження, на плечі якого був накинутий прапор України. Зловмисникові вдалося зникнути з місця інциденту

У ніч на суботу співробітники поліції разом із працівниками спецназу Ризького регіонального управління затримали підозрюваного.

Зараз чоловік 1984 року народження перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. Найближчим часом буде ухвалено рішення про застосування запобіжного заходу.

Справу відкрито за статтею про хуліганство, пов’язане із завданням тілесних ушкоджень потерпілому. За таке порушення передбачено позбавлення волі до 5 років або короткострокове позбавлення волі, поліцейський нагляд, громадські роботи або штраф.

Також у ході розслідування будуть оцінені фактори, які посилюють провину, — чи не пов’язане злочинне діяння з розпалюванням національної, етнічної або соціальної ворожнечі.

06:27

Віцепрезидентка Європарламенту Катаріна Барлі назвала вимогу Угорщини про мільярдну допомогу в обмін на відмову від російської нафти "майже нахабною". За її словами, усі знають, куди підуть ці гроші. Барлі зауважила, що є 4 країни, які особливо постраждають від можливого нафтового ембарго. І всі вони разом з ЄС намагаються знайти якесь рішення.

«Лише Угорщина використовує це для своїх політичних ігор, а також для спрямування додаткових грошей для себе, оскільки цей фонд реконструкції досі був заблокований через дефіцит верховенства права. Гроші нібито мають йти в Угорщину іншим шляхом і насамперед – у канали сім'ї та клану Орбана», – зазначила віцепрезидентка Європарламенту.

Вона додала, що ЄС бачить труднощі, як виникають в особливо залежних від російських енергоресурсів країн. Частково це трапляється через відсутність виходу до моря, тому їм нелегко отримувати поставки кораблем.

«Ми бачимо це і готові допомогти. Зрештою, 3 країни готові співпрацювати, однак лише одна не хоче», – додала Барлі.

03:16

Президент Польщі Анджей Дуда прибув в Україну і в неділю збирається виступити у Верховній Раді.

01:40

Італійський прем’єр Маріо Драгі ініціював розмову з президентом Володимиром Зеленським  - вони обговорювали нові санкції проти РФ та розблокування українських портів.

00:26

Польща хоче розмістити постійні бази НАТО в країні. 

«В країнах східного флангу НАТО мають бути створені постійні бази союзників», - сказав прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024