стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 травня

22 Травня 2022, 23:41
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 10456
Війна

Україна 88 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:40

Головне зі звернення Президента:

Сьогодні був справжній польський день. Я був радий вітати в Києві Президента нашої братньої Польщі та мого друга Анджея Дуду.

Спочатку, ще 3 травня, у нашій Верховній Раді в онлайн-форматі виступав Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. А сьогодні – вже особисто – був Президент Польщі. І, до речі, саме ця лінія співпраці – Україна – Польща, Україна – Британія дійсно була дуже дієвою і залишається такою впродовж цієї війни.

Я радий відзначити, що українсько-польські відносини нарешті – на абсолютно чистій, щирій основі, без будь-яких чвар і старої конфліктної спадщини. Це – досягнення. Історичне досягнення наших народів. І я бажаю, щоб братерство між українцями й поляками зберігалося завжди. Як я сказав про це сьогодні перед депутатами: щоб наша єдність, єдність українців і поляків, була сталою величиною, яку нікому не порушити.

Підписав указ про запровадження нової відзнаки України – для подяки тим містам партнерських держав, які найбільше допомогли. І першим таким містом став Жешув. Місто-рятівник. Цілком справедливо.

Інше рішення, про яке сказав сьогодні, – це підготовка законопроекту, який буде дзеркальним відповідником ухваленого в Польщі закону про наших громадян, про українців. Як тепер у них? Українці та українки, які тимчасово перебувають у Польщі, рятуючись від цієї війни, де-факто й де-юре отримали ті ж можливості, що й поляки.

Ми маємо вирішити суперечки й прибрати тиск минувшини з наших сучасних відносин з усіма сусідами України, які нас поважають, і які не є окупантами нашої держави. Досягнуто й рішення, яке революційно змінює порядок на нашому кордоні. Запроваджуємо з Польщею спільний митний контроль. Це значно пришвидшить проходження процедур на кордоні. Прибере більшість корупційних ризиків. Але це також і початок нашої інтеграції у спільний митний простір Євросоюзу. Тобто справді історичний процес.

Звичайно, говорили сьогодні з Анджеєм і про оборонну підтримку для України. І про посилення санкцій проти Росії. І про те, яких кроків потребуємо, щоб реалізувати нашу спільну мету – повноправне членство України у ЄС. Вдячний Анджею та всьому польському народу за те, що йдемо цим шляхом настільки швидко, наскільки це можливо.

Ввечері говорив з Премʼєр-міністром Британії Борисом Джонсоном. Розказав Борису про нашу зустріч, про переговори, про ситуацію на полі бою. Шукаємо, як збільшити обсяг нашого експорту, передусім агропродукції. А також обсяг імпорту пального в Україну.

У понеділок долучуся до дискусій на Давоському форумі. Це найвпливовіший світовий економічний майданчик, на якому Україні є що сказати. Будуть протягом тижня й інші публічні виступи, зокрема звернення до спільноти університету Стенфорда. А також спеціальний формат спілкування з політичною та експертною спільнотами Індонезії.

Відбудеться нова зустріч представників держав-партнерів – «Рамштайн-2», якщо називати цю групу за місцем першої зустрічі в Німеччині. Очікуємо нових корисних рішень для нашої оборони.

 

Підписав указ про нагородження наших військових. 194 військовослужбовці Збройних Сил України відзначені державними нагородами. З них 44 – посмертно. Кожен і кожна мають завжди пам'ятати про цих людей. Тих, хто віддає життя за Україну.  Віддає, щоб усі покоління нашого народу могли жити вільно й обирати самостійно, з ким дружити, кого шанувати і які цінності передавати своїм дітям.

23:27

Сапери Національної гвардії України уже знешкодили у Київській області близько 10 тисяч вибухонебезпечних боєприпасів.

22:45

В Австрії група активістів зайняла розкішну віллу на озері Аттерзее, яка належить колишньому віцепрем'єр-міністру уряду росії Ігорю Шувалову.

Про це повідомляє австрійське видання Kurier, передає Укрінформ.

«Захоплення розкішної вілли в регіоні Зальцкаммергут, яку приписують колишньому віцепрем'єру росії Ігорю Шувалову, знову поставило в центр уваги власність російських олігархів в Австрії та протест проти війни в Україні», – йдеться у статті.

Зазначається, що невідомі активісти, які «хотіли послати сигнал проти війни в України та олігархізму», проникли на віллу у віддаленому кутку на березі Аттерзее в суботу вранці, проте виявили це лише через пів дня. У будинку проходить ремонт, що також дало змогу активістам легко розмістити свої банери на фасаді. На кількох із них було написано «Солідарність з усіма біженцями та втікачами» та «Підривна війна скрізь».

Згодом активісти, які назвали себе анархістами, поширили у соцмережах заяву, у якій засудили війну рф проти України та закликали конфіскувати будівлю для розміщення біженців, утікачів і безпритульних. Крім того, вони нарікають на те, що майже всі підходи до озера Аттерзее перебувають у приватній власності, тож закликають забезпечити вільний доступ.

22:40

Окупанти кинули всі сили на Донецький та Луганський напрямки.

Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомляє, що туди росіяни перекинули частини, які атакували Харків, а також підрозділи, які здійснювали блокаду Маріуполя. Також у штурмах беруть участь учасники збройних формувань так званих «ДНР» та «ЛНР», нові мобілізовані солдати, а також кадирівці.

Стягують велику кількість техніки: «Панцирі», комплекси С-300 та С-400. 

22:00

Угруповання Об’єднаних сил: 

За тиждень, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил відбили 84 ворожих атаки. 

Знищили: 

  • один зенітний ракетний комплекс, 
  • 43 танка, 
  • 20  артилерійських систем (з них 4 РСЗВ), 
  • 79 одиниць бойової броньованої техніки, 
  • 7 спеціальних броньованих автомобілів та 
  • 34 одиниці автомобільної техніки. 

Підрозділами ППО збито 3 літаки та 18 безпілотних літальних апаратів окупанта.

21:49

Над Миколаєвом лунають вибухи. Касетні снаряди. 

21:22

Протягом доби 22 травня на Донецькому та Луганському напрямках українські військові відбили 11 атак росіян.

21:19

Оперативно-тактичне угруповання «Схід».

22 травня російські фашистські війська здійснили 1 атаку. Втрати ворога складають:

  • особового складу – 9
  • танків – 1
  • БМП – 2
  • БТР – 1
  • мінометів – 1
  • ПТРК – 1 
  • АТ – 2

20:48

В Україні очікують значне здорожчання і дефіцит гречки. 

Все тому, що раніше ми купували половину гречки на росії. Країна-агресор вивозила крупу до Казахстану та «міняла на ній бирки» для обходу санкцій.

20:08

Чотири крилаті ракети, які вдень летіли в бік Житомирщини, знищили підрозділи ППО повітряного командування «Центр».

19:46

Внаслідок удару російських військ по Малину на Житомирщині загинула щонайменше одна людина, повідомив Суспільному голова ОВА Бунечко.

19:40

Президент Польщі Анджей Дуда виступив із промовою у Верховній Раді, пише Суспільне. Головне:

«Українці в Польщі «не біженці, це гості» . «Поки ви хоробро боретеся за незалежність країни, вони в безпеці і безпечно зможуть повернутися на батьківщину, коли ви переможете російського окупанта» 

«Після Бучі, Бородянки, Маріуполя не може бути повернення до business as usual із Росією» 

«Я звертаюся до солдатів, які борються в ЗСУ, Нацгвардії, територіальній оборони, героїчних захисників Маріуполя і тих, які перебувають тепер у російській неволі і по всій лінії фронту дають запеклий опір загарбнику. Ви герої України, але ви також герої Польщі, Європи і всього світу»

«Нас звинувачували в русофобії. Сьогодні світ потихеньку погоджується, що ми мали рацію, але це дуже гірка сатисфакція»

«Я особисто не спочину, поки Україна не стане членом Європейського Союзу в повній мірі цього слова»

18:50

В Україні спостерігається тенденція зменшення повітряних тривог. Її візуалізував  користувач Ян Берзоул у телеграмі.

В Україні спостерігається тенденція зменшення повітряних тривог.
В Україні спостерігається тенденція зменшення повітряних тривог.

18:44

У білорусі зафіксували рух «Іскандерів» до кордону з Україною, повідомляє Беларускі Гаюн у телеграмі.

Це стало першим пересуванням цієї техніки за останні два місяці. У Брестській області, як і раніше, залишаються одиниці техніки орків, які можуть пересуватися з колонами МО рб. 

18:22

Оперативна інформація станом на 18.00 22.05.2022 щодо російського вторгнення.
 
Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та завдавати ракетних та авіаційних ударів по території України.
 
На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону. Залишається загроза ракетно-авіаційних ударів з території республіки білорусь.
 
На Сіверському напрямку ворог посилює контроль ділянки українсько-російського кордону у Брянській та Курській областях. Противник проводить демонстраційні дії з метою запобігання переміщенню резервів наших військ до Східної операційної зони. Продовжує обстріли населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури в Сумській та Чернігівський областях.
 
На Слобожанському напрямку ворог здійснює систематичні артилерійські обстріли позицій наших військ. Для підвищення оперативності перекидання військ та вантажів проводяться заходи з відновлення залізничної інфраструктури у районі населеного пункту Куп’янськ.
 
На Харківському напрямку ворог протягом доби активних дій не проводив. Посилив поліцейсько-адміністративний режим на тимчасово захоплених територіях.
 
На Слов’янському напрямку окупанти основні зусилля зосередили на створенні умов для відновлення наступу. Продовжили обстріли населених пунктів по лінії зіткнення. На окремих ділянках намагалися провести розвідку боєм, зазнали втрат та відступили.
 
На Донецькому напрямку противник намагається прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області.
 
На Лиманському напрямку ворог обстріляв населені пункти Лиман, Закітне, Озерне та Діброва. Продовжував вогневий вплив на позиції підрозділів Сил оборони.
 
На Сєвєродонецькому напрямку противник вів бойові дії в районі населеного пункту Прудівка. Підрозділи окупантів також намагалися вести наступ з метою захоплення населеного пункту Олександрівка, успіху не мали.
 
Із мінометів та ствольної артилерії ворог продовжив обстріли позицій Сил оборони вздовж лінії зіткнення на зазначеному напрямку.
 
На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, окупанти намагалися покращити тактичне положення своїх підрозділів. Вели бойові дії в районі населених пунктів Тошківка, Комишуваха, Трипілля та Василівка.
 
На Бессарабському напрямку, на території Придністровського регіону Республіки Молдова, обстановка залишається напруженою. Особовий склад підрозділів оперативної групи російських військ продовжує перебувати в підвищеному ступені бойової готовності. Основні зусилля окупанти зосереджують на підтриманні озброєння та військової техніки в готовності до застосування. Проведено перевірку місцевих збройних формувань.
 
У Чорноморській та Азовській морській зонах корабельні угруповання противника продовжують виконувати завдання щодо ізоляції районів бойових дій та блокування цивільного судноплавства.

17:42

У так званому «Придністровʼї» російський контингент отримав завдання відновити військовий аеродром та техніку в Тирасполі, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

17:28

Оперативне командування «Північ» повідомляє, що сьогодні орки обстріляли прикордонний район Чернігівської області. Усього зафіксували 6 пострілів. Втрат немає.

17:10

Російські окупанти затримали Дворічанську селищну голову Галину Турбабу і не відпускають протягом чотирьох днів.

Про це 22 травня розповів голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. За його словами, з селищною головою донедавна був зв'язок.

До того, як її затримали росіяни, вона вже чотири дні перебуває під, скажімо так, арештом. Це окупована територія, — сказав голова ХОВА.

16:59

російський військовий, який брав участь в окупації Херсонської області й невдовзі звільнився, розповів  американському CNN про страх від гніву місцевих мешканців.

Коли ми їхали в бік Херсона і проїжджали село, до нашого конвою вискочив чоловік з батогом й вилаяв нас "Вам п**да!.

Він майже виліз до нас у кузов, де ми сиділи. У нього були мокрі очі від сліз. Це я не забуду, – заявив військовий.

За його словами, більшість військових із його підрозділу не розуміли, з якою метою вони воюють в Україні.

Він наполягає, що вони були відрізані від світу, бо мобільні телефони в них забрали в Краснодарі. Тож росіянин не знав, що відбувається в росії, у світі та в інших регіонах України

16:40

Верховна Рада ухвалила 4 проєкти законів про денонсацію угод з СНД: йдеться, зокрема, про угоди про спільний аграрний ринок та про уникнення подвійного оподаткування

16:35

Над Фастівським районом Київщини українські сили ППО збили російську ракету, попередньо жертв та руйнувань немає, повідомляють у Київській ОВА.

16:10

Приліт у Павлоградському районі. Ракета влучила у річку Самара, повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Люди не постраждали. Орки почали "денацифікацію" української риби…

15:40

Від вчора в Маріуполі та Маріупольському районі окупанти запровадили нову пропускну систему.

  • для в’їзду в Маріуполь потрібно отримати перепустку на авто та пасажирів. Термін дії перепустки 3 дні, скористатись нею можна лише 1 раз. Перепустку видають в Мангуші та Виноградному у пунктах фільтрації комендатура окупантів. Черга на отримання перепустки розписана на декілька тижнів наперед.
  • для виїзду з Маріуполя автівкою потрібна перепустка на виїзд на авто та пасажирів. Термін та правила дії аналогічні. Перепустку видають у так званих райвідділках «мвс днр».
  • для пересування Маріупольським районом (без в’їзду в Маріуполь) також потрібна перепустка, яку потрібно отримати в Мангуші. Тобто проїзд з Мангуша до Ялти (або Урзуф) без перепустки неможливий. Термін та порядок дії аналогічний. 
  • для пересування в Маріуполі між адміністративними районами також потрібна перепустка на авто.

Заступник мера Маріуполя Андрющенко попередає: хто збирається відвідати місто – пам’ятайте: зараз це дорога в один кінець. 

15:25

На Миколаївщині вночі було обстріляно Широківську громаду. Внаслідок прямих влучань згоріли 3 будинки, потерпілих немає, повідомляє оперативне командування «Південь».

Обстрілювалась і Березнегуватська громада. Інформації щодо потерпілих і пошкодження уточнюється.

Вночі обстріляно Миколаїв, ворог б'є по житлових і промислових кварталах – попередньо, 5 осіб постраждало. 

На Херсонщині стабільно складна ситуація, вибухи та обстріли в усіх районах. Місцеві мешканці інформують про мінування мостів та доріг, яким жителі регіону намагаються виїхати на підконтрольну Україні територію.

У населених пунктах, які межують з сусідніми областями та перебувають на лінії фронту, відсутня вода, світло та газ. Гуманітарні коридори окупанти не надають.

В ОК «Південь» нагадують про небезпеку відвідування узбережжя – після штормових вітрів імовірний викид морських мін. 

15:22

Українські артилеристи розповіли, як використовують космічну розвідку для знищення окупантів, пише ГУР МО України.

У 45 окремій артилерійській бригаді ЗС України розповіли, як працює артилерійська розвідка, яка дозволяє завдавати точкові та вкрай болючі удари по противнику.

Артилеристи отримають дані безпосередньо від космічної розвідки, після чого проводиться дорозвідка цілей за допомогою БПЛА, і лише після цього завдається вогневий удар із коригуванням вогнем з дрона. 

Результат останньої частини цієї роботи – на відео від 45 окремої артилерійської бригади Збройних Сил України

15:03

Львівські десантники збили російський штурмовик Су-25, повідомля Генштаб ЗСУ.

14:17

Відбулися вибухи у місті Малин, Житомирської області. Інформацію про це Суспільному підтвердив міський голова Олександр Ситайло.

13:41

Житомирщина. Чутно вибух. Про це інформують ЗСУ.

13:36

Київщина. Було чутно 2 вибухи. Працює ППО. Про це інформують ЗСУ.

12:52

В Офісі президента наголошують, що Україні потрібна американська реактивна система залпового вогню MLRS, в тому числі для деблокування Чорного моря.

12:16

Мер Енергодару Дмитро Орлов повідомив, що зранку 22 травня невідомі підірвали під'їзд, у якому живе «народний мер» — колаборант андрій шевчик. Самопроголошеного голову «народної адміністрації» та його охоронців госпіталізували до лікарні з травмами різного ступеню важкості.

11:48

Російські загарбники обстріляли 12 населених пунктів у Донецькій області, у результаті чого є загиблі та поранені, руйнувань зазнали 58 цивільних об’єктів.

11:35

ЗМІ повідомляють про вибухи на Дніпропетровщині.

11:09

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють місцеві ЗМІ.

10:54

Втрати росіяни: маємо за добу +200 "двохсотих" та +3 крилаті ракети.

10:40

За даними британської розвідки, єдина діюча в росії оперативна рота бойових машин підтримки танків (БМПТ) «Термінатор», ймовірно, була розгорнута на Сєвєродонецькому напрямку. 

Їхня присутність свідчить про те, що до цієї атаки причетна Центральна група військ (ЦГВ) — єдине формування, що застосовує цю машину. Раніше ЦГВ зазнала великих втрат, не зумівши прорватися до східного Києва на першому етапі вторгнення.

09:49

Уночі російські війська здійснили ракетний обстріл цивільної інфраструктури одного з сіл на Вільнянщині Запорізької області. За попередньої інформацією, є постраждалі, повідомили в Запорізькій ОВА.

09:43

Коротко про головне на Львівщині за добу (від 8 ранку 21 травня до 8 ранку 22 травня):

Мали одне сповіщення про повітряну тривогу. За інформацією ПвК Захід та ДСНС, була загроза ракетного удару з південно-східного напрямку. Небезпека не справдилась. На Львівщині все спокійно.

Дякуємо усім нашим захисникам, які стоять міцним щитом та дають можливість тримати надійно тил.

Ще 14 пожеж сухостою ліквідували працівники ДСНС. Загалом вогонь знищив понад 0,8 га землі в обласному центрі та всіх районах, окрім Дрогобицького і Яворівського. За скоєне паліїв притягнуть до адміністративної або кримінальної відповідальності.

В області прийняли та розселили ще 57 вимушено переміщених людей з тих регіонів, де тривають бойові дії.

На всіх переходах Львівщини кордон на виїзд за добу перетнули понад 17 тисяч осіб.

Поліція опрацювала 1554 звернення щодо підозрілих людей та об’єктів.

На пунктах пропуску є черги із транспортних засобів: «Рава-Руська» – вантажівки в обох напрямках; «Грушів» – легкові автомобілі на в'їзд, автобуси на виїзд; «Краківець» та «Шегині» – легкові автомобілі та автобуси на в’їзд, вантажівки по обидві сторони кордону; «Смільниця» – легкові автомобілі на в’їзд.

08:30

ЗСУ знищили російські гармати "Гіацинт і "Піон". Також ворог втратив модернізований танк Т-72Б3, самохідну гаубицю "Мста-С" та іншу броньовану техніку

07:00

Оперативна інформація станом на 06.00 22.05.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалась вісімдесят восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні.
Ворог продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по території нашої Держави. Збільшив інтенсивність застосування авіації з метою знищення критичної інфраструктури населених пунктів у зоні ведення активних бойових дій.
На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь посилили ведення розвідки, відзначено розгортання додаткових засобів радіоелектронної розвідки у прикордонних районах Гомельської області. Зберігається загроза заавдання з території республіки білорусь ракетних та авіаційних ударів по об’єктах на території України.
На Сіверському напрямку ворог продовжує вести обстріли населених пунктів та інфраструктурних об’єктів у Сумській та Чернігівський областях. Здійснив обстріли в районах населених пунктів Бояро-Лежачі, Улиця, Бунякіне, Гірки, Грем’яч та Мурав’ї.
На Слобожанському напрямку ворог, силами окремих підрозділів зі складу 6 загальновійськової армії Західного військового округу та балтійського флоту, веде бойові дії з метою утримання займаних рубежів на Харківському напрямку та недопущення виходу наших військ на державний кордон.
Угруповання сил противника проводить підготовку до відновлення наступу на Слов’янському напрямку. Окупанти здійснили артилерійські обстріли в районах населених пунктів Вірнопілля, Дібрівне та Довгеньке.
У Бєлгородській області противник розгорнув пускові установки оперативно-тактичного ракетного комплексу “Іскандер-М”. Крім того, ворог нарощує систему матеріально-технічного забезпечення та ремонтних баз.
На Донецькому напрямку окупанти намагаються прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області.
Ворог здійснив авіаційні удари по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Врубівка та Бахмут.
На Лиманському напрямку активних бойових дій противник не вів. Здійснив обстріли об’єктів інфраструктури в районі населених пунктів Лиман, Озерне, Закітне, Діброва та Серебрянка.
На Сєвєродонецькому напрямку, із застосуванням мінометів та ствольної артилерії, ворог обстрілює позиції Сил оборони вздовж всієї лінії зіткнення, зосередив зусилля у напрямку населених пунктів Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Противник вів наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Осколонівка, Пурдівка, Щедрищеве та Смолянінове. Наступ відбито, ворог зазнав втрат та був вимушений відійти на старі позиції.
На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, противник намагався покращити тактичне положення в районах населених пунктів Трипілля, Липове і Василівка, бойові дії тривають.
На Авдіївському напрямку російські окупанти зазнали втрат в районі населеного пункту Красногорівка.
На Курахівському напрямку ворог вів штурмові дії в районі Мар’їнки, успіху не мав. Обстрілиював Новомихайлівку та Володимирівку. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Микільське та Катериновка.
На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагався закріпитись на займаних рубежах, обстрілював позиції Сил оборони та цивільну інфраструктуру.
На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки та заходах з інженерного обладнання позицій. Здійснював обстріли позицій Сил оборони із застосуванням мінометів та ствольної артилерії. Нарощує систему протиповітряної оборони.
На Бессарабському напрямку ситуація змін не зазнала.
За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито дев’ять атак ворога, знищено п’ять танків, чотири артилерійські системи, десять одиниць бойової броньованої техніки та два автомобіля противника. Підрозділи протиповітряної оброни уразили один БпЛА “Орлан-10”.
Зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил збили дві крилаті ракети, а ударна авіація знищила дванадцять одиниць військової техніки ворога.

05:00

Як повідомили в ОДА Херсонщини, до Високопілля та Архангельського прибуло поповнення особового складу та техніки росіян, найближчим часом очікується  підвищення активності бойових дій.

В Інституті відзначили високу концентрацію російських військ в Інженерному, на південь від Гуляйполя, що може свідчити про те, що російські війська потенційно готуються до продовження наступу в напрямку Гуляйполя.

Також ISW пише, що те, що в окупованому Мелітополі з'явилися банери до 220-річчя створення Таврійської губернії, може свідчити про намір росіян перетворити окуповані території на Херсонщині та Запоріжжі на квазіреспубліку на кшталт так званих "ЛДНР".

03:06

У Михайлівці Запорізької області російські військові разом з колаборантами викрали медикаменти з місцевої аптеки, після чого анонсували відкриття так званої «першої муніципальної аптеки» з медикаментами українського виробництва.

03:00

В ОК «Південь» розповіли, що на лінії зіткнення в Херсонській та Миколаївській областях російські загарбники продовжують бойові дії по займаному рубежі. Також вони здійснюють удосконалення фортифікаційного обладнання своїх позицій. Водночас 21 травня окупанти не створювали нових ударних угруповань та не вели активного наступу.

«Замість того, противник проводив повітряну розвідку наших позицій, але в покарання за це втратив безпілотник-розвідник «Орлан-10» влучним пострілом наших бійців. Та сама доля спіткала крилату ракету, спрямовану перед світанком на Одещину», – зазначили в ОК «Південь».

Також українські захисники завдали вогневого ураження контрольно-спостережному пункту одного з ударних формувань росіян на Херсонщині. Так, ворог втратив управління підрозділами. Загалом за добу внаслідок ракетно-артилерійських ударів наших бійців за підтримки авіації, загарбники втратили:

  • 29 військових,
  • модернізований танк Т-72Б3,
  • самохідну гаубицю «Мста-С» та іншу броньовану техніку.

Окрім цього, захисники знищили 2 ворожі великокаліберні гармати «Гіацинт» та самохідну гармату великої потужності «Піон».

01:07

ЗСУ знищили дві ворожі системи «Солнцепек».

Загалом 21 травня українська авіація ліквідувала щонайменше 12 одиниць військової техніки окупантів, повідомили в командуванні Повітряних сил.

00:06

За добу 21 травня окупанти обстріляли понад 40 міст та сіл на Донеччині та Луганщині

Лише на Донеччині загинули щонайменше 7 цивільних людей. Окрім того, відомо про 7 постраждалих. Даних по Луганській області наразі немає

Також російські нелюди знову обстріляли Харків та область. Через ворожий вогонь протягом 21 травня у Харківській області восьмеро людей отримали поранення

Ворог застосовує бойову авіацію, реактивні системи залпового вогню, гатить зі ствольної артилерії великих калібрів, танків та мінометів різних систем.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024