стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 травня

20 Травня 2022, 23:47
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 11221
Війна

Україна 86 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:47

Українські винищувачі патрулюють повітряний простір на підконтрольній Збройним Силам території, а ударна авіація Повітряних Сил в черговий раз завдала ударів по скупченню техніки, живій силі та інших об’єктах ворога. В результаті авіаударів знищено щонайменше 20 бойових броньованих машин.

Протиповітряна оборона Сухопутних військ уразила два безпілотних літальних апарати: «Орлан-10» та «Зала».

Ще один БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10» та одну крилату ракету знищили підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України. Також уражено одну ціль невстановленого типу (імовірно ворожий вертоліт, інформація уточнюється).

Загалом за добу уражено 5 повітряних цілей:

  • 3 БпЛА (ОТР);
  • 1 крилата ракета;
  • 1 невстановлена ціль (імовірно вертоліт).

23:14

Після тривалого блокування близько 1000 автомобілів на блокпостах у захопленій Василівці російські окупанти дозволили людям проїхати на територію, підконтрольну українському уряді.

22:49

Головне зі звернення Президента:

Сьогодні моє звернення ширше, ніж зазвичай. І присвячене це звернення предмету, над яким будемо працювати разом найближчим часом. А саме – компенсації усіх тих збитків, які Росія своєю агресією завдала Україні.

Ракетний удар російської армії по Харківщині. У місті Лозова окупанти знищили будинок культури. Звичайно, Росія зробила вже все можливе, щоб на її території не залишилося жодного місця для культури. Але до чого тут наша Харківщина? Хай би в себе в Росії й підривали те, що в них залишилося від будинків культури, якщо їм так хочеться.

Вони роблять усе, щоб витравити будь-яке нормальне життя на Херсонщині, у тих районах Запорізької області, куди вони зайшли. Усе це й багато іншого, що російська армія зробила за час із 24 лютого і з 2014 року, потребує справедливої відповіді.

По-перше, це звільнення. Ми маємо битися, поки не очистимо нашу землю від окупантів і поки не гарантуємо Україні безпеку.

По-друге, це притягнення до відповідальності всіх російських воєнних злочинців. І в українських судах, і в міжнародному трибуналі, і просто на полі бою, поки війна триває.  

Але, по-третє, ми працюємо й над тим, щоб Росія так чи інакше компенсувала все, що вона знищила в Україні. Кожен спалений дім. Кожну зруйновану школу, зруйновану лікарню. Кожен підірваний будинок культури та обʼєкт інфраструктури. Кожне знищене підприємство. Кожен зупинений бізнес, кожну втрачену гривню – людьми, підприємствами, громадами й державою. Російські гроші як компенсація мають дійти до кожної людини, родини, бізнесу, які постраждали

Ми пропонуємо державам-партнерам у законний спосіб визнати те, що Росія повинна понести матеріальну відповідальність за скоєні нею злочини. Це важливо не тільки в контексті цієї війни, розв'язаної Росією. Але й у контексті будь-яких інших агресивних дій чи то Росії, чи то будь-якого іншого потенційного агресора. Зло має отримати відповідь й знати, що буде покаране. Отже, ми пропонуємо державам-партнерам підписати багатосторонній договір і створити механізм, завдяки якому кожен і кожна, хто постраждав від дій Росії, зможе отримати компенсацію всіх втрат.

На основі такого договору російські кошти та майно, які перебувають у юрисдикціях держав-партнерів, мають бути заарештовані або заморожені, а потім конфісковані й спрямовані у спеціально створений фонд, із якого всі, хто постраждав від російської агресії, зможуть отримати відповідну компенсацію.

Говорив сьогодні про відповідальність Росії за цю війну і з представниками Ірландії, які відвідали Україну. Голови обох палат ірландського парламенту були в столиці. Провели з ними дуже змістовні переговори.

Обов'язково сьогодні хочу подякувати нашим людям, які не припиняють боротися з окупацією. І особливо тим, хто зараз на території, яка тимчасово під контролем Росії, її армії. Зокрема, рятувальники в Енергодарі, які вийшли сьогодні на протест, заслуговують підтримки від усіх нас. Дякую вам.

Підписав сьогодні й черговий указ про нагородження наших захисників. 202 військовослужбовці Збройних Сил України відзначені державними нагородами. Загалом за час повномасштабної війни вже понад 14 тисяч наших захисників і захисниць були нагороджені за хоробрість та ефективність в обороні країни і в допомозі нашим людям.

22:25

У заблокованому Маріуполі загарбники завершили розбирати руїни Драматичного театру, зруйнованого авіабомбами. Тепер невідомо, скільки загинуло мирних мешканців міста, які ховались там від обстрілів росіян.

22:04

Росіяни заявляють, що з «Азовсталі» вивели всіх українських бійців.

У Міноборони Росії заявили, що з 16 травня під час операції «склали зброю та здалися в полон» 2 439 бійців «Азова» та інших українських захисників, заблокованих на території «Азовсталі».

При цьому російські окупанти називають українців захисників «нацистами».

20 травня нібито із «Азовсталі» вийшли 531 захисник.

Крім того, у Росії заявили, що командира «Азову» через нібито «ненависть маріупольців та бажання розправи над ним» із території заводу вивезли у спеціальному бронеавтомобілі

21:40

У Харкові стартувало будівництво житла для тих, хто втратив його через війну.

«Зараз ми почали добудовувати ті будинки, які розпочали ще до війни. У місто повертаються будівельники та техніка, починається робота. І я впевнений, що ми швидко наберемо колосальну динаміку і відбудуємо дуже багато», – зазначив міський голова Ігор Терехов.

За його словами, близько 30% житлового фонду знищено.

 

Також він наголосив, що при будівництві нових мікрорайонів обов'язково врахують досвід, здобутий під час війни. Тому у всіх будинках, школах та дитячих садках з'являться бомбосховища.

21:09

Протягом доби, 20 травня, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські фашистські війська здійснили 1 атаку. Крім того, вогнем артилерії було знищено ворожий склад з боєприпасами. 

Втрати ворога складають:

  • особового складу – до 80
  • танків – 1
  • БМП – 2
  • МТЛБ – 1
  • артилерійських систем – 1
  • мінометів – 1
  • АТТ – 4

20:57

У тимчасово окупованому Криму зник після затримання художник, який 16 травня облив жовтою і блакитної фарбою адміністративну будівлю в Євпаторії.

20:47

Унаслідок ракетного удару по по Палацу культури в Лозовій на Харківщині поранення отримали восьмеро людей, зокрема дитина, повідомив голова ОВА Синєгубов. Під час обстрілу ЗСУ збили дві з трьох ракет.

20:40

Жителі Харкова повідомляють про ракетний удар по Київському району Харкова. Внаслідок обстрілу спалахнула пожежа, підтвердили Суспільному у ДСНС регіону.

20:19

У Миколаєві чутно вибухи, міський голова закликає жителів триматись подалі від вікон.

20:12

Оперативна інформація Держспецзвʼязку про роботу мобільного зв'язку, інтернету та цифрового телебачення в Україні станом на 19:00 20 травня 2022 року.

Lifecell та Київстар виявили погіршення зв’язку в Запорізькій та Херсонській областях, пов’язане з перебоями у роботі 282 базових станцій через проблеми з електроживленням. Завдяки оперативному реагуванню фахівців аварійно-відновлювальних груп протягом години вдалося повністю відновити сигнал.

Lifecell у Чернігівській області підключив багатоканальні номери для переадресації дзвінків на номер 101. Тож тепер жителям області буде простіше викликати екстрені служби.

Ремонтні бригади ТОВ «Атраком» за сприяння Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) при Держспецзв’язку відновили волоконно-оптичні лінії зв’язку на напрямку Херсон – Мелітополь. Завдяки цьому вдалося покращити забезпечення населення зв’язком, зокрема й мобільним, у Запорізькій області.

Завдяки координації НЦУ фахівці ПрАТ «Датагруп» з метою безперебійного доступу до мережі інтернет для об’єктів критичної інфраструктури в Миколаївській області забезпечили налаштування додаткових точок доступу інтернет.

Ремонтні бригади Укртелекому закінчили роботи з відновлення послуг для абонентів населених пунктів у Одеській, Закарпатській, Івано-Франківській та Херсонській областях.

19:57

Травмованих та загиблих внаслідок ракетного удару по об'єкту інфраструктури немає, повідомив очільник Одеської ОДА Максим Марченко

Загалом, за його словами, 20 травня російські війська нанесли удари по Одещині чотирма ракетами.

18:55

з Луганщини 20 травня евакуювали 38 осіб, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Поліція Луганської області змогла сьогодні знову проїхати до Білогорівки та забрати вісім людей. Також виїхали лисичани та сєвєродончани, зокрема 12 осіб вирішили їхати зі школи, яку рашисти зранку обстріляли в Сєвєродонецьку. Хто відмовився від евакуації – перемістили до інших укриттів міста», – йдеться у повідомленні.

Загалом вивезли 38 людей, з них 12 дітей. 

18:35
Триває вісімдесят шоста доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.
Оперативну інформацію станом на 18:00 20 травня щодо російського вторгнення оприлюднив Генеральний Штаб Збройних сил України.
Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та обстріли місцевості вздовж лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому операційному районі та на Слов’янському напрямку.
Російські окупанти завдають ракетних ударів по об’єктах інфраструктури та житлових кварталах на території України. Тривають артилерійські обстріли українських міст, що призводить до численних жертв серед мирного населення.
На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь (до семи батальйонів) на ротаційній основі виконують завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону.
За наявною інформацією, на окремих полігонах на території республіки білорусь розгорнуто два ракетних дивізіони тактичного ракетного комплексу «Точка-У» та дивізіон реактивної системи залпового вогню «Смерч».
В період з 22 червня по 1 липня цього року у Гомельській області заплановано проведення зборів із залученням військовозобов’язаних.
Не зникла загроза ракетно-бомбових ударів та артилерійських обстрілів з території республіки білорусь.
На Сіверському напрямку, з метою уточнення положення наших підрозділів, противник здійснює повітряну розвідку із застосуванням БпЛА, продовжує інженерне обладнання позицій на території російської федерації уздовж державного кордону України.
На Слобожанському напрямку агресор здійснив артилерійські обстріли позицій наших військ на північ від міста Харкова. Завдав авіаційних ударів та провів дистанційне мінування на маршрутах можливого висування підрозділів Сил оборони.
На Слов’янському напрямку угруповання противника основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій, перегрупуванні військ, а також накопиченні матеріально-технічних ресурсів. Ворог обстрілював з артилерії позиції наших військ на південь та південний захід від міста Ізюм. З метою уточнення положення наших військ провів повітряну розвідку двома БпЛА «Орлан-10».
За наявною інформацією, в районі населеного пункту Яремівка противник намагається навести понтонну переправу через річку Сіверський Донець.
На тимчасово зайнятих територіях Харківської області ворог продовжує блокувати роботу українських операторів стільникового зв’язку, здійснює розповсюдження пропагандистських матеріалів, намагається налагодити трансляцію російських теле- та радіоканалів.
На Донецькому напрямку ворог намагається вести активні бойові дії на Лиманському, Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.
На Лиманському та Сєвєродонецькому напрямках противник обстрілював позиції наших підрозділів в районах населених пунктів Лиман, Сіверськ, Лисичанськ та Сєверодонецьк.
На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, веде наступ, намагається оволодіти новими рубежами у районі населеного пункту Попасна, успіху не має.
На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії та штурмової авіації, ворог веде наступ у напрямку населеного пункту Новомихайлівка (10 км на південь від Мар’їнки), успіху не мав.
У Маріуполі ворог проводить фільтраційні заходи стосовно місцевого населення.
На Новопавлівському, Криворізькому, Херсонському та Запорізькому напрямках противник продовжує обстріли підрозділів наших військ.
На Південнобузькому та Таврійському напрямках угруповання окупаційних військ основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій та логістичному забезпечені підрозділів.
Ворог продовжує інженерні роботи з обладнання другої лінії оборони.
З метою перешкоджання наступу наших підрозділів провів мінування мосту через річку Інгулець в районі Давидового Броду.
У рамках комплектування підрозділів, які зазнали втрат, у районі населеного пункту Чорнобаївка противник здійснив переміщення близько 130 одиниць військової техніки.
На Таврійському напрямку ворог проводив заходи з логістичного забезпечення військ.
На Бессарабському напрямку російські спецслужби вживають заходів щодо дестабілізації ситуації в регіоні. Знову поширено інформацію про мінування об’єктів соціальної інфраструктури та так званих “державних” закладів у містах Тирасполь, Бендери, Дубоссари та Рибниця.

18:06

Ракета орків втрапила в господарське озеро на Одещині, неподалік якого були мішки з аміаком, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

ДСНС доповідає, що концентрація мінімальна, тому ризику для жителів немає.

18:01

Вдень 20 травня ворог наніс ракетний удар по цивільному об'єкту на території Одеського району. У місцевих Телеграм-каналах пишуть про "прильот" на територію Одеського району.

Інформації про жертв удару чи постраждалих наразі немає.

17:53

Харківський метрополітен відновить перевезення пасажирів у вівторок, 24 травня.
Про це 20 травня повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов під час спілкування з харків'янами на одній зі станцій метро.
За його словами, міська влада спільно з керівництвом метрополітену, військовослужбовцями та правоохоронними органами зробить усе необхідне для безпеки пасажирів.
«Ми більше не можемо тягнути – нам слід запускати метрополітен. Моє завдання – забезпечити місто транспортом та перезапустити економіку. Людям потрібно їздити на роботу. Це податки, пенсії, зарплати і, зрештою, будівництво нових мікрорайонів», – наголосив Ігор Терехов.

17:28

Український партизанський рух не спить навіть у тимчасово окупованих містах: над залізничним вокзалом Херсона замайорів український стяг. Відео синьо-жовтого прапора над будівлею вокзалу опублікувала «Укрзалізниця».

16:39

Щонайменше 7 людей постраждало внаслідок ракетного удару по місту Лозова, що на Харківщині.

Повідомляється, що серед них 11-річна дитина. Ракета влучила в міський палац культури близько 15:00. Триває гасіння пожежі та розбір завалів.

15:46

До України прибули представники Ірландії Голова верхньої палати парламенту Марк Дейлі та голова нижньої палати Шон О’Фаріл зустрілися із Володимиром Зеленським у Києві. 

«Ірландія з перших днів війни допомагає Україні. Важливо залишатися об'єднаними й продовжувати разом боротися проти тиранії», — написав глава держави.

15:33

Ворог з території рф обстріляв прикордоння Чернігівської та Сумської областей, повідомляє ОК «Північ».

Близько 14:35 спостерігачі зафіксували 4 «приходи», ймовірно з міномету калібру 120мм в районі населеного пункту Грем‘яч. 

Потім о 14:50 були зафіксовані 4 «приходи» також, ймовірно, з міномету в район населеного пункту Середино-Буда.  

Втрат серед особового складу та техніки немає.

15:20

По Одещині росіяни наснесли ракетний удар. Зруйновано пляжну вбиральню, – ОК «Південь».

15:10

Два кораблі із сумарним залпом до 16 КРМБ типу «Калібр» перебувають у готовності до застосування в акваторії Чорного моря, повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

Також ворожі судна у Чорному та Азовському морях продовжують блокувати цивільне судноплавство.

«Ізолюють район бойових дій, ведуть розвідку та надають вогневу підтримку своїм військам на приморському напрямку», — зазначив Мотузяник.

14:49

Внаслідок ракетної атаки у Лубенській громаді на Полтавщині ніхто не постраждав, — глава ОВА Дмитро Лунін.

14:43

На сьогодні деокуповано 1 016 населених пунктів, на цих територіях працюють гуманітарні штаби, повідомив заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

Стан відновлення критичної інфраструктури на звільнених територіях:

  • Газопостачання забезпечено на 65%
  • Електроенергією заживлено 863 населених пункти
  • Роботу АЗС відновлено на 49%
  • Відновлено автосполучення в 702 населених пунктах
  • Заклади медицини поновили роботу у 305 деокупованих населених пунктах
  • Укрпошта відкрила свої відділення у 80% населених пунктів

Кожного дня через державний кордон в Україну приходять гуманітарні вантажі.

Загальний обсяг ввезеної допомоги – понад 360 000 тонн.

14:39

О 14:00 у Стамбулі розпочався брифінг дружин та матерів захисників «Азовсталі», на якому вони розказують про підсумки своїх переговорів із представниками турецької влади та про подальші плани захисту прав наших Героїв, повідомляє ЗСУ.

Коротко з брифінгу:

  • Ми сподіваємось, що турецька сторона буде гарантом повернення наших Воїнів на Батьківщину.
  • У нас є зв'язок із нашими чоловіками. Кожен крок на шляху з цього пекла супроводжується смертельною небезпекою.
  • Ми написали листа і передали його Ердогану. Ми сподіваємося, що Туреччина не стоятиме осторонь захисту наших воїнів.
  • Наші діти подорослішали через війну. Вони чекають на своїх батьків, вони знають, як це – жити з болем, розумінням ризику, відчаєм.
  • У планах – контакт із матерями солдат росії. Ми закликатимемо весь світ, щоб положення Женевської конвенції дотримувалися.

14:21

Понад 11 тисяч будинків зруйновані російською армією на Луганщині, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай

Із них майже 3 200 – багатоповерхівки.

13:51

росія перекинула на острів Зміїний комплекси протиповітряної оборони, – пише Defense Express.

За інформацією, на захоплений острів окупанти перемістили кілька «панцирів» і як мінімум один ЗРК «Тор».

13:49

Ворог атакував об‘єкт інфраструктури на Полтавщині, – повідомляє голова ОВА Дмитро Лунін.

13:46

Окупанти обстріляли школу в Сєвєродонецьку. Щонайменше троє людей загинули, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. 

У будівлі переховувалися понад 200 цивільних, серед них багато дітей.

13:34

Внаслідок ракетного удару у Малині на Житомирщині поранень зазнали троє мирних жителів – повідомляє очільник Малина Олександр Ситайло.

Крім того, пошкоджено об‘єкт інфраструктури та понад 100 житлових будинків.

12:56

Поліція затримала чоловіка, який привласнив близько пів мільйона гривень на продажі неіснуючих військових товарів в Інтернеті. Отримавши передплату від клієнтів, зловмисник зникав, – повідомляють у поліції.

Відомо, що 32-річний житель Львівщини у соцмережах та месенджерах розміщував оголошення щодо продажу військового форменого одягу, бронежилетів, шоломів, медичних аптечок тощо.

Покупців чоловік переконував у наявності обраних позицій та вимагав передплату. Отримавши гроші, фігурант блокував клієнтів. 

У такий спосіб зловмисник привласнив кошти понад 30 потерпілих. Загальна сума збитків сягає пів мільйона гривень.

Аби приховати протиправну діяльність, чоловік регулярно змінював місце проживання. Його впіймали в одному з хостелів Тернополя.

12:38

Україна зміцнить кордон із білоруссю у Житомирській області. Про це розповів мер Житомира Сергій Сухомлін.

З 1 травня в області почали будівництво по всій лінії кордону.

12:32

У Києві спрацювала ППО, але ситуація контрольована. Так перший заступник голови КМДА Микола Поворозник прокоментував ранкові вибухи. 

12:30

СБУ звільнила з полону сина військової, від якої рашисти вимагали розвіддані.

Для звільнення дитини Служба безпеки України провела спецоперацію у Чернігівській області, коли цей регіон був тимчасово окупований військами загарбників. 

Із початком повномасштабного вторгнення орди мати хлопчика – військовослужбовиця-контрактниця ЗСУ – задля безпеки відправила його до родичів в одне з сіл на Чернігівщині.

Та невдовзі село опинилося під тимчасовою окупацією, зв’язок із сином втратився.

Через декілька днів на телефон матері надійшов дзвінок з невідомого номера. Їй повідомили, що син у полоні. Окупанти висунули умову звільнення підлітка: в обмін на інформацію про розміщення низки військових об’єктів ЗСУ, які дислокуються на території регіону.

Жінка звернулася за допомогою до СБУ. У відповідь контррозвідники спецслужби розробили та провели успішну спецоперацію з порятунку дитини. 

11:39

Рубіжне на Луганщині стало другим Маріуполем.

«Промислове місто зруйноване вщент — жодної вцілілої будівлі, багато будинків відновити неможливо. Замість дитячих майданчиків у дворах — кладовища», – пише глава ОВА Сергій Гайдай.

 

11:01

На Київщині затримали іноземця з символікою спецслужб рф, – повідомляє Держприкордонслужба. 

Серед його особистих речей виявили також ніж, компас та записи в блокноті з контактами осіб країни-агресора. 

Раніше чоловік був судимий та відбував покарання на території рф.

10:58

ЗСУ знищили черговий склад боєприпасів окупантів на Херсонщині. Йдеться про  два танки Т-72, самохідну артустановку та гаубицю, дві реактивні системи залпового вогню «Град» та зенітно-ракетний комплекс «ТОР», броньовану та автотехніку, а також 40 окупантів, – повідомляє ОК «Південь».

10:53

Зі стріляниною та побиттям окупанти розігнали мирну акцію протесту вогнеборців в Енергодарі, – повідомляють у «Енергоатомі». 

Пошкодили пожежні автівки, порозбивали скло. 

З собою агресори забрали ще одного заручника – виконувача обов'язків начальника пожежної частини Пилинського.

10:30

Пртягом минулої доби піротехніки знешкодили 1 047 вибухонебезпечних предметів, – повідомляють у ДСНС.

10:20

Українські захисники завдають таких втрат окупантам, що для поповнення своїх лав ті беруть навіть людей з інвалідністю. Про це СБУ розповіли самі полонені загарбники, яких з різними групами інвалідності росіяни «мобілізували» в ОРДЛО. 

За словами окупанта, рашисти беруть у свої ряди усіх, кого вдалася спіймати. Наприклад, він через нещасний випадок у дитинстві втратив зір на одне око. Але це не допомогло йому уникнути примусової мобілізації. 

Загалом «воїни» навіть не проходили медичну комісію, адже «вєлікой  руZZкой армії» байдуже кого кидати на передову. 

Тож коли їхній полк вщент розбили українські захисники на Донбасі, окупанти прийняли правильне рішення: склали зброю й здалися в полон. Це єдиний спосіб для них вціліти.

10:16

Вночі окупанти обстріляли Білопільську громаду на Сумщині, – повідомляє Україна 24.

Частково пошкоджені будинки. Інформації про жертв немає.

10:14

Ворог обстріляв прикордонне село Сеньківка на Чернігівщині. Про це повідомила речниця обласного прикордонного загону Галина Шеховцова, – пише «Суспільне».

Обстріл вівся з мінометів 120 калібру. Загалом зафіксували 8 «прильотів». 

Жертв та травмованих нема.

10:13

В Енергодарі пожежники вийшли на протест проти викрадення їхнього начальника.

Нагадаємо: 19 травня окупанти приїхали до пожежної частини ДПРЧ-13 та провели обшук у кабінеті її керівника Віталія Трояна. Потім опечатали кімнату і вивезли чоловіка у невідомому напрямку.

10:11

Інформація щодо вибухів в Хмельницькій області не підтвердилась.

«На території області все спокійно», – пише голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

09:24

Втрати ворога:

09:23

Три людини отримали поранення внаслідок обстрілів у селищі Шевченкове на Харківщині, – повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов. 

Вночі ворожий снаряд також влучив у приватний будинок у Дергачах на Харківщині, а у Малій Данилівці від удару окупантів загорівся гараж та авто. 

За минулу добу ворог атакував Харків зі «Смерчів», «Ураганів» та «Градів» — окупанти обстріляли Київський, Салтівський та Олексівський райони.

09:21

ЗМІ пишуть про вибухи на Хмельниччині.

09:08

ЗМІ повідомляють про два влучання у місто Малин на Житомирщині.

08:40

ЗМІ пишуть про вибухи у Києві. Очевидці стверджують, що спрацювала ППО.

08:30

У значній частині країни лунає повітряна тривога.

08:10

12 людей загинули у Сєвєродонецьку, ще один – у Гірській громаді. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. 

Понад 60 будинків зруйновали окупанти в області за добу.

07:00

Розпочалась вісімдесят шоста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Оперативну інформацію щодо ситуації в Україні станом на 06:00 оприлюднив Генштаб ЗСУ.

Противник веде наступальну операцію у районах населених пунктів Лисичанськ і Сєвєродонецьк.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в стані та положенні підрозділів збройних сил республіки білорусь не відзначається. Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник проводить інженерне обладнання позицій в районі населеного пункту Азаровка Брянської області. Здійснив обстріли з артилерії та мінометів населених пунктів Бояро-Лежачі, Бруски, Старі Вирки Сумській області та Грем’яч Чернігівської області.

На Харківському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Намагається проводити контратаки з метою відновлення втрачених позицій. Веде посилену повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

Тривали бойові дії в районі населених пунктів Тернова та Веселе. Окрім того, ворожі обстріли зафіксовано поблизу Руських Тишків.

На Слов’янському напрямку противник обстрілював цивільну інфраструктуру в районі населених пунктів Довгеньке, Велика Комишуваха і Долина.

На Донецькому напрямку ворог активізував наступальні та штурмові дії для покращення тактичного положення. Завдавав вогневого ураження із мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та оперативно-тактичної авіації з метою руйнування фортифікаційних споруд наших підрозділів уздовж всієї лінії зіткнення. 

На Лиманському напрямку противник здійснює періодичні обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Діброва та Закітне.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог вів штурмові дії в напрямку населеного пункту Сєвєродонецьк, успіху не мав, зазнав втрат і змушений відступити. Веде бойові дії в районі населеного пункту Тошківка.

На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії та мінометів, окупанти проводили наступальні дії в районі населеного пункту Вискрива, одночасно намагалися покращити тактичне положення своїх підрозділів неподалік Володимирівки та Василівки. Російські окупанти зазнали втрат в районі населеного пункту Олександропілля.

На Авдіївському напрямку противник, за підтримки артилерії, вів штурмові та наступальні дії в районі населеного пункту Веселе. Зазнав втрат і відступив.

На Курахівському напрямку ворог здійснював масовані артилерійські обстріли цивільної інфраструктури, зокрема й із реактивних систем залпового вогню. Вів наступ в районах Новомихайлівки та Олександрівки, успіху не мав.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках вогнем реактивної та ствольної артилерії та мінометів противник уражав інфраструктуру та мирні домогосподарства, вів контрбатарейну боротьбу. В районі населеного пункту Новодарівка зазнав втрат та відійшов на раніше зайняті позиції.

На Південнобузькому напрямку загарбники активних бойових дій не проводили. Обстрілювали житлові будинки із застосуванням мінометів та ствольної артилерії. Продовжували інженерне обладнання позицій та побудову другої лінії оборони.

Зберігається висока ймовірність продовження бойових дій з метою покращення тактичного положення та виходу на адміністративний кордон Херсонської області.

На Бессарабському напрямку обстановка залишилась без суттєвих змін.

Корабельні угруповання противника в Чорному та Азовському морях продовжують блокування цивільного судноплавства.

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито 14 атак ворога, знищено вісім танків, чотирнадцять одиниць бойової броньованої техніки та шість одиниць автомобільної техніки противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили один БПЛА типу «Орлан-10».

05:30

Окупанти продовжують примусову інтеграцію українських дітей у російський простір. Про це заявляє пані омбудсман Людмила Денисова, – пише «Українська правда». Для цього загарбники насаджують в українських закладах освіти на тимчасово окупованих територіях викладання за «стандартами РФ».

Близько 3,5 тисячі вчителів на тимчасово захоплених територіях уже проходять перекваліфікацію, щоб  викладати

00:07

Головне зі звернення Президента

Я вдячний Сполученим Штатам за схвалення нового пакету підтримки України й демократії в нашому регіоні обсягом у 40 мільярдів доларів. Сьогодні цей пакет проголосований у Сенаті США. Це прояв потужного лідерства та потрібний внесок у наш спільний захист свободи.

Також у Німеччині відбулася зустріч міністрів фінансів та керівників центробанків «Великої сімки», представників міжнародних донорів. Я завжди кажу дуже відверто: щомісячний бюджетний дефіцит в Україні зараз – це 5 мільярдів доларів. І щоб вистояти у війні за свободу, нам потрібна швидка й достатня фінансова підтримка.

Говорив сьогодні з Президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Вже особисто подякував їй за макрофінансову допомогу у 9 мільярдів євро, цей пакет був запропонований напередодні.

Також говорив з Премʼєр-міністром Британії Борисом Джонсоном. Про економічні питання, зокрема про експорт нашої агропродукції та імпорт пального. А також про ситуацію в районах бойових дій та евакуацію з «Азовсталі» наших героїв. Роблю все, щоб найвпливовіші міжнародні сили були поінформовані та, наскільки це можливо, залучені до порятунку наших військових.

Звернувся до студентів українських університетів. І це було особливе звернення. Сподіваюся, його почують не тільки студенти. Бо зараз такий час, коли маємо змогу побудувати таке майбутнє для України, якого справді хочемо. Наше майбутнє, саме українське. Без якихось там застарілих і токсичних речей, які не мають стосунку до наших національних потреб і нашого характеру. Україна стала господарем свого життя і має сама визначати, як жити.

Були й важливі поточні питання. По-перше, доручив міністру освіти підготувати такі зміни, які дадуть змогу абітурієнтам з усіх тимчасово окупованих територій вступати до українських вишів у спрощеному порядку

По-друге, доручив міністру також вирішити, як забезпечити навчання тих студентів, які на контрактній формі, але при цьому самі з нині окупованих територій. Очевидно, що платити за контрактом на навчання у таких умовах вкрай складно. Держава має допомогти. Тож очікую від міністра, від уряду і, якщо потрібно, народних депутатів відповідних рішень.

Жорстоке й абсолютно безглузде бомбардування Сєвєродонецька... Там тільки за один день 12 загиблих, десятки поранених. Бомбардування й обстріли інших наших міст, авіаційні та ракетні удари російської армії – все це не просто бойові дії під час війни.

Російські удари по Чернігівщині, зокрема страшний удар по Десні, там триває розбір завалів, багато загиблих; постійні удари по Одеській області, по містах центральної України, повністю зруйнований Донбас – усе це не має й не може мати жодного військового пояснення для Росії

Перший судовий процес в Україні проти російського воєнного злочинця вже розпочався. А завершиться це повним відновленням справедливості уже в межах міжнародного трибуналу. Впевнений у цьому. Ми знайдемо й притягнемо до відповідальності всіх, хто віддає злочинні накази й виконує їх.

Підписав сьогодні укази про нагородження наших героїв. 210 військовослужбовців Збройних Сил України відзначені державними нагородами, з них 48 посмертно. Звання Героя України присвоєно капітану Сергію Пархоменку, командиру авіаційної ланки 299-ї бригади тактичної авіації, посмертно. Вічна памʼять усім, хто віддав життя за Україну! Вічна слава кожному й кожній, хто бореться за незалежність!

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024