стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 19 травня

19 Травня 2022, 22:10
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3136
Війна

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:10

США працюють над доставкою протикорабельних ракет Україні для зняття морської блокади — Reuters.

Два типи протикорабельних ракет — Harpoon та Naval Strike Missile — розглядаються для прямого постачання в Україну, або шляхом передачі від європейського союзника. 

За словами джерел, кілька країн будуть готові відправити ракети до України. Але ніхто не хоче бути першою чи єдиною країною, яка зробить це, побоюючись відповіді з боку Росії, якщо корабель буде потоплено ракетою з їхнього арсеналу.

Офіційний представник США сказав, що одна країна зараз розглядає можливість першою поставити ракету Україні

21:56

Спікер Пентагону Джон Кірбі уточнив, що входить у додатковий пакет допомоги від США на $100 мільйонів: 18 гаубиць 155-мм, 18 тактичних машин, 3 радари AN/TPQ-36, польове обладнання та запчастини.

20:42

У Європарламенті проголосували за створення міжнародного трибуналу щодо злочинів росії в Україні, повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба

Суд має проводити розслідування російських лідерів, воєначальників та їх союзників за злочин агресії проти України.

Парламентарі закликають ЄС вжити всіх необхідних заходів, щоб підтримати судове переслідування російського та білоруського режимів за військові злочини.

20:28

Конгрес США остаточно схвалив виділення Україні $40 мільярдів допомоги.

20:19

Міністр з питань збройних сил Великої Британії Джеймс Гіппі вважає, що героїчна оборона Маріуполя на території «Азовсталі» увійде в підручники військової історії як ключовий фактор українських успіхів у війні з росією.

19:50

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон оголосив про додатковий пакет військової допомоги Україні на £1,3 мільярда.

У його рамках Україна отримає далекобійну артилерію, протикорабельні ракети та безпілотники.

19:30

$100 мільйонів для України додаткової допомоги надасть Америка, – пише Reuters.

Президент США Джо Байден підпише відповідний указ протягом наступних кількох годин. 

До нового пакету допомоги ввійдуть:

  • радари,
  • артилерійські боєприпаси.

19:16

Країни G7 мають намір виділити $18,4 мільярда як фінансову підтримку України, – пише Reuters.

18:04

Туреччина не обиратиме між росією та Україною і дотримуватиметься політики «балансу», адже відносини з росією для країни є «стратегічно важливими». Про це  в інтерв'ю Hurriyet заявив президент країни Реджеп Ердоган.

Президент Туреччини заявив, що обсяг імпорту російського газу до його країни становить 50%, тому відмовлятися від нього не буде.

17:17

Спікер парламенту Естонії Юрі Ратас надіслав листа своїм колегам з національних парламентів Євросоюзу, в якому закликав їх підтримати надання Україні статусу країни-кандидата на членство у ЄС, – пише УП.

14:39

Ще 20 бронеавтомобілів Bushmaster для ЗСУ передасть Австралія, – пише Australian Defence Magazine.

Також українська армія отримає:

  • 14 бронетранспортерів M113,
  • 60 медичних наборів,
  • обладнання для моніторингу радіаційної небезпеки.

14:28

Європарламент погодився скасувати обмеження для українського експорту на рік, – пише Deutsche Welle.

За це на пленарному засіданні у Брюсселі проголосували 515 євродепутатів. 32 були проти, ще 11 — утрималися.

Рішення ще має погодити Рада ЄС.

13:22

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що рух України до членства у ЄС неможливо прискорити – попри надзвичайні обставини, зумовлені вторгненням рф, але одночасно зазначив, що блок має знайти «швидкі й прагматичні» способи допомагати Україні. 

Про це пише Європейська правда.

«На шляху до ЄС не можна «зрізати кут»... Процес вступу – це питання не кількох місяців чи років», – сказав Шольц, додавши, що якісь винятки для України виглядали б несправедливо для країн Західних Балкан, які почали цей процес раніше.

12:13

Національний банк України 18 травня отримав від Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії 5 млн фунтів стерлінгів (або понад 182 млн гривень у еквіваленті) на спеціальний рахунок, відкритий для підтримки Збройних Сил України.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку України.

«Ми щиро дякуємо Міністерству закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії за цей значний благодійний внесок у захист Україною не лише власної свободи та незалежності, але й миру і демократичних цінностей усього світу. Ми високо цінуємо партнерські відносини з Урядом Великобританії та вдячні за всебічну підтримку України у боротьбі з російським агресором», – сказав Голова Національного банку України Кирило Шевченко.

Він також додав, що під час війни Україна як ніколи відчуває потужну підтримку від усього британського народу. Зокрема, майже п’ята частина коштів, що надійшли в іноземній валюті для підтримки українських військових на спецрахунок НБУ, це донати в фунтах стерлінгів (уключаючи кошти від Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії).

На сьогодні загалом на спецрахунок Національного банку для підтримки Збройних Сил України було перераховано майже 16,8 млрд грн у еквіваленті (з них майже 5,2 млрд грн у еквіваленті надійшло з-за кордону в іноземній валюті).

10:28

Корпорація Google вивезла із рф більшість своїх співробітників – значна частина співробітників переїхала до Дубая, де Google має великий офіс. 

Про це пише Економічна правда.

Зазначається, що деякі співробітники вирішили залишитися в росії і покинути компанію. Таким чином, незабаром у Google більше не буде співробітників в Росії. Google почав пропонувати переміщення співробітників росії після того, як наприкінці березня суд заморозив основний банківський рахунок Google у країні.

«Арешт російськими органами влади банківського рахунку Google у Росії зробив нездійсненним функціонування нашого російського офісу, включаючи працевлаштування та оплату праці російських співробітників, а також виконання інших фінансових зобов’язань», – заявили в Google.

Як наслідок, російська дочірня компанія Google ініціювала своє банкрутство в країні.

«Звільнення співробітників Google і заплановане банкрутство підкреслюють подальше погіршення відносин Росії із західними технологічними компаніями після російського вторгнення в Україну. У 2014 році Google закрила свій інженерний офіс в Росії, оскільки уряд посилив придушення свободи в Інтернеті, але компанія продовжувала продавати рекламу та продавати свою продукцію в московському офісі», – нагадує видання.

Після того, як почалася війна в Україні і західні країни ввели санкції проти Росії, цензура в рф звинуватила відеосервіс компанії YouTube у поширенні дезінформації та розпалюванні протестів. У березні Google призупинив більшість своїх комерційних операцій в країні, включаючи всю рекламу.

У середу Google повідомила, що, незважаючи на фактичне припинення діяльності свого російського офісу, компанія планує залишити безкоштовні сервіси, такі як Пошук, YouTube, Карти та Gmail, доступними в росії.

YouTube потрапив під критику російських регуляторів за блокування кремлівських каналів і відмову видалити контент, який Росія наказала закрити. Але російський уряд досі не заблокував сервіс, який дуже популярний в росії.

4:31

У Міністерстві оборони США офіційно повідомили, що «Морські піхотинці Корпусу морської піхоти США готують буксировані 155-мм гаубиці M777 до відправлення разом з іншими засобами забезпечення та боєприпасами в рамках безпекової допомоги США Україні». Про це написали на сторінці Генерального штабу ЗСУ у фейсбук.

Допомога США Україні
Допомога США Україні

Допомога США Україні
Допомога США Україні

Допомога США Україні
Допомога США Україні

3:37

Україна отримає 25 тисяч тонн бензину з польських запасів. Як пише Польське радіо, про це повідомила віцепрем’єр-міністерка, міністерка економіки України Юлія Свириденко, яка зустрілася в українській столиці з польською міністеркою клімату та навколишнього середовища Анною Москвою.

Під час спільної пресової конференції з міністеркою Анною Москвою, міністерка Юлія Свириденко зазначила, що до війни 97% палива в Україну постачалося з росії та білорусі. Сьогодні ці напрямки закриті, крім того, росіяни знищили Кременчуцький НПЗ, через що в Україні відчувають дефіцит палива.

Українська політикиня зазначила, що в рамках допомоги з польських запасів відправлять 25 тисяч тонн бензину, щоб збалансувати ринок пального. Як підкреслила вона, Україна почне отримувати ці ресурси з початку наступного тижня.

У свою чергу Анна Москова зазначила, що ведуть роботу зі збільшення пропускної спроможності польсько-українського кордону щодо транспортування палива. За її словами, такої гарної співпраці між польськими та українськими паливними компаніями ще не було.

Створюють нові напрямки постачання та нову систему енергетичної безпеки. За словами польської міністерки навколишнього середовища, співпрацю продовжать і в мирний час.

3:30

18 травня чеський уряд ухвалив зміни до закону «Лекс Україна». Відповідний законодавчий проєкт підготували у Міністерстві праці та соціальних справ Чеської Республіки. Зокрема, зміни пов’язані з виплатою фінансової допомоги, пише видання Blesk.

Фінансова допомога у розмірі 5000 корун доступна для біженців одразу після отримання тимчасового захисту. Отримати таку допомогу може як доросла людина, так і дитина будь-якого віку. Наразі є лише дві критерії для отримання грошей: бути громадянином/кою України та мати спеціальну візу тимчасового захисту. Щоб отримати таку допомогу повторно, потрібно довести своє складне фінансове становище, наприклад, бути безробітним та інше.

Нові зміни, що запропонувало Міністерство праці

Перша виплата більше не буде обов’язковою. Якщо біженцю надали безплатне житло та багаторазове харчування і необхідні засоби гігієни, то він не зможе претендувати на виплату 5000 корун у перший місяць свого перебування у Чехії.

«У цих випадках люди вже забезпечені всім життєво-необхідним. А гуманітарна допомога якраз призначена для покриття найнеобхідніших потреб», – додає міністр праці та соціальних справ Мар’ян Юречка.

Також у Міністерстві праці підготують список безплатного житла, де людей безоплатно годують та забезпечують усіма засобами гігієни. Такий список передадуть у Регіональні центри допомоги Україні.

Якими будуть нові умови

Людина, що просить про фінансову допомогу, повинна проживати на території Чехії. Так хочуть побороти практику «туризму заради допомоги», коли біженець проживає в одній країні, а до Чехії приїжджає тільки задля грошової допомоги.

Нещодавно ухвалили, що кожен біженець повинен повідомляти Міністерство внутрішніх справ про зміну свого місця проживання до трьох робочих днів. Якщо адреса в анкеті на виплату фінансової допомоги не буде збігатися з адресою, яка зазначена в базі даних МВС, то попросять надати докази щодо проживання в Чехії.

Тепер законодавчий проєкт повинні розглянути у парламенті. Якщо його погодять, то зміни почнуть діяти вже з червня.

00:49

Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив, що Штати нададуть Україні додатково $215 мільйонів у вигляді нової надзвичайної продовольчої допомоги — у зв'язку з кризою через війну.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024