стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 травня

19 Травня 2022, 23:23
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 7356
Війна

Україна 85 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:23

На Донецькому та Луганському напрямках у четвер бійці угруповання Об’єднаних сил відбили 14 атак ворога, на двох локаціях ще тривають бої. Також українські захисники знищили 29 одиниць техніки окупантів.

22:40

Зеленський наголошує, що фінальна стадія війни є найскладнішою і найкривавішою, і він поки не може закликати українців повертатися з-за кордону. «Це поки що вибір кожної людини», – підкреслив президент. 

Водночас він запевнив, що після завершення війни Україна приділятиме велику увагу питанню безпеки: «Країну, а особливо інфраструктуру щодо безпеки ми будемо будувати на рівні Ізраїлю та інших провідних країн».

21:53

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». Втрати ворога складають: особового складу – 40 штук, танків – 2, БТР – 2.

21:39

Сьогодні у Харкові та області неспокійно, ворог наносив удари і вночі, і вдень.

Про це інформує голова ОВА.

 За день пошкоджено котельню одного з медичних закладів, 5 людей поранено, 1 чоловік загинув.

Будьте максимально обачними, не ігноруйте повітряні тривоги. Наші Збройні Сили завдають втрат ворогу. Поступово займають стратегічні висоти та контратакують. За 2 тижні наші захисники звільнили 23 населені пункти Харківщини!

20:49

Термінове звернення Святослава «Калини» Паламаря з Азовсталі: «Триває певна операція, деталей якої я не буду розголошувати. Дякую світу та дякую Україна за підтримку».

20:17

На запрошення Голови Військового комітету НАТО адмірала Королівського військово-морського флоту Роба Бауера Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний взяв участь у засіданні Військового комітету НАТО на рівні головнокомандувачів (начальників штабів) у форматі з Україною.

19:24

У Європарламенті проголосували за створення міжнародного трибуналу щодо злочинів росії в Україні, повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба

Суд має проводити розслідування російських лідерів, воєначальників та їх союзників за злочин агресії проти України.

Парламентарі закликають ЄС вжити всіх необхідних заходів, щоб підтримати судове переслідування російського та білоруського режимів за військові злочини.

18:57

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення.

Основні зусилля противник зосереджував на Донецькому напрямку, де застосовував авіацію, артилерію та міномети.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує обладнання додаткових вогневих позиції та захисних споруд у прикордонних районах Брянської та Курської областей. З метою уточнення положення наших підрозділів, позицій артилерії і маршрутів висування ворог вів повітряну розвідку за допомоги БпЛА.

Ворог обстріляв із артилерії та мінометів прикордонні населені пункти Сумської області: Есмань, Сопич та Середина-Буда.

На Слобожанському напрямку противник основні зусилля зосереджував на утриманні зайнятих позицій і недопущенні просування Сил оборони вглиб тимчасово зайнятої території. В окремих районах намагався проводити безуспішні контратаки з метою відновлення втрачених позицій. Тривають бойові дії в районах населених пунктів Тернова та Борщова. Ворог веде посилену повітряну розвідку.

На Слов’янському напрямку противник здійснював обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Пришиб, Грушуваха та Богородичне.

На Донецькому напрямку, з метою покращення тактичного положення в окремих районах, ворог активізував наступальні та штурмові дії.

В районі Сєверодонецька противник вів штурмові дії, зазнав втрат та відійшов на раніше зайняті позиції. Тривають бойові дії в районі населеного пункту Тошківка.

Окупанти проводили наступальні дії в районі населеного пункту Олександропіль (до 2016 року - Розівка) Ясинуватського району та намагалися покращити тактичне положення в районах населених пунктів Пилипчатине, Дружба і Трипілля. Успіху не мають.

На Авдіївському напрямку, за підтримки артилерії ворог вів штурмові дії в районі Новобахмутівки, успіху не має, зазнав втрат і відступив.

На Курахівському напрямку противник, за підтримки реактивної артилерії і важких вогнеметних систем вів наступ в районах населених пунктів Степне, Славне та Мар’їнка, успіху не має.

На Лиманському напрямку ворог наступальні дії не проводив, обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Озерне та Лиман.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Під прикриттям вогню мінометів та ствольної артилерії продовжував заходи інженерного обладнання позицій. Посилив угруповання підрозділами радіоелектронної боротьби.

В Бессарабському операційному районі на території Придністровського регіону Республіки Молдова обстановка змін не зазнала.

Корабельні угруповання противника в акваторії Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання ізоляції районів бойових дій, ведення розвідки, підтримки дій наземного угруповання та блокування цивільного судноплавства.

На тимчасово захоплених територіях України ворог продовжує здійснювати заходи адміністративно-поліцейського режиму, порушує права та свободи мирних жителів, забороняє вільне пересування та переміщення на територію підконтрольну уряду України.

Особовий склад ворога деморалізований, обіцяні виплати за участь у бойових діях командуванням російських окупаційних військ не здійснюються. Особовий склад продовжує зазнавати значних втрат в боях із Силами оборони України. Фіксуються випадки дезертирства окремих підрозділів окупаційних військ.

18:00

У Сєвєродонецьку 12 загиблих та більше 40 поранених, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Обстріли тривають і зараз. Здебільшого – цілеспрямовані влучання саме по житлових будинках.

17:30

Захисників «Азовсталі» змогли відвідати співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста. 

Члени делегації зареєстрували військових, яких евакуювали до окупованої Оленівки. «Азовці» через представників МКЧХ передали записки своїм рідним.

Організація перевірила, в яких умовах утримують українців. Однак, за словами речника делегації Олександра Власенка, візит мав конфіденційний характер, тому він не може надати якісь подробиці.

17:23

Окупанти не змогли мобілізувати чоловіків у захопленому Ізюмі, – повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Він додав, що на Ізюмському напрямку тривають запеклі бойові дії між ЗСУ та окупаційними підрозділами рф.

17:20

​У місті Василівка Запорізької області перед блокпостом окупантів перебувають більше тисячі автомобілів, які російські військові не пропускають ані на підконтрольну Україні територію, ані в зворотному напрямку, – повідомляє УП.

16:47

Лише за останній місяць окупанти скинули 714 тонн авіабомб в тротиловому еквіваленті на Азовсталь. Про це повідомляє мер Маріуполя Вадим Бойченко.

16:46

росіяни продовжують стріляти собі по ногах, аби живими повернутися з війни

Судячи з усього, ця практика набула такого поширення у загарбників, що вони діляться цим «лайфхаком виживання» один з одним.

Про це свідчить нова телефонна розмова окупантів, яку вдалося перехопити СБУ. 

 

16:45

Блокувань українського контенту, зокрема щодо полку Азов, у Facebook та Instagram буде значно менше. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Про це він розповів після зустрічі з Ніком Клеггом —президентом компанії Meta з глобальних питань. Федоров зазначив, що наразі вже досягли певних домовленостей і найближчим часом буде багато рішень.

16:43

Лише за сьогоднішній день, на цю годину, місто Бахмут пережило чотири ракетні удари. Зруйнована багатоповерхівка, будівля технікуму, приватні будинки, – повідомляє Донецька облдержадміністрація.

16:39

За останні два тижні підрозділи Збройних сил України звільнили з-під російської окупації 23 населені пункти Харківської області, – пише УП.

15:47

Заходи з евакуації українських військових із Маріуполя продовжуються.

«На Маріупольському напрямку інтенсивність бойових дій знижена. Наразі тривають заходи щодо евакуації наших героїв», – повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

15:43

Закарпатська область отримала вісім установок Starlink від Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

15:36

В перехопленій розмові розвідкою військовослужбовець із Донецька, «мобілізований» з так званої «ДНР», розповідає про плани його підрозділу піти з позицій до кінця травня.

Пояснює, що після 26 травня всі, хто знаходиться з ним поруч на позиціях, збираються «валити», разом з ними піде комбат та полковник зі штабу.

15:16

Суд надав дозвіл на арешт Януковича, – таким є рішення Печерського райсуду Києва. 

Як повідомляють у Офісі Генпрокурора, експрезидент України​​ підозрюється в організації незаконного переправлення осіб через держкордон. 

Відомо, що 23 лютого 2014 року за допомогою трьох гелікоптерів зс рф він незаконно переправив не менше 20 осіб із села Урзуф Донецької області до міста Анапа Краснодарського краю у росії.

14:56

Росіяни намагаються відрізати Луганщину від сполучення з іншими регіонами, захопивши трасу Лисичанськ – Бахмут, – повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай. 

Окупанти обстрілюють всі населені пункти області – ремонтувати комунікації неможливо.

14:33

Тіла загиблих з-під завалів Маріупольського драмтеатру окупанти вивозять вантажівками в бік Старого Криму, – повідомляє радник мера Петро Андрющенко.

Рух транспорту місцеві фіксують вже два дні поспіль. 

Територію розчистки охороняють і не дають доступу місцевим.

14:22

СБУ затримала брата Царьова на спробі організувати диверсії

За даними української спецслужби, цей родич колишнього народного депутата-зрадника, ініціатора так званої Новоросії і поплічника президента-втікача Януковича Олега Царьова намагався організувати диверсійну діяльність у Дніпропетровській області.

14:20

У Харкові знесли пам’ятник князю Олександру Невському на вулиці Академіка Павлова, – пише УП.

14:01

У Маріуполі російські окупанти відкрили «дитячий центр» у приміщенні напівзруйнованого їхніми військами дитсадка, де відсутні вода і світло.

Про це повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

«В приміщенні дитячого садочку №104 по вул. Зелинського окупанти «відкрили» дитячий центр. Для розуміння – другий поверх майже зруйнований, води та світла немає. Задля відкриття центру батьків детей змусили розбирати завали, а зараз надали вказівку «шукати» будівельні матеріали та забезпечити ремонт власними силами. Вода привозна, електрики немає. Харчування готується на вогнищі на вулиці. Каша з яблуками – головний делікатес на відкритті та Азбука Донбасу», – написав він.

13:38

Військові 126 окремої бригади територіальної оборони Одеси разом з артилерією знищили ворожу техніку, повідомили в ОК «Південь».

12:52

Служба безпеки України ліквідувала масштабну схему розкрадання гуманітарної допомоги, яка призначалася українським захисникам.

За даними слідства, ділки намагались незаконно продати понад 1 тис. бронежилетів на загальну суму більше 12 млн гривень, повідомляє СБУ.

Ці засоби захисту були виготовлені в Україні однією з громадських організацій, і через Черкаську військову адміністрацію мали бути передані на потреби оборони. Втім замість безкоштовної передачі українським захисникам, причетні чиновники намагались продати бронежилети через афілійовані комерційні структури та мережу супермаркетів.

Завдяки втручанню СБУ в одній із торговельних мереж було вилучено частину цієї продукції. Вона буде передана до ЗСУ. Наразі проводяться слідчо-оперативні заходи з пошуку решти бронежилетів, а також встановлюються всі обставини та особи, причетні до протиправної схеми. 

Заходи із викриття правопорушень здійснює Департамент кібербезпеки СБУ у взаємодії зі слідчими ДБР та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

11:31

Переговорник з росією та радник глави ОП Михайло Подоляк просить не пропонувати Україні припинення вогню без тотального виведення військ рф.

Про це він написав у Twitter.

«Не пропонуйте нам припинення вогню — це неможливо без тотального виведення військ РФ. Українське суспільство не цікавить новий «Мінськ» і повернення війни через кілька років. Поки Росія не готова повністю звільнити наші землі, наша переговорна платформа – зброя, санкції та гроші», – написав Михайло Подоляк.

11:28

Росіяни завдали чергового авіаудару по Бахмуту.

Про це повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Снаряди влучили у п’ятиповерхівку, приватний будинок та адміністративну будівлю. У приватному будинку рятувальники витягнули з-під завалів 6 людей, їхній стан – задовільний. У п’ятиповерхівці знищено цілий під’їзд, але, за попередньою інформацією, постраждалих немає.

Із 73 тисяч мешканців Бахмута зараз у місті залишаються трохи більше 20 тисяч.

11:10

Внаслідок обстрілів м. Лиману на Донеччині семеро загиблих. 

Розпочато розслідування, повідомляє Офіс Генерального прокурора.

За процесуального керівництва окружних прокуратур Донецької області здійснюється досудове розслідування у 3 кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). 

За даними слідства, 18 травня 2022 року окупаційні війська армії рф здійснили масований артилерійський обстріл м. Лиман, смт Дробишеве та с. Ярова Лиманської ОТГ Донецької області. Загинуло семеро місцевих мешканців, серед них неповнолітня дівчина, ще семеро людей отримали осколкові поранення.

Окрім цього, внаслідок атак пошкоджено понад 20 будинків, а також магазини, будівлі місцевих закладів освіти, лікарні та суду.

Досудові розслідування тривають.

11:04

Окупанти вдарили по Донеччині крилатими ракетами та «Смерчами» – загинули діти.

Про це повідомляє Національна поліція України.

За добу ворог обстріляв 10 населених пунктів. Руйнувань зазнали 38 цивільних об’єктів. Під обстрілами опинилися населені пункти – Маріуполь, Бахмут, Соледар, Краматорськ, Костянтинівка, Авдіївка, Лиман, Миколаївка,  Красногорівка, Нью-Йорк.

Російські війська обстріляли мирне населення з авіації, танків, важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню «Смерч» та крилатими ракетами.

За період з 6:00 18 травня до 6:00 19 травня загинули двоє дітей. Їх було вбито в Лимані внаслідок прямого влучення у житловий будинок.

Поліцейські розпочали досудові розслідування за ст.438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

10:37

На тимчасово захопленій території Луганської області 16-17 травня відбулись стихійні акції протесту членів родин осіб, що були примусово мобілізовані до лав російських окупаційних військ. 

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Протести зафіксовані у Луганську та Ровеньках. Основна вимога – повернення мобілізованих додому.

09:13

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 19.05 орієнтовно склали:
 
особового складу – близько 28500 (+200) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1254 (+3) од,
бойових броньованих машин ‒ 3063 (+20) од,
артилерійських систем – 595 (+9) од,
РСЗВ – 199 (+0) од,
засоби ППО – 93 (+2) од,
літаків – 203 (+1) од,
гелікоптерів – 167 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 455 (+14),
крилаті ракети – 103 (+1),
кораблі /катери – 13 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2157 (+20) од,
спеціальна техніка – 43 (+0).
 
Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Словянському, Криворіжському та Запорізькому напрямках.
 

09:11

 У ніч на 19 травня російські загарбники п’ять разів обстріляли село Велика Костромка у Зеленодольській територіальній громаді у Дніпропетровській області.

По селу били з «Градів» та «Ураганів». Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

«Людей не зачепило. Пошкоджені і зруйновані будинки. Село частково без світла та газу», – написав він.

09:01

Ушкоджень зазнали ще два сєвєродончанина – осколкові поранення та контузія. У Лисичанську жінці відірвало руку. Також стало відомо про трьох осіб, які загинули раніше – це жителі Білогорівки та Попасної.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Упродовж 18 травня росіяни застосували авіацію задля руйнування цивільних об’єктів в районах населених пунктів Лоскутівка, Катеринівка та Оріхове. Здійснювали штурмові дії в районі Устинівки та Золотого-4, успіху не мали. Населені пункти мають чисельні руйнування. Пошкодження будинків також зафіксовані у Врубівці, Нирковому та Комишувасі.

На Луганському та Донецькому напрямках минулої доби відбито шістнадцять атак ворога, знищено вісім танків, сімнадцять одиниць бойової броньованої техніки, чотири спеціальних броньованих автомобілі та шість звичайних автомобілів противника.

Підрозділи ППО збили ворожий винищувач-бомбардувальник Су-34.

08:57

Значна кількість руйнацій та четверо загиблих в Сєвєродонецьку, область знеструмлена, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Найбільших пошкоджень зазнав Сєвєродонецьк, а також населені пункти Попаснянської громади. Зокрема, в останній росіяни активно застосовували авіацію.

Сєвєродонецьк обстрілювали із самого ранку. Подекуди, через потужні обстріли рятувальники не в змозі були виїхати на місця займань по дві години. Пошкоджено щонайменше вісім будинків, деякі із них палали – окремі квартири та цілі під’їзди. 18 травня в місті загинули четверо осіб, поранені ще троє. Усі – зранку та в старих районах міста.

Зокрема, тіла двох жінок без ознак життя знайдені після обстеження квартири, куди вранці потрапив ворожий снаряд. Поблизу одного із будинків загинув чоловік, на цій же вулиці під вогонь росіян потрапили жінка і чоловік. Перша загинула на місці, чоловіка з осколковими ураженнями госпіталізовано.

6:54

Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ.

  • Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Основні зусилля противник зосереджує на Донецькому напрямку.
  • На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання з території республіки білорусь ракетно-бомбових ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури на території України.
  • На Сіверському напрямку підрозділи противника продовжують обладнання додаткових вогневих позиції та захисних споруд у прикордонних районах Брянської та Курської областей.
  • З артилерії та мінометів ворог здійснив обстріли населених пунктів у Чернігівській та Сумській областях, завдав ракетного удару по населеному пункту Десна. Продовжує спроби ведення повітряної розвідки за допомоги БпЛА на зазначеному напрямку. 
  • На Харківському напрямку основні зусилля окупантів зосереджувалися на утриманні зайнятих рубежів, проведенні контратак з метою відновлення втрачених позицій. Відзначається залучення противником диверсійно-розвідувальних груп.
  • На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення. За підтримки артилерії вів бойові дії в районі населеного пункту Велика Комишуваха, успіху не має, на окремих ділянках зазнав значних втрат та був змушений відійти на раніше зайняті позиції.
  • На Лиманському напрямку противник здійснював обстріли цивільної інфраструктури, завдавав ракетних ударів та намагався закріпитись на раніше зайнятих позиціях. Застосував оперативно-тактичну й армійську авіацію з метою руйнування цивільних об’єктів в районах населених пунктів Лоскутівка, Катеринівка, Новомихайлівка та Оріхове.
  • На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели наступ та здійснювали штурмові дії в районі населеного пункту Устинівка, успіху не мали.
  • На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії з метою  покращення тактичного положення. Намагався вести штурмові дії в районі населеного пункту Золоте-4, успіху не мав.
  • На Авдіївському напрямку ворог вів наступальні дії в районі населеного пункту Юр’ївка, зазнав втрат та відступив. За результатами штурмових дій в районах населених пунктів Новокалинове та Первомайське успіху не мав.
  • На Курахівському напрямку ворог безуспішно вів наступ в районі населеного пункту Новомихайлівка.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій не проводив. Вогнем реактивної та ствольної артилерії і мінометів уражав інфраструктуру та мирні помешкання в районах населених пунктів Гуляйпільське, Новоданилівка, Малинівка та Гуляйполе.
  • За наявною інформацією, в районі населеного пункту Олександрівка, з метою поповнення втрат 107 стрілецького батальйону, що склали понад 50%, прибуло поповнення у кількості 260 військовослужбовців, які раніше були залучені на Харківському напрямку. 
  • На Південнобузькому напрямку загарбники активних бойових дій не проводили. Основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих рубежів. Ворог здійснював обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лимани, Пришиб, Трудолюбівка та Нововоронцовка.
  • На Бесарабському напрямку суттєвих змін не зафіксовано.
  • За відсутністю мобілізаційного ресурсу на тимчасово окупованих територіях Донецької області окупаційне військове командування планує залучити до бойових дій студентів вищих закладів освіти.
  • За попередню добу підрозділи зенітних ракетних військ знищили один літак та крилату ракету. Ударна авіація Повітряних Сил завдала ударів по скупченню ворожої техніки, за попередніми даними знищено близько 20 броньованих машин, боєприпаси та особовий склад.
  • На Донецькому та Луганському напрямках минулої доби відбито шістнадцять атак ворога, знищено вісім танків, сімнадцять одиниць бойової броньованої техніки, чотири спеціальних броньованих автомобілі та шість звичайних автомобілів противника. 

4:39

У Мелітополі пролунав вибух. Після нього росіяни почали перестрілку. За свідченнями місцевих, вибух гранати стався поблизу російської комендатури, повідомили в Запорізькій ОВА.

Також повідомили, що російські загарбники бояться нічної «партизанщини» і починають вчити українську мову – про це стало відомо з перехоплених телефонних розмов окупантів, які скаржаться на атаки українців у Запорізькій області.

01:35

Оперативне командування «Південь» звітує про втрати ворога за добу на південному напрямку: 20 рашистів; 2 самохідні артустановки; багато автомобільної та броньованьої техніки.

01:15

На Запорізькому напрямку ворог продовжує створювати захисні споруди та додаткові вогневі позиції, — ОВА.

"На Запорізькому напрямку окупанти активних бойових дій не проводили, здійснювали артилерійські та мінометні обстріли об’єктів інфраструктури та житлових будинків в районах населених пунктів Новоандріївка, Кам’янське, Оріхів, Ольгівське і Полтавка.

Окупанти закрили проїзд на Запоріжжя у Василівці. Аргументують це активними бойовими діями. Люди, які намагаються евакуюватися з окупованих територій та зони бойових дій, змушені вже кілька днів стояти на блокпостах росіян без води та їжі", — зазначається у повідомленні.

01:01

Увечері 18 травня вздовж усього кордону Сумщини тривали масові обстріли з території росії — голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. "Попередньо втрат і постраждалих людей немає. Інформація уточнюється", – зазначив Живицький

00:22

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала сприймати російські заяви щодо захисників із "Азовсталі" як пропагандистські політичні заяви, націлені на внутрішнього російського споживача.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром