стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 18 травня

18 Травня 2022, 22:54
Світ підтримує Україну ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3833
Світ підтримує Україну

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:54

Річард Гір продав своє авто, щоб підтримати Україну Свою автівку актор придбав у 1999 році та наїздив на ній за увесь цей час лише близько 50 тисяч кілометрів. 

На аукціоні авто купили за 31 750 доларів. Кошти від продажу Jaguar XK8 рівномірно розподілили між благодійними фондами World Central Kitchen та Open Arms Ukraine, які надають ресурси тим, хто постраждав від повномасштабного вторгнення цинічної росії.

21:33

Королева Єлизавета, після довготривалої паузи з публічними виходами, з'явилася у жовтому образі з синіми квітами. Образи британської королеви ретельно підбирає її давня помічниця та стилістка Анджела Келлі. Тому її аутфіт – цілком ймовірний жест на підтримку України.

19:50

Президент Європейської Ради Шарль Мішель запропонував активізувати процес розширення Євросоюзу, оскільки теперішній стан процесу викликає розчарування і в ЄС, і в потенційних майбутніх членів.

Про це Мішель сказав у своєму виступі на пленарному засіданні Європейського економічного та соціального комітету в середу, повідомляє «Європейська правда».

Ми маємо зробити процес розширення більш ефективним та живим. Цей процес нині є грою з нульовою сумою. Все або нічого. І це викликає велике розчарування з обох боків. Минуло 19 років з того часу, як у Салоніках ми розпочали реалізацію перспективи розширення на Західні Балкани. Переговори про розширення затягуються… З добрих та поганих причин. І тепер у нас є запити з України, Республіки Молдова та Грузії, - зазначив Шарль Мішель.

18:30

Європейська комісія запропонувала створити новий механізм під назвою «Відбудувати Україну» (Rebuild Ukraine) як основний інструмент підтримки відновлення України після війни. Про це у середу повідомила пресслужба Єврокомісії, пише "Європейська правда".

Комісія відзначила, що наразі російська агресія продовжується і загальні потреби у відновленні України поки що не відомі. Проте важливо вже зараз розробити основні складові міжнародних зусиль з післявоєнного відновлення України. 

18:29

Уряди Чехії та Німеччини першими серед країн НАТО схвалили приєднання Фінляндії та Швеції до Альянсу у день подання заявки скандинавськими країнами

16:45

росія та білорусь відсторонені від найбільших міжнародних турнірів з баскетболу, це рішення ФІБА. Заборона поширюється на чемпіонати світу, змагання 3х3, а також право приймати змагання на своїй території, пише Суспільне.

16:44

Пропагандисти кремля намагаються посварити країни НАТО з Фінляндією та Швецією. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки фіксує нову ідею роспропаганди – спричинити скандал між державами-претендентами у НАТО та Туреччиною.

Кремль поширює зауваження третіх сторін, нібито Туреччину потрібно «вигнати» з НАТО за висловлювання занепокоєння щодо розширення альянсу.

Кремлівський канал RT пише про занепокоєння Туреччини щодо шведських та фінських притулків для етнічних курдів. Деякі з курдів, як стверджує Туреччина, були терористами. 

Пропагандистський сайт News Front назвав Фінляндію «замороженою, трохи голодною, але гордою», стверджуючи, що країна «завдячує своєю незалежністю росії» та має сприятливе «упередження щодо Третього рейху».

Очевидно, що усі заяви російської сторони про «байдужість до вступу Швеції та Фінляндії до НАТО» — це брехня та намагання зберегти обличчя після чергового фіаско путіна на міжнародній арені. 

16:40

Європейська комісія запропонувала надати Україні нову макрофінансову допомогу в сумі до 9 мільярдів євро. Про це оголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише «Європейська правда».

«Ми пропонуємо поповнити значну короткострокову допомогу, надану до цього моменту, новою винятковою макрофінансовою допомогою для України в розмірі до 9 мільярдів євро у 2022 році», – йдеться у заяві на сайті Єврокомісії.

Президентка Єврокомісії також заявила, що ЄС несе відповідальність у керівництві зусиллями з відновлення України та принципи реконструкції мають поєднувати інвестиції з реформами.

16:21

Фінська державна енергетична компанія Gasum очікує, що постачання природного газу з росії до Фінляндії, швидше за все, припиниться пізно ввечері у п'ятницю чи суботу. Про це пише Yle, повідомляє «Європейська правда».

Gasum не отримала жодної інформації від "Газпрому експорту" або російського оператора передачі електроенергії.

Gasum продовжує готуватися до ситуації, що склалася, разом зі своїми клієнтами та органами, що відповідають за національну безпеку постачання.

Компанія працює над тим, щоб у літній період забезпечити доступність газу для своїх фінських клієнтів через газопровід Baltic connector та інші джерела постачання.

15:13

Президент Туреччини Ердоган обіцяє блокувати членство Швеції і Фінляндії в НАТО, поки ті не видадуть "терористів", які нібито становлять пряму загрозу національній безпеці країни, УП.

15:10

Офіс колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шрьодера, що фінансується державою, буде закритий, а решта співробітників переведені до інших установ на тлі зростаючого занепокоєння через відмову Шрьодера дистанціюватися від президента росії владіміра путіна.

Про це пише Reuters, повідомляє »Європейська правда».

Усі лідери Німеччини отримують зазвичай фінансований державою офіс, коли вони залишають уряд, але три партії, які входять до правлячої коаліції нинішнього канцлера Олафа Шольца, погодилися з пропозицією парламенту закрити офіс Шрьодера.

Вони прийняли таке рішення після його відмови засудити Путіна, якого він досі називає близьким особистим другом, незважаючи на вторгнення Росії в Україну.

14:55

Президент Сербії Александар Вучич прийняв вірчі грамоти у нового посла України Володимира Толкача і заявив, що його країна братиме участь у відбудові міст України після війни.

14:50

Очільник МВС Німеччини закликав вигнати з керівничої партії проросійського ексканцлера Шредера.

12:54

Речник німецьких «Зелених» у Бундестазі Юрген Тріттін, який відповідає за міжнародні відносини, заявив про схожість російського вторгнення в Україну з діями нацистів під час нападу на Радянський союз.

Про це пише Європейська правда.

За словами Тріттіна, світ зараз переживає повернення імперської завойовницької війни.

«І в багатьох місцях це схоже на війну СС та Вермахту на знищення проти Радянського Союзу», – сказав Тріттін, зазначивши, що війна відбувається між країнами, які стали жертвами покоління його батька.

 

Тріттін також розповів про свого батька, який був оберштурмфюрером СС в росії під час Другої світової війни. «Звичайно, сьогодні це мене дуже хвилює», — сказав він.

Клаус Тріттін перебував у радянському полоні до початку 1950-х років. 

«Мій батько був не просто військовополоненим, а засудженим злочинцем, бо був членом СС», – сказав Юрген Тріттін.

Пізніше він розповів сину про свої дії, зокрема про те, як він вбивав людей: «Він сказав нам, що там відбувалися неймовірні злочини. Від матері я знаю, що він виступав як свідок проти інших злочинців».

За словами політика, після війни його батько жодного разу не сказав поганого слова про Радянський Союз. Він також говорив російською. Батько сказав йому, що такі злочини ніколи не повинні повторюватися. Він відвіз дітей у Берген-Бельзен, «де загинули 45 000 радянських військовополонених», розповів Тріттін. 

«Це керувало мною політично протягом усього життя», – додав він.

12:50

Фінляндія виділила додаткові кошти на реалізацію програми Ради Європи для України на 2018-2022 роки і наступну у розмірі 2 млн євро.

Як пише Європейська правда, про це заявили у комюніке Ради Європи.

«Уряд Фінляндії зробив новий добровільний внесок на 2 млн євро для підтримки реалізації плану дій Ради Європи для України на 2018-2022 роки і наступний план дій, збільшивши свою загальну підтримку до 3,57 млн євро», – зазначають у ньому.

Цю та інші угоди про підтримки певних напрямків роботи Ради Європи підписали 16 травня.  

12:48

Португалія готується відправити Україні ще 160 тонн матеріалів, включаючи військову техніку.

Про це заявила міністерка оборони Хелена Каррейраш, повідомляє Euractiv.

10:54

Міністерка закордоннних справ Естонії Ева-Марія Лійметс зустрілася з делегацією українських парламентарів та представників Житомирщини, якій Естонія хоче допомогти з відбудовою після війни.

Про це повідомляє Європейська правда.

10:17

Міністр торгівлі Великої Британії Енн-Марі Тревельян збирається представити план, згідно з яким «зелені» торговельні угоди зможуть допомогти покласти край залежності світу від російських нафти і газу та «депутінізувати» світову економіку.

Про це пише Європейська правда.

Британія, яка менше залежить від російської енергії, ніж її континентальні сусіди, заявила, що швидко зростаючий зелений сектор може допомогти іншим країнам зменшити залежність від російських нафти і газу.

 

«Ці останні місяці показали необхідність прискорити наш шлях як глобальної спільноти від вуглеводнів, рішуче відвернутися від ери залежності від палива, що забруднює, та перейти до майбутнього з нульовим значенням», – вважає міністр.

У своїй промові Тревельян оголосить про гарантії позик для зеленого бізнесу вартістю майже 190 мільйонів фунтів стерлінгів і про зелену торгівлю та інвестиційну виставку на північному сході Англії восени, повідомили в її офісі.

08:43

Австралія внесла в санкційний список екснардепа від ОПЗЖ Іллю Киву.

Про це пише Українська правда.

Як повідомляється, у санкційному списку - особи, що підтримували російське вторгнення.

Крім того, Австралія запровадила санкції проти російських пропагандистів – мова йде про 11 осіб та 12 організацій, зокрема «фабрик тролів». До санкційного списку належать особи з російської медіаіндустрії, які просувають хибні наративи російського уряду.

Також у санкційному списку – політики та силовики, зокрема ПВК «Вагнера».

Зазначається, що також під санкції потрапили білоруські оборонні підприємства «Мінотор-Сервіс» та ВАТ «КБ Радар-Керуюча компанія «Холдинг РЛС (Радіолокаційні системи)». Обидві компанії виробляють складне обладнання, яке використовується Збройними силами Білорусі, які, у свою чергу, надають значну стратегічну підтримку російським силам.

Крім Киви, під санкції потрапили:

  • Олександр Чупріян, виконуючий обов'язки міністра з надзвичайних ситуацій рф;
  • Сергій Корольов, перший заступник директора ФСБ росії;
  • Микола Богдановський, перший заступник начальника Генерального штабу ЗС росії.

Також Австралія внесла до списку санкцій «Російський імперський рух», що набирає бійців для терористичних угрупувань так званих «ЛДНР».

02:55

США та  європейські союзники розробляють маршрути для експорту української пшениці та кукурудзи.

02:00

Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив президенту Володимиру Зеленському, що заявка України на членство в ЄС буде розглянута на засіданні Євроради у червні.

00:42

Сполучені Штати планують позбавити росію можливості платити за державними облігаціями, що робить дефолт рф неминучим. Як повідомляє Європейська правда, про це, посилаючись на свої джерела, пише Bloomberg.

Як повідомляє видання, Мінфін США планує не продовжувати дію генеральної ліцензії, яка дозволяла власникам російських державних облігацій навіть за умови санкцій, отримувати по ним виплати. Термін дії цієї ліцензії добігає кінця 25 травня.

Такий крок повністю позбавить росію можливості платити за державними облігаціями, що зробить дефолт практично неминучим.

00:32

Уряд Чехії хоче продовжити режим надзвичайного стану, запровадженого через наплив біженців з України, ще на місяць – до кінця червня. Про це повідомляє Česká televize, пише Європейська правда.

00:06

За словами міністра транспорту Німеччини Фолькера Віссінга, компанія Deutsche Bahn почала перевезення залізницею для підтримки експорту зерна з України. Пише Європейська правда.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024