стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 18 травня

18 Травня 2022, 23:49
Маріуполь ОНОВЛЮЄТЬСЯ 10296
Маріуполь

Україна 84 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:49

Головне зі звернення Президента

Сьогодні один із представників російської держави повідомив про те, що окупанти нібито почали використовувати в Україні комплекси лазерної зброї. Нібито для економії ракет.

По-перше, привертає до себе увагу той факт, що їм доводиться економити ракети і якось це пояснювати. Тобто більш як дві тисячі ракет, які російська армія випустила по Україні, були основною частиною їхнього запасу ракет. Тобто далі – тільки залишки.

По-друге, всі вже побачили, як Росія воює. Недосвідченими строковиками, яких вона кидає у бій, як гарматне мʼясо. Мародерами, які вперше бачать нормальну побутову техніку в чужій країні. Старою радянською «бронею» без сучасного захисту. Забороненими фосфорними бомбами, якими вони спалюють школи та звичайні житлові будинки. І ракетами, більшість із яких витрачена російською армією на знищення абсолютно цивільної інфраструктури без жодного стратегічного воєнного результату. Цієї доби вони били так ракетами по Миколаєву, а також по Дніпру.

У пропаганді нацистської Німеччини був такий термін «вундерваффе». Диво-зброя. Що ясніше ставало, що у них немає шансів у війні, то більше було пропагандистських розмов про дивовижну зброю, яка буде нібито такою потужною, що забезпечить перелом у війні. І ось бачимо, що на третьому місяці повномасштабної війни Росія пробує знайти свою «вундерваффе». Нібито лазерну. Це все точно свідчить про повний провал вторгнення.

Підписав укази про продовження правового режиму воєнного стану та строку загальної мобілізації. Сподіваюся, що Верховна Рада України найближчим часом підтримає це рішення. У нашої армії і всіх, хто захищає державу, мають бути всі юридичні інструменти, щоб діяти спокійно.

Про те, що наша держава нікого не кидає і повертає те, що належить Україні по праву, говорив сьогодні у зверненні з нагоди Дня вшанування памʼяті жертв депортації кримськотатарського народу. Ми памʼятаємо про Крим. І ми ніколи не забудемо ані 1944 рік – геноцид, який влаштувала кримським татарам радянська влада. Ані 2014 рік – другу хвилю знищення всього вільного на півострові Крим

Спеціально саме в цей день підписав закон про захист осіб, яких окупанти позбавили свободи, а також про захист членів родин таких людей. Йдеться про всіх бранців Кремля – і в Криму, і на окупованій частині Донбасу. Закон дає їм більше захисту й допомоги від держави.

Акумулюємо також і всі можливі ресурси світу для підтримки України. Я вдячний Андрію Шевченку, нашому легендарному футболісту, за те, що він став першим амбасадором нового національного бренду України – United 24. Це дуже потрібна державі саме зараз платформа, яка дає змогу, зокрема, збирати кошти на підтримку України. Будь-яка людина у світі в один клік може зробити свій внесок у нашу перемогу. Причому за тим напрямком, який вважає найважливішим. Наприклад, оборона й розмінування, медична допомога або відбудова країни. І вже на початку червня зможемо побачити перший спеціальний захід у Лондоні за участі Андрія Шевченка на підтримку United 24.

Подякував Президентці Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн за оголошений сьогодні пакет допомоги нашій державі. Обсяг – 9 мільярдів євро. А також за підтримку планів з відновлення України. Цей крок Єврокомісії є свідченням справжнього лідерства, на яке здатний Європейський Союз. І однозначно допоможе нам у боротьбі за нашу спільну свободу.

Говорив з новим Президентом Обʼєднаних Арабських Еміратів. Привітав його з обранням на посаду. Запросив взяти участь у післявоєнній відбудові держави. Обговорили загрозу глобальній продовольчій безпеці, яку спровокувала Росія цим вторгненням.

Підписав указ про нагородження наших героїв. 197 військовослужбовців Збройних Сил України відзначені державними нагородами. П'ять із них – посмертно.

Сьогодні мав честь вручити ордени «Золота Зірка» військовослужбовцям, яким раніше присвоїв звання Героя України. Зокрема, полковнику Сергію Барановському за мужність та ефективність у боях на Донбасі. І полковнику Сергію Мусієнку за особисту хоробрість і успіхи у боях на Харківщині

22:59

Бійці "Азова" доставлені до СІЗО Ростова та Таганрога, повідомляє ВВС з посиланням на російські ЗМІ. 

Бійців нібито помістили у СІЗО Ростова-на-Дону. Ще 89 "азовців" доставили до Таганрогу. 

"З Таганрога їх розподілятимуть далі. В області теж нашою частиною залишиться. Вони є зараз важливим об'єктом [для обміну]", – заявило джерело одного з російських видань.

22:22

На Харківщині ЗСУ знищили російський Су-34. Про це повідомив офіцер 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Юрій Кочевенко. Це сталося близько 21:00.

21:36

У населених пунктах Київської області, які постраждали від російської окупації, завершується відновлення енергопостачання. Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

20:48

Сумська область. Повідомляють про вибух.

20:41

Повідомляють про вибух у Вінниці. Інформація уточнюється.

20:37

У місті Бахмут Донецької області під завалами будинку, по якому росія 17 травня вдарила авіацією, рятувальники виявили тіла жінки та дворічної дитини.

20:17

Російські війська не припиняють обстрілювати прикордонні території Сумщини та Чернігівщини — ДПСУ.

19:47

Офіційно ліквідований відповідальний за понтонні переправи через Сіверський Донець, повідомляє речник голови Одеської ОВА Сергій Братчук у телеграмі.

Минуло кілька днів і стало ясно, хто наводив понтонні мости через Сіверський Донець. 11 травня в Україні здох полковник Денис Козлов – командир 12-ї окремої гвардійської інженерної бригади.

У березні в Україні також був анульований попередній командувач цієї бригади полковник Сергій Порохня.

19:40

Рашисти не припиняють обстрілювати прикордонні території Сумщини та Чернігівщини, повідомляє Держприкордонслужба.

Сьогодні з території росії відбулося 7 обстрілів: п'ять по Сумщині, два по Чернігівщині. Ворог застосовував крупнокаліберні кулемети, автоматичні гранатомети, ствольну та реактивну артилерію.

19:26

Рашисти ховаються у цивільних об’єктах і ведуть звідти обстріли

Отримали черговий доказ лицемірства армії рф: окупанти використовують приміщення української школи як свої казарми, військові склади і фотозони для селфі. 

А російська пропаганда у цей час розганяє фейки нібито це наші захисники дислокуються у школах та лікарнях, прикриваючись «живим щитом» із цивільних.

Але фотодокази з телефону загарбника, який вдалося зламати СБУ, розвінчують російські міфи.  

На фото – військовослужбовець 23 загону спеціального призначення росгвардії (з дислокацією в м. Челябінськ) Сергій Віталійович Дидикін. Він систематично відсилає рідним і знайомим свої «геройські» селфі зі школи у м. Білозерка на Херсонщині. 

Та замість хизування радимо окупанту почитати шкільні підручники історії – у них описано чимало злочинів рф за останнє століття, про які не згадують на росТБ.

18:45

Захоплення Запорізької АЕС – командиру військової частини рф повідомлено про підозру, повідомляють в офісі Генпрокурора.

 За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора заочно повідомлено про підозру командиру військової частини федеральної служби військ національної гвардії рф у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, підозрюваний, здійснюючи командування однією із двох батальйонно-тактичних груп збройних сил та національної гвардії РФ, віддав наказ про напад та силове захоплення із застосуванням зброї Запорізької атомної електростанції у м. Енергодар. Він також безпосередньо взяв участь у захопленні, знаючи, що атомна електростанція відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права є об’єктом, що містить небезпечні сили.

Такі дії становлять пряму загрозу життю і здоров’ю мирного населення, суперечать нормам ст. 56 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, яка прямо забороняє  вчиняти напади на атомні електростанції в умовах збройного конфлікту.

У результаті цього нападу загинуло дві особи, пошкоджено споруди атомної електростанції.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ за оперативного супроводу співробітників ГУ «І» Департаменту захисту національної державності СБУ.

18:40

Українські військові звільнили населений пункт Дементіївка на Харківщині, повідомили в Генштабі ЗСУ.

18:37

На тимчасово окупованих територіях Донецької області захоплюються стратегічні підприємства та фінансові установи, повідомляє ГУР у телеграмі.

Рашисти беруть під свій контроль важливі об’єкти інфраструктури та установи фінансово-банківської системи на тимчасово окупованих територіях Донецької області, які намагаються приєднати до так званої «ДНР». Для цього «Державний комітет оборони ДНР» під головуванням пушиліна прийняв рішення про «націоналізацію» стратегічних підприємств. Під цю процедуру підпадають і всі цінності, виявлені у банківських сейфах та платіжних терміналах.

Також окупанти намагаються налагодити роботу критично важливих закладів інфраструктури, відряджаючи на них «перевірені кадри». Втім, масова мобілізація, проведена владою «ДНР» спричинила гострий дефіцит співробітників на більшості об’єктів тимчасово окупованих територій. Зокрема, керівництво «Донецької залізниці» звернулось до окупаційних адміністрацій з проханням демобілізувати їхніх співробітників для виконання невідкладних заходів з ремонту та обслуговування залізничної інфраструктури. Натомість «влада ДНР» за відсутності мобілізаційного ресурсу, відправляє на війну не тільки співробітників стратегічних підприємств, але й студентів закладів вищої освіти, людей з хронічними хворобами та навіть інвалідів.

В межах політики економії фінансових ресурсів, донецькі «керманичі» зменшують для «мобілізованих» заробітну плату за основним місцем роботи. Працедавцям дозволили нараховувати їм так званий «голий» оклад без жодних надбавок та премій. Що значно менше від звичного середньомісячного заробітку.

18:33

Оперативна інформація станом на 18.00 18 травня щодо російського вторгнення від Генерального штабу ЗС України:

Триває вісімдесят четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує наступальні дії у Східній операційній зоні. Здійснює вогневий вплив вздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому операційному районі та на Слов’янському напрямку, вживає заходів для посилення наступального угруповання. 

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону. В збройних силах республіки білорусь до 21 травня триває другий етап перевірки бойової готовності. Відпрацьовуються питання форсування водних перешкод та перевірки чергових сил і засобів протиповітряної оборони. Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку підрозділи противника обстріляли з артилерії та мінометів населені пункти Янжулівка і Прогрес, Чернігівської та Сумської областей відповідно. 

Ворог продовжує обладнання додаткових вогневих позиції та захисних споруд у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Противник проводив повітряну розвідку із застосуванням БпЛА з метою виявлення підрозділів наших військ, позицій артилерії і маршрутів висування.

За наявною інформацією, підрозділи збройних сил російської федерації, що дислоковані в прикордонних районах Курської області, здійснюють поповнення запасів матеріально-технічних засобів та боєприпасів.

На Слобожанському напрямку, у прикордонних районах Бєлгородської та Воронезької областей, окупанти продовжують підтримувати у готовності до застосування підрозділи зі складу 32-ї дивізії протиповітряної оборони 6 армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони військово-космічних сил збройних сил російської федерації.

На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджував на утриманні зайнятих рубежів і вогневому ураженні підрозділів наших військ. Ворог намагався проводити контратаки з метою відновлення втрачених позицій.

За результатами наступу наших військ звільнено населений пункт Дементіївка. Противник веде наступ в районі населеного пункту Тернова, бойові дії тривають. 

На Слов’янському напрямку окупанти, за підтримки артилерії, вели бойові дії в районі Довгенького, успіху не мали, зазнали втрат. Ворог підвищив інтенсивність ведення повітряної розвідки із застосуванням БпЛА.

На Донецькому напрямку противник обстрілював позиції підрозділів наших військ вздовж лінії зіткнення з усього спектру озброєння, включно з авіацією. 

На Лиманському напрямку окупанти намаються закріпитись на раніше зайнятих рубежах. Противник використовував авіацію для завдання ударів по цивільних об’єктах в районах населених пунктів Тошківка, Золоте, Авдіївка, Володимирівка та Водяне.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог здійснив штурмові дії в районі населеного пункту Нижнє, успіху не має.

На Бахмутському напрямку противник веде наступальні дії, намагається покращити тактичне положення. Вів штурмові дії в районі населеного пункту Катеринівка, успіху не має.

На Авдіївському напрямку ворог вів наступальні дії в районі населеного пункту Новоселівка, зазнав втрат, відступив. Штурмові дії російських окупантів поблизу населених пунктів Новобахмутівка та Веселе були безуспішними.

На Курахівському напрямку противник вів наступ в районі населеного пункту Побєда, успіху не має.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти активних бойових дій не проводили, здійснювали артилерійські та мінометні обстріли об’єктів інфраструктури та житлових будинків в районах населених пунктів Новоандріївка, Кам’янське, Оріхів, Ольгівське і Полтавка.

На Південнобузькому напрямку противник обстрілював населені пункти Лупареве, Посад-Покровське, Висунськ, Осокорівка та Нововоронцовка. Ворог продовжував заходи інженерного обладнання позицій. З метою коригування вогню артилерії використовував БпЛА “Орлан-10”.

На Бессарабському напрямку суттєвих змін не зафіксовано.

18:20

Зеленський пропонує продовжити термін дії воєнного стану та нові часові рамки проведення загальної мобілізації майже до кінця літа — до 23 серпня

17:06

Маріупольська міськрада повідомляє, що бомбардування «Азовсталі» може призвести до повного вимирання Азовського моря. Ворожі снаряди могли пошкодити технічну споруду, яка стримує десятки тисяч тонн концентрованого розчину сірководню. 

Витік цієї рідини повністю вб’є флору та фауну Азовського моря. Далі небезпечні речовини можуть потрапити до Чорного та Середземного морів. 

Мер Маріуполя Вадим Бойченко каже, що необхідний негайний допуск на об‘єкт міжнародних експертів та ООН для вивчення ситуації та попередження екологічної катастрофи світового рівня.

17:05

Луганщина без світла — знеструмлена остання велика підстанція, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Він додав, поблизу Лисичанська точаться бойові дії, є влучання в лінію електропередачі.

17:00

російські військові викрали співробітника Суспільного мовника Олексія Воронцова. 16 травня чоловіка забрали з помешкання у тимчасово окупованому Херсоні, де зараз він перебуває — невідомо.

16:37

Ворог обстріляв з Градів мешканців Херсонщини, які намагалися евакуюватися з окупованих на підконтрольні нам території, про це повідомляє ОК «Південь».

Внаслідок обстрілу поранені 5 людей, які намагались вирватись з-під обстрілів Градами поблизу села Давидів Брід. Вони доставлені до лікарні. Одна людина померла дорогою. Доля ще чотирьох - невідома.

16:30

У захопленому Мелітополі український рух опору зумів підірвати під час руху російський бронепоїзд з військовими і технікою, передає УП.

Очевидці в Мелітополі повідомляли про звук вибухів і перестрілки в районі м’ясокомбінату. Згодом місцеві журналісти підтвердили, що українські партизани здійснили дистанційний підрив бронепоїзду поблизу м’ясокомбінату в Мелітополі.

Склад поїзду становив 10 вагонів. Вибух здійснили під вагоном з особовим складом окупаційних підрозділів рф, який здійснював ротацію.

Унаслідок вибуху пошкоджено дві залізничні колії. Бронепоїзд наразі зупинили, також заблоковано вагони з паливно-мастильними матеріалами, який рухався вслід за бронепоїздом.

16:21

Станом на 18 травня у Київській області виявили тіла 1 288 мирних жителів, убитих окупантами, пише УП.

16:17

Маріупольська міська рада наголошує, що у місті близько 100 тисячам людей загрожують смертельні хвороби через антисанітарію. ВООЗ теж застерігає щодо можливого поширення холери в місті.

У заблокованому Маріуполі спостерігається критична ситуація з похованням загиблих. Людям дозволили самостійно проводити ексгумацію і перепоховання з дворів, і вони масово звозять тіла до місцевого «Ритуального дому».

16:15

Ватажок «ДНР» Пушилін привіз журналістів у Маріуполь і заявив що треба знести «Азовсталь», передає РадіоСвобода.

У Маріупольській міськраді заявили, що українська армія незабаром матиме сили для деокупації міста, відтак Росія хоче превентивно знищити важливий промисловий комплекс, який, зокрема, забезпечував 10 тисяч робочих місць. «Вони хочуть стерти будь-яке нагадування про героїчний подвиг українських військових», - додали там

16:02

російські загарбники без вагань розстрілюють мирне населення, яке намагається вирватися з тимчасово окупованих територій. Про це свідчать нові телефонні розмови окупантів, які вдалося перехопити СБУ. 

«Им сейчас деваться некуда, они по ночам пытаются проходить. Мы их ху*рим. Мне их не жалко, даже мирное население. Кто хотел – тот уже уехал. Так что мы хе*ачим и пох*р», – розповідає російський окупант своїй дружині. 

Його підрозділ досі стоїть на сході України і винищує українців, які намагаються врятувати свої життя та втекти від «асвабадітєлєй». 

СБУ системно документує ці та інші факти для міжнародних судів. Бо дії рашистів є грубим порушенням законів і звичаїв війни. 

14:52

ЗСУ знищили командний пункт Чорноморського флоту рф: троє російських офіцерів загинуло, ще 14 отримали поранення.

14:30

Ворог готує нові провокації на Донеччині, щоб звинуватити ЗСУ. У російських «зливних бачках» повідомляють про підготовку «провокації ЗСУ». 

Начебто в місто Костянтинівка зайшло 16-19 військових ЗСУ, які переодягаються в форму росіян та планують вбивати цивільних, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Така інформація та її інформаційна підтримка свідчить про чергову спробу обілити заплановані дії диверсійних груп, спрямовані проти цивільного населення.

Будьте уважні. Пильнуйте і повідомляйте про можливі шкідливі дії ворога або підозрілих осіб.

12:45

Володимир Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження дії воєнного стану та термінів проведення загальної мобілізації. Тексти документів поки не оприлюднили, - повідомляє Суспільне.

12:44

Кількість загиблих та травмованих внаслідок авіаудару по селищу Десна на Чернігівщині зросла: 11 людей загинули, ще 14 – травмувалися, повідомили Суспільному в ДСНС області.

12:42

російські загарбники повідомили про закриття проїзду для мешканців Маріуполя через Василівку на невизначений час через бойові дії.
 
Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.
 
«Росіяни повідомляють по своїм каналам про закриття проїзду через Василівку на невизначений час через бойові дії.
Не наражайте себе та близьких на небезпеку. Ми повідомимо про зміни та появи коридорів або неофіційних «дірок». 
Бережіть себе. Україна чекає на вас і ви потрібні нам живими та цілими», – написав він.
 

12:21

У Міністерстві оборони росії стверджують, що зі заблокованого заводу «Азовсталь» у Маріуполі вийшли майже тисяча українських бійців.

Про це пише Українська правда.

Російські загарбники називають це здачею в полон, тоді як українська сторона вважає це операцією з порятунку маріупольського гарнізону, сподіваючись на обмін військовослужбовців.

За словами офіційного представника Міноборони рф генерал-майора Ігора Конашенкова, з 16 травня «здалися в полон» 959 людей, у тому числі 80 поранених, з яких 51 особа доставлена в лікарню Новоазовська на окупованій частині Донецької області.

Минулої доби з підземель «Азовсталі» вийшли 694 бійці полку «Азов» та інших підрозділів, у тому числі 29 поранених, заявив представник російського Міноборони.

11:01

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 18.05 орієнтовно склали :
особового складу – близько 28300 (+400) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1251 (+16) од,
бойових броньованих машин ‒ 3043 (+34) од,
артилерійських систем – 586 (+8) од,
РСЗВ – 199 (+1) од,
засоби ППО – 91 (+1) од,
літаків – 202 (+1) од,
гелікоптерів – 167 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 441 (+5),
крилаті ракети – 102 (+5),
кораблі /катери – 13 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2137 (+28) од,
спеціальна техніка – 43 (+0).
 
Найбільші втрати пр–отивника (минулої доби) спостерігалися на Словянському, Криворіжському та Запорізькому напрямках.
 

10:57

Росіяни знищили на Донеччині ще один навчальний заклад – Авдіївську школу №1.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Вночі російська армія обстріляла її забороненими фосфорними боєприпасами. Школа згоріла вщент. Постраждалих немає. У будівлі перебували тільки чергові, їм вдалося врятуватися.

«До широкомасштабного російського вторгнення у Авдіївській школі №1 навчалося понад 200 дітей. Сюди часто приїжджали гості з різних куточків країни та з-за кордону. Тепер тут самі руїни. У школі не було жодного військового, жодної військової техніки. Просто росіяни, як завжди, цілеспрямовано нищать цивільну інфраструктуру», – написав він.

09:31

російські війська завдали черговий ракетний удар з акваторії Чорного моря по Одещині. 

Про це повідомляє Оперативне командувіання «Південь».

За попередньою інформацією суттєвих руйнувань та постраждалих нема.

09:01

Зранку 18 травня у Миколаєві внаслідок ракетного обстрілу російськими збройними силами виникла пожежа приватного будинку в Інгульському районі.

Про це повідомляє Суспільне.

Відомо щонайменше про одного постраждалого з осколковими пораненнями.

09:00

Загалом 15 артилерійських атак витримав обласний центр Луганської області протягом 17 травня. Руйнувань зазнали 12 багатоповерхівок, у декількох з них згоріли квартири та дах. Також полум’ям були охоплені торговельні павільйони.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

По селах Попаснянської громади вчора завдали ракетно-бомбові удари із літаків Су-35. Пошкоджень багато. Із виявлених – будинки в Золотарівці, Комишувасі, Врубівці, а також у місті Гірське.

Для авіаційної підтримки наступальних дій агресор зосередив у Луганській області близько п’ятнадцяти вертольотів, намагається вести наступ у напрямку населених пунктів Боровеньки та Сєверодонецьк.

На фронті Луганщини і Донеччини за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено три танки, три артилерійські системи, шість одиниць бойової броньованої техніки та сім автомобілів противника. Підрозділи ППО збили дев’ять безпілотних літальних апаратів типу «Орлан-10» та один оперативно-тактичний безпілотний авіаційний комплекс типу «ZALA».

08:55

Четверо загиблих, у реанімації Дніпра борються за життя дитини з Гірського, вчергове постраждав Сєвєродонецький «Азот».

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Вчора у Привіллі біля річки Сіверський Донець знайшли двох загиблих із ушкодженнями у вигляді мінно-вибухових травм, також надійшла інформація про втрачені життя у Золотому та Попасній.

Лікарі в Дніпрі борються за життя 15-річної дитини з Гірського, яка позавчора після обстрілу населеного пункту росіянами отримала травму нирок. Крім того, вчора осколкове поранення нанесене жителю Сєвєродонецька.

Вдень росіяни вкотре відкрили вогонь по «Азоту» – пошкоджено одну із адмінбудівель та прохідну об’єднання.

08:51

У селі Велика Білозерка Василівського району Запорізької області росіяни спробували роздавати гуманітарну допомогу. За подачкою від окупантів прийшло лише 5 людей, повідомляє Запорізька ОВА.

У селищі Михайлівка колаборанти похвалилися тим, що передали гуманітарну допомогу до місцевої лікарні. Однак ці ліки – українського виробництва. Тобто це все викрали у волонтерів, які іноді мають змогу відвозити допомогу до окупованих міст та селищ.

08:48

Російські загарбники продовжують завдавати ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах на всій території України. На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог посилює угруповання військ для проведення наступу на лінії ПологиОріхів.

Про це повідомляє Запорізька ОВА.

 Мешканці Мелітополя повідомляють, що більшість магазинів і підприємств у місті не працюють. В тих магазинах, які продовжують свою роботу, продукти російські, а ціни космічні. Особливо важка ситуація з продуктами у навколишніх селах. 

Гуманітарної допомоги практично немає. Підприємства Мелітополя змушені віддавати 30 % прибутку окупантам, в іншому випадку їх закривають. Мелітопольці перебувають у постійному стресі, на вулицях порожньо. Бази відпочинку, які розташовані у Кирилівці, цього року не працюватимуть. На березі моря багато мін, а на території баз відпочинку стоять «Гради». 

Відповідно до інформаційних зведень ДСНС України у Запорізькій області, внаслідок ворожого обстрілу в селі Преображенка Пологівського району горів дах житлового будинку та господарча споруда, а в Оріхові вогнем були охоплені дві господарчі споруди. 

 Піротехніки ДСНС вилучили і знешкодили 27 кумулятивно-осколкових бойових елементів сучасного виробництва, а також граната Ф1 часів Другої світової війни за селом Новояковлівка Запорізького району. За селом Таврійське у полі було знищено три реактивні снаряди «Ураган» та 2 касетні боєприпаси. 

 У селі Ясна Поляна Запорізького району групою розмінування знешкоджено реактивний снаряд 220 мм та реактивний снаряд 300 мм. 

 За минулу добу за порушення правил комендантської години затримано та доставлено до підрозділів поліції 38 осіб, з них 37 чоловіків та 1 жінка. До регіональних територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки передано 4 особи, яким вручено повістки. За керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння патрульна поліція склала 1 протокол, вилучено транспортний засіб. 

7:36

У Дніпрі уламки ракети, яку збила ППО, впали на приватне подвір’я: поранено жінку та пошкоджено два будинки, повідомив керівник ОВА Резніченко. 

Інша ракета потрапила по об’єкту транспортної інфраструктури, його зруйновано. 

7:11

Оперативна інформація станом на 06.00 18.05.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалась вісімдесят четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворог здійснює вогневий вплив уздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому операційному районі та на Слов’янському напрямку, вживає заходів для посилення наступального угруповання.

На інших напрямках основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих раніше рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій, поповнені запасів, а також намагається покращити своє тактичне положення.

Російські загарбники продовжують завдавати ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах на всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Зберігається загроза завдання з території білорусі ракетних та авіаційних ударів по об’єктах нашої Держави.

Для демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони України противник продовжує утримання у прикордонних районах Брянської та Курської областей підрозділи збройних сил російської федерації. В окремих районах противник посилює систему протиповітряної оборони та інженерного обладнання позицій.

Ворог продовжує артилерійські обстріли позицій наших військ та об’єктів цивільної інфраструктури у прикордонних населених пунктах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку противник зосередився на утриманні займаних позицій та недопущенні подальшого просування наших військ. Агресор здійснює артилерійські обстріли населених пунктів Циркуни, Руські Тишки, Черкаські Тишки та Питомник.

На Слов’янському напрямку ворог здійснює наступ на населений пункт Довгеньке. Для підтримки наступальних дій у визначеному районі розгорнуто підрозділи реактивної та ствольної артилерії.

З метою здійснення логістичного забезпечення та доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат, агресор переміщує з території російської федерації озброєння та військову техніку.

На Донецькому напрямку ворог продовжує наступ на Лиманському, Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках.

На Лиманському напрямку противник вів наступ з метою встановлення повного контролю над населеним пунктом Дробишеве та блокування Лиману з півночі.

На Бахмутському та Сєверодонецькому напрямках, для авіаційної підтримки наступальних дій, агресор зосередив у Луганській області до п’ятнадцяти вертольотів.

У Маріуполі основні зусилля ворог зосереджує на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Продовжує завдавати артилерійських та авіаційних ударів.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог посилює угруповання військ для проведення наступу на напрямку Пологи – Оріхів.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій. Здійснює вогневий вплив на підрозділи наших військ.

На Миколаївському напрямку для вогневого ураження наших військ російські окупанти розгорнули на вогневих позиціях до десяти батарей реактивної та до восьми - ствольної артилерії.

На Криворізькому напрямку російські війська проводили демонстративні дії з метою сковування українських військ, вдосконалювали інженерне обладнання і поповнювали запаси.

На Бессарабському напрямку обстановка в Придністровському регіоні Республіки Молдова залишається напруженою і суттєвих змін не зазнала.

Кораблі чорноморського флоту в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Сухопутних військ було уражено десять БпЛА оперативно-тактичного рівня, зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил знищили один БпЛА та чотири крилатих ракети.

 

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено три танки, три артилерійські системи, шість одиниць бойової броньованої техніки та сім автомобілів противника.

5:30

Із початку повномасштабного вторгнення рф в Україну до білорусі виїхали більше 25 тисяч наших громадян.

Про це заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко сказала в інтерв’ю «НВ», передає Укрінформ.

«З 24 лютого до білорусі виїхали понад 25 тисяч осіб, які мешкали в Україні. Це дані Агентства ООН у справах біженців», – уточнила Павліченко.

Вона зазначила, що наразі не можна визначити точну кількість саме примусово вивезених українців.

4:49

ДБР повідомило про підозру в державній зраді головам двох районних судів у Луганській та Харківській областях.

Слідчі ДБР установили, що голова одного з районних судів Луганщини після тимчасового захоплення росіянами міста прийняла пропозицію обійняти посаду судді в незаконно створеному органі так званої "лнр".

4:09

У Мелітополі партизани ліквідували російських військових високого рангу. Окупанти цю ситуацію намагаються приховати.

3:52

Станом на 17 травня в Україні без газопостачання залишаються 196 тисяч абонентів через ведення бойових дій на території нашої країни.

3:33

У Запорізькій області завершили будувати дві лінії фортифікаційних споруд для оборони міста.

3:04

Наприкінці червня – на початку липня українські військові можуть піти у контрнаступ на всіх фронтах.

Таку думку в ефірі українських телеканалів висловив позаштатний радник глави МВС Ростислав Смірнов, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо розуміти, що у найближчій перспективі ми підемо у контрнаступ по всіх фронтах. Але все ж таки, умовно кажучи, це не буде завтра – післязавтра», – сказав він.

За словами Смірнова, наразі основним стратегічним завданням є заподіяння якомога більшої шкоди ворогу: «Ми маємо розуміти, що у нас є людські резерви, нам надходить техніка, ми навчаємося на іншій техніці, і цього немає у рф. І якщо ми будемо дотримуватися цієї стратегії, то скоро ми почнемо суттєво переважати, бо у нас постійно все прибуває, а у них – ні».

2:32

Поточна оперативна обстановка на півдні України: на вечір 17.05.2022

На лінії зіткнення в Миколаївській та Херсонській областях продовжується ведення бойових дій. Ворог як і раніше позбавлений можливості просування вперед, облаштовує свої позиції, намагаючись закріпитися, переходить до оборони. Однак, продовжуються обстріли наших позицій з мінометів та ствольної артилерії.

У відповідь нашими ракетно-артилерійськими підрозділами і авіацією протягом доби нанесено 1️0 уражень позицій противника. Внаслідок чого втрати ворога за добу склали 1️3️0️ рашистів та 2️6️ одиниць техніки, серед яких авіадесантна самохідна артилерійсько-мінометна установка, 3️ модернізованих танки Т-72Б3, 10 одиниць броньованої та 1️2️ – автомобільної техніки.

В районі П’ятихатки та Степанівки, на Херсонщині, знищено 2️ ворожих склади боєприпасів.

Агентурну мережу рф, яка мала забезпечити проникнення ворожих ДРГ у Миколаїв знешкоджено фахівцями Служби безпеки України. Встановлено, що агентурна група з 5 місцевих жителів була сформована резидентом під кураторством генерала російських окупаційних сил.

Корабельне угруповання військово-морських сил ворога – в готовності до нанесення ракетних ударів щонайменше тридцятьма крилатими ракетами.

 

На Одещині ситуація стабільна і контрольована. Силами оборони вжито заходів для забезпечення надійної охорони державного кордону, зокрема і на ділянці з невизнаною Придністровською Молдовською республікою. Провокації у вигляді інформаційних вкидів та імітацій терактів по той бік кордону не переконливі і успіхів не мають.

1:33

У Харкові було чути вибухи.

0:00

«Евакуаційна місія з «Азовсталі» триває. Її курують наші військові і розвідники, залучені найбільш впливові міжнародні посередники»,  — заявив Зеленський.

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024