стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 17 травня

17 Травня 2022, 22:15
Реакція світу на війну росії проти України 17 травня 3207
Реакція світу на війну росії проти України 17 травня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:14

Макрон провів телефонну розмову з Володимиром Зеленським. Він повідомив, що Європейська Рада розгляне заявку України на вступ до ЄС вже у червні. Але Макрон зауважив, що під час Версальського саміту всі держави-члени ЄС вже заявляли, що Україна є частиною європейської сім'ї. Пише 24 канал.

22:02

Уряд Німеччини надасть 150 мільйонів євро для підтримки України. Про це повідомив прем'єр міністр Денис Шмигаль.

21:55

Державний департамент США у вівторок оголосив про запуск нової програми зі збору та аналізу доказів воєнних злочинів та інших звірств, скоєних росією в Україні. Про це повідомляє Європейська правда з посилання на заяву пресслужби Держдепу.

У заяві сказано, що так звана «Обсерваторія конфліктів» займатиметься документуванням, перевіркою та розповсюдженням доказів дій російських військ в Україні з відкритих джерел.

21:31

Європейська комісія розробила стратегічний план післявоєнного відновлення України під назвою «Відбудувати Україну» на сотні мільярдів євро. Пише УП.

Цей план вимагатиме від Києва боротися з корупцією та проводити реформи задля наближення до ЄС і майбутнього вступу країни в Євросоюз. 

21:20

Адміністрація Байдена готова повністю заблокувати здатність росії платити власникам облігацій США, цей крок може наблизити її до дефолту — Bloomberg.

18:59

Міністри фінансів країн Групи семи хочуть домовитися про пакет допомоги Україні на 15 мільярдів євро на зустрічі в Бонні цього тижня.

Як повідомляє «Європейська правда», про це заявив високопоставлений урядовець Німеччини у коментарі Reuters.

Пакет охоплюватиме три місяці з короткостроковим фінансуванням переважно у вигляді грантів, які, на відміну від позик, не потрібно повертати, сказав чиновник, додавши, що допомога потрібна, оскільки доходи України впали.

Сполучені Штати вже запропонували надати половину допомоги у вигляді грантів на суму 7,5 мільярдів доларів, додав чиновник, зазначивши, що міністри G7 хочуть узгодити спільне комюніке на своїй зустрічі.

 

18:56

Канцлер Австрії Карл Негаммер розкритикував Єврокомісію через суперечку щодо нафтового ембарго проти РФ. Про це повідомляє «Європейська правда».

«Я вважаю, що принципово доцільно – також і для Єврокомісії – не оголошувати результати, поки переговори не будуть повністю завершені», – сказав Негаммер на зустрічі зі своїм чеським колегою Петром Фіалою в Празі.

За словами канцлера, Європейський Союз відзначився тим, що був єдиний у питанні російської агресії в Україні і продовжує прагнути бути єдиним.

 

«Але чим гостріші, глибші та далекосяжніші санкції розглядаються, тим важливіше попередньо обговорити їх з окремими державами-членами, щоб у світу не створювалося враження інакомислення», – сказав Негаммер.

 

18:51

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто підписав заявку країни на вступ до НАТО. Про це повідомило видання Helsingin Sanomat, пише «Європейська правда».

«Ось лист до генерального секретаря НАТО Столтенберга», – сказав Хаавісто під час церемонії.

 

 

11:33

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив, що відкритий для ідеї конфіскації російських державних активів для фінансування відновлення України.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt та трьом іншим європейським виданням, пише Європейська правда.

«Я політично відкритий для ідеї конфіскації іноземних активів Центрального банку Росії. Ми вже ведемо це обговорення у «Великій сімці» та ЄС, і пропозиції лежать на столі», – сказав Лінднер.

Щодо приватних російських активів, за словами міністра, необхідно подивитися, що можна зробити з погляду закону.

 

«Ми маємо поважати верховенство закону, навіть маючи справу з російськими олігархами», – додав він.

11:22

Німеччина передала Україні 2 450 одноразових ручних протитанкових гранатометів RGW-90, 1 600 ручних протитанкових гранатометів DM22 та 3 000 протитанкових мін DM31.

Про це пише Бабель з посиланням на видання Spiegel.

Інформацію про нові поставки виданню підтвердили в українських урядових колах. Україна замовила та оплатила протитанкову зброю RGW-90, яку в Бундесвері називають Matador, безпосередньо у німецького виробника. Протитанкові міни, вочевидь, надходять із запасів Бундесверу.

Берлін доставляв в Україну переважно протитанкову зброю, бронетехніку, боєприпаси різного калібру та вибухівку. У списках поставок також є 15 одиниць зброї для знищення бункерів. Поставки важкого озброєння поки що не почалися.

10:19

Європейська комісія 18 травня планує ухвалити документ, в якому закликає країни-члени ЄС активізувати підготовку до «повного припинення постачання російського газу», розглянувши надзвичайні заходи, такі як тимчасове обмеження цін на газ.

Про це пише Європейська правда.

Після того, як у квітні росія припинила постачання газу до Польщі та Болгарії, Єврокомісія просить країни-члени ЄС підготуватися до повномасштабного «шоку постачання».

«Хоча попередні заходи, вжиті восени, були розраховані на ситуацію зі стійко високими цінами на газ, інший набір заходів може виявитися доцільним у разі раптового великомасштабного або навіть повного припинення постачання російського газу, що веде до нестерпно високих цін на газ і неадекватних постачань газу», – йдеться у проєкті політичного документа.

Першим серед нових заходів, передбачених у Брюсселі, є пряме втручання в ринок із «максимальною регульованою ціною на природний газ, що постачається європейським споживачам та компаніям (гранична ціна ЄС)», – йдеться у проєкті.

08:45

Сенат США під час процедурного голосування більшістю голосів схвалив пакет допомоги Україні в розмірі 40 мільярдів доларів.

Про це повідомив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

Як пише Bloomberg, вже в середу Сенат має остаточно ухвалити закон.

08:05

Станом на 16 травня від початку військової агресії рф у Латвії, за інформацією видання Delfi із посиланням на дані МВС країни, зареєстрували майже 29 тисяч українських біженців. 

При цьому голова МВС Латвії Марія Голубєва розповіла, що право на працевлаштування у країні отримали понад 23 тисячі біженців з України.

«На сьогодні 23 066 біженцям видано дозвіл на проживання з правом на працевлаштування в Латвії, а 10 691 особа скористалася допомогою комісій з цивільної оборони з розселення. Це означає, що решта знаходять місце проживання самостійно або зупиняються у друзів та родичів», – йдеться у повідомленні.

08:00

Університет Торонто безплатно прийме понад 200 українських студентів, навчання яких було перерване через військове вторгнення Росії. Про це повідомляють на сайті закладу освіти.

У Торонто також тимчасово переїдуть п’ять викладачів Києво-Могилянської академії, які працюватимуть в університеті як запрошені професори.

04:30

Уряд частково визнаної держави Косово 16 травня запровадив санкції проти росії та білорусі у зв’язку з повномасштабним вторгненням в Україну.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 16 травня, – повідомляє «Суспільне», покликаючись на Kallxo.

За словами заступника міністра закордонних справ Крешніка Ахметі, так Косово долучилося до міжнародних обмежувальних проти РФ. Він зазначив, що санкції спрямовані на посилення тиску на російський уряд та економіку для обмеження джерел військової агресії проти України.

02:35

Рада міністрів Європейського Союзу під час засідання у Брюсселі затвердила виділення Україні четвертого траншу допомоги на суму 500 мільйонів євро на закупівлю зброї та інші оборонні потреби. Про це інформує Українська правда.

Коментар
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром