стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 травня

17 Травня 2022, 23:29
Український воїн світла. АЗОВ 9686
Український воїн світла. АЗОВ

Україна 83 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:26

«В психлікарню по блату» – в окупованому Донецьку чоловіки шукають можливості уникнути участі у війні. У перехопленій розмові військовослужбовець ЗС рф родом з Донецька, (знаходиться в Херсонській області) розповідає своїм батькам, що в їхньому підрозділі всі «бастують». Повідомляє ГУР.

«Сказали до кінця «операції» і плюс ще два місяці. Ось наші строки».

Просить маму зробити довідку, що він гіпертонік з метою ухилення від подальшої служби. Мама розповідає, що в одному з підрозділів, де служить їхній спільний знайомий, 400 людей здали зброю. Їх привезли в Донецьк. Ставлення до них як до «дисидентів і революціонерів». 

Самого ж знайомого родичі оформили до лікарні, щоб того не звинуватили в дезертирстві: «В психлікарню по блату. Щоб коли його випишуть він міг їздити на машині та працювати».

За словами «мобілізованого», попри великий тиск, кількість тих, хто відмовляється воювати проти України в так званій «ДНР», дедалі збільшується.

23:21

У Маріуполі може поширитись холера – застерігає ВООЗ.

«Ми отримали інформацію від неурядових організацій, які працюють там, що на вулицях просто болото, і каналізаційна вода змішується з питною. Це величезна небезпека поширення багатьох інфекцій включно з холерою. Ми пам’ятаємо, що до 2011 року були випадки холери в Маріуполі, і ми готуємося», – заявила регіональна директорка з надзвичайних ситуацій Всесвітьної організації охорони здоров’я Доріт Ніцан на пресконференції в Києві сьогодні, 17 травня.

23:07

17 травня ударна авіація Повітряних Сил завдала ударів по ротно-тактичних групах окупантів, скупченню техніки, живій силі та складах боєприпасів ворога. Протиповітряна оборона Сухопутних військ 17 травня уразила 10 безпілотників оперативно-тактичного рівня. Ще один БпЛА та чотири крилаті ракети знищили зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил Збройних Сил України.

22:50

Одеса (область) чутно вибухи.

22:20

За добу на Луганському та Донецькому напрямках українські військові відбили 12 атак росіян, ще на 4 локаціях тривають бої. Інформує ООС.

22:16

Харківська ОВА інформує

Сьогодні в Харкові не було жодного обстрілу. Під ударом опинилося селище Печеніги, Чугуївського району. 73-річний чоловік отримав легкі поранення.

У районі населеного пункту Довгеньке, Ізюмському району,  загарбники намагалися вести активні дії, але, зазнавши втрат, відступили.

Тим часом тривають роботи з відновлення критичної інфраструктури в найбільш постраждалих від обстрілів районах. Так, у Дергачах газопостачання відновили для 2,5 тисяч домогосподарств, в Золочівській громаді – більше 1 тисячі. Відновлюємо також водо- та електропостачання.

22:11

Міжнародні кореспонденти Reuters твердять, що понад 250 українських захисників вивезли в колонію в Оленівці, яка знаходиться під окупацією російських бойовиків формування так званого ДНР. Пише Українська правда.

21:41

Столичні музеї поступово почнуть відновлювати роботу в умовах воєнного стану. Мистецькі заходи планують провести 18 травня  у Міжнародний день музеїв, розповідають в Київській міській державній адміністрації.

21:34

Засновник полку «Азов» і лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький заявив, що він перебуває на контакті з українськими оборонцями «Азовсталі», і попросив не коментувати перебіг їхньої евакуації. Пише УП.

21:24

Оперативно-тактичне угруповання «Схід» звітує, що  добу втрати ворога складають:

особового складу – до 110;

БМП – 6;

БТР – 1;

артилерійських систем – 3;

мінометів – 1;

ЗРК – 1;

АТТ – 4;

БПЛА – 2.

Бої тривають.

21:11

Через зруйновану систему водопостачання в Маріуполі можливе поширення інфекційних захворювань – про це заявила регіональна директорка з надзвичайних ситуацій Всесвітньої організації охорони здоров’я Доріт Ніцан

20:19

На Донеччині російські війська атакували авіацією приміщення підприємства Knauf Україна — голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

20:18

Ворог продовжує обстріли та збройні провокації на кордоні. Сьогодні прикордонниками зафіксовано 7 випадків застосування рашистами зброї на ділянці кордону з Україною в межах Сумської області, та у 2 випадках обстрілювали Чернігівщину

20:15

окупанти під дулами автоматів організовують туристичний сезон на Арабатській Стрілці в тимчасово захопленій Херсонській області.

Місцевих підприємців змушують відкривати бази відпочинку, кав’ярні, магазини та «створювати безпечні й комфортні умови» для відпочивальників, повідомила омбудсменка Денісова

20:11

У росії заявили, що слідчий комітет допитає українських військових, яких вивезли з «Азовсталі» у Маріуполі. Російські слідчі збираються встановити особи військових та перевірити їх на причетність «до злочинів проти цивільного населення»

20:08

Укрзалізниця продовжує евакуаційний процес з Донецької області – там, де це можливо. Сьогодні з Покровська до Дніпра та далі на захід країни у супроводі двох медиків відправилось 235 пасажирів, з яких двоє - маломобільних. 

Крім безпосередньо допомоги з переїздом до більш безпечного міста, залізниця разом з Офісом президента України, Мінцифрою та іншими державними органами допомагає евакуйованим українцям з поселенням на новому місці за програмою «Там, де вас чекають». 

18:29

​​У Бахмуті з-під завалів п'ятиповерхівки дістали поранену 9-річну дитину і щонайменше одну загиблу людину. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

17:07

Внаслідок обстрілу Бахмута тяжко поранена 9-річна дитина. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Hакетний удар, який 17 травня завдали росіяни, зруйнував конструкції будинку з п'ятого по перший поверх. Окрім цього того, у багатоповерхівці зайнялася пожежа, її на зараз вже вдалося приборкати. 

Рятувальники продовжують розбирати завали. 

16:25

Слідчі ДБР повідомили про підозру заступнику керівника однієї з селищних військово-цивільних адміністрацій Донецької області, який перейшов на бік ворога та почав активно співпрацювати з колаборантами. Про це повідомили у Державному бюро розслідувань.

 Слідчі ДБР встановили, що після окупації Маріуполя підозрюваний пройшов співбесіду з представниками так званої «ДНР» та надалі обійняв посаду заступника голови в так званій «місцевій адміністрації «ДНР» - адміністрації м. Маріуполя».

Колаборант публічно заявляв про взаємодію з окупаційною владою у «звільненому» Маріуполі та всіляко сприяв зміцненню окупаційного режиму.

Фігуранту повідомили про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Йому загрожує до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

15:27

В Сєвєродонецьку окупанти обстріляли лікарню. В місті протягом минулої доби сталися займання 4 багатоповерхівок та будівельного магазину. Інформація про постраждалих уточнюється. Про це інформує ДСНС України.

Вночі російська армія накрила вогнем і Гірську громаду. Внаслідок обстрілів палали десятки житлових будинків.

Протягом доби зруйновано більше десятка будинків у Врубівці, Комишувасі, Новозванівці, Троїцькому.

Окупанти вкотре цинічно обстрілюють мирне населення. В Гірському, Золотому та Борівському лише за минулу добу поранено три людини.

15:23

Росіяни вп'яте вдарили по мосту через Дністровський лиман. Про це інформує оперативне командування «Південь».

Вночі зафіксували ще два влучання крилатих ракет у вже понад два тижні непрацюючий міст через Дністровський лиман. Міст пошкоджений на стільки, що ремонтні роботи потребуватимуть тривалого часу і витрат. Але наразі їх проведення неможливе, як і експлуатація мосту.

15:19

СБУ знешкодила агентурну мережу рф, яка мала забезпечити проникнення ворожих ДРГ у Миколаїв. Про це інформує Служба безпеки України.

Агентурна група була сформована резидентом під кураторством генерала російських окупаційних сил. До її складу входило 5 осіб з числа місцевих жителів. Серед них жінки – колишні українські військовослужбовці із підрозділів, дислокованих у регіоні. Їх залучали для додаткової конспірації: нібито вони не мали викликати підозри в українських силовиків. За вказівками куратора, агенти також збирали інформацію щодо суспільно-політичної обстановки в регіоні та наслідків ворожих ракетних ударів по Миколаєву.

Для отримання секретних відомостей, у тому числі позицій українських підрозділів, зловмисники намагалися «в темну» використовувати діючих військовослужбовців. Тобто випитували в них секретну інформацію нібито у дружній розмові.

Після «успішного» виконання завдань частину агентів мали евакуювати до Криму, іншим – обіцяли керівні посади в разі окупації Миколаївщини.

В ході слідчо-оперативних дій в обласному центрі затримали активних учасників ворожої групи.

Наразі затриманим повідомили про підозру у вчинені злочинів за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

15:17

Російські військові обстріляли завод «Кнауф» у Бахмуті, який виготовляв будівельні суміші. Завод охоплений полум'ям.

15:10

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури повідомили про підозру заступнику командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення та командиру 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Про це інформує Офіс Генерального прокурора України.

За даними слідства, наприкінці лютого 2022 року після вторгнення на територію України російських військ підозрювані керували підривом Північно-Кримського каналу на Херсонщині. Генерал-майор заступник командувача ЧФ керував незаконними діями загарбників на цьому цивільному об’єкті, який відноситься до критичної інфраструктури та забезпечує водою населення, а також зрошування полів у регіоні. У свою чергу, полковник командир бригади безпосередньо керував підпорядкованими йому солдатами, які підірвали канал у декількох місцях.

Їх планують оголосити їх у міжнародний розшук.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ в Херсонській області.

 

14:46

За словами радника Офісу президента Михайла Подоляка захисники «Азовсталі» змінили хід війни.

«83 дні оборони Маріуполя увійдуть в історію як Фермопіли XXI століття. Захисники «Азовсталі» зламали оперативні плани противника із захоплення сходу , відтягнули на себе величезні сили ворога та довели всьому світу реальну «боєздатність» росіян. Це абсолютно змінило хід війни», – написав Михайло Подоляк у Твіттері.

 

13:43

У держдумі росії хочуть заборонити видачу Україні захисників Маріуполя, повідомляє Бабель.

Спікер держдуми володін назвав українських військових з «Азовсталі» «воєнними злочинцями» і заявив, що вони не мають підлягати обміну. Водночас депутат держдуми слуцький заявив, що необхідно «зняти мораторій на смертну кару для нацистських злочинців».

13:33

Через нічний ракетний удар по Львівщині у Новояворівській громаді пошкоджено приватні будинки, амбулаторію, школу та дитячий садок. У місті впали багато уламків, люди не травмувалися, повідомив Суспільному голова громади Володимир Мацелюх.

13:21

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що у місті відбулася «робоча» зустріч з «відновлення Маріуполя».

Сьогодні в Маріуполь вперше відбулася робоча зустріч за участю окупаційної адміністрації, депутата ДержДуми рф Сабліна (куратор окупації Маріуполя з 2014 року), Адамом Делімхановим та Ахмедом Долгаєвим. Які є по суті частиною політичної влади Чечні. 

«Обговорювали плани по «відновлюванню Маріуполя». Кадирівці поводились як господарі, та сам графік зустрічі скоріш нагадував оцінку та інвентаризацію того, що залишилось. Аніж щось, сходе не «плани по відновленню».  То ж, один з можливих сценаріїв почав реалізовуватись. Продовжуємо слідкувати за розвитком подій», – Петро Андрющенко.

13:08

Внаслідок авіаудару російських військ по селищу Десна на Чернігівщині загинули вісім людей, ще 12 – травмувалися, повідомили Суспільному в ДСНС області.

11:57

Азовсталь: гуманітарна операція триває. В інтересах збереження життів вчора було евакуювали 52 важкопоранених наших військовослужбовців, повідомляє Ірина Верещук.

Після стабілізації їх стану їх обміняють на російських військовополонених.

10:16

Цієї ночі на Львівщині було дві повітряні тривоги та дві масові хвилі ракетних вильотів.  У Львові жодна ракета не приземлилась. 

Про це повідомив міський голова Андрій Садовий.

«Добре спрацювали сили ППО. Тому ми не знаємо чи було наше місто ціллю на цей раз», – написав він.

У одному із сіл Яворівського району уламки ракети частково пошкодили об’єкт залізничної інфраструктури. В навколишніх будинках повилітали шибки.  І це все у 20 кілометровій зоні до кордону з Європейським Союзом. 

«Це справді була одна із найбільших атак на Львівську область за кількістю ракет.  Що буде відбуватись далі передбачити важко. Тому ходіть в укриття! 

Не знімайте прильотів ракет чи роботи ППО. Такі відео потрібні московській агентурі. Не уподібнюйтесь русні, будь ласка», – закликає мер Львова.

10:03

Близько п'ятої години ранку по Охтирці був ворожий ракетний удар.

Про це повідомляє голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

П'ять російських ракет прилетіли по мирним цивільним об'єктам та спричинили чимало руйнувань. Загорілися складські приміщення. Ударною хвилею пошкодило вхідні двері до під’їзду двоповерхового будинку, люди були заблоковані всередині.

Постраждало чимало приватних будинків. Удари загалом прийшлися по центральній частині міста і масиву «Дачний». У храмі повибивало вікна. Постраждав і дитячий садок «Казка». 

Від удару по місту, щонайменше п'ятеро поранених людей.

10:00

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 17.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – 27 900 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1 235 (+7) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3 009 (+35) од,
  • артилерійських систем – 578 (+1) од,
  • РСЗВ – 198 (+3) од,
  • засобів ППО – 90 (+1) од,
  • літаків – 201 (+1) од,
  • гелікоптерів – 167 (+2) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 436 (+9),
  • крилатих ракет – 97 (+0) од,
  • кораблів/катерів – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 109 (+8) од,
  • спеціальної техніки – 43 (+1) од.

Найбільші втрати противника минулої доби були на Лиманському та Запорізькому напрямках.  

09:58

Вночі, 17 травня, у небі над Миколаївщиною, підрозділ зенітних ракетних військ повітряного командування «Південь» збив російську крилату ракету, яка була випущена стратегічним бомбардувальником, що атакував Україну з Каспійського напрямку. 
 
Ворожа ціль рухалася у напрямку західних регіонів України.
 

09:56

Вночі ворог здійснив ракетний удар по об’єкту інфраструктури регіональної філії «Львівська залізниця» у Яворівському районі. Вибухом пошкоджено залізничну інфраструктуру.

Про це повідомляє голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Інформації про травмованих чи загиблих не надходило. Попередньо, ракети летіли зі сходу. Також підрозділи ППО ПвК «Захід» збили три крилаті ракети.

09:07

У Херсоні чутно вибухи, повідомляє Суспільне.

08:43

Зранку російські війська завдали ракетних ударів по селищу Десна Чернігівської області. 

Про це повідомив голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

За словами Чауса, є загиблі та багато поранених.

08:40

У селі Інженерне Пологівського району Запорізької області місцеві підлітки пішли на співпрацю з окупантами.

Про це повідомляє Запорізька ОВА.

Вони передавали інформацію про покинуті домівки та матеріальні цінності, що залишилися в них. За інформацією місцевих, ці неповнолітні також беруть участь у мародерстві. 

08:35

Станом на ранок 17 травня 2022 року більше ніж 652 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційними даними ювенальних прокурорів 229 дітей загинуло та понад 423 поранено.

Про це повідомляє офіс Генерального прокурора.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. 

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 140, Київській - 116, Харківській - 100, Чернігівській - 68, Херсонській - 48, Луганській - 47, Миколаївській - 44, Запорізькій - 28, Сумській - 17, у м.Києві - 16, Житомирській - 15.

16 травня внаслідок ракетного удару ворога по об’єктам туристичної інфраструктури в Білгород-Дністровському районі Одеської області отримала поранення дівчинка.

 15 травня внаслідок обстрілів військами РФ м. Лисичанськ Луганської області був поранений підліток.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ українських міст та сіл пошкоджено 1772 заклади освіти. При цьому 161 з них зруйновано повністю.

08:10

Росіяни влучили у два корпуси лікарні та будівлю «Імпульсу» у Сєвєродонецьку, нанесли авіаудари по Попаснянщині, по області є десять загиблих та троє поранених. Про це у телеграмі повідомив Сергій Гайдай, очільник Луганської ОДА (ОВА)

07:50

Біля Макарова Бучанського району Київської області поліція виявила тіла трьох вбитих російськими окупантами мирних осіб. Про це повідомляє «Українська правда».

07:35

Розпочалась вісімдесят третя доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Про це повідомляють у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ станом на 06:00.

Основні зусилля ворог зосередив на Донецькому напрямку.

Авіація противника здійснювала ураження об’єктів цивільної та військової інфраструктури у Східній операційній зоні та промислових об’єктів у глибині території України.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала, продовжує зберігатися загроза завдання з території республіки білорусь ракетно-авіаційних ударів по інфраструктурних об’єктах України.

На Сіверському напрямку противник продовжує здійснювати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. В районі населеного пункту Білокопитове Сумської області ворог здійснив мінометний обстріл підрозділів Державної прикордонної служби України. 

На Слобожанському напрямку противник зосереджує основні зусилля на стримуванні наступу підрозділів Сил оборони. 

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ. На Слов’янському напрямку – здійснює доукомплектування та поповнення втрат, намагається відновити наступ. 

На Донецькому напрямку ворог продовжує обстріли з мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та застосовує авіацію.

На Лиманському напрямку противник вів наступальні дії в районі населеного пункту Дробишеве. Посилює угруповання військ. 

На Сєвєродонецькому напрямку, в районі населеного пункту Сиротине, в ході бойових дій ворог зазнав втрат та відійшов. 

На Бахмутському напрямку противник вів бойові дії в напрямку населеного пункту Вискрива, успіху не мав.

На Авдіївському напрямку окупанти вели бойові дії в напрямку населеного пункту Кам’янка, успіху також не мали. 

На Курахівському напрямку противник вів наступ у напрямку населеного пункту Вугледар, успіху не мав. 

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних бойових дій не проводив. Здійснював вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Кам’янське, Оріхів, Новосілка та Гуляйполе. 

На Південнобузькому напрямку підрозділи противника активних бойових дій не проводили, обстрілювали наші підрозділи із ствольної артилерії та мінометів у районах населених пунктів Лимани, Таврійське, Трудолюбівка і Осокорівка.

На Бессарабському напрямку, внаслідок ракетного удару із російських літаків стратегічної авіації, в Білгород-Дністровському районі Одеської області уражено об’єкти цивільної інфраструктури, зруйновані приватні будівлі.

В акваторії Чорного моря, в районі острова Зміїний, відзначено ведення підйомно-рятувальних робіт на місці знищення російського десантного катера.

За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони Сухопутних військ та Повітряних Сил вразили п’ять повітряних цілей: літак Су-25, три БпЛА оперативно-тактичного рівня та крилату ракету.

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито одинадцять атак ворога, знищено п’ять танків, один зенітно-ракетний комплекс «Тор», шість артилерійських систем, дванадцять одиниць бойової броньованої техніки та один автомобіль противника. 

01:52

Окупанти обстріляли об‘єкт військової інфраструктури на території Яворівського району, майже на кордоні з Польщею, – повідомив голова Львівської ОДА (ОВА) Максим Козицький.

01:32

На сьогодні Україна не може деблокувати «Азовсталь» військовим шляхом. Про це йдеться в заяві Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

01:25

Україна кинула у бій з росією 74 з 90 наданих США гаубиць і вже їх успішно використовує, – повідомляє кореспондент Foreign Policy Джек Детч з посиланням на Пентагон.

01:20

Окупанти завдали ракетного удару по Новояворівській громаді на Львівщині. Про це повідомляє міський голова Володимир Мацелюх.

00:47

У Львові лунають вибухи. Про це повідомляє мер міста Андрій Садовий.

00:33

Вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів, які перебувають на «Азовсталі», зберегти життя особового складу. 

Триває операція з порятунку заблокованих на території заводу захисників України, – повідомляють у Генштабі ЗСУ.

Розпочалася евакуація 53 важкопоранених військовослужбовців. Їх доставлено до медичного закладу у Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну. 

Заходи з порятунку оборонців, які залишаються на території Азовсталі, тривають.  

«Захисники Маріуполя - герої нашого часу. Вони назавжди в історії. Це окремий загін спеціального призначення Азов, 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, тероборона Маріуполя. 

Утримуючи позиції на “Азовсталі”, вони не дозволили противнику перекинути угруповання чисельністю до 17 батальйонних тактичних груп (близько 20000 особового складу) на інші напрямки. Тим самим завадили реалізувати план щодо швидкого захоплення Запоріжжя, здійснити вихід на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС.

Сковування основних сил противника навколо Маріуполя дало нам можливість підготувати та створити оборонні рубежі, на яких наші війська знаходяться і сьогодні та дають гідну відсіч агресору. Ми отримали критично необхідний час на формування резервів, перегрупування сил, отримання допомоги від партнерів.

Найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу – зберегти життя оборонців Маріуполя», – йдеться у повідомленні.

00:30

Відеозвернення Володимира Зеленського до українського народу у 82 день героїчного протистояння російській агресії:

00:12

211 осіб з «Азовсталі» доставили в Оленівку, де вони будуть чекати на обмін військовополоненими.

Ще 53 важкопоранені воїни доставленні в Новоазовську лікарню.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024