стрічка

Рашисти тиражують фейк про 10 захисників «Азовсталі», які здалися в полон

16 Травня 2022, 17:12
Рашисти тиражують фейк про 10 захисників «Азовсталі», які здалися в полон 4604
Рашисти тиражують фейк про 10 захисників «Азовсталі», які здалися в полон

Окупанти намагаються влаштовувати інформаційно-психологічні операції із використанням полонених, яких завезли до Маріуполя.

16 травня аналітики проєкту InformNapalm зафіксували перші спроби російських пропагандистів створювати фейкові інфоприводи нібито зі здаванням у полон та виходом українських військових із «білим прапором» з «Азовсталі» – повідомляють фактчекери проєкту «Брехунець».

За даними аналітиків, на 16-17 травня або пізніше цієї дати в Маріуполі готують масштабні дії ЗС РФ за участю полонених українських військовослужбовців та викрадених росіянами мирних жителів. До дій інформаційно-психологічного характеру планують залучити загалом до 2000 людей.

Попередньо глобальний задум командування ЗС РФ до кінця не зрозумілий, але відомі ключові дії, які заплановані росіянами на 16-17 травня:

  • привезти до Маріуполя до 2000 полонених людей.
  • відправити в Маріуполь військовослужбовців розвідроти, які в обов'язковому порядку отримали наказ взяти протигази, повний комплект ОЗК та додаткові невеликі рюкзаки, вміст яких невідомий.
  • відправити до Маріуполя 6 автомобільних цистерн, вміст яких невідомий. У супроводі із охороною на бронетехніці.

Аналітики InformNapalm, ґрунтуючись на отриманих даних, припускають, що командування РФ може використовувати полонених людей для створення картинки для російських пропагандистських ЗМІ, нібито захисники Азовсталі здалися в полон, і після цього спробують використати вміст цистерн (можливо, хімічні речовини), щоб «викурити» справжніх захисників з їх позицій.

Також полонених можуть використовувати як живий щит для реалізації штурмової операції. Можуть бути інші варіанти розвитку подій.

Чому військово-політичне керівництво РФ вирішило форсувати таку психологічну операцію саме зараз і в таких масштабах?

Раніше родичі українських військовослужбовців, які тримають оборону на Азовсталі, звернулися до всіх лідерів світу із закликом вплинути на путіна, щоб стала можливою процедура «екстракшн». Також рідні військовослужбовців звернулися до президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогона та Голови КНР Сі Цзіньпіня.

Реджеп Ердоган та Сі Цзіньпінь – це ті лідери, думка яких для путіна має значення. І якщо з Туреччиною в росії періодично натягнуті відносини, то Китай росія вважає своїм головним геополітичним партнером і союзником. Тобто Путіну треба показати, що хоча б якісь дії у відповідь на запити цих лідерів буде реалізовано.

Щоб «вирішити питання» Азовсталі, росіяни роблять у ці дні необачні останні кроки, інакше ситуація може змінитися і стати черговою перемогою України, а цього Путін не може допустити. Тому і перевезли в Маріуполь таку кількість полонених військових і цивільних людей, яких планують представити як «захисників Азовсталі, що здалися».

При реалізації цього сценарію російське керівництво очікує отримати множинний ефект, а головне - випередити тиск Китаю, від якого залежить режим путіна. Мовляв, «Сі збирався попросити, але вони вже самі здалися, тому питання можна вважати закритим». Водночас РФ планує виграти час, щоб вирішити питання Азовсталі у тому числі з використанням отруйних речовин.

Тому всі лідери світу не повинні вірити жодним російським постановкам, якого масштабу вони не розігрувалися б, а продовжувати тиск на Путіна та його оточення з вимогою провести процедуру «екстракшн».

 Читайте також: Як рашистська пропаганда «готувала» хімічну атаку по Маріуполю

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024