стрічка

Як білоруські пропагандисти виправдовують війну росії проти України

16 Травня 2022, 14:10
Як білоруські пропагандисти виправдовують війну росії проти України 2277
Як білоруські пропагандисти виправдовують війну росії проти України

У білорусі продовжують поширювати пропаганду про війну росії проти України і виправдовувати дії країни-агресорки.

Огляд основних подій білоруської пропаганди про війну в Україні за 15 травня опублікували у телеграм-каналі опозиційних білоруських журналістів «Беларускі Гаюн» – повідомляють фактчекери проєкту «Брехунець».

Розмірковуючи про розвиток збройних сил білорусі, військовий аналітик Ігор Чибісов торкнувся і війни в Україні.

Цитата 1:

 «Проводячи спеціальну військову операцію в Україні, росія не лише вирішує свої військово-політичні завдання, а й фактично воює з країнами колективного Заходу. Вони підтримують Україну не лише фінансово, а й різними видами озброєнь, надають допомогу військовими фахівцями та міжнародними найманцями».

СПРОСТУВАННЯ

Переформатування «спеціальної військової операції» проти України у війну з усім цивілізованим світом – вже усталений тренд. росія сприймає Україну як сферу свого надзвичайного впливу. І будь-яка допомога, яку країни Заходу надають Україні, означатиме їхню участь у війні проти росії.

Війна безперервно пов'язана з економікою. Про неї у контексті війни міркував директор Інституту економіки НАН Білорусі Василь Гурський.

Цитата 2:

«Є бенефіціари гібридної війни та серед ТНК. Насамперед це американський ВПК, який постачає озброєння в Україну. Для них це є бізнес. Іншими вигодоодержувачами є IT-компанії Google, Amazon, Microsoft, Meta, Facebook – розширюється сфера застосування їх платформ. Вводячи санкції проти Huawei, Яндекс та ін, вони перетягують на свій бік не лише окремих користувачів, а й цілі країни».

СПРОСТУВАННЯ

Дивна виходить ситуація. Які вигоди від війни може отримати Facebook, якщо соцмережа заборонена та заблокована у росії (самою ж росією)? Чи Microsoft, який припинив надавати послуги для клієнтів із Росії, які потрапили під санкції? Тут можна говорити про усвідомлену втрату цими компаніями частини свого прибутку в ім'я досягнення високих цілей та ідеалів.

Пропаганда приписує зацікавленість усього світу у війні, що відбувається в Україні. Захід послаблює росію. ВПК США заробляє на постачанні озброєння. У такому разі абсолютно логічним буде виглядати причинно-наслідковий зв'язок початку війни – «у нас не було вибору; Захід не залишив нам вибору і був зацікавлений у війні». Тому росія може із чистою совістю вести війну «до останнього солдата»: для електорату є кілька заготовлених пояснень, а «баби ще народять».

Очікувано, що «вчені» та «аналітики» продовжують виправдовувати і пояснювати безглузду війну росії проти України.

Читайте також: Що пишуть про війну в Україні білоруські регіональні ЗМІ

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром