стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 15 травня

15 Травня 2022, 22:55
На Мангеттені у Нью-Йорку відбулася акція підтримки захисників Маріуполя ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3250
На Мангеттені у Нью-Йорку відбулася акція підтримки захисників Маріуполя

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:55

У США з'явилась нова противниця надання Україні $40 мільярдів. Як пише The Washington Post, такою стала членкиня Палати представників Конгресу США, республіканка Марджорі Тейлор Грін.

За її словами, впроваджені санкції проти росії не діють, бо «путін не зупинився», а від допомоги Україні страждають самі американці.

22:28

Італія готує вже третій пакет військової допомоги для України. Як повідомляють італійські ЗМІ, до нього увійдуть:

  • гаубиці FH70
  • міномети
  • ПЗРК Stinger
  • кулемети
  • броньовані позашляховики Lince
  • боєприпаси

20:58

Сенат США проголосує за $40 мільярдів для України у середу, 18 травня. Про таке заявив сенатор Мітч Макконнелл, – повідомляє The Washington Post.

20:43

У Відні проходить марш на підтримку України.

17:43

НАТО у новому стратегічному документі позначить Росію як «безпосередню загрозу». Як повідомляє «Європейська правда», про це, посилаючись на своє джерело в Альянсі, пише Bloomberg.

Як зазначається, нова стратегічна концепція має бути затверджена на саміті НАТО в Мадриді 28-30 червня. Нею Альянс буде керуватиметься протягом наступного десятиліття. При цьому, чинна стратегія НАТО, прийнята ще 2010 році, містить норми про необхідність «стратегічного партнерства» із Росією.

При цьому НАТО припускає можливість у майбутньому відновити нормальні відносини з Росією, якщо Москва змінить свою поведінку, зазначив співрозмовник Bloomberg. Також, за його даними, нова стратегія також містить згадки про можливість допомоги сусіднім країнам, які можуть зазнати агресії.

14:34

Папа Франциск заявив, що готовий відвідати Маріуполь й допомогти його захисникам — дружини героїв з "Азовсталі".

14:22

Україна стане членом ЄС, а вже найближчим часом отримає статус кандидата, і питання лише в тому, якою буде роль Німеччини у цьому процесі — Кулеба.

За його словами, Німеччина зараз має шанс зробити історичне рішення та уникнути політичної помилки. "Вибір перед німецькими елітами дуже простий: або очолити цей процес і вписати свої імена в історію Європи, або ж це все одно станеться, але без вашого лідерства", – сказав міністр

14:15

Соціал-демократична партія Швеції, яка була оплотом ідеї нейтралітету, готова відмовитися від свого курсу та оголосить про це у неділю вечері

13:47

Голова МЗС України Дмитро Кулеба зустрівся з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Берліні. "Більше зброї та іншої підтримки прямує до України. Домовилися разом працювати над тим, щоб український продовольчий експорт дістався споживачів в Африці та Азії. Вдячний колезі та США за лідерство і непохитну підтримку", – написав Кулеба.

12:29

росія вважає реальною свою можливу капітуляцію в Україні, вважає екскомандувач сил НАТО в Європі (2014-2017 рр.), коментуючи заяви посла росії у Вашингтоні Анатолія Антонова. 

російський дипломат заявив напередодні, що росія не збирається капітулювати в Україні, на що Бен Ходжес відповів: “Це означає, що вони насправді визнають, що це реальна можливість…”

09:22

Розвідувальна спільнота США проводить ретельну внутрішню перевірку того, як вона оцінює бойову міць іноземних військових, після прорахунків в аналізі ситуацій в Україні та в Афганістані.

06:47

Документальний фільм французького режисера Лупа Бюро про війну на сході України Trenches отримав головний приз на мюнхенському кінофестивалі Dok.fest.

Про це йдеться на сайті кінофестивалю.

Режисер під час зйомок супроводжував на Донбасі українських військових, які воюють проти російсько-окупаційних військ.

«Без будь-якої показухи, з великою повагою до своїх героїв і використовуючи чорно-білі кадри, які підкреслюють позачасову війну, Бюро документує життя в окопах та забезпечення оборони, що відбувається щодня, а також приготування їжі, розмову. Спокій, який випромінюють образи Бюро, звичайно, оманливий, і це те, що ми, навіть як глядачі, не можемо забути ні на секунду. У будь-який момент може статися новий напад», — йдеться в описі журі.

06:12

На Мангеттені у Нью-Йорку відбулася акція підтримки захисників Маріуполя, які продовжують боротьбу на Азовсталі. Про це інформує Укрінформ.

Сотні людей з українською символікою та гаслами зібралися в суботу на Тайм Сквер, щоб привернути увагу США та міжнародної спільноти до важкої ситуації, яка склалася в Маріуполі.

Люди скандували «Маріуполь!», «Врятуйте захисників Азовсталі», «Слава Маріуполю!».

 

Мітинг в Америці на підтримку Маріуполя
Мітинг в Америці на підтримку Маріуполя

На Мангеттені у Нью-Йорку відбулася акція підтримки захисників Маріуполя
На Мангеттені у Нью-Йорку відбулася акція підтримки захисників Маріуполя

06:07

Україна робить все можливе, щоб поновити експорт в Африку.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Twitter  повідомив, що попри блокаду Україна намагається відновити експорт на африканський ринок:

Розмовляв зі своїм ліберійським колегою Ді Максвелл Кемайя. Вдячний за підтримку Ліберії в рамках ООН. Україна робить все можливе, щоб експортувати продовольство на африканські ринки, але росія повинна припинити свою незаконну блокаду українських морських портів і припинити підрив глобальної продовольчої безпеки.

04:30

В Україну для розслідування воєнних злочинів Росії приїдуть 42 слідчі Міжнародного кримінального суду.

Прокурор МКС Карім Хан в інтерв'ю виданню Le Monde сказав, що слідчі прибудуть в Україну наступного тижня. За його словами, це найбільша кількість слідчих, яких будь-коли відправляв МКС. Серед них — 30 представників Нідерландів, зокрема судмедексперти та аналітики

Карім Хан додав, що необхідно насамперед дослідити факти та встановити істину, і наголосив, що радий співпрацювати з українською владою. Також прокурор нагадав, що Польща, Литва та Україна створили спільну групу для розслідування воєнних злочинів.
 
 

02:47

Розвідувальна спільнота США проводить масштабну внутрішню перевірку щодо методів оцінки потужності іноземних збройних сил на тлі тиску з боку ключових законодавців, які кажуть, що чиновники зазнали невдачі щодо двох великих зовнішньополітичних криз, з якими зіткнулася адміністрація Байдена в Україні та в Афганістані.

Про це повідомляє CNN із посиланням на власні джерела, знайомі з питанням.

Як зазначає видання, сенатський комітет з розвідки направив секретний лист до Управління директора національної розвідки, Міністерства оборони та ЦРУ, в якому вказувалося, що агенції загалом недооцінили, як довго українські військові зможуть відбиватися від російських військ, і переоцінили, як довго минулого літа після виведення американських військ з країни афганські бойовики чинитимуть опір талібам, повідомили CNN кілька джерел, знайомих із цим питанням.

«CNN стало відомо, що одна менша розвідувальна агенція у складі Державного департаменту точніше оцінила здатність українських Збройних сил протистояти Росії. Але хоча ця оцінка була поширена в уряді США, вона не суперечила прогнозам ширшої розвідувальної спільноти», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, критики кажуть, що США могли б озброїти Україну раніше і важчим озброєнням, якби розвідувальна спільнота оцінила, що українська армія має шанси у протистоянні з РФ. У дні, що передували війні, розвідувальна спільнота повідомила політикам, що Київ, швидше за все, впаде протягом трьох-чотирьох днів після російського вторгнення.

«Я думаю, що ми прогаяли одну важливу проблему, яка справила значний вплив на те, як усе розвернулося. І якби ми мали найкращу обробку прогнозу, ми могли б зробити більше, щоб допомогти українцям раніше», — сказав сенатор Ангус Кінг, незалежний представник штату Мен, на публічних слуханнях 10 травня.

Відтак уряд США вважає, що розвідувальній спільноті необхідно переглянути методи оцінки збройних сил інших країн.

За даними CNN, лише один розвідувальний підрозділ зміг надати точнішу оцінку ефективності української армії — Бюро розвідки і розслідувань Державного департаменту.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024