стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 травня

15 Травня 2022, 23:33
Переправа через Сіверський Донець ОНОВЛЮЄТЬСЯ 9450
Переправа через Сіверський Донець

Україна 81 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:31

Президент Володимир Зеленський у 81 день війни записав чергове відеозвернення до українського народу:

23:30

Ворожа морська міна спливла поблизу одного із пляжів Одещини. Піротехніки її вже знешкодили, – повідомляють ЗМІ.

23:28

Володимир Зеленський призначив генерал-майора Ігоря Танцюру командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ. Про це йдеться в Указі Президента України.

Раніше цю посаду обіймав Юрій Галушкін.

23:12

В результаті чергового бою з окупантами в Запорізькій області підрозділ полку «Азов» захопив ворожі боєкомплекти, міни, кулемет та навіть один «історичний артефакт» — шарф із символікою регіоналів.

22:25

У тимчасово захопленому Мелітополі військові рф грабують підприємства. Вони вже дісталися до заводу «Гідромаш» та Мелітопольського заводу автотракторних запчастин.

Про це під час національного телемарафону новин сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров.

22:23

Внаслідок воєнних дій рф на Донеччині сьогодні загинуло троє мирних мешканців, ще 13 зазнали поранень. Про це повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

22:20

ООС звітує, що за добу на донецькому та луганському напрямках наші захисники знищили:

  • 3 танки;
  • 1 артилерійську систему;
  • 6 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 1 ворожий автомобіль;
  • 2 гвинтокрили (Ка-52 та Мі-28);
  • 5 БПЛА типу «Орлан-10».

Бої тривають.

22:15

Під час кібератаки 13 травня росіяни викрали частину робочих файлів міськради Львова та опублікували на ворожих телеграм-каналах. Про це пише Українська правда.

За словами першого заступника міського голови Львова Андрія Москаленка, головним завдання атаки було вивести з ладу систему управління містом.

«Саме тому цілились в IT-інфраструктуру та сервіси міста», – додає він.

За попередніми оцінками експертів, це одна з наймасштабніших атак на міста за часи Незалежності.

22:12

На Луганщині вдалось відновити телефонний зв'язок. Про це повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

21:42

путін скликає засідання Організацію договору з колективної безпеки, членами якої білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, росія і Таджикистан. Про це пишуть білоруські ЗМІ.

За їх інформацією, воно відбудеться 16 травня.

21:29

Оперативно-тактичне угруповання «Схід» упродовж доби відбило п′ять атак ворога та знищило:

  • особового складу загарбників – 84 штуки
  • танків – 1 од;
  • БМП – 4 од;
  • АТТ – 1 од;
  • вертольотів – 1 од;
  • БПЛА – 1 од.

21:20

путін не дає згоди на порятунок людей з «Азовсталі».

Україна залучає всі можливі міжнародні організації для порятунку військових, які лишаються на території «Азовсталі», проте голова рф не дає на це згоди. Про це в ефірі телемарафону повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Вона додала, що не може розсекречувати деталі операції зі звільнення наших захисників.

21:15

Харків. Північна Салтівка після приходу туди «рускава міра» виглядає так:

20:49

На окупованій частині Донеччини бунт проти мобілізації. Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

«Настільки потужне незадоволення, що з завтрашнього дня так звана днр встановлює окремі дні для зустрічі рідних з мобілізованими та ще з мегабюрократичною процедурою», – йдеться у повідомленні.

20:41

Під контролем України лишилось 10% території Луганщини. Про це у коментарі НВ розповів голова ОВА Сергій Гадай.

За його словами українці контролюють околиці Рубіжного, міста Лисичанськ, Сєвєродонецьк (також прилежні села та містечка громад), Гірську громаду та територію вздовж дороги Лисичанськ-Бахмут до кордону з Донеччиною.

20:14

Щоб зупинити наступ окупантів у напрямку Сєверодонецька та Лисичанська 8 полк спецназу спільно з НГУ та 15 ГУ УВКР СБУ знищили залізничні мости, захоплені ворогом у ключовому сполученні між Рубіжним та Сєверодонецьком Луганської області, – повідомляє радник голови МВС Антон Геращенко.

 

19:26

На Херсонщині російські військові роздають вкрадену ними українську гуманітарну допомогу. Про це йдеться на сторінці Асоціації реінтеграції Криму у Facebook.

19:15

Триває вісімдесят перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської, Херсонської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.
На Волинському та Поліському напрямках активних дій підрозділів ворога не відзначається. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону.
На Сіверському напрямку противник здійснює посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Курській та Бєлгородській областях. Обстрілював наші території та завдавав ракетних авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Шипилівка та Шевченкове Сумської області.
На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджував на утриманні зайнятих позицій та недопущенні просування наших військ до Державного кордону України. На зазначеному напрямку противник використовує підрозділи, що сформовано під час проведення мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.
Крім того, російські окупанти систематично обстрілювали населені пункти Руські Тишки, Тернова та Петрівка. Безуспішно намагаються вести наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Довгеньке та Богородичне.
На Донецькому напрямку противник продовжує здійснювати інтенсивні обстріли вздовж лінії зіткнення та намагається закріпитися на зайнятих позиціях, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів. Основні зусилля ворог продовжував зосереджувати на Лиманському, Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках.
Окупанти зазнають значних втрат у живій силі та техніці. На окремих напрямках укомплектованість підрозділів, за результатами бойових дій, складає менше ніж 20 відсотків. На Попаснянському напрямку, через великі втрати та неспроможність діяти самостійно, підрозділи повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації об’єднуються з представниками російських приватних військових компаній для подальших дій в складі зведених підрозділів.
На Сєвєродонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії, вів бойові дії в районі населеного пункту Тошківка. В районі Борівського окупанти зазнали втрат та відступили.
На Бахмутському напрямку тривають бойові дії в районі Комишувахи.
На Авдіївському напрямку противник вів бойові дії та зазнав втрат в районі населених пунктів Піски та Новокалинове. На окремих ділянках застосував важкі вогнеметні системи.
На Курахівському напрямку, використовуючи підтримку артилерії, вів штурмові та наступальні дії. Успіху не мав.
У Маріуполі ворог основні зусилля продовжує зосереджувати на блокуванні та ураженні наших підрозділів в районі заводу «Азовсталь». Завдає масованих артилерійських та авіаційних ударів.
На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагався здійснювати вогневе ураження наших військ із реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів. Були спроби вести контрбатарейну боротьбу.
На Південнобузькому напрямку підрозділи противника активних бойових дій не вели. На Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог обстрілював наші підрозділи із ствольної артилерії та мінометів. Продовжує інженерне обладнання зайнятих позицій.
Командування збройних сил російської федерації намагається комплектувати та поповнювати втрат своїх військ за рахунок резервістів. На полігонах у Воронезькій, Бєлгородській та Ростовській областях здійснюється підготовка до двох з половиною тисяч резервістів. Їх планується направити на територію України для участі у війні.

18:13

Збройні сили України найближчим часом можуть вийти на держкордон на північному сході Харківської області. За інформацією Міністерства внутрішні справ, на цьому напрямку українські захисники перейшли у контрнаступ. Про це повідомив радник голови МВС Вадим Денисенко у національному телемарафоні у неділю, 15 травня.

17:03

Евакуація з Сєвєродонецька: вивезли 10 людей, з них чотири дитини та двоє маломобільних. У Сєвєродонецьку сьогодні неспокійно. орки лякають населення та руйнують будинки. Охочих виїхати більшає. Патрульні поліцейські змогли забрати 10 людей, автомобіль потрапив під обстріл. На щастя, без постраждалих, швидко проскочили. Сєвєродончани вже в безпеці. 

15:50

рашисти обстріляли Сєвєродонецьку лікарню, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у фейсбуці.
 
Лише за вчорашній вечір 9 поранених цивільних. За минулу добу орки здійснили 11 артилерійських атак по  Сєвєродонецьку. Гатили по житловим будинкам, хімзаводу, технікуму та лікарні.
 
Лише за вечір поранень дістали одразу 9 мирних мешканців міста. Всі вони отримали медичну допомогу в розбитій лікарні. Не дивлячись на обстріли, вона продовжує працювати, повідомив Гайдай.

15:29

У захисників "Азовсталі" уже немає медикаментів. Легкопораненим ампутують кінцівки без наркозу, повідомили на пресконференції дружин військових, які боронять "Азовсталі".

Дружини бійців наполягають на евакуації всіх військових. Вони вірять, що шанси ще є.

14:44

Захисники "Азовсталі" готуються до останнього бою, бо не вірять у дипломатію. Про це на пресконференції сказала дружина бійця полку "Азов" Юлія Федосюк.

Вони майже не виходять на поверхню, лише щоб знайти їжу та воду. Настрої песимістичні, бо надії на порятунок майже немає. Готуються до останнього бою, бо не вірять у дипломатію, — сказала вона. 

13:38

Чорнобаївка - 20.

  ЗСУ знищили черговий склад боєприпасів росіян у відомому селі!

13:06

В Україну для розслідування воєнних злочинів Росії приїдуть 42 слідчі Міжнародного кримінального суду. Прокурор Карім Хан в інтерв’ю Le Monde розповів, що вони приїдуть наступного тижня. Серед них — 30 фахівців із Нідерландів, зокрема судмедексперти та аналітики.

12:46

Спротив українців зростає, а колаборанти розуміють – «прийшли не надовго»: мер Мелітополя розповів про ситуацію в місті

Що сказав мелітопольський міський голова Іван Федоров в ефірі телемарафону:

Декілька днів тому росіяни почали збирати списки людей, прикриваючись благим наміром – «допомогти з роботою». Але ми розуміємо, що таким чином вони хочуть відновити реєстр жителів міста і потім готувати якийсь «референдум».

Позавчора (13 травня — Ред.) окупанти добралися до заводу «Гідромаш», росіяни почали розграбовувати і вивозити крадене.

Приблизно така ж ситуація на заводі «Автотракторних запчастин». Він працював на оборонну промисловість України. Сьогодні росіяни намагаються зробити так, щоби цей завод обслуговував оборонний комплекс рф.

Спротив мешканців не стає меншим. Протестні настрої проти окупації – все більші. Колаборанти навіть у розмовах розуміють, що прийшли у місто не надовго.

Більшість мешканців Мелітополя очікують на прихід героїчних ЗСУ, які вже показують гарний результат на Запорізькому напрямку.

12:38

«Хто ви такі, ніде ви не числитесь» – російські прикордонники затримали підрозділ «ЛНР», який тікав з поля бою.

В новому перехопленні  від ГУР дружина військового з «ЛНР», який зараз знаходиться на території Херсонської області, розповідає про спробу одного з підрозділів відступити із зони бойових дій. В результаті, вступили в конфлікт з російськими прикордонниками: «Вони там потрапили в якийсь «заміс», звідки виходили швидко-швидко і випадково в білгородську область забрели.

Командування звалило, кинуло їх. За підсумками командування десь дома, в Ровеньках. А вони там. Їх прикордонники затримали та тримають там. Не розуміють хто вони і що з ними робити. Кажуть, хто ви такі, ніде ви не числитеся. Зараз там розбираються з цим полком. Якась купа людей зі зброєю, незаконно перейшли кордон».

11:53

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 15.05.

11:29

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що російські війська на своїх ракетах нанесли написи «Help Azovstal», «Kalush, как вы просили» та інші, повʼязані з «Євробаченням»

10:53

Ключове за добу на Львівщині:

Мали одне сповіщення про повітряну тривогу. Ворог завдав ракетного удару по одному з об’єктів військової інфраструктури у Яворівському районі. Він повністю зруйнований. Жертв чи постраждалих, за останньою інформацією, немає.

Дякую нашим силам ППО, які знищили дві крилаті ракети окупанта. З міркувань безпеки, це все, що можу повідомити.

Розселили в області за добу ще 209 людей, які через війну змушені були тікати з дому.

Пункти пропуску на виїзд у Львівській області перетнули 17 тисяч осіб.

Поліція опрацювала 1560 звернень щодо підозрілих людей, автівок та об'єктів.

Станом на цю годину на усіх пунктах пропуску є черги із транспортних засобів, а саме: «Рава-Руська» – вантажівки в обох напрямках; «Грушів» – легкові автомобілі на в'їзд, автобуси на виїзд; «Краківець» та «Шегині» – легкові автомобілі на в’їзд, вантажівки по обидві сторони кордону. Також у Краківці – автобуси в обох напрямках.

10:41

Люди, які виїхали з Харкова після початку війни, починають повертатися до міста, розповів глава ОВА Олег Синєгубов.

10:29

Очільник Львівської ОВА уточнив, що чотири ракети ворога влучили в об‘єкт військової інфраструктури у Яворівському районі, неподалік кордону з Польщею.

10:16

Підрозділи ПвК "Захід" Повітряних Сил ЗС України знищили дві крилаті ракети окупантів над Львівщиною. 

Запускав їх ворог з акваторії Чорного моря. Ймовірно з підводних човнів. Чотири ракети ворога влучили в один з об’єктів військової інфраструктури Львівщини. Об‘єкт повністю зруйнований. 

За попередньою інформацією, жертв чи постраждалих немає. По медичну допомогу ніхто не звертався.

10:07

Військовослужбовці Сил оборони на Запорізькому напрямку продовжують виконують завдання з відсічі та стримування російської агресії, надають адекватну відповідь ворогу та знищують його живу силу та техніку. 

Протягом минулої доби було знищено: особового складу/ 56 осіб, 18 поранено; бойових броньованих машин/ 8 ; автомобільної техніки/ 10 од; мінометів / 4 од; БПЛА / 1 од.

09:38

Удару по Львівщині завдали з Чорного моря. Повітряне командування "Захід" Повітряних Сил ЗСУ повідомляє, що запускали крилаті ракети імовірно з підводних човнів.

Підрозділи зенітних ракетних військ знищили дві рашистські крилаті ракети.

08:59

Керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький повідомив, що за ніч область з ракет обстріляли двічі – близько 22:00 та о 02:00.

Перший удар був по околицям села Шпилівка, Сумського району. Вороги завдали чимало руйнувань домогосподарствам.

А вдруге з літака ворог вдарив по інфраструктурі Шосткинського району.

В обох випадках обійшлося без людських жертв.

08:42

Російські війська завдали ракетного удару по об’єкту військової інфраструктури на Львівщині.

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

«15 травня, близько 04:30 був ракетний удар по одному із об’єктів військової інфраструктури. Станом на цю годину інформації про загиблих та травмованих немає. Наявність та характер руйнувань уточнюється».

06:55

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 06:00

Розпочалась вісімдесят перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Зберігається загроза завдання ракетно-бомбових ударів по об’єктах на території нашої держави з території республіки білорусь. У прикордонних районах не виключається проведення демонстраційних та провокаційних дій підрозділами збройних сил республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях, здійснює обстріли та завдає авіаційних ударів по території Чернігівської та Сумської областей.

На Слобожанському напрямку ворог вживає заходів щодо перегрупування своїх підрозділів, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів для відновлення наступальних спроможностей.

На Харківському напрямку підрозділи противника активних бойових дій не вели.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював обстріли підрозділів Сил оборони України. Намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав. Проводить доукомплектування та поповнення втрат, продовжує перегрупування військ для поновлення наступу у напрямку на Барвінкове та Слов’янськ.

Противник намагається розвинути успіх на Бахмутському напрямку. Незважаючи на втрати, продовжує вести наступ на Лиманському, Сєверодонецькому, Авдіївському та Курахівському напрямках. Відзначається перегрупування військ противника на Лиманському та Бахмутському напрямках.

В місті Маріуполь триває блокування наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Загарбники не припиняють завдавати авіаційних ударів та здійснювати артилерійські обстріли.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Продовжує утримувати зайняті позиції. Основні зусилля зосереджує на веденні повітряної розвідки та обстрілах позицій Сил оборони.

Морально-психологічний стан у підрозділах противника залишається на низькому рівні, ворожі підрозділи продовжують зазнавати втрат у живій силі та техніці.

За наявною інформацією, у зв’язку зі значними втратами 810-ї окремої бригади морської піхоти чорноморського флоту в ході бойових дій на території Україні, прийнято рішення про доукомплектування бригади особовим складом з інших підрозділів, що входять до складу чорноморського флоту, зокрема членами екіпажів кораблів.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Сухопутних військ та Повітряних Сил було збито вісім повітряних цілей: сім БпЛА типу Орлан-10, один літак.

Авіація повітряних сил продовжувала завдавати противнику вогневих ударів з повітря та підтримувати бойові дії підрозділів наших військ. Зокрема, було знищено взводний опорний пункт, командно-спостережний пункт роти, 10 броньованих машин та особовий склад противника.

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено вісім танків, п’ять артилерійських систем, дев’ять одиниць бойової броньованої техніки та п’ять автомобілів противника. Є у російських окупантів втрати і на інших напрямках.

06:53

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив, що українські захисники в Херсонській області завдали удару по російському пункту управління дуже високого рівня.

–…Ми накрили пункт управління дуже високого рівня — не нижче бригадного, а може, й вище, у Херсонській області. Чому дуже високого?.. Тому що для правобережжя це дуже високий рівень. І там боєкомплект години три детонував навколо, биту техніку везли. Коротше, добре влучили на Херсонщині», — сказав він в етері Фейгін Live.

06:19

У селищі міського типу Кам’янка фіксується скупчення військ РФ - їхня техніка регулярно переміщається населеним пунктом.

Про це повідомили у пресслужбі Запорізької обласної військової адміністрації.

 

У селищі міського типу Кам'янка Пологівського району окупанти відправляють своїх солдатів, які відмовилися брати участь у бойових діях, до такої собі польової «в'язниці», яку  облаштували у приміщенні місцевого училища.

06:01

Очевидці повідомляють, що під час повітряної тривоги, яка тривала на Львівщині з 3:07 по 5:22, у місті та області було неспокійно. Було чутно звуки, які нагадували вибухи.

Детальної інформації від офіційних джерел - поки немає. 

За інформацією депутата міськради Ігоря Зінкевича, загалом пролунало 6 вибухів, але всі - успішна робота ППО.

00:56

«Ідіоти», — окупанти готуються знову переправлятися через річку Сіверський Донець у Білогорівці, — повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай, не стримуючи емоцій.

«2,5 тисячі одиниць важкої техніки вже йдуть у наш бік із раніше окупованих територій. Чекаємо на чергову «підводну» серію у Білогорівці», — написав він.

Але що таке 2.5 тисячі для імперії, якщо там багато народностей, які були раніше завойовані і яких можна просто кинути гарматним м'ясом.

00:03

Повідомляють про сильні вибухи в стороні Чорнобаївки.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024