стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 14 травня

14 Травня 2022, 23:01
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 2905
Війна

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:01

У Празі відкрилося наметове містечко для українських біженців, у суботу із центру допомоги сюди приїхав перший автобус із 16 людьми.

Про це повідомляє Ceske Noviny, пише "Європейська правда".

Наметове містечко було встановлено пожежниками у ніч на четвер у районі Троя, тут є спальні місця на 150 осіб. Містечко призначене в основному для біженців, які зараз знаходяться на головному вокзалі.

Їм слід залишатись у Трої, перш ніж вирішиться, чи мають вони право на отримання тимчасової візи.

 

За інформацією громадських організацій, сотні біженців, переважно циганського походження, живуть у поганих умовах на головному залізничному вокзалі. Вони чекають, коли перевірять у них наявність подвійного громадянства, українського та угорського. Якщо воно є, вони не мають права на тимчасовий захист у Чехії.

Пожежники встановили десять наметів, у яких розміщуватимуться люди, та ще десять наметів, де будуть приміщення для координаторів роботи наметового містечка, кухні та їдальні, або дитячий куточок.

У Трої є посилені патрулі поліції, які стежитимуть за безпекою. Містечко відкрито весь день, але в нічний час з 22:00 до 06:00 буде закрито для тих, хто прибуває та від'їжджає.

21:55

Міністри закордонних справ Фінляндії та Туреччини зустрінуться у суботу ввечері, щоб прояснити всі питання щодо вступу скандинавської країни до НАТО.

20:51

Португалія заблокувала продаж маєтку вартістю 10 мільйонів євро, що належить російському мільярдеру Роману Абрамовичу, який потрапив під санкції.

18:35

Нова президентка Угорщини Каталіна Новак під час церемонії інавгурації засудила агресію путіна і підтримала вступ України до ЄС.

18:17

Фінляндія підтвердила припинення постачання російської електроенергії, повідомляють Sky News.

17:44

Туреччина не зачинила двері для вступу Швеції та Фінляндії до НАТО, але хоче переговорів з країнами та запобігання тому, що Анкара вважає терористичною діяльністю, особливо у Стокгольмі — речник Ердогана

16:22

Країни "Великої сімки" не визнають зміни кордонів України, - заявила очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок.

15:01

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо провів телефонну розмову з путіним — Нііністьо повідомив, що Фінляндія найближчими днями прийме рішення подати заявку на членство в НАТО.

Також фінський президент заявив російському колезі, як вимоги росії щодо нечленства в НАТО наприкінці 2021 року та її повно масштабний напад на Україну в лютому 2022 року змінили безпекове середовище у Фінляндії.

14:50

Міністри закордонних справ країн G7 пообіцяли посилити економічну та політичну ізоляцію росії, продовжити постачання зброї Україні та працювати над зменшенням глобальної нестачі продовольства, спричиненої війною, - пише УП.

14:35

Родичі захисників «Азовсталі» закликали Китай допомогти з екстракцією українських військових із Маріуполя, пише УП.

Просимо Китай втрутитися та стати миротворцем у цій війні, стати порятунком для наших бійців із Маріуполя, із "Азовсталі". Час іде на дні, хвилини, секунди. В пеклі наші воїни вже побували, дайте їм нагоду побачити сонце, - йдеться у заяві.

14:15

Глава МЗС Румунії Богдан Ауреску повідомив про відновлення роботи румунського посольства у Києві.

12:51

Глава МЗС Британії Ліз Трасс закликала Захід продовжувати підтримку України важким озброєнням, в тому числі літаками, а також посилювати санкції. Пише УП.

12:04

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, який напередодні провів телефонну розмову з президентом рф владіміром путіним, не побачив змін у його позиції. Про це він розповів в інтерв’ю порталу t-online, повідомляє Європейська правда.

11:50

У Міністерстві фінансів США зустрілися з іноземними банками або попередити їх, що у разі допомоги рф обійти санкцій, вони самі можуть потрапити під американські заходи. Про це повідомляє пресслужба Управління контролю за іноземними активами Мінфіну США. Пише Українська правда.

Заступник міністра фінансів Воллі Адейємо наголосив, що Мінфін США зосереджується на тому, аби попередити ухилення росією накладених санкцій.

9:10

Британська розвідка стверджує, що встановлення у Херсоні проросійської адміністрації лише підкреслює провал політичних цілей рф в Україні. Про це, як пише Європейська правда, йдеться у свіжому розвідувальному огляді Міноборони Британії.

7:17

Ізраїль схвалив запит Естонії про передачу комплексу ракет Blue Spear 5G SSM на озброєння Україниповідомили в телеграм каналі Верховної Ради України з посиланням на «Дзеркало тижня».

Ця високоточна зброя може завдавати ракетних ударів по цілях у морі на максимальну дальність 290-300 кілометрів, що дасть можливість українським військовим нейтралізувати  Чорноморський флот рф.

3:16

Заступник міністра фінансів США Адевале Адейемо застеріг іноземні банки від допомоги росії в обхід міжнародних санкцій, повідомляє Суспільне з посиланням на The New York Times.

Про це він сказав на приватній зустрічі з представниками міжнародних фінансових організацій.

«Якщо ви надаєте матеріальну підтримку особі або організації, що знаходиться під санкціями, ми можемо поширити на вас наш режим санкцій і використовувати наші інструменти, щоб притиснути вас», — заявив американський чиновник.

За його словами, навіть якщо фінансові установи базуються в країнах, які не ввели обмеження проти росії, це не означає, що компанії «недоторканні», якщо порушать санкції США і Європи.

00:40

RAO Nordic, дочірня компанія російської енергетичної компанії  "Интер РАО", повідомила, що з 14 травня не постачатиме електрику до Фінляндії.

Про це на своєму сайті повідомила RAO Nordic, передає "Європейська правда".

"На жаль, ми змушені зазначити, що за обсяги, які були продані на біржі Nord Pool з 6 травня, кошти ще не надійшли на наш банківський рахунок. Ця ситуація є винятковою і сталася вперше за понад двадцять років нашої торгової історії. Ми сподіваємося, що ситуація незабаром вирішиться, і торгівля електроенергією з Росією відновиться", - йдеться в офіційному повідомленні RAO Nordic.

За інформацією компанії Fingrid, яка контролює електромережі Фінляндії, цей крок не створить загрозу для фінського ринку електроенергії, тому що електроенергія з Росії становить близько 10% загального споживання електроенергії Фінляндією.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024