стрічка

Любешівщина: на пасіці в Залізницькому лісництві мешкає 38 бджолосімей

13 Травня 2022, 17:45
Пасіка в Залізниці 432
Пасіка в Залізниці

 Лісівники Любешівщини розвивають медову справу.

На пасіці, що в Залізницькому лісництві ДП Любешівське лісомисливське господарство, є 35 вуликів, тут налічується 38 бджолосімей, 12 з яких «мешкають» в апі-будиночку. Про це йдеться на фейсбук-сторінці ВОУЛМГ.

Цією корисною справою, зазначається в дописі, понад 10 років займається Володимир Швирид. Пасічник відзначає, що саме різноманіття лісових трав та цвіту дерев забезпечує гарний медозбір.

Лісовий мед має високі цілющі та смакові властивості, він екологічно чистий та містить багато різнотрав’я. Саме травневий мед вважається найкориснішим, тому що бджоли збирають пилок із кульбаби, мати-й-мачухи, верби, також продукт має у своєму складі нектар кущів та рослин, які ростуть поруч з лісом.
 
«Бджільництво та ловля рою — процес досить захопливий», – каже Володимир Швирид. 
 
За його словами, найефективніший спосіб вилову бджіл здійснюється за допомогою «пасток»: їх розміщують на деревах на висоті не менше 5-7 метрів заввишки, воно має бути добре розгалужене, щоб створювати тінь та прохолоду. У пастках рамки зі старою сушшю та вощиною в перемішку. Кріпиться така конструкція на дерево по орієнтовних шляхах перелету бджіл.
 
«У кожній бджолосім’ї є розвідниці, які починають шукати новий будинок за півмісяця до роїння. Перед тим, як вийти новій сім’ї, вона шукає місце, куди їх завести. В пошуках нового місця бджоли відчувають запах від старої суші (рамки), яка виділяє запах прополісу та воску, та поселяються в ній», – ділиться досвідом пасічник.
 
Дуже важливим є і розмір «пастки»: якщо встановити занадто багато рамок, то у вулику поселиться лише невелика сім’я, а як рамок буде мало, то комахи просто не заселяться до нього.
 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024