стрічка

Російська пропаганда поширює наратив, що Україну ніколи не приймуть у Євросоюз

13 Травня 2022, 14:11
Російська пропаганда поширює наратив, що Україну ніколи не приймуть у Євросоюз ФАКТЧЕК 2799
Російська пропаганда поширює наратив, що Україну ніколи не приймуть у Євросоюз

Рупор кремля соловйов на днях поширив чергову пропаганду про те, що Україну начебто обманули і ніколи не приймуть до Євросоюзу.

Про це повідомляють фактчекери проєкту «Брехунець».

ПРОПАГАНДА

На росії вважають, що ЄС лише дав Україні надію і її шанси стати членом Євросоюзу – «вкрай малі». Наратив, який зараз активно поширюють, дуже небезпечний, адже може підірвати довіру українців до Європи:

«Україна, швидше за все, не вступить до ЄС ніколи, європейські «партнери» вкотре кинули цю країну. Навіть якщо Україна стане кандидатом на вступ до ЄС, її шанси реально стати членом союзу вкрай малі. Україна не потрібна європейським лідерам у складі Євросоюзу», – пише рупор кремля соловйов.

Роспропагандист цитує президента Франції Макрона на Конференції про майбутнє Європи в Європейському парламенті у Страсбурзі 9 травня. Він заявив, що вступ України в ЄС займе десятки років і тому запропонував створити якийсь новий формат взаємодії з країнами, близькими Євросоюзу за духом, але не є його частиною.

СПРОСТУВАННЯ

Така заява справді була, проте рупор кремля «забув» додати і іншу риторику Макрона. А він крім цих слів сказав, що «Україна своєю боротьбою і своєю відвагою вже сьогодні є членом Європи та Союзу». І він бачить перспективним створення нової «європейської політичної спільноти», в тому числі, щоб вітати Україну, зокрема, паралельно з процедурою вступу до ЄС, яка може тривати «десятки років». І тут ніде НЕ йдеться про те, що Україну НЕ хочуть бачити в ЄС, а навпаки.

Дезінформацію і пропаганду про те, що Україну не хочуть бачити в ЄС, вже спростовували на початку травня і в Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України.

Тоді на підставі кількох коментарів читачів австрійської газети Heute рупори кремля спродукували новини під заголовками «Читачі Heute не хочуть бачити Україну у складі Євросоюзу» або «Австрійці підтримали слова глави МЗС країни щодо членства України в ЄС». Проте в ЦПД зазначили, що коментарі читачів не є репрезентативними для опису поглядів усієї Австрії або Європи.

Натомість соціологічні опитування засвідчують підтримку України європейцями у цьому питанні. Зокрема, опитування французького Інституту громадської думки, проведене у березні 2022 року, показує, що, наприклад, у Польщі прихильників вступу України до ЄС – 91%, в Італії – 71%, у Німеччині – 69%, у Франції – 62%.

Звісно, про надшвидкий вступ України до Євросоюзу не йдеться, проте процес вже запущений і забере достатньо часу.

Нагадаємо, Україна розраховує отримати статус кандидата в члени Євросоюзу в червні на зустрічі лідерів країн ЄС.

Читайте також: У Telegram поширюють маніпуляцію про продаж країнами ЄС зброї до росії

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024