стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 13 травня

13 Травня 2022, 23:48
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3563
Війна

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:48

Щоб не допустити паузи у наданні Україні військової допомоги, Сенат має схвалити закон про виділення Україні $40 млрд до 19 травня — таку заяву зробив речник Пентагону Джон Кірбі

22:21

Сейм Латвії підтримав законопроєкт, який дозволить демонтувати пам'ятник "визволителям" у Ризі. "Образ і символіка радянської армії зараз прямо і недвозначно пов'язані з агресією росії та злочинами, вчиненими її збройними силами в Україні. 

Латвія не може і не буде зобов'язана зберігати такі споруди, як пам'ятники радянської окупації", – кажуть у Латвії Через це на болотах добряче так "запалало". Позицію росії озвучив сергій лавров . Очільник МЗС країни-терористки у звичній манері звинуватив Литву у русофобії та забутті всіх своїх зобов'язань

20:43

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо та прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон у телефонній розмові з президентом США Джо Байденом обговорили безпекові питання і кроки щодо членства в НАТО.

Про це президент Фінляндії повідомив у Twitter, пише "Європейська правда".

"Ми розділили глибоку стурбованість через війну Росії проти України. Я виклав наступні кроки Фінляндії до членства в НАТО. Фінляндія глибоко цінує всю необхідну підтримку з боку США", - написав Нііністьо.

Шведський прем'єр-міністр також написала у Twitter про дзвінок, зазначивши, лідери обговорювали російську агресію проти України, а також політику безпеки Швеції та Фінляндії. Андерссон також подякувала США за "підтримку нашої безпеки та відповідного вибору політики безпеки". 

 

За даними Білого дому, розмова тривала близько 40 хвилин.

18:56

Міністр оборони США Ллойд Остін вперше від початку російського вторгення поговорив зі своїм російським колегою cергеєм шойгу, пише УП.

Остін закликав до негайного припинення вогню в Україні та наголосив на важливості підтримки ліній зв'язку, повідомив речник Пентагону Джон Кірбі. Інших деталей про розмову він не розкрив

18:33

Німеччина розглядає передачу Україні систем ППО IRIS-T SLM – Bild.

Пропозиція від компанії DIEHL вже два тижні перебуває на розгляді Ради безпеки, але поки рішення не ухвалене. За інформацією видання, якщо система ППО буде передана, то вона може запрацювати в Україні з листопада.

Система IRIS-T SLM має дальність дії 40 кілометрів та висоти до 20 кілометрів

16:25

Емманюель Макрон пропонував Україні поступитися суверенітетом. Про це повідомив Володимир Зеленський в ефірі італійського телеканалу Rai 1.

«Він хотів знайти результати в посередництві між нами. Він не знайшов. І не з нашого боку. Він не знайшов з боку російської федерації. А мені пропонувати деякі речі, повʼязані з поступками щодо нашого суверенітету задля того, аби зберегти обличчя путіну... Мені здається, це не дуже коректно», — заявив Зеленський

16:16

G7 виділить для України 30 мільярдів євро, пише Spiegel. 

15:30

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що росію змусять виплатити Україні контрибуцію, – 24 канал.

Виплати росії після поразки у війні мають піти на відновлення зруйнованих міст в Україні.

15:26

Авіакомпанія Wizz Air надасть 10 тисяч безплатних квитків для українських біженців, які планують летіти до Великої Британії, – Суспільне.

Вилетіти можна з Польщі, Болгарії, Словаччини, Угорщини, Румунії з 14 травня по 15 червня.

15:10

Канцлер Німеччини Олаф Шольц дзвонив до путіна. У твіттері написав, що розмова була довгою. Вони обговорили три важливі речі:

  • припинення вогню в Україні якнайшвидше;
  • твердження, що в Україні правлять нацисти, – хибне;
  • нагадав про відповідальність росії за продовольчу ситуацію у світі.

14:39

Велика Британія запровадила санкції проти колишньої дружини президента рф владіміра путіна, його двоюрідних братів та Аліни Кабаєвої, яку вважають за нинішню дружину російського лідера, – пише Європейська Правда з посиланням на сайт британського уряду.

13:37

Президенту Франції Еммануелю Макрону не вдалося досягти успіхів у посередництві щодо переговорів про припинення військового вторгнення РФ.

Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю італійському телеканалу Rai 1, опублікованому в Telegram-каналі глави держави, пише Європейська правда.

«Ми не повинні шукати вихід для Росії, і пан Макрон дарма це робить. У нього є прекрасний досвід, що поки Росія сама не захоче, вона не буде нічого шукати. Він хотів отримати певні результати у посередництві, він їх не знайшов, і не з нашого боку, а з боку Росії», – сказав Зеленський.

Президент також розповів, що Макрон пропонував піти на певні поступки щодо українського суверенітету заради того, щоб зберегти обличчя Путіну.

 

«Мені здається, що це не дуже коректно. Ми не готові щось комусь зберігати і втрачати за це території. Це втрачений час», – сказав Зеленський.

Він додав, що протягом багатьох років європейські лідери шукали підхід до росії і Путіна, і порівняв цю ситуацію із Гітлером, «якому дозволили думати про новий розподіл світу».

«Росія 24 лютого показала, що їй все одно на всі поступки, і вона забере територію, якщо вирішила це зробити. І не треба Еммануелю робити ті чи інші дипломатичні па. Він став президентом, я його підтримував. Але без всяких кроків у бік, історія цього не пробачає. Тільки кроки вперед, якщо ти хочеш повернути своє», – сказав Зеленський.

13:32

Європейський Союз виділить Україні ще 500 мільйонів євро для реалізації її права на самооборону. 
 
Про це перед початком зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає Укрінформ з посиланням на портал ЄС.
 

«Це сьома зустріч G7 з початку війни в Україні. Я переконаний, що ми вийдемо із потужним посланням. Підхід є очевидним – більше подібного. Це означає - більше підтримки для України, включаючи військову підтримку. Я зроблю оголошення, що ми, як Європейський Союз, надамо новий транш, ще 500 мільйонів євро, щоб підтримати Україну у військовому сенсі. Тож це складе усього 2 млрд євро», – сказав Боррель.

Він уточнив, що ці додаткові 500 млн євро будуть спрямовані на закупівлю важких озброєнь, включаючи бронемашини, танки, важку артилерію та боєприпаси, та всі інші речі, необхідні на війні. Разом з тим цієї суми, за словами високого представника ЄС, недостатньо для постачання бойових літаків.

Боррель висловив переконання, що міністри «Групи семи» нададуть сьогодні новий імпульс для військової підтримки України, для збільшення тиску на росію шляхом застосування економічних санкцій та подальшого посилення її міжнародної ізоляції. Окрему увагу міністри приділятимуть боротьбі з російською дезінформацією, у тому числі щодо причин цієї війни, її впливу на енергетичну безпеку та ціни на продовольство по усьому світі.

«Буде представлений єдиний фронт на підтримку України. Я переконаний, що саме таким буде результат цієї зустрічі», - додав високий представник ЄС.

13:26

Американські журналісти встановили, що накази обстрілювати цивільне населення Харкова касетними снарядами ухвалював генерал-полковник Олександр Журавльов, який причетний до воєнних злочинів у Сирії

Про це йдеться в розслідуванні CNN, повідомляє УП.

12:53

Польща серед країн ЄС найбільше постачала Україні зброї, закупленої коштом Європейського фонду з підтримки миру.

Про це пише Європейська правда.

Повідомляється, що рахунки, надіслані країнами ЄС, вже перевищили виділені наразі 1,5 мільярда євро в рамках фонду. Тому наступного тижня ЄС збільшить підтримку ще на 500 мільйонів. Найбільше рахунків надіслала Польща, тож саме ця країна постачає найбільше зброї. «Польща є лідером», – сказав дипломат ЄС.

 

Наразі рахунки-фактури надіслали 20 із 27 країн ЄС, а це означає, що вони постачають зброю за підтримки ЄС (7 країн або не постачають взагалі, або не просять відшкодування).

Поки що 90% виділених коштів було використано для озброєння (зенітних ракет і протитанкових ракет та боєприпасів), а 10% - для нелетальних засобів, таких як бронежилети, намети або прилади нічного бачення.

«Тепер летальної зброї буде ще більше. Це вимога, надіслана з України», – каже дипломат.

За даними видання, три країни – Австрія, Мальта та Ірландія надають лише нелетальні засоби.

У понеділок рішення про додаткові 500 мільйонів євро для України затвердять міністри закордонних справ ЄС, а у вівторок його підтвердять міністри оборони.

Вперше в історії Європейський Союз фінансує постачання летальної зброї. Гроші надходять із позабюджетних коштів Європейського фонду з підтримки миру у розмірі 5,7 млрд євро. «Всього за два місяці ЄС витратив половину суми», – каже дипломат. На його думку, якщо війна в Україні затягнеться, ЄС доведеться прийняти рішення про збільшення цього фонду.

12:04

Міноборони США повідомило про підготовку морською піхотою США передачі Україні нелетального обладнання.
 
Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.
 
«Міністерство оборони США офіційно повідомляє, що «Морські піхотинці III-х Морських Експедиційних Сил Корпусу морської піхоти США готують піддони з нелетальним обладнанням, необхідним для оборони України на фронті, на авіабазі Кадена в Японії», – йдеться в повідомленні.
 

10:08

Уряд Швеції хоче полегшити біженцям з України доступ до робочих місць, спростивши адміністративні процеси.

Про це заявив міністр з питань інтеграції та міграції Андерс Ігеман, пише Європейська правда.

Шведський уряд незабаром дозволить Міграційному відомству видавати координаційний номер (samordningsnummer) українським біженцям, яким надано дозвіл на проживання з тимчасовим захистом.

Координаційний номер – це ідентифікаційний код для людей, які не зареєстровані в Швеції, але не мають взаємодіяти з її органами влади.

«Таким чином, особам не доведеться самостійно йти до податкової служби та подавати заяву», – сказав Ігеман.

Це також полегшить контакт із медичними закладами та школами.

Уряд також доручить Управлінню з питань міграції проаналізувати необхідність заходів для підтримки українців, які хочуть повернутися на батьківщину. Планується, що місія стане частиною майбутнього плану повернення та відбудови України.

Наразі 36 тисяч українців звернулися за захистом у Швеції, а Шведська міграційна рада надала 32 400 дозволів.

09:23

Країни-члени ЄС допускають, що нафтове ембарго проти росії відкладуть, щоб ухвалити інші санкції, адже Угорщина досі його блокує. 

Про це пише Бабель.

У ЄС хочуть досягнути консенсусу до кінця тижня, але вже лунають думки про те, щоб виключити нафтове ембарго з шостого пакету санкцій. Деякі країни виступають проти цього, оскільки це буде «проявом слабкості» і похитне єдність Євросоюзу.

09:21

Японія забороняє експорт до рф високотехнологічних товарів. 

Про це повідомив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

«Мова йде про 3D-принтери, квантові комп'ютери та електронні мікроскопи. росія без технологій все більше нагадуватиме радянський союз. Санкції вже змушують рф використовувати комп'ютерні чіпи з посудомийних машин і холодильників у деякій військовій техніці, про що пише WP», – написав він.

07:50

Латвія та Канада продовжать погоджено надавати Україні посильну військову допомогу.

04:15

Іспанська влада виявила активи, включно з будинками, компаніями, та принаймні одну розкішну яхту, що належать 15 російським олігархам із санкційного списку ЄС.

03:26

Запровадження повного ембарго на імпорт до ЄС російської нафти та нафтопродуктів може бути відкладено на невизначений термін через вето Угорщини.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це із посиланням на неназваних дипломатів ЄС, пише Bloomberg.

«Деякі члени ЄС говорять про можливість відкладення заборони на російську нафту, аби мати змогу впровадити решту санкцій з оголошеного пакету, якщо блок не зможе переконати Угорщину підтримати ембарго», – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що наразі ЄС досі має намір домовитися про нафтове ембарго до понеділка, коли глави МЗС країн-членів ЄС зустрінуться у Брюсселі.

02:18

У Латвії обмежать доступ до російських соцмереж, включаючи Вконтакте, Однокласники та Мій світ.

01:19

Окремі країни Європейського Союзу допускають відкладення нафтового ембарго проти Росії, щоби не затримувати інші заходи з шостого санкційного пакету - якщо не вийде переконати Угорщину підтримати його у нинішньому вигляді.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Bloomberg з посиланням на свої джерела у дипломатичних колах.

Уряди країн-членів все ще налаштовані домовитися про пакет у повному обсязі до понеділка, коли заплановавана зустріч міністрів закордонних справ у Брюсселі. Проте поступово з’являються прихильники думки, що нафтове ембарго можливо краще затримати, щоб не гальмувати схвалення інших заходів. Опоненти цієї ідеї кажуть, що якщо не включити нафту до шостого пакету санкцій, це виглядатиме як прояв слабкості. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024