стрічка

Брехня пропаганди про те, що Україна вивозить зерно з півдня країни, щоб розрахуватися за ленд-ліз

12 Травня 2022, 14:00
Брехня пропаганди про те, що Україна вивозить зерно з півдня України, щоб розрахуватися за ленд-ліз ФАКТЧЕК 2226
Брехня пропаганди про те, що Україна вивозить зерно з півдня України, щоб розрахуватися за ленд-ліз

Президент США Джо Байден 9 травня у прямому ефірі підписав другий раз в історії програму ленд-лізу, яка здебільшого направлена на військову та гуманітарну допомогу Україні, та іншим союзникам. Таким кроком очільник Білого Дому знатно потролив москальню.

І на росії почало підгорати – пропагандисти вкинули у інфопростір фейк, що «не зважаючи на невдалу посівну кампанію, українська влада з Одеської та Миколаївської областей масово вивозить зерно, щоб розплатитися за ленд-ліз, а також звинуватити рф у новому Голодоморі». Чому це брехня – розказують фактчекери проєкту «Без Брехні».

БРЕХНЯ

Насправді це саме окупанти масово крадуть зерно з елеваторів тимчасово окупованих територій на півдні України. У МІД України назвали це продовженням політики сталіністів і нацистів, яка привела до Голодомору 1932–1933 років та штучного голоду 1946–1947 років. 

Як заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі Національного марафону 1 травня, з початку війни окупанти вивезли кілька сотень тисяч тонн зернових з окупованих територій Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей. За його даними, на цих територіях до початку війни зберігалося 1,5 млн тонн зернових. Вся маса зерна під загрозою викрадення.

Ситуацію підтверджує Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський: «Увесь агробізнес, який традиційно спілкується між собою, знає про ці факти. Я особисто це чую від багатьох власників елеваторів, які перебувають на окупованих територіях. Йдеться про відвертий грабіж, який іноді навіть намагаються документально оформити, навіть скласти якісь акти. І це відбувається скрізь на окупованих територіях – особливий сплеск спостерігається протягом останніх двох тижнів».

Більше того, окупанти вже почали продавати вкрадене зерно. Головне управління розвідки України повідомляє у своєму офіційному телеграм-каналі, що значна частина викрадених з України зернових перебуває на суховантажних суднах під російським прапором в акваторії Середземного моря. Найбільш вірогідна країна призначення вантажу – Сирія. Звідти контрабандою зерно може постачатись до інших країн Близького Сходу

Тобто у ситуації із зерном пропагандисти московії використовують вже класичну маніпулятивну тактику – перекинути провину з себе на іншу сторону. Ми вже це бачили у питанні застосування хімічної зброї, негуманного відношення до полонених, обстрілів цивільних. Найбільш красномовний приклад – ситуація з Бучею, коли навіть на рівні ООН представник рашистів розказував, що вбивства у містечку на Київщині – це постановка спецслужб Великої Британії.

Що ж до розрахунків за ленд-ліз, то тут настільки все прямолінійно, що навіть спростовувати нічого. Для адекватних людей. Ватна публіка казки про «боргову яму для України за допомогу заходу» - проковтне на раз-два.

Фаховий мілітарний ресурс Defense Express пояснює, що ленд-ліз – це гра в довгу і без поточних витрат. За програмою ленд-лізу Україна в поточному часі отримає зброю, яка буде оплачена із бюджету США (це ті самі $33 млрд, вже цього тижня збільшили до $40 млрд). Україні має розрахуватися за цю зброю та інші матеріали після війни і тільки за ту техніку і майно, яке залишилося в «строю». За те, що втрачено під час війни – ми не платимо. 

Та це ще не всі «плюшки». Розрахуватися за «залишки» ми можемо у форматі довгострокового пільгового кредиту. Або можемо просто повернути назад постачальнику. І це ще не все (у ленд-лізу багато варіантів)! У разі зацікавленості сторони, яка надає зброю та майно позичальнику – зброя, що вціліла може бути йому «подарована».

Маємо надію, що саме так США і вчинять після нашої перемоги, враховуючи, що Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив після історичної зустрічі керівників військових відомство 40 країн у Рамштайні Україна почала процес переходу на натівську зброю.

 Читайте також: Фейк про взвод «канібалів», який споживав консерви «Сєпар донецький»

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024