стрічка

Що пишуть про війну в Україні білоруські регіональні ЗМІ

11 Травня 2022, 10:00
Що пишуть про війну в Україні білоруські регіональні ЗМІ 4012
Що пишуть про війну в Україні білоруські регіональні ЗМІ

Крім державних ЗМІ, в кожному районному центрі Білорусі є своя газета, що формує картину світу певної частини жителів провінції. І в цих газетах деколи трапляються матеріали про Україну.

Про це повідомляють фактчекери проєкту «Брехунець», посилаючись на дані телеграм-каналу опозиційних білоруських журналістів «Беларускі Гаюн». Вони дослідили, як на цих ресурсах висвітлюють війну в Україні.

Для експерименту вирішили переглянути сайти районних газет Гомельської області. Пошук на сайті здійснювали за трьома ключовими словами: «Україна», «Україні» та «Україну».

Що вдалося з'ясувати?

Наровлянська газета «Прыпяцкая праўда»:

- «Україна» - 2 публікації (остання за 7 травня). Теми: переговори між Україною і РФ, інтерв'ю Лукашенка для Associated Press.

- «Україні» - 6 публікацій (остання за 21 березня). Теми: фейки про війну в Україні, білоруські далекобійники в Україні, американські біолабораторії, Білорусь не бере участь «у спецоперації».

- «Україну» - 5 публікацій (остання за 28 квітня). Теми: переговори між Україною і РФ, біженці з України.

Всього з 24 лютого по 9 травня – 13 публікацій.

Мозирська газета «Жыццё Палесся»:

- «Україна» - 10 публікацій (остання за 4 травня; інші вийшли в кінці лютого-середині березня). Теми: переговори між РФ і Україною, розповіді біженців «як погано в Україні, як добре в Білорусі», матеріал про загострення у Придністров’ї та фейках, які «поширює Україна».

- «Україні» - ще 4 публікації (остання за 27 квітня; інші опубліковані в березні). Теми: білоруські далекобійники в Україні, переговори лукашенка і путіна, ракетні удари по Україні.

- «Україну» – ще 7 публікацій (остання за 28 квітня; інші опубліковані в березні). Теми: біженці з України, критика противників війни.

Всього з 24 лютого по 9 травня – 21 публікація.

Які можна зробити висновки?

1) Однією з домінуючих є тема українських біженців. Можна виділити два напрямки її висвітлення: розповіді біженців про «жахи української хунти», матеріали про допомогу, яку нібито надають білоруси, місцева влада і «Червоний хрест».

2) Велику увагу приділяли районні газети і висвітленню переговорів між Україною та рф. Цікаво, що висвітлювали тільки перші раунди переговорів між Україною та РФ, які проходили в Білорусі. Далі тему переговорів практично не піднімали.

3) Не були виявлені публікації, які розповідали про обстріли українських міст, загибель мирного населення тощо.

4) В цілому, висвітлення війни у досліджених білоруських регіональних ЗМІ можна охарактеризувати як неповне і вирване з широкого контексту.

Читайте також:  Білорусь у війні проти України: все, що треба знати

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024