стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 10 травня

10 Травня 2022, 22:27
Президент США підписує закон про ленд-ліз для України ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3565
Президент США підписує закон про ленд-ліз для України

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:27

До кінця травня західні партнери України планують провести онлайн-зустріч міністрів оборони для пришвидшення й координації поставок озброєння — речник Пентагону Джон Кірбі.

22:10

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пояснив труднощі його країни з відмовою від російської нафти тим, що у неї немає виходу до моря — як до Тріанонського мирного договору. Хорватія після цього нагадала Будапешту про неприпустимість територіальних претензій

21:38

ЕС виключив із шостого пакету санкцій проти росії заборону на доставку нафти - Times.

21:00

У своєму наступі на Донбас та південь України росія відстає від графіка приблизно "на два тижні, а то й більше". Таку думку висловив високопосадовець Міноборони США. За його словами, США вважають, що рф поки що не досягла жодної зі своїх стратегічних цілей на Донбасі.

20:27

Президент України Володимир Зеленський заявив, що застосовуються всі можливі дипломатичні інструменти, щоб визволити з маріупольського заводу "Азовсталь" поранених військових. Проте Росія блокує всі можливі варіанти евакуації. Необхідної зброї в необхідному обсязі для деблокади Маріуполя на сьогодні немає.

19:38

Генасамблея ООН обрала Чехію членом Ради з прав людини замість росії, – пише УП.

Країна зберігатиме за собою це місце до 31 грудня 2023 року.

17:15

За кілька днів Німеччина почне навчати українських військових, як користуватися пересувними гаубицями. Про це заявила очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок під час спільного брифінгу із міністром МЗС України Дмитром Кулебою у Києві.

Головне з брифінгу:

  • Ми будемо стояти на боці України і вільного Києва.
  • Треба звести залежність від російських енергоносіїв до нуля назавжди.
  • Ми будемо допомагати Генпрокурору України розслідувати сексуальні злочини.
  • Ми будемо допомагати у розмінуванні у містах та селах, аби люди могли повернутися долому. 
  • Працюємо з німецькими підприємствами над тим, щоб Україна отримала найсучасніше озброєння.
  • Наполягаємо на повному членстві України в ЄС.

15:58

У США випустили монети з українськими символами, – повідомляє Музей грошей НБУ.

Йдеться про доларові срібні монети із синьо-жовтим прапором, соняхами та іншими символами України.

На реверсах обох монет зображена жінка, яка втілює образ Свободи. Дизайн зворотної сторони монети створений за мотивами ескізу художника і медальєра Адольфа Олександра Вайнмана «Свобода, що йде».

15:22

Єврокомісія надасть Україні 400 мільйонів євро, – повідомляє посольство Франції.

Гроші підуть на підтримку сільськогосподарських та рибних господарств.

15:21

ЄС виділить Україні 600 мільйонів євро, – пише Bloomberg.

Відповідне рішення схвалено, аби допомогти Україні у зв'язку з невідкладними фінансовими потребами на тлі російського вторгнення.

13:58

Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто запевнив, що його країна не блокуватиме членство України в ЄС, коли до цього дійде час.

Про це він сказав в інтерв'ю в ефірі телеканалу Еспресо, повідомляє Європейська правда.

Посол зробив таке запевнення за власною ініціативою наприкінці розмови, коли запитання про це від ведучого не прозвучало.

«Наприкінці я хочу запевнити вас у тому, що коли почнуть розглядати питання членства України в Європейському Союзі, Угорщина підтримає його», – сказав Ійдярто.

13:33

Міністри закордонних справ Німеччини та Нідерландів прибули 10 травня з візитом до України.

Про це повідомляє Європейська правда.

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок почала візит з Бучі, де поспілкувалась з місцевою громадою, яка розповіла їй свідчення про звірства росіян. Бербок стала першим членом німецького уряду, яка відвідує українську столицю після нападу росії 24 лютого.

За словами глави МЗС Нідерландів, пізніше разом з Анналеною Бербок у них заплановані зустрічі з членами українського уряду.

12:32

Парламент Литви першим у світі визнав росію країною-терористом. Також депутати одноголосно визнали, що воєнні злочини російських військових в Україні є геноцидом українського народу, повідомляє Бабель.

11:58

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич заявила, що погодила у Києві пакет негайних заходів щодо усунення прямих наслідків російської агресії.

Про це повідомляє Європейська правда.

Пакет включає консультування Генерального прокурора Венедиктової та її офісу в контексті їхніх розслідувань грубих порушень прав людини та їхньої співпраці з Міжнародним кримінальним судом, зазначила Пейчинович-Бурич. 

Рада Європи також готує пакет заходів, які будуть реалізовані після закінчення агресії, додала генеральний секретар.

 

«Я підтвердила непохитну підтримку та солідарність Ради Європи за цих дуже важких часів із президентом Зеленським та українським народом. Свідчення невимовних звірств, свідком яких я була, у нашій державі-члені Україні, викликають глибоке занепокоєння», – заявила Пейчинович-Бурич. 

В Україні вона зустрілася з президентом Зеленським, віцепрем'єр-міністром Стефанішиною, міністром закордонних справ Кулебою, першим заступником міністра закордонних справ Джапаровою, членами української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи та з представниками військового та громадянського суспільства, у тому числі з керівниками Меджлісу кримськотатарського народу.

11:47

Головний дипломат Литви заявив, що відсторонення президента Путіна від влади є єдиним способом захистити Захід і його союзників від майбутніх загроз з боку Москви.

Про це, як пише Європейська правда, Габріелюс Ландсбергіс заявив в інтерв’ю Associated Press.

За словами Ландсбергіса, щорічна промова Путіна до Дня перемоги була «неприємною» і «похмурі обличчя» генералів та інших людей є ознаками провалу в українській війні. Проте він сказав, що поранений Путін може бути ще більш небезпечним, і що єдиний спосіб усунути загрозу – це усунути його.

«З нашої точки зору, поки нинішній режим буде при владі, країни, які його оточують, будуть певною мірою в небезпеці. Не тільки Путін, а й увесь режим, тому що, знаєте, хтось може змінити Путіна і змінити його найближче оточення, але на його місце може стати інший Путін», – сказав Ландсбергіс.

 

«І тому, поки існує режим, який має намір вести війни за межами російської території, країни, що його оточують, знаходяться в небезпеці. І якщо одна річ була доведена тим, хто сумнівався в цьому після 2008 року в Грузії, в 2014 році, коли почалася перша війна в Україні, то це те, що Росія – агресивна країна. Це дуже зрозуміло», – наголосив він.

Литва є однією з трьох балтійських держав, які серед союзників по НАТО, ймовірно, найбільше стурбовані можливим наміром росії повернути їх під владу Москви.

За словами Ландсбергіса, Литва користується підтримкою, яку надають їй союзники по НАТО та інші країни зі східного крила Альянсу. Проте він сказав, що Литва разом з іншими країнами Балтії – Естонією та Латвією – закликатиме НАТО зміцнити повітряну та морську оборону НАТО, а також забезпечити постійне розміщення військ Альянсу в країнах Балтії.

11:10

Спікерка німецького Бундестагу Бербель Бас після візиту до Києва заявила, що Європейський союз має пропонувати Україні реалістичні перспективи вступу.

Про це вона сказала в інтерв'ю ZDF, пише Суспільне.

«Це дуже, дуже важливо для України: щоб вони отримали дорожню карту, графік, щоб розуміти, коли та яким критеріям треба відповідати», – сказала Бас.

Вона виступила за надання Україні членства в ЄС за прискореною процедурою.

Бас закликала до прискореного вступу України до Європейського Союзу, а не за десятиліття.

«Сподіваюся, це не займе десятиліття … тому що врешті-решт ми всі хочемо, щоб Україна була прийнята в ЄС, щоб зараз справи пішли швидше», – сказала спікерка Бундестагу.

09:14

Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер відзначив роль українських солдатів, які у квітні 1945 року першими зайшли у визволений від нацистів Відень.
 
Про це пише Укрінформ
 
«Безумство війни триває, адже сьогодні ми знову переживаємо війну в Європі, яка відбувається у вигляді вторгнення російської армії в Україну. Українські солдати були першими, хто визволив Відень 27 квітня від нацистського терору... Це постійне нагадування про те, що потрібно зробити все можливе, аби запобігти війні. А в цьому випадку також зробити все, щоб її припинити», – заявив він.
 
Негаммер також висловився щодо нейтралітету Австрії у російсько-українській війні.

«Австрія – нейтральна країна. Так, останнім часом це було часто предметом дискусії. Так, ми – нейтральні у військовому плані. Але у нас є людське обличчя, яке потрібно захищати. Ми маємо позицію, і ми її артикулюємо: ми виступаємо за права людини і проти війни. Ми – проти сили сильного над слабким», – заявив він.

Це, напевно, вперше австрійський канцлер відзначив роль саме українських солдатів, які у складі радянської армії визволяли Відень. Раніше керівництво Австрії, як правило, згадувало про роль російських/радянських солдатів у визволенні Відня від нацистів. 

Зокрема, 24 лютого під час виступу в парламенті Австрії Негаммер говорив про «російських солдатів», які загинули під час звільнення Відня.

09:11

Рада з прав людини ООН у четвер, 12 травня, проведе 34 спеціальне засідання, присвячене погіршенню ситуації з правами людини в Україні в результаті російської агресії.

Про це пише Європейська правда.

«Вона скликається відповідно до офіційного прохання, поданого сьогодні Україною і підтриманого нині 53 державами», – зазначається в повідомленні управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) на його сайті в понеділок.

Управління нагадує, що для скликання позачергової сесії потрібна підтримка однієї третини із 47 членів Ради – 16 та більше. До цього часу прохання підтримали такі держави-члени Ради (16): Фінляндія, Франція, Гамбія, Німеччина, Японія, Литва, Люксембург, Маршаллові острови, Мексика, Чорногорія, Нідерланди, Польща, Республіка Корея, Україна, Велика Британія та США.

 

До них також приєдналися такі держави-спостерігачі (37): Албанія, Андорра, Австрія, Бельгія, Боснія та Герцеговина, Болгарія, Канада, Колумбія, Коста-Ріка, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Грузія, Греція, Гватемала, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Мальта, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Перу, Португалія, Молдова, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Туреччина.

Конкретні деталі спеціальної сесії та її сценарій обговорюватимуться на публічній зустрічі 11 травня, уточнює УВКПЛ ООН.

1:31

Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон наполягають на проведенні перемовин щодо припинення вогню на  умовах, які для себе вирішить Україна. Пише Bloomberg з посиланням на виступ Макрона та Шольца на брифінгу.

0:49

ЄС випустить спеціальні боргові папери на 10 мільрдів євро для підтримки України.

Європейська комісія планує випустити нові боргові папери ЄС для покриття короткострокових потреб України у фінансуванні протягом наступних трьох місяців. Як повідомляє Європейська правда, про це, посилаючись на інформацію від трьох європейських дипломатів, пише Politico.

0:26

На будівлі посольства рф у Лондоні з'явився напис «НЕТ ВОЙНЕ». Хто організував цю акцію — невідомо, повідомляє російська служба ВВС.

Читайте також: Реакція світу на війну росії проти України 9 травня

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024