стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 10 травня

10 Травня 2022, 23:34
Триває 76-та доба повномасштабної війни проти України ОНОВЛЮЄТЬСЯ 8328
Триває 76-та доба повномасштабної війни проти України

Україна 76 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:34

Ворог продовжує наносити удари з авіації й мінометів по населеним пунктам в Сумській та Чернігівській області.

Інформує оперативне командування «Північ».

Так, сьогодні близько 19:00 був нанесений ракетно-бомбовий удар парою літаків, ймовірно СУ-30СМ, по чотирьом населеним пунктам Сумщини. Вже близько 19:20 противник здійснив обстріл мінометом 120-мм калібру по прикордонному населеному пункту в Чернігівський області. За попереднім даними втрат та руйнувань немає.

23:06

Головне зі звернення Президента

Продовжив звертатися до іноземних парламентів. До тих держав і народів, чия підтримка важлива для нас. І особливо зараз. У зверненні до парламенту Словаччини подякував за потужну оборонну, санкційну та іншу підтримку. Пояснив наш погляд на те, чому енергетична співпраця з Росією не може розглядатися у відриві від агресивної політики цієї держави. І на українському прикладі, нагадавши історію газової так званої дружби з Росією, показав, яких помилок варто уникнути.

Зверненням до мальтійського парламенту нагадав про героїчну битву за Мальту у Другій світовій війні, яка дуже схожа насправді на нашу сьогоднішню боротьбу у війні за незалежність і свободу проти Росії. Тоді, 80 років тому, від битви за Мальту залежала доля всього протистояння в Середземному морі. Союзники виграли. Фашисти програли.

Провів у Києві переговори з міністрами закордонних справ Німеччини та Нідерландів. Говорили про посилення України, про швидше завершення цієї війни. Обговорили також і деталі того, як наші друзі можуть долучитися до післявоєнної відбудови України. Вдячний їм і за поновлення роботи посольств у нашій столиці. Це важливий жест, який підтверджує впевненість Європи в майбутньому України. Загалом уже 36 іноземних представництв працюють у столиці.

Збройні Сили нашої держави забезпечили нам усім хороші новини з Харківської області. Поступово відтискають окупантів від Харкова.

Сьогодні спеціальна група міжнародних експертів під головуванням Майкла Макфола та Андрія Єрмака запропонувала Дорожню карту енергетичних санкцій. Це детальний документ, який описує, що треба зробити, щоб Росії стало справді складно фінансувати цю війну, але при цьому – щоб глобальна економіка не зазнала втрат через обмеження для російських енергоресурсів.

Сьогодні помер перший Президент України Леонід Макарович Кравчук. Він був не просто політиком. І навіть не просто історичною постаттю. Він був тією людиною, яка вміла знайти мудрі слова і сказати їх так, щоб почули всі українці. Особливо це важливо в складні, кризові моменти. Коли від мудрості однієї людини може залежати майбутнє цілої країни. Він дитиною пережив Другу світову війну, пережив окупацію. Леонід Макарович знав, чого коштує свобода. І всім серцем хотів для України миру. Я впевнений, ми це реалізуємо. Досягнемо нашої перемоги й нашого миру.

22:16

Завдяки успішним наступальних діям наші оборонці звільнили від загарбників Черкаські Тишки, Руські Тишки, Рубіжне та Байрак. Таким чином ворога відігнали ще далі від Харкова, і в окупантів ще менше можливостей обстрілювати обласний центр. Про це інформує Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА.

На Ізюмському напрямку ворог готує нову спробу наступу, але наші військові надійно тримають позиції і готові знищувати окупантів і далі.

22:12

В Херсоні чутно вибухи.

21:19

Протягом доби, 10 травня, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" орки здійснили 4 атаки. Українські захисники знищили: особового складу – до 260, танків – 4, БТР – 2, БМП – 2, САУ – 4, АТТ – 7, БПЛА – 2.

21:10

Повідомляють про вибухи в Одесі

20:48

Ми поки не маємо потрібної для деблокади Маріуполя, – Зеленський. 

Україна наразі застосовує всі можливі дипломатичні важелі, щоб врятувати захисників міста, але Росія не дає згоди на будь-які варіанти.

20:32

За 10 травня росіяни вбили трьох мирних мешканців Донеччини. Це сталось в Мар’їнці, Авдіївці та Калиновому. Ще троє людей дістали поранення. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

20:00

До десяти генералів армії країни-агресора вже ліквідували українські військові. Про це свідчать дані оборонної розвідки США, – пише CNN.

19:19

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький повідомляє про вибухи у Шосткинському районі.

19:11

Через демонстраційні дії щодо «готовності до наступу» та активізації військ рф з боку невизнаного Придністров'я, підготовку проходять ще дві тисячі добровольців, які стануть на захист Одещини у разі потреби, – пише УП.

18:23

390 будівель у Києві пошкоджені внаслідок військової агресії рф, – такі дані оприлюднює КМДА. Із них 222 – багатоквартирні будинки. 

Міська влада визначила 20 помешкань, де треба першочергово розпочати відновлювальні роботи — їхня приблизна вартість становитиме € 5,8 мільйона.

18:18

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення.

Продовжується ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Ворог нарощує темпи проведення стратегічної наступальної операції у Східній операційній зоні. Здійснює вогневий вплив вздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ. Найбільша активність окупантів спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

Зберігається висока ймовірність завдання ракетних ударів по об’єктам цивільної та військової інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив.

Відмічалося переміщення військової техніки збройних сил республіки білорусь у рамках перевірки бойової готовності та завершення ротації окремих підрозділів, які залучаються до посилення охорони українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Здійснив обстріли з мінометів в прикордонних районах ділянок місцевості поблизу населених пунктів Карповичі та Сеньківка Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Продовжує вживати заходи з перегрупування наявних підрозділів. Здійснює інженерно-фортифікаційне обладнання передових позицій, посилює систему протиповітряної оборони, нарощує систему медичного забезпечення.

З метою недопущення просування підрозділів Сил оборони України та для посилення своїх військ додатково перемістив на територію нашої держави до п’ятисот мобілізованих осіб з тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей.

На Ізюмському напрямку ворог продовжував створювати сприятливі умови для переходу у наступ, для чого поповнював запаси боєприпасів та матеріально-технічних засобів, проводив інженерне обладнання передових позицій та посилив повітряну розвідку. 

На Сєвєродонецькому напрямку тривають безуспішні спроби встановлення контролю над Рубіжним.

Ворог здійснює штурмові дії в районах населених пунктів Нижнє, Тошківка, Оріхове Луганскої області, успіху не має.

Противник намагається закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка, здійснює штурмові дії в районі населеного пункту Шандриголове Донецької області, успіху не має.

На Донецькому напрямку окупанти здійснювали спробу штурмових дій у напрямках міста Марʼїнка, населених пунктів Камʼянка Ясинуватського району та Новомихайлівка Покровського району Донецької області. Успіху не мали.

В місті Маріуполь противник продовжує зосереджувати основні зусилля на блокуванні та знищенні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. За підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії.

На Запорізькому та Південнобузькому напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. 

На території Придністровського регіону Республіки Молдова продовжує діяти посилений рівень терористичної загрози. Мобілізаційні заходи на території регіону не проводяться, місцеві збройні формування та оперативна група російських військ продовжують перебувати в підвищеному ступені бойової готовності.

Противник продовжує нести втрати на території України. Так, за наявною інформацією, підрозділи 138-ї окремої механізованої бригади 6-ї загальновійськової армії західного військового округу через значні втрати на території Харківської області виведені на відновлення з території України в район міста Бєлгород російської федерації. Значна частина особового складу військової служби за контрактом, що залишилась написала рапорти на звільнення.

В результаті злагоджених дій особового складу підрозділів Сил оборони України на Харківщині звільнено населені пункти Черкаські Тишки, Руські Тишки, Рубіжне та Байрак.

17:25

МЧС окупантів розбирає завали Драматичного театру у Маріуполі, аби якнайшвидше приховати сліди злочинів росії.

17:21

У повній антисанітарії, з відкритими ранами, перев'язаними не стерильними залишками бинтів, без необхідних медикаментів і навіть харчування  полк «Азов» показав, у яких умовах перебувають поранені захисники Маріуполя.

 

17:13

Окупанти вчетверте влучили ракетою в міст через Дністровський лиман на Одещині, повідомляє оперативне командування «Південь».

16:46

Петиція «Save Mariupol» щодо порятунку українських бійців з «Азовсталі» уже набрала понад мільйон підписів за чотири дні, – пише УП.

Ця петиція на ім’я ООН вимагає негайно евакуювати з Маріуполя всіх цивільних та військових, а також вивезти тіла загиблих.

16:40

російські солдати перестають довіряти своїм командирам і готуються до бунтів.

Про це йдеться у нових телефонних розмовах загарбників, які вдалося перехопити СБУ. 

«Они стоят, их обстреливают, а командир полка такой: «Не отступать!» А сам он где-нибудь на диванчике сидит там, выпивает, наверное…» – розповідає батькові окупант, який разом зі своїм підрозділом намагається вижити на Харківщині. 

Обурений чоловік радить сину не ризикувати життям, а йти у «відмову». І щоб помститися командирам за таке відношення, радить: «Как только выскочишь – можно снимать погоны, в шапку, бл*дь, насрать и надеть на голову своему комбату или комбригу. И пусть, бл*, ходит, утирается! Пошли они нах*й, бл*, с такой войнушкой…». 

16:38

білорусь розгортає сили так званої «спецоперації» на кордоні з Україною, – міноборони рб. 

16:29

Просто зараз окупанти атакують «Азовсталь» авіабомбами, – повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

15:24

Окупанти залишили Сєвєродонецьк без газу. за словами голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, росіяни перебили магістральний газопровід.

15:04

У Маріуполі на евакуацію чекають ще 100 тисяч людей, – повідомляє очільник міста Вадим Бойченко.

14:52

СБУ звітує:

У Миколаївській області спецпризначенці встановили та затримали коригувальника вогню, який допоміг ворожій артилерії пошкодити «Миколаївський бронетанковий завод».

На Херсонщині завдяки спецоперації вдалося виманити колаборанта, який інформував окупантів про функціонування військових і правоохоронців.

На Донеччині оголошено про підозру у держзраді посадовцю «Азовсталі», який «здав» окупантам схему підземних тунелів, де тримають оборону захисники Маріуполя.

На Сумщині затримали депутата райради і повідомили йому про підозру у державній зраді. 

У Луганській області до 8 років тюрми засуджено двох бойовиків російських військ, захоплених у полон у березні під Сєвєродонецьком.

На Івано-Франківщині СБУ зірвала спробу фсб рф зібрати дані про боєготовність регіону.

14:24

Вдалось відновити зв'язок із польовим госпіталем відновлено, – повідомляють у полку «Азов».

«Поранених багато, і їм потрібна евакуація. Не можна затягувати цей процес, бо пораненим потрібний нормальний догляд, потрібні медикаменти. Потрібне нормальне харчування та свіже повітря, – повідомив заступник командира полку Святослав Паламар.

14:18

Окупанти продовжують обстрілювати Сумщину РСЗВ з території росії, – повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

Втрат немає, пошкодження уточнюються.

13:37

Окупанти вивозять обладнання з лікарень та шкіл Кремінної до росії.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

В перші дні окупації росіяни почали демонтувати обладнання та перевозити до Луганська чи росії. 

«Після окупації міста, на плацу Луганського обласного військового ліцею «Кадетський корпус ім. героїв Молодої гвардії» орки повісили свою ганчірку, вишкребли з фасаду напис «Слава Україні» і обчистили всі приміщення. Всю сучасну техніку вивезли до рф. Окрім того, брали що до вподоби з казарм, їдальні, складських приміщень. росіяни обстежили кожен сантиметр освітнього закладу», – написав він.

13:27

У результаті російських обстрілів заводу «Азовсталь» у Маріуполі є поранені, але наразі захисники втратили зв'язок з польовим госпіталем.

Про це Українській правді повідомив заступник командира полку «Азов» капітан Святослав Паламар, відомий як «Калина».

«Обстріли, авіація, цілу ніч. Є поранені. Над госпіталем працює авіація, і у нас навіть немає з ними зв’язку. Ми навіть не знаємо куди їх всіх евакуювати», – повідомив Святослав Паламар.

11:16

Російські війська весь день 9 травня обстрілювали комбінат «Азовсталь» у заблокованому Маріуполі та продовжують це робити зараз.

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

«В укриттях окрім військових залишаються не менш 100 цивільних. Однак, це не зменшує щільності атак окупантів. Важка артилерія та авіація цілий день продовжували обстріли заводу. Спроби штурму по землі і далі виявляються невдалими. Тому знову місто чує канонаду», – написав він.

10:52

У Білогорівці Луганської області триває зачистка території від російських окупантів, які переправилися річкою: самі понтони та вся їхня техніка вже знищені. 

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«На нашому березі опинилися близько 80 рашистів, полювання триває, залишилося трохи. Точаться бої в селах Гірської громади. Лінія оборони стабільна, проривів немає. Воєводівка повністю під українським контролем. В Рубіжному росіяни теж не просунулися», – написав він.

10:18

В окупованому Ізюмі під завалами будинку знайшли 44 загиблих цивільних. П'ятиповерхівку зруйнували ще в березні.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

09:51

Ліквідували пожежі, що сталися внаслідок ворожого ракетного обстрілу 9 травня, у селі Фонтанка Одеського району та в Суворовському районі Одеси.

Про це повідомляє ДСНС України.

До гасіння залучались 30 рятувальників та 6 одиниць техніки.

09:44

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 10.05 орієнтовно склали:
 
особового складу – близько 26000 (+350) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1170 (+25) од.,
бойових броньованих машин ‒ 2808 (+44) од.,
артилерійських систем – 519 (+6) од.,
РСЗВ – 185 (+0) од.,
засоби ППО – 87 (+0) од.,
літаків – 199 (+0) од.,
гелікоптерів – 158 (+0) од.,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 380 (+3),
крилаті ракети – 94 (+0),
кораблі /катери – 12 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 1980 (+10) од,
спеціальна техніка – 41 (+0).
Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Авдіївському напрямку.
 

08:44

Тривають бої за населені пункти Воєводівка, Тошківка та Нижнє. 

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За попередню добу на території Луганської та Донецької областей успішно відбили п’ятнадцять атак ворога: знищили один зенітний ракетний комплекс, дев’ять танків, три артилерійські системи, 25 одиниць бойової броньованої техніки, три одиниці спеціальної інженерної техніки та три автомобілі ворога.

Підрозділи ППО збили один безпілотний літальний апарат типу «Орлан-10».

08:42

Окупанти обстріляли Зеленодольську громаду Дніпропетровської області.

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

«На ранок артобстріл Зеленодольської громади. У Зеленодольську пошкоджено кілька будинків. Людей не зачепило. Зараз все нормально», – написав він.

6:36

Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ.

  • Противник проводить наступальні дії на сході нашої держави з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом. 
  • Основні зусилля авіаційного угруповання противник зосереджує на підтримці дій підрозділів у східній операційній зоні: на Слобожанському, Донецькому напрямках та в районі заводу «Азовсталь». 
  • Триває застосування артилерії практично уздовж усієї лінії зіткнення.
  • Зберігається висока ймовірність завдання ракетних ударів по об’єктам цивільної та військової інфраструктури на всій території України.
  • Не виключається ймовірність проведення диверсій на обʼєктах хімічної промисловості України з подальшим звинуваченням у цьому підрозділів Збройних Сил України.
  • На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусії виконують завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.
  • На Сіверському напрямку противник продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Здійснив обстріли із застосуванням реактивних систем залпового вогню району прикордонних населених пунктів Велика Писарівка, Білопілля, Краснопілля та Юнаківка Сумської області.
  • Очікується продовження проведення демонстраційних дій противником вздовж ділянки державного кордону України з метою сковування дій підрозділів Збройних Сил України та недопущення їх перегрупування на інші напрямки.
  • На Слобожанському напрямку ворог підтримує у повній готовності до застосування визначені сили та засоби протиповітряної оборони на території Бєлгородської області. Продовжує зосереджувати зусилля на обороні зайнятих рубежів з метою недопущення просування підрозділів наших військ у напрямку державного кордону України. Проводить повітряну розвідку.
  • На Ізюмському напрямку противник здійснював поповнення боєприпасів, пального та матеріально-технічних засобів.
  • Противник продовжує підготовку до наступальних дій в напрямках населених пунктів Лиман та Сєвєродонецьк. 
  • Тривають бої за населені пункти Воєводівка, Тошківка та Нижнє Сєвєродонецького району Луганської області, а також Камʼянка Ясинуватського району Донецької області.
  • В Маріуполі ворог артилерією та ударами авіації продовжує знищувати інфраструктуру заводу «Азовсталь». Тривають бойові дії.
  • На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Здійснював обстріли підрозділів наших військ. Веде підготовку до відновлення штурмових дій з метою покращення тактичного положення. 
  • Корабельні угруповання ворога продовжують виконувати завдання з ізоляції районів бойових дій, ведення розвідки, нанесення ракетних ударів по важливим об’єктам цивільної та військової інфраструктури нашої держави, підтримки підрозділів на приморському напрямку та блокування цивільного судноплавства.
  • За попередню добу на території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України успішно відбито пʼятнадцять атак ворога, знищено один зенітний ракетний комплекс, 9 танків, 3 артилерійські системи, 25 одиниць бойової броньованої техніки, 3 одиниці спеціальної інженерної техніки та 3 автомобіля ворога.

6:16

Близько 22 години росіяни обстріляли території Новослобідської та Ворожбянської громад, що на Сумщині, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Втрат немає, інформацію по руйнуванням уточнюють.

1:46

Внаслідок вечірнього ракетного обстрілу Одеси 1 людина загинула, 5 поранених доставлено в лікарню, їм надано допомогу. російські військові влучили в торговий центр та склад готової продукції. Загалом по місту із застосуванням авіації випустили 7 ракет радянського зразку, — ОК «Південь».

1:26

Екс-нардеп Давид Жванія загинув під час обстрілу в «сірій зоні» у районі села Новопокровка Запорізької області — радник глави МВС Антон Геращенко.

Геращенко зазначив, що Жванія мав громадянство країни-агресорки росії та був неофіційним представником російського холдингу «Росатом».

1:03

Всім українським журналістам вирішили присудити Пулітцерівську премію в спеціальній номінації «Особлива згадка».

«Попри бомбардування, викрадення, окупацію та навіть смерть своїх колег, вони наполегливо намагаються надати точний опис жахливої реальності, що робить честь Україні та журналістам у всьому світі», — кажуть у Пулітцерівському комітеті.

0:08

На місці пожежі в ТЦ в Одесі працюють рятувальники та швидка. Інформація про кількість поранених уточнюється, повідомила Суспільному голова місцевої ОТГ.

0:01

Миколаїв (область) чутно вибухи.

Читайте також: Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 травня

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024