стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 травня

05 Травня 2022, 23:57
Україна. Наші дні 12821
Україна. Наші дні

Україна 71 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:57

Командування Повітряних сил звітує: за добу було вражено щонайменше 15 повітряних цілей ворога – 14 безпілотників типу Орлан і літак-винищувач, ймовірно, Су-30.

23:17

Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що на території заводу «Азовсталь» розпочався третій етап евакуації цивільних осіб. Про це пише УП.

22:58

На підступах до Сєвєродонецька йдуть бої української армії проти російських окупантів, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

22:55

Генпрокуратура опублікувала підозру Шойгу, Наришкіну та іншим російським загарбникам, – йдеться на сайті Офісу генпрокурора.

Підозри також опубліковані на імена:

  • спікера Держдуми рф В'ячеслава Володіна
  • керівника росгвардії Віктора Золотова
  • голови Ради Федерацій рф Валентини Матвієнко
  • міністра внутрішніх справ рф Володимира Колокольцева
  • представника президента рф в Центральному федеральному окрузі Ігоря Щоголева
  • директора ФСБ Олександра Бортнікова

Колишнього президента рф Дмитра Медвєдєва викликають на допит

 

22:20

ООС звітує про втрати ворога:

  • 8 танків
  • 11 ББТ
  • 5 АТ
  • 7 БПЛА типу Орлан-10

22:18

ЗМІ повідомляють про вибухи у Краматорську.

21:24

Оперативно-тактичне угрупування «Схід» звітує про втрати ворога за добу:

  • особовий склад – 32
  • танки – 3
  • БМП – 2
  • БТР – 1
  • АТТ – 1
  • БПЛА – 2

 

20:32

Штурм «Азовсталі» триває. Захисники під щільним вогнем тримають оборону заводу. Ворог застосовує авіацію, артилерію та піхоту, – повідомлє полк «Азов».

19:47

Загарбники у районі Маріуполя взялися до зросійщення дорожніх знаків – знімають написи українською й англійською та замінюють їх на російськомовні. Про це інформують в Маріупольській міській раді.

19:44

У місті Буча Київської області під час окупації перебувала роcгвардія, десантники з Пскова та «кадирівці». Саме ці російські окупанти могли чинити масові злочини проти мирних українців.

19:24

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом. Одночасно, провокує напруженість у Придністровському регіоні республіки Молдова та на території республіки білорусь. Здійснює перегрупування, вживає заходів з поповнення боєприпасів та пального. Намагається покращити тактичне положення своїх військ.

На тимчасово захоплених територіях окупанти продовжують розкрадати продукцію аграрних підприємств. Тривають звинувачення російською стороною Уряду України у створенні гуманітарної катастрофи на підконтрольній окупантам території. Також, загарбники імітують гуманітарну діяльність з показовим роздаванням продуктових наборів та медикаментів місцевим мешканцям.

Противник продовжує завдавати ракетні удари по об’єктах транспортної інфраструктури з метою перешкоджання переміщення гуманітарних вантажів та військово-технічної допомоги. 

Не припиняється застосування мінометів та артилерії практично уздовж усієї лінії зіткнення.

На Волинському і Поліському напрямках ворог активних дій не проводив. У збройних силах республіки білорусь відмічено приведення окремих підрозділів у вищі ступені боєготовності з метою перевірки.

На Сіверському напрямку триває інженерне обладнання позицій в прикордонних районах Курської області.

На Слобожанському напрямку противник намагався відновити втрачені позиці в районі міста Харків, провів невдалу спробу наступу в районі населеного пункту Старий Салтів.

У зв’язку з постійними санітарними втратами особового складу, противник здійснює нарощення системи медичного забезпечення військ, використовуючи мережу цивільних лікувальних закладів на тимчасово зайнятих територіях Харківської області. На базі Куп’янської міської лікарні окупантами було облаштовано шпиталь. 

Ворог не припиняє спроби покращити тактичне положення своїх підрозділів в районі міста Ізюм, здійснює артилерійські обстріли наближених населених пунктів, успіхів не має. Через значні втрати ворог вивів на відновлення підрозділи зі складу 4-ї танкової дивізії 1-ї танкової армії та 106-ї повітряно-десантної дивізії збройних сил російської федерації.

На Донецькому напрямку противник намагався оволодіти Попасною, взяти під повний контроль місто Рубіжне та забезпечити сприятливі умови для продовження наступу у напрямках на міста Лиман та Сєверодонецьк, успіху не мав.

На Південнобузькому напрямку противник зосередив зусилля на фортифікаційному обладнання позицій, поповненні запасів боєприпасів, пального та матеріально-технічних засобів. 

На тимчасово захоплених територіях тривають адміністративно-поліцейські заходи. Окупанти продовжують проведення фільтраційних заходів по відношенню до місцевих мешканців, перешкоджають евакуації на територію підконтрольну українській владі. Водночас, окупантами вживаються заходи поповнення втрат особового складу за рахунок прискореної підготовки військовослужбовців військової служби за контрактом.

19:21

Актуальна карта бойових дій в Україні від британської розвідки.

19:20

Від початку повномасштабної війни в Україні Укрзалізниця евакуювала потягами понад 102 тисячі тварин. Переважна більшість таких пасажирів – коти та собаки, повідомили у пресслужбі держпідприємства.

18:34

У зруйнованій, але звільненій від російських окупантів Бучі відбулася перша весільна церемонія. Про це повідомили у Міністерстві юстиції України. Андрій та Вікторія стали першою парою, яка одружилася у відновленій будівлі деокупованого міста на Київщині.

«Перша весільна церемонія у відновленому залі Бучанського відділу ДРАЦС. Відділ повернувся до роботи після усунення наслідків російської окупації. Наші колеги повні сил та енергії для надання якісних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», – йдеться у повідомленні.

17:17

Окупантів не вибили з «Азовсталі», на комбінаті йдуть важкі бої. Інформацію 24 каналу підтвердив заступник командира полку «Азов» капітан Святослав Паламар, позивний – «Калина». Перед тим радинк глави ОП Арестович сказав, що російські війська 4 травня ввійшли на територію «Азовсталі», але були вибиті нашими захисниками. Однак він одразу додав, що цю інформацію влада ще уточнює.

16:59

У Харкові в екопарку Фельдмана під обстріли потрапили працівники та волонтери, які намагалися евакуювати тварин. В результаті загинув 15-річний підліток. Загиблий хлопчик допомагав батькам годувати та вивозили тварин. Співробітники парку та волонтери саме евакуювали африканських буйволів, коли почалися обстріли. Двоє людей отримали тяжкі поранення, за їхнє життя борються лікарі. Загалом від початку російської агресії загинули шість працівників та волонтерів екопарку.

16:55

У Запоріжжі вводять довгу комендантську годину з вечора 8 травня до ранку 10-го. Про це повідомив в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв у Facebook.

16:31

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків закликав мешканців міста не гуляти вулицями 7, 8 і 9 травня, а за можливості виїхати з міста на три дні. Всі публічні заходи у місті скасували. Влада має інформацію, що війська РФ можуть нанести ракетні удари. 

«З метою безпеки цих три дня прошу перебувати вдома, не скупчуватися у публічних місцях, або виїхати за межі міста», – закликав Марцінків.

16:26

У Києві затримали одного з лідерів партії Медведчука «Український вибір»» – повідомляє СБУ. 

Він займався підготовкою до повалення конституційного ладу в Україні, координуючи свої дії з російськими спецслужбами. Зловмисник розробив концепцію народного самодержавства, щоб насильно захопити владу, знищити фінансово-економічну систему та змінити держкордон. У СБУ заявляють, що у 2014 році затриманий звертався до адміністрації президента Росії щодо особистого прийому, «щоб доповісти про підготовку заходів підривної діяльності в Україні».

15:33

Заступник командира полку «Азов» капітан Святослав Паламар:

«Закликаємо світову спільноту евакуювати цивільних та особисто звертаюсь до Верховного Головнокомандувача подбати про поранених солдат, які в страшних муках помирають від неналежного лікування. Дайте можливість забрати тіла воїнів, щоб українці змогли попрощатись зі своїми героями. Відреагуйте належним чином на критичну ситуацію, в якій противник не дотримується жодних етичних норм, конвенцій чи законів, знищуючи людей на очах у всього світу, керуючись вседозволеністю і безкарністю!».

14:06

Сили оборони України перейшли до контрнаступальних дій на Харківському та Ізюмському напрямках.

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у розмові із головою об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

«Традиційно поінформував свого американського колегу про оперативну обстановку. Зокрема, про переміщення основних зусиль противника на Луганський напрямок, де в районі Попасної, Кремінної і Торського тривають запеклі бої, а також про перехід сил оборони України до контрнаступальних дій на Харківському та Ізюмському напрямках», – йдеться у дописі.

13:58

Омбудсмен Людмила Денісова розповіла про «фільтраційні» табори в селах Безіменне та Козацьке Новоазовського району за зразком нацистського режиму.

Протягом останнього місяця окупанти примусово вивезли з окремих районів Маріуполя всіх чоловіків для проведення так званої «фільтрації». Близько двох тисяч осіб, яких розмістили в селах Безіменне та Козацьке Новоазовського району. Жодних особистих речей з собою взяти не дозволили, паспорти та інші документи – відібрали.

Чоловіків розмістили у приміщенні школи та клубу, де вони постійно перебувають під наглядом конвою рашистських військових. Умови тримання жахливі, люди вимушені спати просто на підлозі в коридорах приміщень. Жодна медична допомога не надається.

У школі в Безіменному вже з’явився перший випадок захворювання на туберкульоз, у зв’язку з чим спортзал окупанти перетворили на ізолятор, де утримують велику кількість людей. У таборі села Козацьке чоловік загинув через відмову окупантів викликати швидку допомогу.

Як харчування людям надають баланду, мало придатну для вживання. Для гігієнічних процедур доступна лише одна раковина з холодною водою на сотні  людей. За таких умов посилюється захворюваність серед утримуваних. За найменший непослух чоловіків б’ють та піддають тортурам.

Чоловіки отримали папір про проходження фільтрації, проте й він не дає їм права залишити територію табору. Натомість утримуваних, включаючи хворих та людей з інвалідністю, залучають на роботи з благоустрою в селі Безіменне та місті Новоазовськ під конвоєм російських військових.

Цього тижня нашим громадянам було оголошено, що вони братимуть участь в «параді» на 9 травня у Маріуполі як «полонені», для чого їх переодягнуть у форму українських військових. У самому місті здебільшого залишились лише жінки та окупанти. 

Домівки маріупольців нещадно розграбовуються рашистами. Жінки намагаються ховатися, аби не стати жертвами зґвалтувань та не загинути.

Дії рф в Маріуполі є геноцидом українського народу відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, та статті 6 Римського статуту міжнародного кримінального суду.

13:33

У тимчасово захопленому місті Енергодар Запорізької області зупинила роботу ТЕС. Мер Дмитро Орлов пояснив, що це вимушений крок – на підприємстві закінчилося вугілля, а організувати його регулярні поставки неможливо через окупацію. 

Про це повідомляє Бабель.

Це не вплине на населення  світло, тепло і гаряче водопостачання в Енергодарі перевели на ЗАЕС.

13:30

Проросійського блогера Анатолія Шарія, якого затримали в Іспанії, передадуть в Україну і буде суд, впевнений представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський.

Про це він заявив в ефірі телемарафону, повідомляє УП.

«Його затримали в рамках міжнародної правової допомоги, в рамках розшуку пана Шарія за вчинення ним низки кримінальних важких злочинів на території України.

Відповідно зараз буде започаткована процедура його екстрадиції до України, і він постане перед українським судом і буде нести відповідальність за українськими законами.

Він точно потрапить на територію України і буде переданий у руки правосуддя, – в мене сумнівів також немає», – розповів Федір Веніславський.

Веніславський наголосив, що європейські країни ретельно стежать за дотриманням правових процедур щодо затримання і передачі Шарія.

13:05

Моряк з «Яни Капу» Євгеній Семидоцький майже рік провів у російському полоні у 2018 – 2019 роках. Тепер він вдруге потрапив до окупантів – вже у рідному Сватовому на Луганщині.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

У місті хлопець працював у пожежно-рятувальному загоні місцевого підрозділу ДСНС. рашисти забрали Євгенія ще в березні. Більше деталей про стан та місце перебування відважного рятувальника – поки невідомо.

«Ми зробимо все можливе, аби повернути Семидоцького додому!» – написав Сергій Гайдай.

12:57

Контррозвідка і слідчі Служби безпеки України викрили та затримали діючого співробітника ГУ Національної поліції в Харківській області, який передавав ворогу розвідувальні дані.
 
Про це повідомляє Управління СБ України в Харківській області.
 
Встановлено, що оперуповноважений підрозділу візуального спостереження, який має звання майора поліції, був залучений до збирання розвіданих на шкоду Україні у день початку збройної агресії рф. 
 
Через його родича, пенсіонера «ОМОНу» з Бєлгорода, співробітники ФСБ відпрацювали йому завдання фіксувати на фото військові та цивільні об'єкти у Харкові, а також переміщення підрозділів Збройних Сил України територією Харківської області.
 
Співробітники СБУ задокументували, що за цей час зловмисник встиг сфотографувати та передати через Телеграм до росії фотознімки будівель Управління СБУ в Харківській області, Головного Управління Національної поліції в Харківській області, одного з торговельно-розважальних центрів у центрі Харкова, станції технічного обслуговування, де ремонтувалася автомобільна техніка військовослужбовців, а також фото військової техніки на території Харкова і області.
 
Територією області зловмисник переміщувався на службовому автомобілі зі спецталоном, що дозволяло йому уникати огляду на блокпостах. Поліцейського затримали співробітники СБУ на одному з блокпостів біля Харкова. Під час огляду його автомобіля виявлені три предмети, схожі на гранати РГО та Ф-1, а також запали до гранат.
 
Наразі вирішується питання щодо кваліфікації дій співробітника поліції за конкретними статтями Кримінального кодексу України, повідомлення йому про підозру у вчиненні злочинів та обрання стосовно нього запобіжного заходу.

11:45

4 травня збройні сили рф нанесли авіаудар по місту Святогірськ Краматорського району. Під приціл окупантів потрапила Свято-Успенська Святогірська лавра, яка нині є притулком для біженців від російської збройної агресії.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

В результаті обстрілу території лаври пошкоджено будівлю гуртожитка. Поранення, за попередніми даними, отримали 7 цивільних громадян. На даний час на місці події працюють слідчі поліції та співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій.

За процесуального керівництва Слов’янської окружної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

11:36

На Київщині прикордонники Житомирського загону спільно із побратимами зі Збройних Сил України, виловили «крокодила». Так, рашисти називають один зі своїх бойових вертольотів. 

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

Захисники України вміло трансформували його у підводний човен та відправили за курсом російського воєнного корабля. Днями прикордонники застосували катер морської охорони для буксирування затонулого гвинтокрила, який був на буях підважений з дна Київського водосховища підрозділом ЗСУ. 

Згодом цей доказ воєнних злочинів московії в Україні підняли на сушу.

10:06

Поточна інформація від оперативного командування «Південь».
 
На Миколаївському та Херсонському напрямку противник продовжує ведення бойових дій та інженерне облаштування зайнятих позицій. Активних наступальних дій з метою просування військ в бік Миколаєва не було, але протягом доби здійснено кілька обстрілів з реактивних систем залпового вогню «Смерч».
 
На півночі Херсонщини і Миколаївщини ворог вкриває вогнем сіла, які полишив, відступивши. Не шкодуючи місцевих жителів, вражаючи та руйнуючи вщент приватні домоволодіння. Одна жінка загинула, щонайменше шість мирних жителів отримали ушкодження. Остаточні втрати уточнюються.
 
Саме місто Миколаїв нещадно обстрілюється системами залпового вогню із використанням заборонених касетних снарядів. Намагаючись нанести максимальне ураження, ворог б’є по житлових та промислових кварталах. Як наслідок – влучання у газові комунікації, електропідстанцію, об’єкти промисловості та приватні будинки. 
 
Пізно ввечері вдарили ще й в район зоопарку, нанесено суттєве ураження одній із шкіл. Інформація про постраждалих уточнюється. 
 
Під час чергової спроби БПЛА «Орлан-10» розвідати наші позиції на Миколаївщині, зенітно-ракетними підрозділами ворожий лазутчик був збитий. 
 
За добу ракетно-артилерійськими та авіаційними підрозділами сил оборони півдня України нанесено ураження близько 130 ворожих цілей. Що забезпечило втрати противника у кількості 50 рашистів та 11 одиниць техніки – а це 2 самохідні гаубиці «Мста-С», 5 одиниць броньованої та 3 автомобільної техніки, 1 БПЛА.
 
Склад корабельного угруповання рашистів у Чорному морі суттєво не змінюється. Три ракетні кораблі та один підводний човен знаходяться в готовності до нанесення ракетного удару, але наші сили оборони та засоби ППО цілодобово відслідковують обстановку і в акваторії Чорного моря, і в повітрі, і на всіх стратегічних напрямках.
 

09:38

У Маріуполі 9 травня окупанти хочуть влаштувати «парад полонених», задля телекартинки перевдягнувши в однострої ЗСУ 2 тисячі цивільних, яких наразі тримають у фільтраційному таборі.
 
Про це в ефірі телемарафону сказав радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.
 

«Майже 2 тис. чоловіків, які були вивезені з Маріуполя близько чотирьох тижнів тому, утримують у фільтраційній, я б уже казав, тюрмі у селищах Безіменному і Козацькому Новоазовського району. Цим чоловікам кажуть, що їх перевдягнуть в українську форму і залучать до так званого параду полонених в Маріуполі, тому що у справжніх наших полонених не вистачає для масовості. Буде така гротескна масовка із самих маріупольців для створення пропагандистської «картинки», – зазначив Андрющенко.

За його словами, окупанти активно готуються до святкування 9 травня у Маріуполі: силами мешканців, які працюють за їжу, місто розчищають від завалів, встановили «опудало» жінки з радянським прапором, наглядати за підготовкою приїжджали «куратори з росії» – заступник адміністрації президента рф і генеральний секретар партії «єдина росія».

За даними української розвідки, Маріуполь за планами російських загарбників, має стати центром «урочистостей» 9 травня. З цією метою в місті проводиться термінове прибирання центральних вулиць від завалів, тіл вбитих та нерозірваних російських боєприпасів. Крім того, триває широкомасштабна пропагандистська кампанія.

При цьому українські бійці у неймовірно складних умовах продовжують тримати кругову оборону на заводі «Азовсталь».

08:40

Щонайменше 25 поранених цивільних – наслідок авіаракетного удару, який сьогодні вночі завдали росіяни по Краматорську. Шестеро із поранених потребують медичної допомоги в лікарні.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Ракети пошкодили 9 житлових будинків, школу та численні об’єкти цивільної інфраструктури. 

«Не здатні воювати з українською армією, росіяни продовжують «воювати» з нашими цивільними», – написав він.

Це – черговий воєнний злочин російської армії на нашій землі. Все ретельно фіксується.

08:36

На території Луганської та Донецької областей за минулу добу відбито одинадцять атак ворога, знищено п’ять танків, сім одиниць бойової броньованої техніки та п’ять одиниць автомобільної техніки ворога.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Підрозділи ПВО збили два ворожі літаки Су-30 та два безпілотні літальні апарати типу «Орлан-10» і «ZALA-421».

Втім, підрозділи противника намагаються вести наступальні дії на Сєвєродонецькому та Попаснянському напрямках, успіху не мають.

08:34

Знайшли тіла ще п’ятьох луганчан, загиблих від російського вторгнення.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Сім потужних артилерійських обстрілів росіяни спрямували на Сєвєродонецьк, ще сім – на Попаснянську та Гірську громади, чотири на Лисичанськ. Усе це тільки за 4 травня.

24 руйнівні атаки завдав ворог по мирних помешканнях жителів області. Наразі знайдені та ідентифіковані тіла п’ятьох загиблих. Двоє з низ – чоловіки з Новоіванівки, які потрапили від російський обстріл ввечері 3 травня. Вже вранці загинули чоловік з Тошківки та жінка з Воєводівки, вдень – чоловік з Попасної. 

Це не остаточні дані, тому що в Попасній і Гірській громаді будинки палають один за одним. Так, лише в Гірському знищено або пошкоджено не менше восьми будинків, три – у Комишувасі, чотири – в Сєвєродонецьку, чотири – в Лисичанську та щонайменше чотири в Новодружеську.

Також у Сєвєродонецьку в межах міста зайнялася хвойна підстилка.

06:55

Розпочалась сімдесят перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Оперативну інформацію станом на 06:00 5 травня оприлюднив Генштаб ЗСУ.

Противник не припиняє  наступальних дій у Східній операційній зоні для встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим українським Кримом. 

Одночасно ворог провокує напруженість у Придністровському регіоні республіки Молдова. Здійснює перегрупування військ на окремих напрямках, вживає заходів з поповнення запасів. Намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник активних дій не проводив. 

На Слобожанському напрямку ворог продовжує обстріли міста Харкова та здійснює розвідку позицій підрозділів Сил оборони. В районі північніше міста Ізюм продовжує артилерійські та мінометні обстріли.

На Донецькому і Таврійському напрямках тривають ворожі артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення. Противник застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію для завдання ракетно-бомбових ударів з метою сковування дій наших військ.

Підрозділи противника намагаються вести наступальні дії на Лиманському, Сєвєродонецькому та Попаснянському напрямках, успіху не мають.

На Авдіївському та Курахівському напрямках ворог продовжує обстріли позицій захисників України.

У районі міста Маріуполь основні зусилля російські окупанти зосереджують на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі «Азовсталі». За підтримки авіації, противник поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу.

За наявною інформацією, частина військовослужбовців 38-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу, після відведення до району відновлення, через значні втрати особового складу, відмовилась від подальшої участі у бойових діях на території України. Зазначені військовослужбовці перебувають у районі поблизу українсько-російського кордону та чекають на переміщення до російської федерації.

Підрозділи бойовиків 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу, які знаходяться в населеному пункті Сватівського району Луганської області укомплектовані місцевими жителями з найближчих населених пунктів мають низький морально-психологічний стан, суттєві проблеми з озброєнням та засобами захисту і не готові до виконання завдань. 

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Завдавав ракетно-бомбових ударів по позиціях наших військ та інфраструктурі регіону. 

Завдяки успішним діям українських захисників та захисниць ворог втратив контроль над кількома населеними пунктами на межі Миколаївської та Херсонської областей

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ було уражено дев’ять повітряних цілей: чотири БпЛА (два з них зенітними ракетними підрозділами Сухопутних військ) та три крилаті ракети противника. Також уражено два літаки. Попередньо — винищувачі Су-30. Інформація уточнюється.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито одинадцять атак ворога, знищено п’ять танків, сім одиниць бойової броньованої техніки та п’ять одиниць автомобільної техніки ворога

06:50

росія  ракетами обстріляла житлові райони та центр Краматорська. Про це повідомляє видання «Бабель» Попередньо 6 поранених. Серйозні пошкодження у 3 п'ятиповерхівок, школи та садочка.

01:48

ЗСУ вдалося відсунути від Харкова артилерію окупанта, – повідомляє радник Глави Офісу президента Олексій Арестович.

01:44

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький повідомив подробиці вечірніх обстрілів області.

«Глухівська громада – мінометний вогонь. Близько 20 прильотів в районі села Сопич. Есманська громада – околиці Бачівська та Товстодубове. Близько 18 мінометних прильотів з боку ворога. Постраждалих і руйнувань немає», – йдеться у повідомленні.

00:58

«Домовляємось і сподіваємось продовжити порятунок людей з «Азовсталі», з Маріуполя», – одна з ключових реплік Володимира Зеленського у його черговому нічному зверненні народу.

Головне зі спічу Президента:

  • завершився другий етап евакуації з Маріуполя. Готові зустрічати понад 150 людей, яких вдалося вивезти з «Азовсталі».
  • Державні нагороди отримали 35 військовослужбовців 19-ї ракетної бригади Сухопутних військ ЗСУ
  • Дипломатичні зустрічі/розмови:

– Говорив сьогодні з генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттеришем про порятунок маріупольців та захисників міста.

– Говорив з премʼєр-міністром Ізраїлю Беннетом. Привітав його з Днем незалежності Держави Ізраїль 

– Говорив з премʼєр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Домовились про наступні дипломатичні кроки потрібні заради миру.

– Звернувся сьогодні до народу Данії з нагоди Дня звільнення від нацистів

00:33

Від обстрілів окупантів у боях під Ізюмом загинув доброволець, журналіст каналу «Україна» 36-річний Олександр Махов. Про це повідомили колеги загиблого.

Олександр Махов
Олександр Махов

00:13

ООС звітує: протягом минулої доби вдалось успішно відбити 11 атак російської армії та знищити:

  • 5 танків
  • 7 ББТ
  • 5 автомобілів

Підрозділи ППО збили над Донбасом збили два ворожі літаки Су-30 та два безпілотники Орлан-10 і ZALA-421

00:10

У Миколаєві пролунали ще два потужні вибухи, – пишуть ЗМІ.

00:00

У Черкасах, Запоріжжі, Одещині та Броварському районі Київщини ППО збила ворожі ракети, – повідомляють ЗМІ.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024