стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 травня

04 Травня 2022, 23:26
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 14856
Війна

Україна 70 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:23

У рамках маріупольського гуманітарного коридору сьогодні евакуювали 344 людини. Про це повідомила віце-прем′єрка Ірина Верещук.

«Жінки, діти та люди похилого віку з Маріуполя, Мангуша, Бердянська, Токмака та Василівки. Всі вони щойно прибули до Запоріжжя», – йдеться у повідомленні.

23:10

Окупанти обстріляли інфраструктурний об′єкт на Кіровоградщині, – повідомляє голова ОВА Андрій Райкович.

23:01

Внаслідок обстрілів Харківської області загинув житель села під Балаклією. Крім того, поранення отримала 11-річна дитина з Лозівського району, – повідомляють в ОВА.

22:34

Азовці продовжують вести кругову оборону заводу «Азовсталь», попри переважаючі сили противника. Про це розповів командир полку «Азов» Денис Прокопенко.

22:32

ЗМІ пишуть про вибух у Херсоні.

22:27

Окупанти завдали два ракетні удари по Дніпру. Одну ракету збила ППО, друга поцілила у залізничну інфраструктуру. Про це повідомив голова Дніппетровської ОВА Валентин Резніченко.

22:25

ЗМІ повідомляють про вибухи у Кропивницькому.

21:53

У Київській області горить приблизно гектар лісу в Іванківському районі біля села Розважів.  Також горить ліс поблизу села Дитятки в Чорнобильській зоні, – повідомив мер столиці Віталій Кличко.

21:50

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба попросив у Великої Британії сучасні танки, – пише Sky News.

«Ми більше не можемо покладатися на постачання зброї радянських часів до України. Це кінець історії. Нам потрібна вичерпна програма для переходу від зброї радянської епохи до стандартної зброї НАТО. Нам потрібні британські танки, які можна передати безпосередньо в Україну», – заявив Кулеба.

21:40

Росіяни знайшли зрадника з-поміж колишніх працівників заводу «Азовсталь», який показав їм таємні підземні ходи під територією підприємства, і тепер окупанти штурмують ці тунелі.

21:38

ЗМІ пишуть про вибухи в Одесі.

21:31

У Миколаєві пролунали вибухи, – повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

21:29

На Київщині ворог ракетами обстріляв село голова Требухів. Про це повідомив мер Броварів Ігор Сапожко.

21:20

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» 4 травня російські фашистські війська здійснили дві атаки позицій українських захисників. Втрати ворога становлять:

  • особового складу – 36
  • БМП – 2
  • БТР – 2
  • АТ – 3

21:18

ЗМІ повідомляють про вибухи на Миколаївщині та Київщині.

21:11

росіяни вбили двох мирних мешканців Донеччини 4 травня. Ще 11 осіб отримали поранення, – повідомляє голова ОВА Павло Кириленко.

20:40

У Дніпрі обстріляли залізничну інфраструктуру. Серед залізничників постраждалих немає. Ступінь пошкоджень оцінять після закінчення повітряної тривоги, – повідомляє голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

20:13

У Дніпрі пролунав потужний вибух. Мер Борис Філатов повідомляє, що крилата ракета прилетіла в центр міста.

20:10

Є інформація про вибухи на Черкащині.

«Працює ППО», – повідомляє голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

20:06

ЗМІ повідомляють про вибухи у Запоріжжі.

20:04

По всій території країни оголошено повітряну тривогу!

 

19:44

Щонайменше 81 з 90 гаубиць, які влада США ухвалила передати на озброєння Україні, вже знаходяться в розпорядженні Збройних сил України. Сказав високопосадовець Пентаґону в коментарі журналістам CNN.

19:35

Арахамія підтвердив, що росіяни прорвалися на «Азовсталь». Станом на вечір 4 травня українська влада має зв’язок із захисниками Маріуполя, що перебувають на території заводу, а війська росії вже на території підприємства. Пише УП.

19:24

російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 тисяч тонн зерна і спробувало продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію.

Про це спершу повідомив портал Миротворець з посиланням на дані трекінгової системи суден MarineTraffic, інформацію підтвердили в уряді у коментарі ЕП.

18:54

На Київщині біля села Гоголів через наїзд на протитанкову міну поранено тракториста, а в зоні відчуження на міні підірвалися рятувальники ДСНС. Повідомив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов у Facebook.

18:35

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на 18:00:
 
Противник продовжує ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Командування російських військ намагається наростити темпи наступу на сході України з метою виходу на адміністративні межі Луганської та Донецької областей, а також розвинути наступ на Запорізькому та Криворізькому напрямках.
 
З метою досягнення визначених цілей противник намагається завдавати втрат підрозділам Сил оборони, проводить перегрупування та посилення своїх військ, нарощує систему вогневого ураження та матеріально-технічного забезпечення.
Ворог активізував завдання ракетно-бомбових ударів з метою руйнування транспортної інфраструктури України.
 
На Слобожанському напрямку діє угруповання противника у складі окремих підрозділів 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів. Тривають авіаційні удари та артобстріли по місту Харкову. 
 
Російські окупанти у Валуйському районі Бєлгородської області здійснили розгортання допоміжного пункту управління 36-ї загальновійськової армії Східного воєнного округу.
У рамках посилення угруповання військ на зазначеному напрямку ворог здійснює переміщення особового складу з території Бєлгородської області.
 
На Ізюмському напрямку противник намагається перехопити ініціативу та проводить наступальні дії у напрямку Ізюм – Барвінкове. З цією метою ворог здійснює артилерійські обстріли позицій наших військ у районах населених пунктів Грушуваха, Нова Дмитрівка та Курулька.
 
Крім того, противник зосередив до 40 одиниць ударних і транспортних вертольотів Мі-24 та Мі-8 на території Бєлгородської області у безпосередній близькості до державного кордону України.
 
На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджені на веденні наступу на населені пункти Лиман, Оріхове, Попасна, Велика Новосілка, Гуляйполе, Комишуваха та Оріхів. Протягом дня, на Лиманському напрямку, противник здійснював безуспішні спроби закріпитись в населеному пункті Олександрівка.
 
На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели наступ у напрямку населеного пункту Воєводівка, успіху не мали.
 
На Попаснянському напрямку ворог намагався розширити контроль над населеним пунктом Оріхове, успіху не має.
З метою сковування дій підрозділів сил оборони противник здійснює обстріли позицій наших військ практично уздовж усієї лінії зіткнення. 
 
Завдає авіаційні удари у районах населених пунктів Авдіївка, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Краматорськ і Гуляйполе. Триває блокування та спроби знищення наших підрозділів в районі «Азовсталі» у Маріуполі. В окремих районах, за підтримки авіації, ворог поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу. Успіху не має.
 
На Новопавлівському напрямку окупанти здійснили спробу штурму населеного пункту Новосілка. Ворог зазнав втрат і відступив.
З метою посилення угруповання військ противник здійснює перекидання техніки та особового складу залізничним транспортом.
 
На Південнобузькому і Таврійському напрямках окупанти, силами окремих підрозділів 8-ї та 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових військ чорноморського флоту, повітряно-десантних військ ведуть бойові дії з метою утримання тимчасово зайнятих територій та створення умов для активізації наступальних дій у напрямках Херсон Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг.
 
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Відзначається нарощування системи протиповітряної оборони у Гомельській області, проведено тренування підрозділів редіоелектронної боротьби. У подальшому не виключається проведення демонстраційних та провокаційних дій в районах наближених до державного кордону України.
 
З метою підтримання напруженості на кордоні та недопущення перекидання резервів наших військ на загрозливі напрямки, противник утримує поблизу українсько-російського кордону у районі населеного пункту Козіно Курської області підрозділи зі складу 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу. Не виключається активізація обстрілів із зазначеного району по території Сумської області.
 
В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання чорноморського флоту росії продовжує виконувати завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку. Не виключається можливість залучення зазначеного корабельного складу до завдання ракетних ударів по території України. На теперішній час, у готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носія крилатих ракет морського базування «Калібр».
 

18:22

Укрзалізниця відновлює регулярне курсування швидкісного поїзда Інтерсіті+ сполученням Київ — Дніпро.

18:19

Оперативники УСР спільно з фахівцями вибухотехнічної служби поліції Харківщини та спецпризначенцями полку поліції особливого призначення провели обстеження території, виявили замаскований схрон зі зброєю та вибухівкою та запобігли підриву об’єкта інфраструктури.

Серед вилученого – РПГ, протитанкові міни та майже 10 кг тротилу. Повідомляє МВС.

18:15

Міський голова Конотопа заборонив діяльність УПЦ Московського Патріархату в місті.

18:03

Міністерство оборони України не виключає, що у зв'язку з 9 травня росія може вдатися до провокацій та збільшити кількість обстрілів.

17:52 

російські окупанти божеволіють, побувавши на передовій. Вони вкрай налякані своїми втратами на війні в Україні. Про це свідчать нові перехоплення СБУ

«У меня из офицеров никого нет. Два 300-х офицера, два 200-х.  Просто из 84 человек осталось 30, нах*й…», – скаржиться окупант своєму колишньому колезі, який лікує поранення у рф. 

 Співрозмовник і не заперечує: «Там, говорят, люди с ума сходят… слышал, нет? С ума сходят, которые приезжают, на ноль…».  

Тож після одужання поранений і не збирається в Україну: «Тут нех*й делать… Пацана привезли, ногу отъе*ашило… Дверь, нах*й, прямь оторвана у машины,  он без ноги лежит... оно таких денег не стоит».

17:07 

У селищі Воловець Закарпатської області відремонтували й запустили електричну підстанцію, яку пошкодила у вівторок російська ракета, також відновлено газопостачання. Інформує Закарпатська ОВА.

16:41

російські окупанти з «Градів» обстріляли Великомихайлівську громаду, що у Синельниківському районі — про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Пошкоджено кілька десятків житлових будинків, вибиті шибки у магазині, школі і дитячому садку, постраждалих немає

16:34

Із селища Старий Салтів на Харківщині планувалася евакуація, однак поки що через постійні обстріли вона є неможливою. Повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

16:17

Розслідування Associated Press зазначає, що напад росіян на Драмтеатр у Маріуполі насправді був набагато смертоноснішим, ніж передбачалося, внаслідок чого загинуло близько 600 людей усередині та зовні будівлі.

Видання реконструювало 3D-модель будівлі на основі свідчень очевидців, двох наборів планів поверхів театру, фотографій та відео, зроблених усередині. Усі свідки сказали, що принаймні 100 людей перебували на польовій кухні неподалік будинку, і ніхто не вижив. Вони також сказали, що кімнати та коридори всередині будівлі були переповнені, приблизно одна людина на кожні 3 квадратні метри.

За оцінками багатьох людей, що вижили, під час авіаудару всередині знаходилося близько 1000 людей, але ніхто не бачив, щоб врятувалося понад 200 людей.

Розслідування також спростовує твердження росії про те, що театр служив українською військовою базою. Ніхто зі свідків не бачив українських військових, які діяли всередині будівлі. 

16:15

росія намагається наростити темпи наступальної операції на сході України, аби вийти на рубежі Донецької та Луганської областей і розвинути наступ на Запорізькому та Криворізькому напрямках — речник Міноборони Олександр Мотузяник.

16:01

В Миколаєві був сильний вибух.

15:57

російська армія не може набрати достатньо контрактників, аби «компенсувати» тих окупантів, яких уже знищили українські військові. У них зривається план «заміщення» бойових втрат на війні в Україні. Повідомляє СБУ.

Свідчення тому – переписка контрактника зі співробітницею головного управління росгвардії по Краснодарському краю.

«Недобор сильный. Никто не хочет подписывать. У меня в батальйоне 33 человека (при середньому наповненні 500 військових –прим.)» – пише жінка.

У відповідь окупант, який зараз перебуває на Херсонщині, скаржиться на обстановку на фронті: загарбники зазнають значних втрат. 

«34 мехбат Карачаевский полностью разъ*бали. 80% личного состава уничтожили. Они с позиции снялись, послали на*уй командование», – пише окупант.

Жінка доповнює перелік втрат: 150-та дивізія втратила 60%, а 102-га (намагалася взяти Київ) знищена повністю. Тож риторично запитує: «И кем менять их, спрашивается?»

15:55

Речниця російського МЗС Марія Захарова заявила про наявність «ізраїльських найманців», які воюють на боці України, пліч-о-пліч з бойовиками Азова. Пише УП.

15:42

GoodWine показали, що залишилося від їхнього складу у Київській області, який згорів 4 березня під час боїв з окупантами.

Збитки, завдані росіянами, оцінюються в 15 мільйонів євро — на складі зберігалося 1,6 мільона пляшок вина, включаючи 15 тисяч колекційних.

15:31

Окупанти цілеспрямовано знищують інфраструктуру телебачення та мовлення в Україні, щоб позбавити українців можливості отримувати правдиву інформацію про перебіг війни та ситуацію в Україні. Про це розповів під час брифінгу 4 травня голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь

15:23

У Попасній та Рубіжному на Луганщині харчів та води в людей залишилося лише на тиждень. Доступ до міст ускладнений, а евакуація неможлива — повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

15:02

Рух Варшавською трасою з Києва до Житомира повністю відновили, повідомив міністр інфраструктури Кубраков. За час ведення бойових дій там зруйнували та пошкодили три штучні споруди. Зараз забезпечили тимчасовий проїзд. Пише Суспільне.

14:59

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури розпочали слідство щодо ракетного удару 3 травня. Інформує Офіс Генпрокурора.

За даними слідства, ввечері 3 травня 2022 року збройні сили рф здійснили ракетний обстріл Воловецької територіальної громади. Через влучання сталося загорання інфраструктурного об’єкту. Уламками пошкоджено будівлі в радіусі 500 метрів, у приміщеннях вибиті вікна та нанесені інші матеріальні збитки. 

Розмір збитків встановлюється.  Ударною хвилею пошкоджено також розподільчий газопровід, через що понад 50 будинків у населеному пункті тимчасово залишилися без газопостачання.

14:34

У росії триває прихована мобілізація – агітують «казаків» та безробітних. Повідомляє ГУР.

Для поповнення резервів окупаційних військ рф продовжує заходи прихованої мобілізації. Наразі основна увага рашистських агітаторів приділяється – набору «добровольців» з числа російських «казаків» Ростовської області та Краснодарського краю. Також у фокусі уваги громадяни, які втратили роботу внаслідок міжнародних санкцій та колишні військовослужбовці, що проживають на території інших пострадянських країн.

14:31

У тимчасово окупованому Бердянську влада міста не перейшла на бік росіян, тому окупанти набрали до «мерії» двірників та слюсарів. Натомість місцеві депутати зараз працюють у Бердянську як волонтери.

14:14

росіяни прорвалися на Азовсталь, який доти бомбардували й обстрілювали. На території заводу йдуть важкі бої. Зв'язку з українськими бійцями немає.

У заблокованому Маріуполі російські військові другий день штурмують завод Азовсталь, у підземеллях якого залишаються українські захисники та цивільні люди, яких ще не евакуювали. Повідомлють джерела Української правди.

14:01

Міністр оборони росії сергєй шойгу пригрозив, що поставки зброї з країн НАТО в Україну вважаються «законною ціллю» знищення.

«Будь-який транспорт Альянсу, який прибув на територію країни з озброєнням або матеріальними засобами для потреб українських збройних сил, розглядається як законна ціль для ураження», – заявив шойгу.

13:45

За попередніми даними, 1 особа загинула та 2 отримали поранення під час пожежі на нафтобазі у тимчасово окупованій Макіївці Донецької області.

13:09

300 маріупольців, яких окупанти депортували до Владивостоку, перебувають у селищі Врангеля за 9,6 тисяч кілометрів від Приазов‘я. Про це повідомив радник мера Петро Андрющенко

«Їм не видають ані речей, ані грошей, годують погано. Пропонують лише низьковаліфіковану і низькооплачувану роботу», – йдеться у повідомленні.

12:09

Охочих виїжджати із Лисичанська та Сєвєродонецька майже немає – евакуювали лише 29 людей, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. 

Протилежна ситуація у Рубіжному та Попасній – бажають виїхати сотні, але через щільність обстрілів евакуація неможлива. Нині на території регіону залишаються близько 50 тисяч мешканців.

11:59

На Луганщині протягом минулої доби через обстріли сталися руйнування будівель та житлових будинків в Лисичанську, Попасній, Золотому, Рубіжному та Сєвєродонецьку. 

Потужних ударів російська армія завдала по Лисичанську – зруйновано школу, протитуберкульозний диспансер та 12 будинків.

В місті пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС області ліквідували десятки пожеж, ліквідація займань ускладнювалася інтенсивністю обстрілів та кількістю пожеж, які сталися одночасно в різних куточках міста. 

У Сиротиному окупанти поцілили в школу, в Сєвєродонецьку влучили в торговельний центр. Інтенсивних обстрілів зазнали й Оріхове, Рубіжне, Попасна та Золоте. Там палали цілі житлові квартали. 

Протягом минулої доби загинуло дві людини – жінка в Лисичанську та чоловік в Попасній. Ще двоє лисичан отримали поранення. 

Рятувальники продовжують розвозити людям воду та гуманітарні набори. Піротехнічний розрахунок ДСНС Луганщини відпрацьовує здійснює роботи з ідентифікації та виявлення ВНП.

11:55

Рашисти готують «парад» у зруйнованому Маріуполі. Туди вже прибув перший заступник глави адміністрації президента росії, відповідальний за питання внутрішньої політики рф, Сергій Кирієнко. Відомо, що віднедавна саме він став новим кремлівським куратором питань щодо ОРДЛО, – інформує Головне управління розвідки.

Основне завдання путінського чиновника – підготовка «урочистих заходів» 9 травня. Рашисти відмовляються від проведення «свята» в Донецьку, в тому числі імітації «військового параду».

Тож Маріуполь, за планами рашистів, має стати центром «урочистостей». В місті проводиться термінове прибирання центральних вулиць від завалів, тіл вбитих та нерозірваних російських боєприпасів.

Триває широкомасштабна пропагандистська кампанія, в ході якої росіянам демонструватимуться сюжети про «радість» місцевих жителів від зустрічі з окупантами. Для підготовки відповідних матеріалів Маріуполь відвідував пропагандист соловйов та очільник окупаційної адміністрації Донецька ЧиПушилін.

11:35

Фотограф із Маріуполя Євген Сосновський опублікував щоденник хлопчика, який пережив пекло під час блокади міста.

«У мене рана на спині, видерта шкіра та черепно-мозкові травми. У мене померли дві собаки, моя бабуся Галя та улюблене місто Маріуполь», — пише хлопчик.

11:25

Одинадцятеро людей отримали поранення на Миколаївщині за минулу добу, – повідомляє голова облради Ганна Замазєєва.

10:57

У Василькові набережна на річці Стугна матиме ім’я прем’єра Британії Бориса Джонсона. Про це повідомила очільниця Василькова Наталія Баласинович у Facebook.

10:26

Зранку окупанти атакували місто Слов'янськ на Донеччині, – повідомляє мер Вадим Лях.

«Прилетіло одразу до кількох мікрорайонах. Пошкоджено багатоповерхову житлову забудову, школу. На щастя, жертв вдалося уникнути», – йдеться у повідомленні.

 

10:23

На нафтобазі в окупованій Макіївці горить чотири резервуари, по 5 тисяч тонн кожен, – заявляють у так званій днр.

Кількість жертв поки невідома.

09:56

Протягом доби піротехніки виявили, вилучили і знешкодили 885 вибухонебезпечних предметів, обстежили територію площею 753 га, – повідомляє ДСНС.

Всього з початку широкомасштабного військового вторгнення рф на територію України знешкоджено понад 90 тисяч вибухонебезпечних предметів, у тому числі 1 964 авіаційні бомби, обстежено територію площею понад 17 тисяч га.

Найчастіше піротехнічні підрозділи працювали: в Харківській області 3 452 рази, Київщині – 1 560, Миколаївщині – 1 216, Черкащині – 692, Чернігівщині – 508, Сумщині – 380.

 

09:41

В окупованій Макіївці на Донеччині горить нафтобаза. Про це пише Україна 24.

09:39

Вночі окупанти обстріляли школу Есманської громади на Сумщині, – повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький. 

Також під ранок відбувся артобстріл з «Градів» уздовж кордону біля Юнаківки та кілька пострілів з гелікоптера по території біля Могриці.

09:24

Дві ворожі ракети, випущені 3 травня по Кіровоградщині, поцілили у тягову підстанцію на залізниці біля села Тимкове, – повідомляє голова ОВА Андрій Райкович.

«Загалом на область прилетіло три ракети. Нині ситуація контрольована», – йдеться у повідомленні.

09:16

Зранку ворог завдав удару по Авдіївській та Мар’їнській громадах, – повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко. 

Під мінометний обстріл потрапив Авдіївський коксохімічний завод, а також житловий будинок і школа. Цілодобово тривають обстріли в районі Новомихайлівки.

09:11

Загальні бойові втрати ворога:

08:57

Інститут вивчення війни зауважив, що 30 квітня росія використала протикорабельні ракети «Онікс» під час удару по Одеському аеропорту. Тобто окупанти використали «Онікс» по наземних цілях, для яких ці ракети не призначені.

Аналітики інституту вважають, що це може говорити про дефіцит інших типів високоточних ракет далекого радіусу дії, – пише Бабель.

08:54

У морг Горлівки доставлено понад 100 тіл російських військовослужбовців, які загинули на території Запорізької області.

Крім того, на Запорізькому напрямку група росіян потрапила в полон, – повідомляє Українська правда.

08:52

Розвідка Британії про ситуацію в Україні:

  • росія розгорнула 22 батальйонні тактичні групи під Ізюмом, намагаючись просунутися у напрямку північного Донбасу.
  • Попри завзятий опір ЗСУ, рф планує захопити міста Краматорськ та Сєверодонецьк
  • Захоплення цих міст зміцнить російський військовий контроль над північно-східним Донбасом та стане плацдармом для їх зусиль щодо відсікання українських сил у регіоні

 

08:40

На лінії зіткнення ворог всю ніч проводив інтенсивний обстріл у районі звільнених сіл Херсонської області, – повідомляє голова ВА Кривого Рогу Олександр Вілкул.

08:39

Уже понад 627 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії рф. Такі дані оприлюднив Офіс Генпрокурора.

08:35

Одна людина постраждала внаслідок атаки на Дніпропетровщину минулої доби. Чоловік отримав важку контузію. Загиблих за минулу добу у регіоні немає, – повідомляє голова облради Микола Лукашук.

08:25

У Новотроїцькому та Скадовську на Херсонщині запрацював інтернет, – повідомляють кореспонденти Суспільного.

7:26

Оновлення на 7:00. Усі поїзди продовжують рух, відновлювальні роботи тривають. 

Перелік затримок пасажирських поїздів внаслідок ворожого обстрілу залізничної інфраструктури:

  • №22 Трускавець - Харків 9:17
  • №3 Львів - Запоріжжя 7:23
  • №60 Чоп - Київ 6:25
  • №82 Ужгород - Київ 5:48
  • №25 Рахів - Одеса 5:32
  • №145 Львів - Ужгород 5:35
  • №12 Львів - Одеса 5:28
  • №46 Лозова - Ужгород 5:05
  • №37 Ужгород - Одеса 4:53
  • №50 Трускавець - Київ 4:53
  • №92 Львів - Київ 4:32
  • №56 Рахів - Київ 4:19
  • №135 Чернівці - Одеса 3:45
  • №53 Дніпро - Одеса        
  • №30 Ужгород - Київ 3:25
  • №92 Одеса - Лозова 3:16
  • №231 Дніпро - Львів 3:05
  • №88 Ковель - Запоріжжя 2:58
  • №6 Запоріжжя - Івано-Франківськ 3:01
  • №96 Рахів - Київ 2:42
  • №86 Львів - Запоріжжя 2:46
  • №8 Одеса - Харків 2:30
  • №43 Івано-Франківськ - Київ 2:30
  • №14 Солотвино - Київ 2:30
  • №38 Запоріжжя - Київ 1:45
  • №175 Запоріжжя - Жмеринка 2:08
  • №16 Івано-Франківськ - Харків 2:08
  • №7 Київ - Чернівці  2:00
  • №37 Київ - Запоріжжя 2:00
  • №59 Київ - Чоп 2:00
  • №85 Запоріжжя - львів 1:40
  • №8 Чернівці - Київ 1:37
  • №149 Полтава - Чернівці 1:36
  • 81 Київ - Ужгород 3:16
  • №57 Київ - Ворохта 1:20
  • №17 Харків - Львів 1:20
  • №42 Львів - Дніпро 1:30
  • №91 Київ - Львів 1:15
  • №41 Дніпро - Львів 1:00
  • №705 Київ - Перемишль 4:30
  • №774 Львів - Дарниця 6
  • №716 Перемишль Київ 2:05
  • №754 Дарниця-Харків +40хв

6:57

Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ.

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим українським Кримом. 

З метою руйнування транспортної інфраструктури України ворог завдав ракетних ударів по об’єктах на території Дніпропетровської, Кіровоградської, Львівської, Вінницької, Київської, Закарпатської, Одеської та Донецької областей. 

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. 

Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях. 

З метою перевірки готовності до виконання завдань за призначенням, один ракетний дивізіон зі складу 465-ї ракетної бригади збройних сил республіки білорусь здійснює переміщення з пункту постійної дислокації до району призначення. 

На Сіверському напрямку ознак формування противником наступального угруповання не виявлено. В рамках посилення охорони ділянки російсько-українського кордону, у районах автомобільних пунктів пропуску «Нові Юрковичі», «Погар» та «Ломаковка» Брянської області розгорнуто підрозділи збройних сил російської федерації зі складу Центрального військового округу.

На Слобожанському напрямку ворог обстрілював місто Харків та населений пункт Протопопівка із артилерії та мінометів. Провів повітряну розвідку в районі населених пунктів Кутузівка та Олександрівка Барвінковського району Харківської області. Противник намагався вести наступальні дії у напрямку населеного пункту  Довгеньке, успіху не мав.

На Донецькому і Таврійському напрямках, з метою сковування дій, окупанти здійснюють обстріли  підрозділів  наших військ.

На Лиманському напрямку противник веде наступ у напрямку населеного пункту Шандриголове, бойові дії тривають. Ворог посилює угруповання військ та активізував ведення повітряної розвідки.

Окупанти здійснювали штурмові дії в районі Попасної, бойові дії тривають.

В Маріуполі російські окупанти продовжують завдавати авіаційних ударів та здійснюють вогневе ураження наших позицій в районі «Азовсталі».

На Запорізькому напрямку ворог  проводив штурмові дії у напрямку населеного пункту Оріхів, успіху не має.

У Горлівці до центрального моргу доставлено понад 100 тіл мобілізованих військовослужбовців 1-го армійського корпусу, які загинули на території Запорізької області. 

На Південнобузькому напрямку, з метою знищення фортифікаційного обладнання наших позицій,  ворог застосовував артилерію, реактивні системи залпового вогню, озброєння танків уздовж всієї лінії зіткнення. Активізував бойові дії у районі населеного пункту Томина Балка.

На Бесарабському напрямку обстановка залишається напруженою та контрольованою. 

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ уражено сім БпЛА та 8 крилатих ракет противника, дані уточнюються.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено шість танків, п’ять артилерійських систем (три з них - реактивні системи залпового вогню), п’ятнадцять одиниць бойової броньованої техніки та дев’ять одиниць автомобільної техніки противника. Є у противника втрати і на інших напрямках. Загальні цифри оголосимо в окремому зведенні дещо пізніше.

3:17

Росіяни вивезли з чотирьох тимчасово окупованих областей України загалом приблизно 400 тисяч тонн, тобто третину всіх запасів зерна в регіонах, пише Суспільне з посиланням на першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького в ефірі «Еспресо».

За його даними, на тимчасово окупованих територіях залишили близько 1,3 мільйона тонн зернових.

«Ми маємо уже підтвердження з кожного регіону – Запорізької області, Херсонської області, Донецької, Луганської — з кожної близько 100 тисяч вивезено», — сказав Висоцький.

Він додав, що якщо з регіонів росіяни продовжать вивозити не запаси, а те, що залишили для харчування до нового врожаю, то може з’явитися загроза голоду.

3:03

У місті Токмак Запорізької області російські військові почали масове пошиття і переодягання у форму Збройних Сил України, пише Суспільне посилаючись на Оперативне командування «Південь».

«Не виключено здійснення провокативних дій такими «розрядними» підрозділами з метою компрометування українських військових на окупованих територіях і нападами ДРГ на лінії зіткнення», — попередили в ОК.

Також повідомляють, що протягом доби 3 травня на Херсонському та Миколаївському напрямку росіяни продовжували інженерне удосконалення своїх позицій. При цьому вони не проводили активних наступальних дій, але вели обстріли за допомогою артилерії та броньованої техніки.

Українські мобільні протитанкові групи забезпечили контроль території чотирьох населених пунктів поблизу адмінкордону Миколаївської та Херсонської областей.

Увечері 3 травня армія РФ здійснила черговий ракетний удар по декількох регіонах України, на півдні, зокрема, по Одеській та Кіровоградській областях. Двома випущеними з Каспійського напрямку ракетами окупанти влучили в залізничну інфраструктуру Кіровоградської області. Є загиблі та поранені. Ще три ракети, спрямовані на Одеську область, були збиті силами ППО. Повторно атакуючи Одеську область, противник вдарив ще двома ракетами по об'єктах інфраструктури регіону. Постраждалих немає.

Загальні втрати Росії за 3 травня клали 47 солдатів і 15 одиниць техніки, серед яких 2 безпілотники-розвідники, радіолокаційна станція і дизель-генератор, два зенітно-ракетних комплекси і вісім автомобілів. Також знищили сім складів, колону противника з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами.

2:27

Оновлення на 2:20: перелік затримок пасажирських поїздів по Львівському, Закарпатському та Придніпровському напрямках внаслідок ворожого обстрілу залізничної інфраструктури:

  • №5 Запоріжжя — Івано-Франківськ (+1:30 год)
  • №43 Київ — Івано-Франківськ (+1:14 год)
  • №55 Київ — Рахів (+1:16 год)
  • №791 Кременчук — Кропивницький - Київ (+1:38 год)
  • №149 Полтава — Чернівці (+1:40 год)
  • №36 Чернівці — Одеса (+1:25 год)
  • №50 Трускавець — Київ (+2:15 год);
  • №60 Чоп — Київ (+3:40 год);
  • №4 Львів — Запоріжжя (+4 год);
  • №26 Рахів — Одеса (+3 год);
  • №22 Трускавець — Харків (+5 год);
  • №12 Львів — Одеса (+2:48 год);
  • №749 Київ — Івано-Франківськ (+4 год);
  • №145 Львів — Ужгород (безпересадкові вагоны Київ — Відень) (+5 год);
  • №82 Ужгород — Київ (+1,5 год);
  • №92 Львів — Київ (+40 хв);
  • №56 Рахів — Київ (+2 год);
  • №136 Чернівці — Одеса (+1:25 год);
  • №96 Рахів — Київ (+1 год);
  • №14 Солотвино — Київ (+1,5 год);
  • №30 Ужгород — Київ (+2:05 год);
  • №38 Ужгород — Одеса (+1,5 год);
  • №46 Ужгород — Лозова (+30 хв);
  • №231 Дніпро — Львів (+2,5 год);
  • №53 Дніпро — Одеса (+2,5 год);
  • №75 Кривий Ріг — Київ (+1 год);
  • №175 Запоріжжя — Жмеринка (+1 год);
  • №85 Запоріжжя — Львів (+30 хв);
  • №37 Запоріжжя — Київ (+30 хв);
  • №710 Львів — Дарниця (+3,10 год);
  • №753 Харків — Львів (+1,40 год).

Усі поїзди продовжують рух, всіх везуть до безпеки — включно з евакуйованими біженцями.

2:09

Укрзалізниця відновлює курсування наступних приміських поїздів до Львова з ранковим прибуттям:

  • 6008 Трускавець — Львів;
  • 6126 Шкло — Львів;
  • 6106 Держкордон — Мостиська — Львів;
  • 6028 Сянки — Львів.

Водночас скасовують наступні денні приміські поїзди:

  • 6102 Мостиська — Львів;
  • 6018 Сянки — Львів.

01:03

Запорізька ОВА повідомила інформацію щодо евакуаційних маршрутів до Запоріжжя на 4 травня:

  • Маріуполь «Порт-Сіті» - 8:00
  • Луначарське кільце - 10:00
  • Токмак 15:00
  • Василівка - 16:00

Евакуація відбувається за підтримки ООН та Червоного хреста

00:20

Головне зі звернення Президента

Маємо нарешті результат, перший результат нашої евакуаційної операції з «Азовсталі» в Маріуполі, яку ми організовували дуже довго. Це потребувало багатьох зусиль, довгих переговорів і різного посередництва. Сьогодні до Запоріжжя прибули 156 людей. Жінки і діти. Вони були понад два місяці у сховищах. Тільки уявіть! Наприклад, дитині – шість місяців, два з яких – під землею, рятуючись від бомб, обстрілів. Нарешті ці люди в повній безпеці. Вони отримають допомогу

Безумовно, ми продовжимо робити все, щоб дістати з Маріуполя й «Азовсталі» всіх наших людей. Це складно. Але нам потрібні всі, хто там залишається: і цивільних, і військових. Не було жодного дня, щоб ми не займались цим питанням. Щоб наші люди не намагалися вирішити це питання.

Зараз російські війська не дотримуються домовленостей. Вони продовжують масовані удари по «Азовсталі». Вони намагаються штурмувати комплекс. Але мені багато разів говорили, що не вдасться врятувати жодної людини. Що це неможливо. А сьогодні 156 людей – у Запоріжжі. Це ще не перемога, але вже результат. І я вірю, що є шанс урятувати й інших наших людей.

Очевидно, російські військові сьогодні вкрай нервово відреагували на наші успіхи. Різні українські міста знову стали мішенями для російських ракет, для російських ударів. Львів, Вінниця, Київська область, Дніпропетровська області, Одеса, Харківщина – такий масштаб сьогоднішніх обстрілів однозначно свідчить не про те, що в Росії є якась особлива військова мета. Завдати удару по Закарпаттю? Що конкретно це може дати Росії? Вони намагаються вимістити своє безсилля. Бо Україна їм не до снаги.

У Рівненській області сталася жахлива дорожня аварія. Зіткнулися автобус, легковик і бензовоз. Станом на цей час – 17 загиблих. Але жертв може бути більше. Мої щирі співчуття всім, хто втратив рідних, втратив близьких. Доручив надати всю необхідну допомогу тим, хто постраждав.

Я вдячний Прем'єр-міністру Великої Британії й великому другу України Борису Джонсону за його підтримку України та наших захисників, наших захисниць. Сьогодні Борис звернувся до нашого парламенту й нашого народу. Це були дуже важливі слова, тепли, дружні, сильні. Це дуже щирий жест. Я вдячний Британії і за новий пакет підтримки нашої держави, про який пан Прем'єр-міністр повідомив сьогодні.

Звернувся і я сьогодні до Верховної Ради України. Вперше за час повномасштабної війни. Підкреслив головне – і головне не тільки для мене, а й для всієї України. Я впевнений, ми маємо зберігати максимальну єдність. Бо від єдності залежать наші успіхи. Не тільки політичні, а й оборона держави, міцність нашого народу, нашого суспільства.

Продовжив дуже корисну практику звернень до парламентів держав- наших партнерів. Сьогодні звернувся до парламенту й народу Албанії. Подякував за підтримку, зокрема й оборонну. Відзначив сердечність, із якою народ Албанії підтримує наших людей.

Поспілкувався також із представниками найбільших глобальних компаній – у клубі CEO Wall Street Journal (це дуже впливовий клуб. Три трильйони доларів – це сукупний обіг компаній, чиї керівники – у цьому клубі). Про те, як тиснути на Росію заради припинення війни. Про те, як відновлювати Україну після війни разом. Про те, якою може бути післявоєнна модель української економіки.

Говорив сьогодні з Президентом Польщі Анджеєм Дудою. Привітав його і весь польський народ з національним святом – Днем Конституції Польщі. Обговорили подальшу співпрацю, конкретні кроки та підтримку нашої оборони.

Підписав укази про нагородження наших героїв. Державними нагородами відзначені 185 військовослужбовців Збройних Сил України, з них двоє – посмертно. Ще двом нашим захисникам присвоєно звання Героя України.

00:15

російські війська ввечері 3 травня випустили більше 20 ракет по різних регіонах України, більшість — з Каспійського моря, повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. За попередніми даними, за добу ППО Повітряних сил та Сухопутних військ збила щонайменше 8 крилатих ракет, дані уточнюються.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024