стрічка

Як медіа перетворили на фейк жарт про появу у Львові актора Ієна Маккеллена

02 Травня 2022, 21:57
Як медіа перетворили на фейк жарт про появу у Львові актора Ієна Маккеллена ФАКТЧЕК 2723
Як медіа перетворили на фейк жарт про появу у Львові актора Ієна Маккеллена

Вчора соцмережі і новинні сайти «хайпували» на новині про те, що начебто у Львів по гарячих слідах за Анджеліни Джолі приїхав британський автор Ієн Маккеллен, відомий за роллю Гендальфа із «Володаря перснів».

Однак згодом з’ясувалося, що автор допису, письменник Максим Беспалов, який опублікував фото у Facebook, просто пожартував. І селфі з  Ієном Маккелленом він зробив 5 місяців тому в Лондоні. Але медіа, підхопили цей допис як новину і… розігнали фейк.

ФЕЙК

Як пояснив сам Максим Беспалов, вся Україна була натхненна візитом голлівудської актриси Анджеліни Джолі до Львова (вона завітала 30 квітня, – ред.). Інтернетом гуляли сотні дописів з жартами і мемами про приїзд зірки. А на росії зманіпулювали і прибрехали про цю подію.

«У той вечір я написав два дописи на ФБ. Перший - новину про Брюса Лі біля магазину «Рукавичка» у Судовій Вишні. Другий – моє фото з Йєном Маккеленом, яке я зробив 5 місяців тому в Лондоні. Тоді я вже публікував його на своїй сторінці та отримав купу лайків і розпитів про обставини зустрічі. Проте цього разу я додав жартівливий підпис і геолокацію в «П'яній вишні» на вулиці Краківська у Львові. З моєї точки зору було очевидно, що подібне буде сприйматися виключно як жарт», – пояснює Максим Беспалов.

Однак сталося те, що сталося. «Сенсацію» про те, що до Львова завітав знаменитий борець із орками, поширили тисячі телеграм-каналів (в тому числі канал Верховної Ради і знаменитий любитель хайпу Антон Геращенко), десятки новинних сайтів, іноземні сайти і ресурси з домену .ru.

Слід зазначити, що навіть топові українські медіа-ресурси (дивись на зображеннях) опублікували цю «новину» без будь-якої перевірки, взявши як першоджерело тільки допис у фейсбуці.

Дійшло до того, що сам актор опублікував твіт, у якому пояснив, що «попри повідомлення та фотографії, які циркулюють в Інтернеті, він не був у Львові або деінде в Україні».

Станом на 2 травня кілька українських новинних сайтів «попідчищали» новину про приїзд Ієна Маккеллена, додавши, що це таки фейк. Решта видалили новину, а на кількох вона так і продовжує висіти і збирати перегляди.

Не спростували

Який висновок можна з цього зробити?

По-перше, українські журналісти у час коли наша країна воює і паралельно відбувається жорстка інформаційна війна, вкотре знехтували елементарними правилами перевірки інформації – ми ж всі пам’ятаємо про правило трьох джерел, що є одним із стандартів журналістики. Але напевно не для чималої кількості журналістів. Про правила фактчекінгу і взагалі геть говорити – медіа без будь-якого елементарного аналізу за допомогою інструменту «пошук по фото» просто взяли фото з Facebook і поширили. Хоча легко можна було знайти сторінку автора і бодай написати йому, уточнити деталі, взяти «коментар», щоб додати матеріалу оригінальності. Та де там!

Мабуть, наші колеги, як і користувачі соцмереж, вже призабули інцидент із політтехнологом Володимиром Петровим, який 24 січня спеціально «поховав» Людмилу Янукович? Тоді журналісти також тиражували новину про смерть дружини Януковича, не перевіривши, чи вона правдива.

По-друге, на прикладі фейка з Ієном Маккелленом, можна простежити, з якою руйнівною швидкістю розноситься інформація по соцмережах у наш час. Добре, якщо вона позитивна і підіймає бойовий дух, хоч і неправдива. Але поряд існують і більш небезпечні вкиди. І хто зна, яку «сенсацію» відкопають журналісти із соцмереж завтра. Не варто забувати, що з такою ж блискавичною швидкістю фейковими акаунтами і ботами розноситься зараз російська дезінформація та пропаганда. А там вже мова може йти про нашу безпеку та життя. У нас війна, колеги!

Маємо надію, що цей епізод трохи струсне журналістську спільноту, яка у гонитві за дешевим хайпом, нехтує елементарними правилами перевірки інформації і одним із найголовніших стандартів журналістики.

Читайте також: «Палаюча» декомунізація і підозріла правда: деза на Волині у квітні

 

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проєктів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024