стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 2 травня

02 Травня 2022, 23:43
Мітинг в підтримку України в Угорщині ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4014
Мітинг в підтримку України в Угорщині

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

 

23:43

Німеччина оцінила шанси на скасування санкцій проти росії, – пише Reuters.

Як повідомляє видання, їх не скасують, допоки росія не погодиться підписати мирну угоду із Україною. Про таке заявив Канцлер Німеччини Олаф Шольц.

23:04

Словаччина наполягатиме на звільненні від ембарго на закупівлю російської нафти, якщо вона стане об'єктом нових санкцій ЄС проти росії. Про це заявив міністр економіки Ріхард Сулік.

Словаччина на 100% залежить від імпорту російської нафти, тому, за словами Суліка, підготовка заміни займе кілька років

23:02

Прессекретар Пентагону Джон Кірбі повідомив, що до п'ятниці в Україну прибуде ще 5 тисяч протитанкових ракет Javelin, – пише Україна 24.

22:50

Данія прийняла рішення взяти участь у відновленні міста Миколаїв. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. 

22:20

Посольство Швеції повернеться в Україну 4 травня. Про це у твіттері написала очільниця МЗС Швеції Анн Лінде.

21:32

Німеччина заявила, що готова підтримати негайне ембарго ЄС на російську нафту, що може дозволити Європі запровадити таку заборону протягом кількох днів, – пише УП.

19:53

Міністрка енергетики Австрії Леоноре Гевесслер заявила, що її країна не проти нафтового ембарго щодо росії. Пише Європейська правда.

17:57

Міністерство зайнятості та економіки Фінляндії схвалило та назвало виправданим і послідовним рішення компанії Fennovoima розірвати контракт на будівництво АЕС Ханхіківі-1 із «Росатомом». Про це йдеться у заяві міністерства.

17:34

У Нідерландах порти відмовилися розвантажувати танкер з російським пальним. Про це повідомляє Bloomberg.

17:04

Чеське місто Брно передасть своєму місту-побратиму Харкову 2 трамваї Tatra T3 та 6 тролейбусів Škoda 14Tr. Про це повідомляє All Trans.

16:53

Україна отримала 495 мільйонів євро грантових коштів, які не потребують повернення, з цільового фонду Світового банку. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Відомство уточнило, що кошти було надано у рамках перших змін до Угоди про грант Цільового фонду донорів. Відповідно до цього до Державного бюджету надійшли кошти від США (близько 463 млн євро), Норвегії (близько 20,5 млн євро) та Австрії (близько 10 млн євро).

16:05

Міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод приїхав до України і розпочав свій візит до України з поїздки до Ірпеня, постраждалого внаслідок вторгнення росіян передмістя Києва.

Про це розповіли глава МЗС України Дмитро Кулеба та сам Єппе Кофод, повідомляє Європейська правда. 

Глава МЗС Данії зауважив, що cтрашно бути свідком руйнувань у передмісті Києва. Він запевнив у своєму Twitter, що Данія твердо підтримує роботу з розслідування та притягнення до відповідальності винних у цих нападах.

14:34

Румунія відремонтує залізничні шляхи для перевезення вантажів з України.  Про це заявив міністр транспорту Румунії Сорін Гріндяну, передає GMK Center.

 

Міністерство транспорту Румунії оголосило тендер на ремонт залізничної лінії між селом Джурджулешти (Молдова) та портом Галац для перевезення вантажів з України.

 

13:12

Європейська комісія може зробити виняток та звільнити Угорщину і Словаччину від ембарго на купівлю російської нафти.

Очікується, що у вівторок ЄК завершить роботу над шостим пакетом санкцій проти росії, який включатиме заборону на купівлю російської нафти.

12:23

Фінська проектна компанія Fennovoima повідомила, що розірвала контракт на будівництво АЕС "Ханхіківі-1" із "Росатомом".

11:25

Фінляндія ухвалить рішення про подання заявки на членство в НАТО 12 травня — про це повідомила фінська газета Iltalehti з посиланням на анонімні джерела в уряді.

Рішення про вступ буде ухвалене в два етапи — президент спочатку Саулі Нііністьо оголосить про своє схвалення приєднання до Альянсу, а потім парламентські групи затвердять заявку, текст якої вже написаний.

11:07

Нова Зеландія запровадила додаткові санкції проти російських політиків та оборонних установ, "які підтримують дії Путіна в Україні".

Про це пише Європейська правда.

Останній раунд санкцій спрямований на 170 членів Ради Федерації Росії, а також на шість компаній і організацій оборонного сектору, які сприяли посяганню на суверенітет і територіальну цілісність України, пояснили в МЗС Нової Зеландії.

Уряд Нової Зеландії також посилив санкції щодо більш ніж 400 осіб, яким раніше заборонили в'їзд до країни.

09:01

Перша леді США Джилл Байден відвідає Румунію та Словаччину, аби зустрітися з українцями, які залишили країну через війну.

8:24

Британська розвідка: На початку війни росія залучила понад 120 батальйонних тактичних груп, що становить приблизно 65% її наземної бойової чисельності. Станом на 2 травня понад чверть цих підрозділів нині виведено з ладу. Деякі з найелітніших частин росії, зокрема повітряно-десантні війська, постраждали найбільше. росії, імовірно, знадобляться роки, щоб відновити ці сили

05:15

Німеччина проводить кампанію за ембарго на російську нафту всередині ЄС. Уся Європа відмовилася від нафти відповідно до 6-го пакета санкцій ЄС. Санкції можуть бути зняті лише після того, як рф повністю виведе свої війська з України.

01:44

Майже чотири з половиною мільйони тонн зерна заблоковані у портах України. Продукцію неможливо експортувати через закриті морські шляхи на тлі російського військового вторгнення. Про це заявив представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік, пише агентство dpa. Повідомляє Радіо Свобода.

До початку війни Україна була одним із найбільших у світі експортером пшениці та виробником кукурудзи. Багато країн залежать від постачання української пшениці, зазначають в ООН.

01:10

Данія та Швеція викликають послів росії після того, як російський розвідувальний літак порушив повітряний простір обох країн, повідомили 1 травня їхні уряди. Пише Радіо Свобода.

За словами чиновників, літак увійшов у повітряний простір Данії ввечері 29 квітня на схід від острова Борнхольм, а потім влетів у повітряний простір Швеції. 

Читайте також: Реакція світу на війну росії проти України 1 травня

Коментар