стрічка

На росії «палає» через демонтаж радянської символіки в Луцьку

30 Квітня 2022, 23:15
На росії «палає» через демонтаж радянської символіки в Луцьку 7798
На росії «палає» через демонтаж радянської символіки в Луцьку

Демонтаж радянської та україноненависницької символіки на меморіальному комплексі «Вічна Слава» у Луцьку викликав неадекватну, але очікувану реакцію у російських та проросійських Telegram-каналах.

Про це повідомляють фактчекери проєкту «Брехунець».

Нагадаємо, демонтаж почався 27 квітня. Тоді повідомлялося, що знести мають два десятки бронзових зображень та написів. 29 квітня на меморіалі замінили дату початку Другої світової війни з 1941 року на 1939.

Як ми писали раніше, впорядкування Меморіалу вічної слави, а саме демонтаж комуністичних символів, зміна неправильних дат війни, а також заміни численних написів, що є радянськими ідеологічними штампами – це робота, яка «висіла» з 2015 року, відколи є чинним закон про декомунізацію. У Луцьку є 105 вулиць, які названі на честь російських історичних персон, діячів культури, науки, комуністичної партії тощо.

Позбавляються від радянських символів і всього, пов’язаного з росією і радянським союзом, і в інших населених пунктах України. Прогрес у питанні дерусифікації в Україні почався після повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року.

Зміни, які зараз відбуваються в українських містах, цілком логічні і справедливі. Українці хочуть позбавитися від усього, що пов’язане з країною-терористом – росією, і від того, що символізує колоніальне минуле.

Але що в цей час волають на «болотах» через події у Луцьку? Зокрема по російських та проросійських Telegram-каналах пронеслася хвиля обурення, мовляв, це так лучани знищують історію.

У коментарях під дописами можна натрапити, наприклад, на такі реакції: «діди за це воювали», «бандерівщина з акцентом заходу», «Ізраїлю не потрібні меморіали», «хай ламають – будуть жити на смітнику», «це фашизм» тощо.


Ці коментарі – яскравий зріз того, як на росії ставляться до процесу дерусифікації в Україні. І якщо сприймати їх через призму того, що російським нацистам було б добре, якби України як держави не існувало – все стає на свої місця.

Ба більше, росіяни не просто насміхаються з дерусифікації та декомунізації в Україні, а й намагаються присвоїти наші здобутки. Зокрема, в новині про знесення радянської символіки в Луцьку  стверджують, що найбільший у світі транспортний літак Ан-225 «Мрія», створений київським КБ імені Антонова – це начебто символ радянського літакобудування. Тому українцям «ненав’язливо» радять з цього порадіти і підірвати решту наших літаків.

Цікаво і те, що на росії вважають, що після тотальної дерусифікації американські політики диктуватимуть українцям, як жити, кого читати і що дивитися. А це вже добре знайомий наратив про «зовнішнє управління», який хотів нам нав’язати кремль.

«На місці пам'ятника Ватутіну потім можна встановити пам'ятник Джорджу Флойду або Байдену», – йдеться в одному з дописів на проросійському Telegram-каналі «Шептун».

Хоча поклоніння пам’ятникам – це не українська традиція, а «іхняя». Зважаючи на те, що окупанти самі в захоплених містах у першу чергу встановлюють пам’ятники леніну.

Далі автори допису згадують українську політичну діячку Кіру Рудик, яка схвально висловилася стосовно знесення пам’ятника під аркою Дружби народів у центрі Києва:

«Такі як Рудик хочуть повністю стерти історичну ідентичність українців, їхню історію та подвиги. На жаль, такі як Рудик не збудують другу Мрію», – пишуть пропагандисти.

Однак росіяни забули додати, що саме вони так мріють стерти з лиця землі не тільки українські міста, а нашу ідентичність – культуру, мову традиції і увесь український народ.  Саме тому їм так болить дерусифікація.

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024