стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 30 квітня

30 Квітня 2022, 23:12
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3321
Війна

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:12

Україна отримала від Норвегії зенітно-ракетні комплекси «Містраль». Про це повідомив міністр оборони країни Бьорн Аріль Грам.

Ця зброя дозволяє збивати літаки та гелікоптери на малих висотах до трьох кілометрів, а також вони можуть вражати крилаті ракети.

22:22

Лідер Християнсько-демократичного союзу Німеччини Фрідріх Мерц відвідає 2 травня Київ, – повідомляє Україна 24

22:15

Італійська гуманітарна організація Cesvi виділяє перші пів мільйона євро на відновлення української Бучі і планує зібрати більше завдяки благодійним внескам, – пише Економічна правда.

22:12

Уряд та компанії Фінляндії готуються до припинення постачання природного газу з росії у травні. Причина полягає у вимогах росії щодо порядку оплати поставок.

За даними видання Helsingin Sanomat, Газпром оголосив, що згода на нові вимоги щодо оплати є умовою для продовження безперебійного постачання газу. Фінське ж керівництво однозначно заявляло, що платити у рублях не буде.

21:43

Україна отримає статус кандидата у члени ЄС вже на наступній зустрічі лідерів Євросоюзу (у червні 2022 року), – повідомляє віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина.

18:56

Данія передасть Україні 25 бронетранспортерів Piranha III, – пише Olfi. Також відправить важкі міномети М10 і тисячі мінометних снарядів для них.

17:05

Німеччина не планує платити за російський газ у рублях ні зараз, ні у майбутньому, – заявляє міністр фінансів Крістіан Лінднер.

16:41

В Амстердамі (Нідерланди) портові працівники відмовляються розвантажувати судно з дизельним паливом з рф.

Від розвантаження суден росії раніше відмовилися в портах Гетеборга і Роттердаму, – пише Україна 24.

16:14

Президент Франції Емануель Макрон і президент України Володимир Зеленський під час сьогоднішньої телефонної розмови обговорили гуманітарну допомогу і перспективи переговорів щодо довготривалого урегулювання ситуації в Україні, – повідомляють у Єлисейському палаці.

Франція вже направила Україні понад 615 тонн гуманітарної допомоги. Також країна готова сприяти досягненню угоди щодо гарантій безпеки України.

15:53

Українських біженців у Франції розселятимуть у регіонах, тому що в Парижі вже немає місця. Про це в ефірі телемарафону повідомив консул України у Франції Сергій Єсаулов.

Консул додає, що відразу по прибуттю українці потрапляють під контроль місцевих асоціацій, які разом з префектурами визначають, де можна розмістити.

15:32

У Будапешті люди вийшли на мітинг проти війни в Україні.

15:30

Рига (Латвія) передала Києву 11 сучасних пасажирських автобусів і гуманітарну допомогу. Також розглядає можливість передачі ще понад 30 автобусів, – повідомив мер Києва Віталій Кличко.

13:30

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер висловився за те, щоб скоротити державну підтримку колишнього канцлера Герхарда Шрьодера, який не змінив позицію щодо рф після її вторгнення в Україну і продовжує працювати в російських компаніях.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє Tagesspiegel.

«Ми повинні зробити висновки… Колишні посадовці, які, схоже, на боці злочинних урядів, не можуть розраховувати на підтримку держави», – заявив Лінднер.

Міністр також закликав в цілому переглянути традицію надання офісів та співробітників колишнім канцлерам та президентам, і поступово зменшувати підтримку з часом. 

«Слід також говорити про певний «кодекс честі» щодо їхньої діяльності», – додав міністр фінансів.

 

Раніше цього тижня окремі політики від ХДС, «Зелених» та Вільних демократів висловилися за заходи проти Шрьодера у зв’язку з тим, що він не змінює свою позицію щодо росії, а його однопартієць Міхаель Рот не виключив європейських санкцій проти ексканцлера. 

Співлідерка SPD Саскія Ескен заявила, що Шрьодеру варто самому вийти з лав партії, до якої він входив протягом майже 60 років. Лідерство SPD давно дистанціювалося від ексканцлера. 

У нещодавньому великому інтерв’ю New York Times Шрьодер захищав необхідність підтримувати співпрацю з росією, попри війну в Україні. Він сказав також, що не вірить в особисту причетність путіна до воєнних злочинів у Бучі, а також вважає, що «Путін сам зацікавлений якнайшвидше закінчити війну, але це не так просто». 

Шрьодер з 2017 року є членом та головою ради директорів «Роснефти». Востаннє його переобирали на посаду голови на початку червня 2021 року. Також він є головою комітету акціонерів Nord Stream 2 AG – компанії-оператора проєкту газопроводу «Північний потік-2». На початку лютого 2022 року Шрьодера висунули до ради директорів «Газпрому». 

12:21

Адміністрація президента США Джо Байдена може скасувати деякі візові обмеження для російських магістрів чи докторів наук у сфері технологій, інженерії чи математики, якщо вони навчалися не в РФ.

Про це повідомляє Українська правда.

Зазначається, що Білий дім запросив у конгресу дозвіл скасувати для деяких претендентів на робочу візу в США з Росії вимогу до наявності роботодавця.

Зокрема, США хочуть залучити росіян із досвідом роботи з напівпровідниками, космічними технологіями, кібербезпекою, сучасними обчисленнями та виробництвом, ядерною інженерією, штучними інтелектом та технологіями ракетних двигунів, а також іншими галузями науки.

Представник Ради національної безпеки США повідомив, що зусилля спрямовані на те, щоб послабити високотехнологічні ресурси путіна та у довгостроковій перспективі підірвати інноваційну базу росії.

Це також може призвести до зміцнення економіки та безпеки США, додав він.

11:20

Естонія відправляє в Україну команду фахівців з розмінування, яка буде постійно допомагати українським колегам на ротаційній основі.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє ERR.

Команда налічує 5 осіб з трьома автомобілями. Періодично їх змінюватимуть інші колеги. 

Міністр внутрішніх справ розповів, що естонські фахівці будуть допомагати у зонах, де залишилось багато мін і нерозірваних боєприпасів, але вже немає активних бойових дій.

10:54

У Євросоюзі почали дискусію про те, щоб заборонити імпорт з росії ядерного палива для АЕС в країнах блоку та проєкти з участю дочірньої компанії «Росатому».

Як пише Європейська правда.

За словами чотирьох співрозмовників, санкції проти ядерної енергетики РФ обговорювали на зустрічі послів ЄС та Єврокомісії раніше цього тижня. Головними ініціаторами таких кроків є Польща і країни Балтії, це пропонували також низка європарламентарів.

Один з дипломатів каже, що у середу до них приєдналася Німеччина – посол заявив, що ФРН не лише підтримає нафтове ембарго, але й заборону імпорту ядерного палива з Росії.

Підтримка Німеччини, однієї з найвпливовіших країн блоку, робить ці кроки більш ймовірними.

Відмова від російського ядерного палива не буде безпроблемною – ЄС імпортує майже увесь необхідний обсяг з третіх країн. Росія є другим найбільшим постчальником після Нігеру, з неї надходить 20% імпортованого обсягу. 

Дискусії ускладнить також кардинально різна позиція щодо ядерної енергетики двох потужних членів блоку, Німеччини та Франції. 

Німеччина є рішучим опонентом атомної енергетики і хоче зовсім закривати наявні АЕС. 

Франція, навпаки, 70% своєї енергії забезпечує завдяки АЕС і планує скорочувати використання викопного палива та компенсувати відмову від російських енергоресурсів завдяки ядерній енергетиці, побудувавши до 2050 року ще 14 нових реакторів. 

Головними постачальниками палива до Франції є Казахстан і Нігер, а не росія, проте в Парижі розташована дочірня компанія «Росатому». Також Франція співпрацює з «Росатомом» у низці проєктів. 

09:28

Румунія та Болгарія допомагатимуть у встановленні осіб тих, хто скоював воєнні злочини в Україні, притягненні їх до відповідальності та підтримуватимуть євроінтеграційні прагнення України, Молдови та Грузії.
 
Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на BTA за результатами зустрічі Прем’єр-міністра Болгарії Кирила Петкова з румунським колегою Ніколае Чука.
 

«Ми почали з безпеки. Цього тижня ми обидва відвідали Київ. Ми підтвердили нашу підтримку незалежності та територіальної цілісності України. Разом ми засудили агресію російських збройних сил і головним чином воєнні злочини та насильство, напади, що спричинили загибель мирних жителів, жінок і дітей, руйнування лікарень і шкіл. Невиправдану, неспровоковану і абсолютно незаконну. Ми домовилися про допомогу у встановленні злочинців, щоб вони були притягнуті до відповідальності міжнародними судами», – сказав Чука.

Глави урядів Болгарії та Румунії висловили свою «категоричну» підтримку та допомагатимуть Україні, Молдові та Грузії в намірі вступити в ЄС.

Відповідаючи на запитання, чи схвалить парламент Болгарії наступного тижня рішення про відправлення зброї Україні, Петков відповів, що його партія «Продовжуємо зміни» проголосує схвально.

6:35

Австралійський олімпійський комітет (АОК) підтримає українських спортсменів, які прагнуть переселитися в Австралію з гуманітарних міркувань на тлі вторгнення росії в Україну, заявив голова АОК та віцепрезидент Міжнародного олімпійського комітету Джон Коутсінформує Reuters, передає «Суспільне.Новини».

«Австралійський олімпійський комітет підтримуватиме заяви українських спортсменів на гуманітарні візи і звертатиметься до вищих органів для допомоги в урегулюванні питань, що виникають», — повідомив він.

00:42

Країни Європейського Союзу планують наступного тижня схвалити  поетапне ембарго на російську нафту.

Як повідомляє "Європейська правда", про це, посилаючись на джерела в Єврокомісії та серед європейських дипломатів, пише The New York Times.

Як зазначається, країнам ЄС знадобилося декілька тижнів, щоб узгодити параметри нових санкцій. The New York Times зазначає -  інтенсивні переговори триватимуть і у нинішні вихідні, перш ніж Європейська комісія, винесе остаточну пропозицію на папері для схвалення послів ЄС. 

Посли зустрінуться в середу і планують до кінця наступного тижня остаточно схвалити шостий санкційний пакет проти РФ.

 

Нафтове ембарго стане найбільшим і найважливішим новим кроком у шостому пакеті санкцій ЄС. Він також включатиме санкції проти Сбербанку РФ, а також проти "низки високопоставлених росіян".

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024