стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 квітня

30 Квітня 2022, 23:50
Фото - Ігор Захаренко ОНОВЛЮЄТЬСЯ 7886
Фото - Ігор Захаренко

Україна 66 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:50

Президент Володимир Зеленський традиційно звернувся до українців. Головні тези його спічу:

  • Сьогодні відзначили День прикордонника. 340 прикордонників-героїв, наразі воюють в Маріуполі, героїчно захищаючи наше місто. Привітав, подякував;
  • Окупанти збирають додаткові сили проти наших військових на сході держави. Нагнали підкріплення на Харківщину. Пробують посилити тиск на Донбасі;
  • Ця війна вже послабила росію так, що вони змушені планувати меншу кількість військової техніки для участі в параді в москві;
  • Активно комунікуємо з партнерами для посилення санкцій проти рф;
  • Удари ракетами по Одесі доводять, що одесити такі ж вороги для росії, як і всі інші українці. Знищено злітну смугу одеського аеропорту;
  • Найближчим часом очікуємо рішення щодо нафтових обмежень проти рф. Справедливою частиною санкцій має бути й блокування  спроб обійти обмеження через продаж т.з. нафтових сумішей;
  • Робимо все, щоб евакуаційна місія з Маріуполя все ж таки здійснилася;
  • Робимо все, щоб повернути нормальне життя на деокуповану частину нашої України;
  • Звичайно, попереду ще дуже багато роботи. Будуть звільнені і Херсон, і Нова Каховка, Мелітополь, Бердянськ, Дніпрорудне і всі інші тимчасово окуповані міста й громади.

23:15

ЗСУ завдали удару по командним пунктам окупантів в Харківській області. Знищено кілька сотень ворогів, – повідомив радник глави Офіса президента Олексій Арестович в ефірі «Фейгін Live».

«Два удари по Ізюму, штаби ВДВ, штаб другої загальновійськової. Навіть по нижньому кордоні вважай, 100 трупів в одному місці, 200 в іншому, не менше 100 у третьому», – заявив Арестович.

23:08

російське міністерство оборони звинуватило заздалегідь українських військових, що вони буцімто планують обстріляти евакуацію мирних мешканців із Харкова, а потім звинуватити росію.

Такі твердження свідчать про ймовірну підготовку артилерійського обстрілу росіянами мирного населення Харкова, адже розвідувальні агенції західних країн, а також українська влада неодноразово попереджала про використання росією провокацій «під чужим прапором» для звинувачення протиборчої сторони та фальсифікацію приводу для ескалації бойових дій.

23:05

російські диверсанти можуть потрапляти у тил ЗСУ на крадених авто, маскуючись під волонтерів. Про це заявив начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Посадовець вважає, що для таких провокацій, зокрема, може бути використаний автобус із написом «Шкільний», який зник напередодні дорогою до Попасної.

22:38

У Запорізькій області ЗСУ 29 квітня збили ворожий літак СУ-25 Грач, вартістю 11 мільйонів, – повідомляє Нацгвардія України.

22:26

Збройні сили України звільнили Кутузівку, яка більше двох місяців була окупована росіянами, – повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

«Розбите та розграбоване селище. Окупанти виганяли мирних жителів з осель. Близько сотні людей, більшість яких літні люди, діти, два місяці жили у холодних підвалах. Без світла, газу і запасів продуктів», – повідомляє Синєгубов.

22:19

ООС звітує.

За добу на донецькому та луганському напрямках наші захисники знищили:

  • 8 танків;
  • 1 артилерійську систему;
  • 24 одиниці бойової броньованої техніки;
  • 1 бойову спеціальну машину;
  • 5 автомобілів ворога;
  • 2 паливозаправники;
  • 2 літаки Су-25;
  • 4 БПЛА «Орлан-10».

21:36

Київ запропонував Пекіну стати одним із гарантів безпеки України, – повідомляє голова МЗС України Дмитро Кулеба.

Також Кулеба сподівається, що Китай прикличе росію до припинення вогню.

21:32

Протягом доби в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» російські війська здійснили шість атак. Втрати ворога становлять:

  • особового складу – 81
  • танки – 3
  • БМП – 6
  • БТР – 5
  • мінометний розрахунок – 1
  • АТТ – 5
  • літаків – 1
  • БПЛА – 1

20:40

Українські бійці дістали з-під завалів на Азовсталі 20 цивільних і передали для евакуації на підконтрольну Україні територію. Про це повідомив заступник командира полку Азов Святослав Паламар.

20:38

Розпочато досудові розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни на Харківщині.

За даними слідства, російські військовослужбовці з вечора 29 квітня до ранку 30 квітня 2022 року обстрілювали село Уди Богодухівського району. Внаслідок цього пошкоджено 13 житлових будинків, магазин та два навчальні заклади.

Також вранці 30 квітня 2022 року військовослужбовці ЗС рф здійснили артилерійський обстріл селища Калинове Богодухівського району. Пошкоджено два житлові будинки.

20:33

У Херсоні, Каховському районі, Новотроїцькій та Чаплинській громадах зник мобільний зв'язок і інтернет усіх операторів. 

Ймовірно, у окупованих регіонах хочуть запустити окрему мобільну мережу, як робили у Бердянську Запорізької області, – пише Україна 24.

20:25

СБУ перехопила розмову, в якій командир каже військовослужбовцю так званої ДНР знайти «очевидців подій в Одесі» для зйомки пропагандистського матеріалу, які б переконували цільову аудиторія у звірствах силових структур Одеси та формування антиукраїнських настроїв.

 

20:20

В окупованому Мелітополі партизани розклеюють проукраїнські листівки.

19:50

До Маріуполя прибули представники ООН. Плануються перемовини щодо евакуації людей з Азовсталі, – повідомляють ЗМІ.

19:45

Внаслідок ракетного удару по Одеському аеропорту травмованих та загиблих немає.

Ракети випустили з території тимчасово окупованого Криму БРК «Бастіон», – повідомляє голова Одеської ОВА Максим Марченко.

19:21

У тимчасово окупованому Енергодарі українська влада вирішила завершити навчальний рік раніше, ніж зазвичай – 29 квітня. 

Освітній процес закінчився у школах, а також закладах позашкільної і дошкільної освіти. 

Таке рішення ухвалили педагогічні ради відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України, – повідомляє міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

Літні канікули у всіх закладах освіти розпочинаються 2 травня 2022 року. 

19:19

У Херсонській області у місті Каховка російські окупанти викрали з дому директора школи Віктора Пендальчука, – повідомляють у міській територіальній громаді

18:50

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення.

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України та наступальні дії у Східній операційній зоні.

На Слобожанському напрямку угруповання військ противника продовжує завдавати авіаційних ударів та артилерійських обстрілів міста Харкова.

На Ізюмському напрямку окупанти, силами окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії та 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії та 68-го армійського корпусу Східного військового округу, повітряно-десантних військ здійснюють спроби наступу у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ.

Ворог продовжує зосереджувати сили і засоби як на тимчасово зайнятих територіях Харківської області, так і у Бєлгородській області, у безпосередній близькості до державного кордону України. Так, до району населеного пункту Волохів Яр окупанти перемістили підрозділи 55-ї окремої мотострілецької бригади 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, а до міста Ізюм – підрозділи 5-ї окремої танкової бригади 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу. 

Противник нарощує систему протиповітряної оборони, веде повітряну розвідку позицій підрозділів Збройних сил України із застосуванням БПЛА у районах населених пунктів Велика Комишуваха, Іванівка, Червоне, Курулька, Довгеньке, Нова Дмитрівка та Барвінкове.

Російські окупаційні війська продовжують здійснювати протиправні дії на захоплених територіях Харківської області. За наявною інформацією, противник примусово вивозить населення на територію російської федерації. Окупанти розповсюджують дезінформацію про захоплення Харкова, Києва та Запоріжжя.

На Донецькому напрямку ворог веде активні бойові дії практично вздовж всієї лінії зіткнення. Не припиняються авіаційні удари та артилерійські обстріли позицій Українських захисників.

Основні зусилля противника зосереджені на веденні наступальних дій на Лиманському, Сєверодонецькому, Попаснянському і Курахівському напрямках з метою взяття під повний контроль населених пунктів Рубіжне, Попасна та, імовірно, здійснення подальшого наступу на Лиман, Слов’янськ та Барвінкове.

На Маріупольському напрямку ворог продовжив завдавати авіаційних ударів по місту Маріуполь. Основні зусилля зосереджено на блокуванні підрозділів Сил оборони в районі заводу “Азовсталь”.

На Запорізькому напрямку противник проводить перегрупування , здійснює нарощування підрозділів артилерії з метою продовження наступу.

На Таврійському напрямку ворог продовжує демонстративні дії з метою недопущення перекидання підрозділів наших військ на інші напрямки, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

На Південнобузькому напрямку окупанти, силами 8-ї та 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових частин чорноморського флоту Південного військового округу та повітряно-десантних військ ведуть бойові дії з метою покращення свого тактичного положення. Ворог продовжує перегрупування підрозділів, вживає заходів щодо поповнення запасів. 

Тривають підготовчі заходи противника до здійснення наступу та виходу на адміністративний кордон Херсонської області. 

На Миколаївському напрямку ворог продовжує спроби вогневого ураження позицій наших військ. 

На Бессарабському напрямку окупанти розповсюджують дезінформацію щодо загрози населенню Придністровського регіону Республіки Молдова з боку України.

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь і далі виконують завдання з посилення ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. 

Не виключається здійснення противником провокацій у прикордонних районах.

Зберігається загроза завдання противником ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України. За наявною інформацією, на території республіки білорусь до цього часу розгорнуті російські ОТРК Іскандер-М, а окремі авіаційні підрозділи повітряно-космічних сил російської федерації і далі базуються на визначених аеродромах.

На Сіверському напрямку противник продовжує артилерійські обстріли підрозділів наших військ та інфраструктури у прикордонних з російською федерацією районах України. 

Російські окупанти завдають ракетно-бомбових ударів та здійснюють артилерійські обстріли об’єктів цивільної інфраструктури та житлових районів у населених пунктах Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Харківської областей.

Противник також продовжує незаконне утримання громадян України та піддає їх катуванням і тортурам.

У результаті наступу підрозділів Сил оборони України на Харківщині відновлено контроль над населеними пунктами Верхня Роганка, Руська Лозова, Слобідське та Прилесне.

18:42

Внаслідок ракетної атаки ворога по Одещині пошкоджено злітно-посадкову смугу аеропорту, – повідомляє ОК «Південь».

18:36

путін підписав указ про виплату десять тисяч рублів ветеранам Другої світової війни на захоплених територіях України, а також пообіцяв кілька мільйонів рублів родичам російських військових, які загинули або дістали поранення в Україні, – пише Українська правда, посилаючись на росЗМІ.

Одноразову видачу коштів планують здійснити в травні.

Окремо путін підписав указ про виплату трьох мільйонів рублів родичам російських військових, які дістали поранення, і п′ять мільйонів рублів родичам загиблих окупантів.

18:16

Лунають вибухи в Одесі.

18:13

З російського полону вдалось врятувати 14 українців: сімох ціивільних і стільки ж військових, зокрема військовослужбовицю на 5 місяці вагітності, – пише Українська правда.

17:37

Прикордонники зафіксували ворожий обстріл з території рф в районі українського пункту пропуску «Сеньківка», – повідомляє Держприкордонслужба.

Окупанти здійснили близько 40 пострілів з міномету 120-мм калібру.

Обійшлося без постраждалих.

16:57

Секретарю Ради безпеки російської федерації Миколі Патрушеву повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

За даними слідства, російський високопосадовець, будучи представником влади держави-агресора, діючи за попередньою змовою з іншими співучасниками для реалізації заздалегідь розробленого плану щодо порушення територіальної цілісності України, на позачерговому засіданні Радбезу рф 21 лютого 2022 року публічно закликав до необхідності визнання росією незалежності та суверенітету повністю ними контрольованих псевдоутворень ДНР та ЛНР.

16:54

росія продовжує перегруповувати і посилювати свої війська в Україні, противник готується посилити атакувальні дії на сході, – повідомляє речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

Найбільша їх активність спостерігається на Слобожанському та Донецькому. Окрім того, відмічено ознаки підготовки агресора до ще більшої активізації бойових дій. На це вказують окремі підготовчі дії противника.

Наприклад, у Балаклійській центральній клінічній районній лікарні звільняються ліжко-місця та облаштовано додатковий польовий шпиталь.

А в російському місті Ростов-на-Дону на території військового клінічного госпіталю розгорнуто додаткові холодильні установки для зберігання тіл загиблих військовослужбовців.

16:51

Головне управління розвідки Міністерства оборони України дістало особисті дані командування російського підрозділу, причетного до звірств проти цивільного населення в Маріуполі та на захоплених територіях Запорізької області.

За даними української розвідки, 291-й гвардійський мотострілецький полк 42 мотострілецької дивізії РФ причетний до воєнних злочинів проти цивільного населення за Запорізькому й Маріупольському напрямках.

Цей підрозділ російських загарбників дислокується в селі Борзой на території Чеченської республіки. Номер військової частини 65384.

Командир – полковник Малигін Євгеній Миколайович (21 серпня 1983 року народження).

Із повним переліком командування можна ознайомитися за посиланням.

16:45

Спецслужби рф через свої зв’язки в криміналітеті готували провокації та заколоти в Одесі, насамперед до річниці трагічних подій 2 травня, – повідомляє Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції.

За наявною інформацією у співробітників департаменту, спецслужби рф через підконтрольних представників криміналітету мали намір дестабілізувати ситуацію в регіоні шляхом підбурення до масових безпорядків, організації масових протестів і заколотів, які могли б призвести до підриву державності та направлені на повалення державного ладу України.

За задумами ворога, вони повинні були впливати та діяти через своїх довірених осіб, що осіли в Одеській області.

Фінальною датою реалізації злочинних планів повинна була стати річниця трагічних подій – 2 травня.

15:54

Окупований росіянами Бердянськ у Запорізькій області готується перейти на виплату пенсій та зарплат у російських рублях.

Про це повідомляє колаборант окупантів «виконувач обов'язків мера» Бердянська Олександр Сауленко, якого цитує російське видання РИА Новости.

Крім того, за повідомленням росЗМІ, у місті розпочала роботу «поліція» окупантів, яка спільно з росгвардією патрулює вулиці.

15:23

Окупанти обстріляли місто Добропілля на Донеччині.

Внаслідок обстрілу поранено семеро людей, з них троє дітей, – повідомляє МВС України.

15:21

У Токмаку Запорізької області росіяни зняли український герб із будівлі міськради.

14:36

російські військові так хочуть втекти з війни в Україні, що готові забивати собі в тіло осколки. За таке «поранення»  вони сподіваються ще й на грошову компенсацію від московії.

Про це свідчать нові телефонні розмови загарбників, які вдалося перехопити СБУ. 

«Да я, блин, думаю е*нуть об какой-нибудь угол себе руку и уехать… Сказать, что мне осколком перебило ее. И домой поехать, нах*й, с тремя лямами...  Либо зах*ячить себе самому в ногу осколок, молотком забить?» – радиться один із окупантів зі своєю дівчиною.

Та відповідає, що було б краще вистрілити собі в ногу. Однак путінський вояка, вочевидь, уже досконально вивчив це питання і відповідає, що «так нє прокатит»: «Это самострел будет, так нельзя!».

Ось такі «герої» прийшли з війною на нашу землю – здатні лише знущатися над мирним населенням. А коли ж окупанти стикаються в бою з українськими військовими, то хочуть якнайшвидше втекти до московії. 

14:32

30 квітня з міст на Луганщині змогли виїхали 40 осіб, але напередодні два автобуси з волонтерами, що їхали до Попасної, потрапили під обстріл – із першого евакуаційного автобуса зникли люди, другий автобус із гуманітарною допомогою зник повністю, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

14:30

Суд арештував 51 білоруських вагонів-цистерн, які перетнули кордон на Чернігівщині напередодні вторгнення рф в Україну.

Зазначається, що вагони фактично забезпечували логістику окупаційно-російських військ, що наступали по напрямку Чернігів – Суми. 

«Цистерни були заповненні трьома тисячами тонн білоруського та російського дизельного палива. Продукція начебто призначалась нафтокомпаніям, які входять до сфери впливу Медведчука», – повідомляють у Державному бюро розслідувань.

14:29

У Чернігові демонтували пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну, – повідомляє Суспільне.

14:27

Так звана ФСБ в окупованому Криму зганяє кримських татар на «з’їзд», аби створити картинку їхньої підтримки війни проти України, – пише Українська правда.

Тим часом путінські ЗМІ вже пишуть, що кримські татари нібито «готові брати участь у російській спецоперації в Україні як добровольці» та «підтримують курс путіна й готові захищати суверенітет росії разом із усім багатонаціональним народом».

14:17

В окупованій ворогом Новій Каховці на Херсонщині встановлюють пам'ятник Леніну перед мерією. 

 

14:07

Ворог гатить по Донеччині із різної зброї. За добу вбили чотирьох мирних жителів: дитину і трьох дорослих людей, – пише Українська правда.

13:57

На сайті Укрзалізниці тимчасово не можна купити електронні квитки на поїзди.

В Укрзалізниці повідомили, що це пов'язано з технічними роботами. Також призупинена робота сервісів онлайн-підтримки та гарячої лінії.

13:26

Маріуполь. Центр міста. Проспект Миру. Російські окупанти встановили блок-пост та, водночас, здійснюють фільтраційні заходи і контроль над роботами з розчистки міста цивільними, повідомляє Бабель.

13:23

У ніч на 30 квітня ворог завдав чергового обстрілу по житлових кварталах, лікарні та промисловій зоні Немишлянського району міста. 
 
Про це повідомило Головне управління ДСНС України у Харківській області.
 
В результаті ворожої атаки горіли квартири двох житлових 9-поверхівок. В одному з помешкань було травмовано чоловіка, власника однієї з квартир. Його госпіталізували до міської лікарні.
 
Крім того, зазнала пошкоджень будівля одного з медзакладів Харкова. В результаті обстрілу частково зруйновані бетонні конструкції та віконні рами технічного поверху лікарні, а також сталася пожежа на 5-му поверсі, яку рятувальники оперативно ліквідували. Загиблих та постраждалих у будівлі медзакладу немає.
 

12:49

Радник голови ОП Михайло Подоляк повідомив, що російська сторона відкидає всі пропозиції з порятунку людей із Маріуполя, бо для ворога є «символічним» знищити місто і полк «Азов», який захищає його.

Про це пише Бабель.

12:14

В окупантів починається паніка від однієї згадки про Чорнобаївку. Вони масово відмовляються йти у наступ на цьому напрямку і шукають «дурнів», які готові стати «гарматним м’ясом». 

Про це свідчить нове перехоплення Служби безпеки України, яке вдалося зробити на Херсонщині. 

На записі – розмова командира батальйону зс рф з командиром роти, який прибув із поповненням з т.зв. «ДНР».

«Сегодня утром русские отказались, говорят: «Вы чего едете, вы мясо!». Они тут стояли, их послали туда (прим: на Чорнобаївку). Они отказались, уехали в другую сторону и говорят «Вы что, долбо*бы, бл*дь? Куда вы сунетесь?!!», и вот это – началась паника», – жаліється загарбник з «ДНР».

Він каже, що після втечі росіян лише 5 із 20 людей «нового поповнення із ДНР» погодилися йти в атаку. А щоб переконати інших, російський командир вдався до брехні: нібито солдати оборонятимуться, а не наступатимуть. 

11:19

На Луганщині російські загарбники у формі українських військових тепер можуть чинити різні провокації, вважає глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Про це повідомляє Українська правда.

«У нас є підтверджена інформація на 100%, що вони знайшли декілька контейнерів з одягом наших військових.

Ну а далі, як вони вже будуть використовувати… на жаль, ми не можемо завчасно там сказати, на які саме провокації вони вже готові піти.

Тому що чого тільки ми ще не бачили на Луганщині за час російської агресії», – заявив він.

11:17

На Херсонщині від тортур російських загарбників загинув ветеран АТО з села Абрикосівка Херсонської області Назар Кагальняк.
 
Про це розповів професор, завідувач кафедри ботаніки Херсонського державного університету Іван Мойсієнко, передає Укрінформ.
 

«Загинув ще один мій знайомий – Назар Вікторович Кагальняк. Його смерть – це страшний військовий злочин. Назар ветеран АТО, який не приймав участі у новій фазі війни, що спровокована повномасштабним вторгненням ерефії у 2022 р. Після АТО він пережив 2 інфаркти, складну операцію на серці. Його викрали окупанти з дому в селі Абрикосівка у Херсонській області», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що чоловіка жорстоко били та піддавали тортурам, вбивали за те, що він колись був в АТО. Хоча згідно з Женевською конвенцією ті військові, які не беруть участь у бойових діях (ветерани), не мають жодним чином переслідуватися, а тому такі дії збройних сил російської федерації є військовим злочином, зазначив учений.

Понівеченого тортурами Назара окупанти привезли додому. Він декілька днів був вдома. З кожним днем йому ставало гірше. Його змушені були доставити в лікарню міста Олешки, де він згодом помер.

10:58

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 30.04 орієнтовно склали:
особового складу – близько 23200 (+200) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1008 (+22) од.,
бойових броньованих машин ‒ 2445 (+27) од.,
артилерійських систем – 436 (+1) од.,
РСЗВ – 151 (+0) од.,
засоби ППО – 77 (+4) од.,
літаків – 190 (+1) од.,
гелікоптерів – 155 (+0) од.,
автомобільної техніки – 1701 (+6) од.,
кораблі /катери – 8 (+0) од.,
цистерн з ПММ – 76 (+0),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 232 (+4).
Спеціальна техніка – 32 (+1).
Пускові установки ОТРК/ТРК – 4 (+0).
Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Ізюмському напрямку. Дані уточнюються.
 

09:39

Ситуація в регіонах станом на 8.00

На Дніпропетровщині ніч пройшла спокійно. Вранці стався «приліт» ракети у село Синельниківського району. Попередньо — без загиблих і постраждалих. Детальна інформація та дані щодо наслідків з’ясовуються

Запоріжжя: ніч — спокійно. В області — у районі Гуляйполя тривають запеклі бої. Вночі активно працювала артилерія з обох боків. Інформація уточнюється

Харків: обстріли міста вночі продовжилися, зокрема житлового району Салтівка. Одна людина поранена. Протягом доби тривали обстріли окупантами населених пунктів Богодухівського, Ізюмського та Лозівського районів

Луганщина: 16 масованих артилерійських атак за добу. Загоряння 20 будинків та 2 шкіл. 5 будинків у Гірському та 10 у с. Горіховому. Інформація уточнюється внаслідок високої інтенсивності дій в області

Донеччина: авіа- та ракетні удари, артилерія — по всій лінії фронту. Мар'їнка, Красногорівка, Новомихайлівка — спроби прориву. Невдалі. Лиман — постійні обстріли з артилерії як самого міста, так і громади. В Очеретинській ТГ розпочали самознищуватись міни, які вчора вночі було розкидано смерчем, вибухи продовжуються, на цей час постраждалих немає.

Маріуполь: без змін

Херсонщина: ворог подовжує бойові дії на території області та обстріл сусідніх областей. Через вибухи є багато знищених будинків та поранених громадян. Критичною залишається ситуація у селах, які межують з Миколаєвом, Снігурівкою, Зеленодольським та Кривим Рогом; села в окупації. Ситуація в області залишається складною.

Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях України: на Волині, Закарпатті, Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській областях, Одеській, Миколаївській, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Житомирщині, Кіровоградщині, Черкащині, Полтавщині, Сумщині, Київщині та Чернігівщині.

09:36

Військовослужбовці окремого батальйону морської піхоти під час несення бойового чергування помітили російський безпілотний літальний апарат «Орлан-10», який вів розвідку місцевості на одному з напрямків Запорізької області.

Про це повідомляє Командування об'єднаних сил ЗС України.

За словами офіцера, він рухався на низький висоті в досяжності для стрілецької зброї. Військові здійснили пару влучних пострілів, в результаті чого, безпілотник знешкодили.
 

09:33

Два евакуаційні автобуси в Попасній розстріляні росіянами, із водіями втрачено зв'язок.

Про це повідомив керівник Попаснянської міської військово-цивільної адміністрації Микола Ханатов.

«Вчора ми евакуювали з Попасної 31 особу. Бажаючих було значно більше, тому відправили до міста ще два автобуси. Відомо, що вони дісталися населеного пункту та попали під обстріл ворожої ДРГ. Автобуси розстріляні. Зв’язку із людьми, які перебували у транспортному засобі й організовували евакуацію, немає», – зазначив Микола Ханатов.

09:31

Зранку російські військові обстріляли околиці Великої Костромки у Криворізькому районі та одне із сіл Синельниківського району, що межує із Запорізькою та з Донецькою областями. 

Про це повідомив очільник Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

08:32

Під Попасною окупанти обстріляли автомобіль із волонтерами. Це сталося 29 квітня приблизно опівдні.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Росіяни відкрили вогонь у напрямку автомобіля із волонтерами, який рухався у напрямку Попасної. У транспортному засобі перебували два місцевих жителі та вінничанин. На щастя, обійшлося без жертв. Як я повідомляв раніше, в одній із пожежно-рятувальних частин втрати – учора двох бійців госпіталізовано. Баротравму голови та осколкові поранення обличчя вони отримали при виконанні – під час виклику до Лисичанськ», – написав він.

У Лоскутівці, що поблизу Лисичанська, вчора ввечері загинув 70-річний чоловік. А приблизно в той же час на вулиці міста отримав поранення лисичанин. Ще невідома кількість жертв внаслідок обстрілів Гірської громади, яких росіяни завдавали вчора протягом дня.

У Гірському та Оріховому ворог зруйнував щонайменше 15 будинків. Заходи щодо встановлення можливих додаткових пошкоджень та постраждалих осіб ще тривають.

08:29

За 29 квітня росіяни вбили 2 мирних мешканців Донеччини: у Времівці і Шандриголовому. Ще четверо людей дістали поранення.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Також вдалося уточнити інформацію щодо 2 загиблих у Маріуполі, однак точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі встановити наразі неможливо.

6:48

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 6:00.

Тривають наступальні дії противника у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом

Ворог завдає авіаційних, ракетних ударів та здійснює артилерійські обстріли  об’єктів цивільної та військової інфраструктури в глибині території України, позицій наших військ вздовж лінії зіткнення та у прикордонних районах. Продовжується перегрупування та посилення угруповань військ окупантів. 

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Суттєвих змін у ситуації на зазначених напрямках не відбулося.

На Сіверському напрямку підрозділи ворога здійснили обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Кіндратівка, Катеринівка, Сваркове та Білокопитове.

На Слобожанському напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих позицій і завданні вогневого ураження підрозділам Збройних Сил України. З метою посилення угруповання ворог здійснює переміщення окремих підрозділів зі складу Східного військового округу з території Бєлгородської області до району міста Ізюм.

Російські підрозділи намагалися вести наступ у напрямку населених пунктів Сулигівка і Довгеньке, успіху не мали. З метою прикриття угруповань своїх військ на Харківському та Ізюмському напрямках противник намагається розгорнути сили і засоби протиповітряної оборони.

У Східній операційній зоні ворог продовжує вести наступ на Лиманському (у районах населених пунктів Ямпіль, Озерне, Лиман), Сєверодонецькому, де намагається завершити захоплення Рубіжного, Попаснянському (у напрямку Калинове і Попасна) та Курахівському (Оленівка та Новомихайлівка) напрямках. Успіху не має, бойові дії тривають.

На Запорізькому напрямку не припиняються артилерійські обстріли підрозділів наших військ.

На Південнобузькому напрямку ворог активних наступальних дій ворог не проводив. Фіксуються поодинокі обстріли позицій підрозділів наших військ.

На Бесарабському напрямку без суттєвих змін.

На Миколаївському напрямку противник активізував повітряну розвідку в оперативній глибині оборонних позицій Збройних Сил України, імовірно, з метою викриття наявності та характеру дій резервів.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ уражено десять повітряних цілей: один літак та девʼять БПЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10».

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито чотирнадцять атак ворога, знищено одинадцять танків, сім артилерійських систем, двадцять вісім одиниць броньованої техніки та чотирнадцять автомобілів.

2:36

Під час обмінів полоненими з Україною російська сторона намагалася обміняти цивільне українське населення на російських військовополонених — це прямо заборонили Женевськими конвенціями про поводження з полоненими, заявила віцепрем’єр-міністерка України Ірина Верещук в інтерв’ю BBC, передає «Суспільне.Новини».

«За нашою інформацією, там (у росії) перебувають понад тисяча заручників — зокрема майже 500 жінок. Ми знаємо, що вони перебувають у в’язницях і слідчих ізоляторах у Курську, Брянську, Рязані, Ростові», — сказала вона.

Верещук додає, що російська сторона під час обмінів відмовляється повертати цивільних жінок. 

«Ми буквально щипцями витягаємо жінок. Тепер ми відмовляємось від обмінів, якщо у списку немає жінок. Так ми намагаємось хоч якось урятувати наших жінок і цивільних», – сказала Ірина Верещук.

За словами віцепрем’єрки, звільнені з російського полону цивільні часто зазнавали тортур і катувань у росії — деяким доводилося ампутувати кінцівки, в декого виявляли зараження крові.

2:33

Протягом доби 29 квітня підрозділи Збройних Сил на півдні України 23 рази уразили позиції противника. У результаті знищили 16 військовослужбовців рф, броньовану та автомобільну техніку і станцію радіоелектронної боротьби, повідомляє оперативне командування «Південь».

01:17

Повідомляють про вибухи у Херсоні.

00:16

Очільник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул розповів про актуальну ситуацію у місті та районі. Він зазначив, що регіон перебуває під повним контролем ЗСУ.

Зокрема, лінія бойових зіткнень і далі проходить по периметру Херсонської області – за 50 кілометрів від міста. Про це голова ВА повідомив на вечірньому брифінгу 29 квітня.

Попри те, що наші захисники та захисниці не дають окупантам просунутись у напрямку Кривого Рогу, ворог завдає варварських обстрілів з повітря. Вдень 29 квітня росіяни вгатили з «Градів» по населених пунктах Велика Костромка та Мар'янське.

Крім того, протягом доби тривали обстріли вздовж рубежу оборони – це понад 100 кілометрів фронту. По Зеленодольській громаді росіяни вгатили шість разів. Разом з тим під удари ворожих «Градів» потрапила Мала Костромка. Унаслідок обстрілів було зруйновано близько десяти будинків мирних мешканців, автомобілі та господарські будівлі. За інформацією Вілкула, жертв серед цивільних, на щастя, немає.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024