стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 29 квітня

29 Квітня 2022, 23:43
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 5779
Війна

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:43

В Організації Об'єднаних Націй обіцяють не здаватися у спробах допомогти Україні.

Як повідомляє "Європейська правда", про це на своїй сторінці у twitter написав генсекретар ООН Антоніу Гутерреш.

"Мене зворушила стійкість і хоробрість народу України. Моє послання їм просте: ми не здамося. ООН подвоїть свої зусилля, щоб врятувати життя та зменшити людські страждання. У цій війні, як і в усіх війнах, мирне населення завжди платить найвищу ціну",- пише він.

22:22

Білий дім приватно передав Індонезії, що Росію не можна допускати до цьогорічного саміту G20, хоча президент країни оголосив у п’ятницю, що президент Владімір Путін прийняв запрошення.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє CNN.

"Президент публічно висловив своє неприйняття участі президента Путіна в G20", - сказала речниця Білого дому Джен Псакі.

За її словами, Білий дім розуміє, що Індонезія запросила Путіна взяти участь у заході до вторгнення Росії в Україну.

 

Тим не менш, у заяві, яка підтверджує прийняття Росією запрошення, президент Індонезії Джоко Відодо сказав: "Індонезія хоче об’єднати G20. Не допускайте розколу. Мир і стабільність є ключем до відновлення та розвитку світової економіки".

Індонезія також запросила Україну взяти участь у саміті в якості гостя, крок, який, за словами Псакі, США вітають, але вона сказала, що поки рано говорити, як виглядатиме саміт.

"Ще шість місяців. Тому ми не знаємо, ми не можемо передбачити на даний момент, як це буде виглядати", — сказала вона, додавши: "Ми публічно та приватно висловили свою думку, що ми не вважаємо, що вони (росіяни – ред..) повинні бути частиною цього".

Псакі сказала, що немає жодних ознак того, що Росія готова до серйозної дипломатії.

21:20

Сполучені Штати не вірять в існування загрози застосування Росією ядерної зброї, незважаючи на недавню ескалацію риторики Москви.

Про це заявив високопосадовець Міністерства оборони США, пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Ми продовжуємо щодня стежити за їхнім ядерним потенціалом, наскільки це можливо, і ми не вважаємо, що існує загроза застосування ядерної зброї або загрози для території НАТО", — заявив чиновник на умовах анонімності.

18:05

Федеральний уряд Німеччини розглядає можливість постачання гаубиць Panzerhaubitzen 2000 зі складів Бундесверу в Україну, пише «Європейська правда» з посиланням на Welt.

17:55

Польща оголосила, що готова охороняти повітряний простір Словаччини, коли вона припинить використання літаків МіГ-29, що відкриває шлях для можливої ​​доставки радянських літаків в Україну, пише «Європейська правда» з посиланням на Sky News.

16:53

У Рейк’явіку Комісія з планування та транспорту ухвалила рішення про присвоєння одній з площ міста назви «Київ» на знак підтримки українського народу.

Про це повідомила кампанія Ukraine Street, яка закликає місцевих мешканців підтримати перейменування вулиць з посольствами та консульствами Росії на вулиці України.

Офіційно місце матиме подвійну назву — »Kænugarður/Kýiv-torg», а англійською називатиметься Kyiv Square. Назва площі давньоісландською мовою «Kænugarður» покликана підкреслити тисячолітню історію Києва.

Київська площа знаходиться на перетині вулиць, де розташовані іноземні посольства, в тому числі й російське.

«Таким чином Рейк’явік посилає чіткий сигнал підтримки українському народу і водночас нагадує про давні стосунки між Ісландією та Кенугардуром (Києвом)», – сказав міський радник Ейор Арнальдс.

16:41

Влада Казахстану запевнила український уряд, що не сприятиме Росії в розробці механізмів обходу західних санкцій на території Казахстану, йдеться у пресрелізі телефонної розмови міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби зі своїм візаві з Казахстану Мухтаром Тлеуберді, передає УП.

«Поговорив із міністром закордонних справ Казахстану Мухтаром Тлеуберді, щоби затвердити історично дружні відносини між Казахстаном й Україною. Ми також обговорили співпрацю в рамках міжнародних організацій. Він запевнив мене, що Казахстан не надає і не буде надавати Росії механізми уникнення дії санкцій, запроваджених проти неї», – зазначив Кулеба.

16:18

Уряд Норвегії вирішив приєднатися до санкцій Євросоюзу та закрити сухопутний кордон для вантажівок з РФ, а порти — для російських кораблів.

Про це повідомляє норвезький телеканал NRK, пише «Європейська правда».

Однак Осло робить виняток для рибальських суден, а це означає, що два із трьох заходів російських суден до Норвегії можуть продовжуватися в колишньому режимі.

У норвезькому уряді наголосили, що ЄС так само зробив виключення для рибальських суден.

Прикордонна станція Стурскуг на кордоні між Норвегією та Росією буде закрита для перевезення всіх товарів, перерахованих у списку санкцій ЄС.

«Ми запроваджуємо п'ятий пакет санкцій ЄС у Норвегії. Це означає, що Стурскуг ми відразу закриємо для вантажних перевезень, що буде запроваджено заборону перевезення низки хімічних речовин. Ми робимо один виняток, і це для Шпіцбергена, тому що там маємо Договір про Шпіцберген. До тих, хто його підписав, ставитимуться однаково», – заявила міністерка закордонних справ Аннікен Хюітфельдт.

Російські судна не зможуть заходити до Норвегії з наступних вихідних.

За статистикою, минулого року в порти Норвегії зайшли 978 російських рибальських суден. Берегова адміністрація Норвегії підтвердила, що картина руху у першому кварталі 2022 року була приблизно такою самою.

15:53

Винищувачі НАТО, розміщені у Балтії та Чорноморському регіоні, «багато разів» за останні чотири дні піднімалися для перехоплення російських літаків поруч з повітряним простором країн-членів.

Про це повідомила пресслужба командування повітряних сил Альянсу, пише «Європейська правда».

Радари НАТО зафіксували декілька нерозпізнаних літаків над Балтійським і Чорним морем, починаючи з 26 квітня. Після цього Об’єднані центри управління повітряними операціями в Удемі (Німеччина) і Торрехоні (Іспанія) підняли винищувачі у відповідних регіонах для перехоплення та ідентифікації цих літаків. 

«Винищувачі швидкого реагування з Польщі, Данії, Франції та Іспанії у різний час, починаючи з вівторка, піднімали в повітря у Балтії для убезпечення повітряного простору союзників. У Чорноморському регіоні піднімали винищувачі швидкого реагування Румунії та Британії для ідентифікації невідомих об’єктів, що наближались до повітряного простору союзників», – зазначають у повідомленні.

15:51

Литва, Латвія, Естонія та Польща хочуть домагатися посилення захисту східного флангу НАТО на саміті в Мадриді наприкінці червня.

Про це домовилися міністри закордонних справ чотирьох країн на зустрічі в Ризі, пише «Європейська правда».

«Міністри закордонних справ обговорили ключові питання трансатлантичної безпеки в рамках підготовки до саміту НАТО в Мадриді наприкінці червня цього року. Під час переговорів наголошувалося на необхідності посилення та розширення постійної присутності сил НАТО на східному фланзі Альянсу», – йдеться у заяві МЗС Латвії за підсумками зустрічі.

Голова МЗС Едгарс Рінкевичс зазначив, що зміни в нинішній безпековій ситуації в регіоні вимагають зміни політики стримування та оборони НАТО.

«Ми хочемо постійної присутності НАТО в країнах Балтії та Польщі, щоб ми могли протистояти будь-якій загрозі з боку Росії та Білорусі та захищати кожен сантиметр нашої території. Міністри також домовилися продовжити співпрацю в галузі енергетики, щоб якнайшвидше забезпечити незалежність від російських ресурсів», – сказав він.

Голови МЗС також погодилися з необхідністю продовження та інтенсифікації поставок військової техніки та озброєння Україні та посилення режиму санкцій проти Росії за допомогою подальших обмежувальних заходів в енергетичному секторі.

14:37

Binance заблокував криптовалютні акаунти родичів кремлівських чиновників:

  • Поліни Ковальової, падчерки міністра закордонних справ рф Сергія Лаврова;
  • Єлизавети Пєскової, дочки прессекретаря президента Володимира Путіна Дмитра Пєскова;
  • Кирила Малофєєва, сина магната Костянтина Малофєєва, який перебуває під санкціями OFAC.

Вони не зможуть використовувати свої облікові записи для продажу, придбання чи переказу криптоактивів.

13:35

Міністр оборони Естонії Калле Лаанет у п’ятницю прибув до Києва, щоб обговорити підтримку України.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

«Одразу після Рамштайну до Києва прибув міністр оборони Естонії Калле Лаанет. Ми продовжили обговорення конкретних напрямів допомоги України у боротьбі зі світовим злом та тираном – Росією», – написав Резніков.

12:59

Міська рада польського Гданська присвоїла одній з міських площ назву «Героїчного Маріуполя».

Про це повідомляє Європейська правда.

Згідно з одноголосно ухваленою постановою, назву «Героїчного Маріуполя» отримала ​​площа з на перехресті вулиць Партизантів і Польської матері. Територія площі має гарно доглянуту зелень та естетичні лавки, густо засаджена деревами, які дають тінь у спекотні дні.

Вшанувати подвиг захисників Маріуполя іменем однієї з вулиць Гданська запропонував мер оточеного українського міста Вадим Бойченко

Його ініціативу зустріли з розумінням та швидко підготували проєкт рішення і поставили його на голосування.

«Маріуполь був містом, подібним до Гданська – відкритим, розташованим на березі моря, з такою ж кількістю жителів. Був... тому що він був практично стертий з лиця землі під час наступу російських військ на Україну, який розпочався 24 лютого 2022 року.

Маріуполь – це сучасні Фермопіли, це український Вестерплатте. Місто вже стало легендою, символом стійкого опору злочинної агресії. Ми сповнені захоплення мужністю захисників Маріуполя, які захищають своє місто, Батьківщину та всі дорогі нам європейські цінності. Ми віримо в їхній успіх. Ми всі із Маріуполя», – йдеться в ухваленій постанові.

11:40

Україна просить міжнародних партнерів вирішити, які гарантії безпеки вони готові надати нашій країні у разі будь-якої агресії в майбутньому.
 

Про це у Твіттері повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Україна відмовилася від ядерної зброї заради миру у всьому світі. Тоді ми стукали у двері НАТО, але вони так і не відчинилися. Вакуум безпеки призвів до російської агресії. Світ зобов’язаний безпекою Україні, і ми просимо держави вирішити, які гарантії безпеки вони готові надати», – написав він.

10:23

Ілон Маск, окрім Starlink, передав Україні станції Tesla Powerwall.
 
Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
 
Дві амбулаторії в Бородянці та Ірпені отримали сонячні панелі та системи збереження енергії Tesla Powerwall. Ці сонячні батареї та генератори здобули велику популярність в Америці. Енергетична система Powerwall має високу автономність і забезпечує резервне живлення під час відключень електрики.
 
Це надсучасне обладнання допоможе українцям у тих областях, які найбільше постраждали від російської окупації.
 

08:53

Німеччина готова припинити купувати російську нафту, відкриваючи шлях для введення заборони Європейського Союзу на імпорт сирої нафти з Росії.

Про це пише Європейська правда.

Берлін був одним із головних противників запровадження санкцій ЄС щодо торгівлі нафтою та газом з москвою.

Однак у середу представники Німеччини в інститутах ЄС зняли заперечення країни проти повного ембарго на російську нафту за умови, що Берліну дадуть достатньо часу для забезпечення альтернативних постачань, заявили два чиновники.

Зміна позиції Німеччини збільшує ймовірність того, що країни ЄС домовляться про поетапне ембарго на російську нафту, причому рішення можливе вже наступного тижня, кажуть дипломати та офіційні особи. 

Однак залишається питання про те, як швидко ЄС припинить закупівлю російської нафти і чи застосує він такі заходи, як граничні ціни або тарифи. США наполягають на тому, щоб європейські союзники уникали кроків, які можуть спричинити затяжне зростання цін на нафту.

Німеччина та деякі інші країни в останній час зробили практичні кроки, щоб замінити росію іншими постачальниками. 

За словами дипломатів, деякі держави-члени, включаючи Угорщину, Італію, Австрію та Грецію, як і раніше, обережно ставляться до економічних наслідків нафтового ембарго. 

Щоб ембарго почало діяти, його мають схвалити усі 27 урядів.

08:23

Голова ОБСЄ й міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау і генеральний секретар ОБСЄ Хельга Шмід оголосили, що ОБСЄ вживе негайних заходів для закриття Спеціальної моніторингової місії в Україні.
 
Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі організації.
 

Відповідне рішення було ухвалене після того, як 31 березня 2022 року росія не дала продовжити дію мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

«Це не було нелегким рішенням. Ми розглянули всі можливі варіанти шляхом політичного діалогу з державами-учасницями для досягнення поновлення мандату Спеціальної моніторингової місії, але позиція російської федерації не залишала нам іншого вибору, крім як вжити заходів для закриття Місії», – сказав Рау.

Водночас він запевнив, що ОБСЄ буде прагнути продовжувати свою діяльність у країні відповідно до існуючих зобов’язань організації.

«Польське головування продовжить співпрацювати з державами-учасницями, щоб вивчити альтернативи щодо майбутньої ролі ОБСЄ в Україні», – підкреслив він.

За словами Шмід, неможливо недооцінити життєво важливу роль, яку місія СММ відігравала протягом останніх восьми років, надаючи об’єктивні факти на місцях, сприяючи діалогу там, де його не було, і надаючи можливість ремонту цивільної інфраструктури, від якої залежало життя мільйонів людей.

07:36

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау і генеральний секретар ОБСЄ Хельга Марія Шмід оголосили, що ОБСЄ найближчим часом згорне роботу Спеціальної моніторингової місії в Україні.

05:22

Президент Джо Байден заявив, що Штати не дозволять Росії уникнути наслідків за агресію, використовуючи нафту і газ.

04:27

Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі заявила, що федеральний орган готовий підтримати запити президента Джо Байдена на виділення 33 мільярдів доларів допомоги Україні.

03:02

Велика Британія відправить до Східної Європи близько 8 тисяч військових на масштабні навчання.

Про це пише УП.

Цього літа навчання будуть розгорнуті в країнах від Фінляндії до Північної Македонії згідно з планами, посиленими після вторгнення Росії в Україну.

До них приєднаються десятки тисяч військовослужбовців НАТО і Об’єднаних експедиційних сил, до яких входять Фінляндія та Швеція.

У Міністерстві оборони Британії заявили, що навчання були давно сплановані та посилені у відповідь на вторгнення Росії в Україну в кінці лютого.

01:29

МЗС Ізраїля та Німеччини рекомендували своїм громадянам якомога швидше покинути територію Придністров'я і поки що утриматися від поїздок туди. Раніше рівень ризику подорожей до так званої "ПМР" підвищила Болгарія, Канада, США, Франція та Велика Британія.

00:47

Генсек ООН наголошує, що мешканців Маріуполя, які перебувають в місті, потрібно врятувати. Адже зараз там просто справжнє пекло. За його словами, путлер в загальному погодився, щоб ООН та Червоний Хрест долучилися до евакуації цивільних людей з "Азовсталі". 

Зараз тривають інтенсивні перемовини, щоб нарешті вдалося зробити зелений коридор для цивільних мешканців Маріуполя.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024