стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 29 квітня

29 Квітня 2022, 23:26
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 10041
Війна

Україна 65 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:26

Упродовж доби від обстрілів російських окупантів загинув 1 мешканець Харкова, ще п’ятеро мешканців Харківщини дістали поранення.

23:08

ЗСУ відбили 4 ворожі атаки на Сході

Потужними ударами вони знищили: 173 одиниці особового складу ворога; 4 танки; 6 БМП; 2 БТР; 13 АТТ; 5 артилерійських систем; 2 мінометних розрахунків; 5 безпілотних літальних апаратів.

22:17

Ракетний обстріл об’єкту критичної інфраструктури на Хмельниччині - розпочато розслідування.

Про це інформують в Офісі генпрокурора.

За процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури розпочато розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 28 квітня 2022 року збройні сили РФ, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, здійснили ракетний обстріл одного з об’єктів критичної інфраструктури Шепетівського району. Жертв та постраждалих немає.

Наразі на місці події проводяться необхідні слідчі дії. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Управлінням СБУ в Хмельницькій області.

22:09

Головне зі звернення Президента 

Завершується 65-й день нашої оборони. Ми бʼємо окупантів на всіх напрямках, де вони пробують наступати. Жорстка ситуація на Харківщині. Але в наших військових, у наших розвідників є важливі тактичні успіхи. 

На Донбасі окупанти роблять усе, щоб знищити будь-яке життя на цій території. Постійні жорстокі бомбардування, постійні російські удари по інфраструктурі та житлових районах свідчать про те, що Росія хоче зробити цю територію безлюдною. Тому оборона нашої землі, захист наших людей – це буквально боротьба за життя. Для Лисичанська, Сєвєродонецька, Попасної, Краматорська, Слов'янська, Мар'їнки та всіх інших міст і громад Донбасу, які російські війська хочуть перетворити на руїни, у цій війні вирішується абсолютно все. 

Я вдячний Сполученим Штатам, Президенту Байдену та Конгресу за аналог знаменитої програми ленд-лізу, яка дуже допоможе в боротьбі проти Росії, проти російських загарбників. Яка дуже допомогла в боротьбі проти нацистів у часи Другої світової війни. Я впевнений, зараз ленд-ліз допоможе Україні та всьому вільному світу подолати ідейних спадкоємців нацистів, які розв'язали війну проти нас на нашій землі. Ленд-ліз та інші програми підтримки України – це конкретний доказ того, що свобода й нині уміє захищатися від тиранії.

Уряд України сьогодні розглядав питання ліквідації дефіциту на ринку пального. Черги та зростання цін на заправках є в багатьох областях нашої держави. Окупанти цілеспрямовано знищують інфраструктуру для виробництва, постачання та зберігання пального. Росія також заблокувала наші порти, і тому миттєвих рішень для заповнення дефіциту немає. Але урядовці обіцяють, що протягом тижня, максимум – двох буде забезпечена така система постачання пального в Україну, яка зможе не допускати дефіциту. 

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс сьогодні повернулася в Київ. Зараз уже 27 іноземних дипломатичних представництв працюють у столиці нашої держави. І це надзвичайно важливий жест підтримки України, за який ми всім їм вдячні. 

Триває розбір завалів у Києві, куди вчора, під час візиту Генсека ООН Антоніу Гутерріша, ударили російські ракети. Прикро, але таке свідоме й жорстоке приниження Організації Обʼєднаних Націй з боку Росії залишилося без потужної відповіді. 

Сьогодні стало відомо, що від удару російської ракети по житловому будинку в Києві загинула журналістка, співробітниця «Радіо Свобода» Віра Гирич. Вона стала двадцять третім працівником медіа, чиє життя обірвалося внаслідок російського вторгнення за час із 24 лютого. Мої співчуття всім близьким, всім рідним. Вічна памʼять усім жертвам цієї війни! 

Сьогодні в Білій залі Героїв України в Маріїнському палаці я вручив нагороди нашим захисникам і членам родин загиблих воїнів. Саме завдяки нашим героям, завдяки всім, хто став на захист нашої держави, ми можемо жити, можемо бути зі своїми рідними у своєму домі.

21:49

У Запоріжжі чути вибухи! Залишайтеся в укриттях!

21:16

Президент Володимир Зеленський сказав, що правоохоронці знову знайшли масове поховання близько дев’яти сотень цивільних осіб на території Київщини, яка перебувала під російською окупацією в березні.

Про це сказав Зеленський в інтерв’ю для польських ЗМІ, передає УП.

"Міжнародні інституції інколи, дійсно, повільно діють й іноді когось не можна знайти – я маю на увазі, не можна притягнути (до відповідальності – ред.) через брак тих чи інших доказів, хоча є свідки, хоча всі це бачили. Але тим не менш, вони ж забирають сліди (своїх злочинів – ред.) – пересувні крематорії, які росіяни завезли і спалили людей, трупи.

Але тим не менш, вони (слідчі – ред.) шукають і знаходять. Уявіть собі: було стільки вбитих, що, незважаючи, що вони спалили (частину трупів у крематоріях – ред.), знову знайшли могилу 900 людей у Київській області. 900 людей!

Скільки людей загинуло – ніхто не знає. Будуть наслідки, буде слідство, буде потім перепис населення. Треба ж знайти всіх цих людей (загиблих від рук російських окупантів – ред.) – ми ж не знаємо скільки!"

20:36

Небезпека через часткову окупацію росіянами Запорізької АЕС досі зберігається і закликає МАГАТЕ її розблокувати — Зеленський.

Зеленський розповів, що на ЗАЕС перебувають як українські фахівці, так і фахівці Росатому, яких привезли з росії.

20:23

Окупанти вивезли з Маріуполя вцілілі апарати ШВЛ, які потрібні для лікуванні тяжкохворих.

Загарбники після депортації 4 лікарні та запеклих боїв поблизу розібрали завали та виявили обладнання, яке було у медзакладі. Наприклад, апарати ШВЛ, які ворог вирішив привласнити. 

Апарати ШВЛ потрібні для лікування важкохворих пацієнтів, зокрема хворих на коронавірус.

20:04

Російські війська вшосте за 29 квітня обстріляли Зеленодольську громаду на Дніпровщині, повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Під удари «Ураганів» потрапили Велика Костромка та Мала Костромка. Пошкоджені кілька житлових будинків, загиблих і травмованих немає.

19:54

Після влучення ворожих ракет у Шевченківському районі Києва у четвер було затримано двох осіб, які фотографували руйнування та пересилали росіянам, повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін в ефірі телемарафону.

19:32

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, повідомили в офісі Генпрокурора.

За даними слідства, 25 квітня військовослужбовці збройних сил РФ викрали двох волонтерів із Великобританії, які були задіяні в організації та забезпеченні евакуаційних коридорів на території Запорізької області. Наразі їх місцезнаходження невідомо. 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.

19:18

На Харківщині Ізюмського району російські окупанти катували та застрелили 27-річного місцевого жителя, який брав участь в АТО як медик, повідомив начальник слідчого управління ГУ Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов.

У селі Гусарівка знайшли тіло 27-річного чоловіка, який, як медичний працівник, приймав участь у проведенні антитерористичної операції на сході країни.

Його тіло має чисельні рани, прострілені коліна та стопа, черепно-мозкова травма, та куля в грудях, що стала причиною смерті.

Також на дорозі між Гусарівкою та Шевелівкою знайшли автомобіль, який розстріляли окупанти. В автомобілі знаходилися тіла родини: тато, мама та їх трирічний син.

Болвінов повідомив, що правоохоронці отримують десятки заяв та свідчень мародерства окупантів.

Раніше, за словами Болвінова, правоохоронці знайшли спаленими у підвалах трупи українців, яких спочатку катували, а потім, намагаючись приховати злочини, скинули в підвали разом із деревиною та автопокришками і підпалили.

19:15

За підозрою у державній зраді затримали голову Середино-Будської територіальної громади на Сумщині, повідомили у прокуратурі Сумської області.

За даними слідства, голова теротиріальної громади допомагав окупантам. Зокрема передавав інформацію представникам Федеральної служби безпеки РФ про переміщення Збройних Сил України та види їх озброєння.

19:13

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18:00.

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил білорусі продовжують виконувати завдання з посилення ділянки українсько-білоруського кордону. Відзначалося проведення перевірки готовності авіаційної компоненти чергових сил і засобів ППО білорусі.

Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів по об’єктах нашої Держави з території білорусі.

На Сіверському напрямку противник намагається не допустити переміщення резервів ЗСУ з Сіверського напрямку до Східної операційної зони. У прикордонних районах Брянської та Курської областей ворог розмістив частину підрозділів, виведених для відновлення боєздатності.

У подальшому не виключається здійснення противником демонстраційних дій та провокацій у прилеглих до держкордону України районах. Зокрема, є ймовірність обстрілів підрозділів Сил оборони та інфраструктури у прикордонних районах.

На Слобожанському напрямку вороже угруповання основні зусилля зосереджує на утриманні займаних позицій у районі на північ та південний схід від Харкова, намагається здійснити розгортання додаткових артилерійських підрозділів. 

На Ізюмському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на веденні розвідки та завданні вогневого ураження підрозділам ЗСУ. Для забезпечення додаткового перекидання військ окупанти наводять додаткові понтонно-мостові переправи через р. Сіверський Донець.

На Донецькому та Таврійському напрямках противник намагається вести наступ на Лиманському, Сєверодонецькому та Попаснянському напрямках. Ворог продовжує спроби встановити повний контроль над Рубіжним та Попасною і здійснює підготовчі заходи до просування на Сєверодонецьк.

На Курахівському напрямку угруповання окупантів посилено додатковими артилерійськими підрозділами.

Ворог продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Основні зусилля зосереджував на блокуванні підрозділів наших військ в районі заводу «Азовсталь», перекидав частини підрозділів з Маріупольського на Курахівський напрямок.

На Південнобузькому та Бессарабському напрямках продовжує здійснювати перегрупування, нарощує систему вогневого ураження, вдосконалює інженерне обладнання позицій. Окупанти розгорнули збірні пункти пошкоджених машин та пункти ремонту і відновлення техніки.

У придністровському регіоні республіки Молдова рф продовжує розповсюджувати інформацію через прокремлівські ЗМІ щодо загрози населенню регіону з боку України. Зокрема поширюються повідомлення про черговий випадок застосування українських БПЛА над складами боєприпасів.

18:39

Російські окупанти, які відчули на собі силу ЗСУ, закликають своїх приятелів не їхати на війну в Україну, свідчить чергове перехоплення розмови СБУ.

Вони вражені масштабом втрат, яких їм завдають українські війська на Донбасі. 

«Даже не думай. Не надо... Я тебе говорю, нас заходила тысяча человек с Калиниграда. Тысяча! Слышишь меня, тысяча! Осталось триста! Короче! Тут полный пи*дец, я тебе отвечаю», – намагається пояснити окупант. 

За його словами, єдине, що хоч якось стимулює загарбників воювати далі – це можливість мародерити.

«Аирподсы вторые нашел… Пацаны тут компы разбирали… Там такие компы, нах*й… Монитор спи*дил, нах*й! Мы мародеры», – радісно додає загарбник. 

Напевно він забув, що розграбування цінностей на окупованій території – це злочин, який карається довічним позбавленням волі. Тож якщо залишиться живим, то відповідатиме за свої дії перед законом. 

18:36

У селі Гостролуччя на Київщині затримали російського кулеметника, який заблукав під час перебування окупаційних військ і потім переховувався, повідомили у Нацполіції.

Працівники внутрішньої безпеки НПУ разом із бійцями ЗСУ та ТРО вийшли на слід ворожого солдата, який переховувався.

21-річний уродженець Татарстану — кулеметник механізованої бригади — зізнався, що спершу заблукав, а потім виявилося, що «друга армія світу» його просто покинула.

Окупанта затримали та передали до регіонального управління Служби безпеки України.

18:21

На період дії подовженої комендантської години, з 1 по 3 травня, тимчасово скасували поїзди, які курсують до Одеси та зворотно, повідомили в Укрзалізниці.

Також протягом дії комендантської години в місті буде зачинений залізничний вокзал станції Одеса-Головна

17:48

Росія вже випустила по Україні 1300 ракет, що коштувало агресору щонайменше 7,5 мільярда доларів, підрахували у Forbes.

17:18

У Запорізькій військовій обласній адміністрації спростували інформацію про те, що росіяни викрали унікальну колекцію скіфського золота IV сторіччя до н.е. з музею Мелітополя, пише УП.

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух в ефірі телемарафону.

За його словами, всі найцінніші речі вивезли з музеїв Запорізької області ще в березні 2022 року в інші регіони України.

Раніше у проросійських пабліках з’явилося відео про те, як окупанти буцімто знайшли сховане працівниками музею золото та «врятували» його від вивезення за кордон.

«Ми вивезли повністю з усіх музеїв все, що становило собою історико-культурну цінність. Що вони там врятували, удачі їм», – сказав Старух.

Він також зазначив, що наразі триває друга хвиля евакуації менш цінних речей з музеїв регіону, а саме копій та муляжів.

Нагадаємо, раніше в Запорізькій адміністрації повідомили, що росіяни захопили Мелітопольський міський краєзнавчий музей, де зберігалося скіфське золото, а колаборанти вказали їм місце, де воно знаходиться.

17:14

В окупованій Киселівці (Чорнобаївська сільська громада Херсонської області) відбулась перестрілка між військовими РФ чеченської та бурятської національності, повідомили у Головному управлінні розвідки.

В нічному інциденті відзначились по понад 50 учасників з кожного боку. Точна кількість поранених і загиблих наразі невідома.

Причини міжетнічного конфлікту полягають в небажанні бурятів вести наступальні бойові дії та «нерівноправність» умов з чеченцями. Останні взагалі не бувають на передовій, залишаючись в тилу виключно в якості «загороджувальних загонів». Їхнє завдання – спонукати підрозділи окупантів до активних дій. Тобто, відкривати вогонь по тому, хто намагається відступати.

Ще одна причина – нерівномірність розподілу награбованого. Основний «зиск» від мародерства отримують ті ж чеченці.

З причини небажання брати участь у наступальних діях виник конфлікт між командирами та особовим складом підрозділів ЗС РФ в окупованій Федорівці Запорізької області. Росіяни жаліються місцевим жителям на обман при підписанні контрактів та отриманні згоди на участь у бойових діях.

З’ясувалось, що російським контрактникам була обіцяна операція за «кримським сценарієм». Тобто, відсутність спротиву з боку України, виділення житла на зайнятих територіях та спокійне проходження служби.

Побачивши реальну картину, багато росіян відмовилось вести подальшу службу. Це спричинило конфлікт, розбиратися в якому прибули представники ФСБ. Частину військовослужбовців після проведених допитів повезли в невідомому напрямку. До місця несення служби вони не повернулись.

16:38

росія набирає в свою армію прихильників нацизму, свідчить чергове перехоплення розмови СБУ.

Поки російська пропаганда розповідає, що рф «асвабаждает» Україну від нацистів, самі ж окупанти набирають їх до своїх лав.

Про це свідчить чергове перехоплення СБУ, на якому контрактник із російської глибинки Іван Клименко розмовляє зі своєю матір’ю.

«Нам нужно всех убивать: и детей, и женщин. Всех подряд. Всю Украину нужно вытравить просто, до самого Львова. Чтобы этой страны не было на карте. Нужно их с земли стереть», – говорить російська істота, яка збирається ножем вирізати свастику на тілах загиблих українців.

Він має декілька акаунтів у соціальних мережах, частина з яких підписана фейковими іменами. Це загальна практика для російських військових, яким рекомендують «не світитися» у соцмережах.

Серед опублікованих там світлин – його зображення у військовій формі та фото з нацистською символікою.

Він служить у Другій гвардійській Таманській мотострілковій дивізії, яка вважається елітою збройних сил рф. За «бойові успіхи» у гарячих точках цей підрозділ завжди брав участь у військових парадах у москві.

16:35

Російський вертоліт обстріляв українську територію некерованими ракетами на Сумщині, повідомили у Державній прикордонній службі України.

Після полудня на ділянці відділу прикордонної служби «Юнаківка» військовий вертоліт окупантів здійснив обстріл української території.

Прикордонники Сумського загону почули гул двигунів з боку російського кордону, після чого побачили пару Мі-8. Один з вертольотів здійснив кілька пусків некерованими авіаційним ракетами по території України.

Захисники України під час обстрілу не постраждали.

15:59

Командир української 36-ої бригади морської піхоти Сергій Волина розповів, що ситуація в бункерах «Азовсталі» гірша, ніж просто «гуманітарна катастрофа». Про це він сказав у інтерв’ю для американського телеканалу CNN, передає УП.

 

«Вчора був найсильніший авіаудар росіян, пряме влучання по польовому шпиталю, розташованому в підземеллях заводу «Азовсталь». Операційна потрапила під бомбу, всі хірургічні інструменти втрачено, обладнання – все, що треба для хірургічних операцій, знищено.

Тож тепер ми не можемо лікувати наших поранених, особливо з пораненнями від шрапнелі й кульовими пораненнями.

Будемо давати пораненим те, що в нас лишилося під руками. У нас є військові медики, і вони роблять все можливе, щоб лікувати поранених. Наразі в нас немає ніяких хірургічних інструментів.

Також нам терміново потрібні медикаменти, у нас майже не лишилося медикаментів», – зазначив командир.

Він сказав, що йому не відомі деталі операції з евакуації цивільних із бункерів «Азовсталі», яка запланована після перемовин Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Києві й Москві.

У бункерах перебувають сотні цивільних, зокрема 60 неповнолітніх. Наймолодшій дитині лише 4 місяці. 

Командир морпіхів додав, що постійно підтримує зв’язок з президентом Володимиром Зеленським, який інформує їх щодо всіх зусиль української влади з деблокади Маріуполя, про ситуацію в Україні та світі. За його словами, президент намагається підтримувати бойових дух захисників..

«Ми не можемо вам точно сказати, скільки ми ще здатні втримати позиції. Все залежить від дій ворога, а також від удачі. Ми покладаємо великі сподівання, що президенту вдасться домовитися евакуювати нас, або вивезти силою. У нас лишається тільки надія», – сказав Волина.

15:47

В Одесі запроваджують тривалу комендантську годину. Вона розпочнеться о 22:00 1 травня та завершиться о 5:00 3 травня, повідомили у Одеській ОВА.

Заборонено перебування людей у зазначений період часу на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень.

На іншій території Одеської області режим комендантської години залишається без змін, тобто з 22.00 до 5.00 щодня.

14:57

З червня українцям, які шукають у Німеччині захисту від війни, буде надано кращий рівень соціального захисту і підтримку у пошуку роботи. 

Про це, як пише «Європейська правда», йдеться в публікації Deutsche Welle.

Зміни передбачені урядовим законопроєктом, який невдовзі розгляне Бундестаг.

Досі біженці з України отримували соціальну допомогу на підставі закону про шукачів притулку, яка становила, залежно від місця перебування, дещо більше 300 євро на місяць для дорослої людини і трохи менше для неповнолітніх дітей. 

Починаючи з 1 червня українці, які отримали дозвіл на проживання відповідно до §24 закону про перебування іноземців, отримуватимуть соціальну допомогу, яку отримують німецькі безробітні. Базова ставка допомоги для дорослого становить 449 євро.

Відповідні зміни 27 квітня схвалив федеральний уряд Німеччини. На соціальний захист українських біженців уряд виділив два мільярди євро.

Українці, які отримали захист на підставі §24 закону про перебування іноземців, мають дозвіл на роботу без обмежень. 

Зареєструватися як шукачам роботи, аби отримувати виплати, українцям потрібно буде у центрах зайнятості - Jobcenter.

Чи будуть соціальні відомства громад, які на першому етапі надавали соцвиплати українським біженцям, передавати дані українців до Jobcenter, чи всім треба буде подавати до 1 червня заяви до Jobcenter, поки невідомо.

14:56

З початку повномасштабного наступу окупанта воїни полку «Азов вбили, за підтвердженими даними, 1157 живої сили противника та ще 840 – за непідтвердженими даними. Поранили 520 росіян (підтверджено) та 3150 (за непідтвердженими даними). Про це повідомили у полку.

14:53

Окупаційна влада розповсюджує в Маріуполі листівки «Відповідь на питання». Саме вони показують всі реалії теперішнього і майбутнього Маріуполя під час окупації, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

«Обмеження переміщення, обмеження свободи, обмеження прав і повна розруха. Тотальний контроль. Справжнє гетто», – зазначив посадовець.

Окупанти повідомляють, що всі мешканці мають проходити «фільтрацію» (загарбники це називають верифікація). Вона обов’язкова для всіх. Не тільки для тих, хто виїжджає з Маріуполя, а й для тих, хто хоче їхати навіть в окупований Донецьк.

Також, згідно з листівкою, перевести безготівкові гроші в готівкові неможливо. Отримати компенсації за зруйноване житло або за його відновлення власними силами маріупольці теж не зможуть. Переміщуватися на приватних машинах навіть в окуповану частину Донецької області дозволено виключно в складі колони.  

Виїзд в Україну можливий, але окупанти відразу залякують мешканців, що їм нібито відразу «вручать повістку і відправлять на фронт».

Андрющенко закликав маріупольців передавати усім, що «ніхто нікому нічого не вручає, а Україна чекає маріупольців вдома з теплими обіймами».

14:33

Секретар РНБО Олексій Данілов впевнений, що нова зброя, яку надасть Україні США, змінить позиції сторін на війні.

Про це він сказав у інтерв’ю «Радіо Свобода», пише УП.

«Вона (зброя США – ред.) обов’язково буде змінювати позиції сторін. Треба розуміти, що це не буде так швидко, як би нам хотілося.

Зараз відбувається тренування великої кількості наших військових. Це нова зброя, до неї треба звикнути, треба навчитись нею користуватися. Зараз відбуваються ці процеси.

Я можу сказати, що з мертвої точки все це вже зрушилось. Якщо ще 2-3 тижні кожного дня просили «Надайте нам важку зброю», то на сьогодні це питання вже вирішено.

Зараз наступний етап, коли наші військові будуть натреновані, користуватися цією зброєю. Я вважаю, це буде велика допомога для нашої країни», – сказав чиновник.

Разом із тим Данілов наголосив, що вже найближчим часом ворог на собі відчує зброю, яку ЗСУ отримали від США, Великої Британії та інших країн. За словами секретаря РНБО, Україна почала відчувати, що отримує все більше і більше для того, щоби бити ворога.

Також Данілов не знає, коли закінчиться війна, але попереджає, що це буде не завтра-післязавтра.

Проте він впевнений, що ЗСУ виграють її, а Путін може підписати капітуляцію в будь-який момент.

14:30

Двоє мешканців Київської області під час окупації російською армією Залісся у березні здійснювали розвідку та патрулювання для армії РФ, а також розстріляли двох мирних мешканців Великої Димерки, повідомили в Офісі Генпрокуророра.

За процесуального керівництва Броварської окружної прокуратури двом мешканцям Київщини повідомлено про підозру у державній зраді в умовах воєнного стану, умисному вбивстві й незаконному поводженні зі зброєю та бойовими припасами (ч. 2 ст. 111, п.1, 12 ч. 2 ст. 115, ст. 263 КК України). 

За даними слідства, у період тимчасової окупації с. Залісся Броварського району Київської області підозрювані співпрацювали з військовослужбовцями Збройних сил РФ.

Отримавши від окупантів військову екіпіровку, амуніцію і зброю з боєкомплектом, вони здійснювали розвідку та патрулювання на території Броварського району. Озброєні зрадники перевіряли документи у місцевих мешканців.

11 березня на виконання злочинних наказів військовослужбовців ЗС РФ, з метою залякування населення вони відкрили вогонь з автоматичної зброї по двох мирних мешканцях смт Велика Димерка. Від отриманих численних поранень потерпілі померли на місці. 

Досудове розслідування здійснює Броварське райуправління поліції.

14:25

СБУ затримала російських військових, які намагались захопити Південноукраїнську АЕС, та колишню помічницю терориста Захарченка, повідомили у пресслужбі відомства.

За матеріалами Служби безпеки оголошено про підозру у держзраді двом особам, яких російські війська призначили так званими «головами» Херсонської обласної і міської адміністрацій у тимчасово окупованому Херсоні.

У Дніпропетровській області СБУ затримала помічницю ватажків так званої «днр», яка відповідала за їхню медійну розкрутку і готувала постановочні сюжети для росЗМІ.

На Миколаївщині співробітники СБУ затримали трьох російських військових, які ховалися в покинутих будівлях поблизу Вознесенська. Вони входили до угруповання, яке намагалося захопити Південноукраїнську АЕС.

У Луганській області на державній зраді та сприянні агресору викрито голову суду у тимчасово окупованому Новоайдарську. 

На Київщині встановлено особи ще низки окупантів з 15-ої бригади центрального військового округу рф, які чинили звірства у Богданівці

13:57

Збройні сили України звільнили від російських загарбників село Руська Лозова Харківської області.
 

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони з посиланням на журналіста Дениса Казанського.

«Силами штурмового підрозділу ГУР МО під керівництвом Командувача Сухопутних військ ЗСУ, генерала-полковника Олександра Сирського звільнено від окупантів село Руська Лозова на Харківщині. Наразі воно повністю під контролем ЗСУ.

Це стратегічно важливий населений пункт, що знаходиться на автомобільній трасі Харків-Бєлгород. Саме з цього передмістя, в часи окупації, ворог вів прицільний вогонь по цивільній інфраструктурі та житловим масивам Харкова», – йдеться у повідомленні.

13:53

Двох співробітників гуманітарної організації Британії взяли під варту російські військові в Запорізькій області.

Про це повідомив співзасновник мережі благодійних організацій, що працюють в Україні, Домінік Бірн, передає Українська правда.

За даними Бірна, вчора двоє британців намагалися допомогти матері з двома дітьми виїхати із населеного пункту, який окупували росіяни. Ті зупинили британців на блокпості, їхня подальша доля не відома. Жінка, яка чекала на їхню допомогу, отримала від волонтерів дивну смску, після чого до її будинку вдерлися російські військові.

За словами Бірна, військові кричали на жінку, звинувачуючи її у «допомозі британським шпигунам».

13:12

Зенітні ракетні війська повітряного командування «Південь» отримали зенітний ракетний комплекс С-300 від країн-партнерів, який значно підсилив протиповітряну оборону в південному регіоні.

Про це командування Повітряних сил ЗСУ повідомило у телеграмі. 

ЗРК С-300 ефективно виконує свою роботу проти значної частини об'єктів російських окупантів та може збивати літаки, крилаті та балістичні ракети на дистанції від 5 до 150 км. При цьому, не важливо, на якій відстані летить ціль – 10 метрів або 27 км. Зазначений комплекс вже виконує бойові завдання.

13:02

Внаслідок ракетного обстрілу Києва 28 квітня у своєму будинку загинула журналістка «Радіо Свобода» Віра Гирич, повідомив Інститут масової інформації.

12:03

Російські окупанти застосували фосфорні снаряди у селі Соловйове Очеретинської громади. Також під обстрілом знову опинилося Ласточкине — пошкоджено житловий будинок і крамницю.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Крім Очеретинського напрямку, обстріли тривали всю ніч на Мар'їнському, Авдіївському напрямках. По Авдіївці московити вночі стріляли з Градів, на ранок здійснили авіаналіт та продовжили гатити з реактивних систем по центру міста. Пошкоджені житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Вночі авіаудару зазнало і селище Привілля Черкаської громади. Постраждали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. У Мар'їнській громаді – обстріли по всій лінії фронту. Окупанти перебили високовольтну лінію електропередач, таким чином повністю знеструмивши Красногорівку. 

«Попри постійні обстріли та наманання росіян атакувати, українські військові надійно утримують усі свої позиції», – написав він.

11:59

28 квітня окупанти завдали два ракетних удари по території Фастівської громади. Внаслідок вибуху пошкоджено інфраструктурні об’єкти, на якій виникла пожежа. 

Про це повідомляє поліція Київської області.

Зруйновано два будинки, близько десяти зазнали пошкоджень. Двох потерпілих доставили до лікарні. На місці працюють працівники ДСНС. Поліцейські документують наслідки вибуху.

11:43

Вранці ворог з території рф обстріляв Сумщину. 
 
Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.
 
Прикордонники Сумського загону зафіксували прильоти понад тридцяти мінометних мін, випущених з боку російського села Городище. В одному випадку ворог гатив по роздоріжжю між трьома селами Шосткинського району Сумської області. Під час іншого обстрілу рашистів міни рвалися на околиці одного з цих сіл.
 
Захисники України під час обстрілів не постраждали.
 

11:33

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС залучалися 170 разів. Вони виявили, вилучили та знешкоджили 1 264 вибухонебезпечні предмети, у тому числі 2 авіаційні бомби, обстежили територію площею 411 га.

Про це повідомляє ДСНС України.

Найчастіше піротехнічні підрозділи працювали: в Харківській області  3 220 разів, Київщині – 1 382, Миколаївщині – 1 157, Черкащині – 648, Чернігівщині – 430, Сумщині – 364.

Всього з початку широкомасштабного військового вторгнення рф на території України знешкоджено 84 тисячі 797 вибухонебезпечних предметів та 583,4 кг вибухової речовини, у тому числі 1 960 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 15 139 га.

10:38

Рятувальники, які розбирають завали житлового будинку в Шевченківському районі Києва, куди вчора влучила ракета, виявили тіло загиблого.

Про це повідомив мер Віталій Кличко.

10:24

Ілон Маск, окрім Starlink, передав Україні станції Tesla Powerwall.
 
Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
 
Дві амбулаторії в Бородянці та Ірпені отримали сонячні панелі та системи збереження енергії Tesla Powerwall. Ці сонячні батареї та генератори здобули велику популярність в Америці. Енергетична система Powerwall має високу автономність і забезпечує резервне живлення під час відключень електрики.
 
Це надсучасне обладнання допоможе українцям у тих областях, які найбільше постраждали від російської окупації.
 

10:20

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 29.04 орієнтовно склали:
 
особового складу – близько 23000 (+200) осіб ліквідовано;
танків ‒ 986 (+16) од.;
бойових броньованих машин ‒ 2418 (+29) од.;
артилерійських систем – 435 (+4) од.;
РСЗВ / MLRS - 151 (+0) од,
засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 73 (+1) од,
літаків – 189 (+2) од.;
гелікоптерів – 155 (+0) од.;
автомобільної техніки – 1695 (+7) од.;
кораблі /катери – 8 (+0) од.;
цистерн з ПММ – 76 (+0).;
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 229 (+14);
Спеціальна техніка – 31 (+0);
Пускові установки ОТРК/ТРК – 4 (+0).
 

09:55

Рятувальники розібрали завали в багатоповерховому будинку в Шевченківському районі Києва після вчорашнього ракетного обстрілу російських окупантів. 

Про це повідомив мер міста Віталій Кличко.

Будинок новий і ще малонаселений, тому там було небагато мешканців. Ніхто не загинув, чотирьох людей госпіталізували. 

09:50

Ситуація в регіонах станом на 8.00

Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях України: на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській областях, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській областях, на Житомирщині, Кіровоградщині, Черкащині, Полтавщині, Сумщині та Чернігівщині. 

На Дніпропетровщині ніч пройшла спокійно. Проте вранці ворог з градів обстріляв два села на межі з Херсонщиною. Попередньо, людей не зачепило. Детальна інформація та дані щодо наслідків з’ясовуються. 

Київщина: напередодні ввечері під час повітряної тривоги був завданий ракетний удар по інфраструктурі Фастівської громади. Поранені дві людини. Пожежа була локалізована. Наслідки влучення ліквідовуються.

Хмельницька область: увечері під час повітряної тривоги відбувся ракетний удар у інфраструктурний об'єкт в одній з територіальних громад Шепетівського району на території Хмельницької області.  Наслідки влучення ліквідують. Жертв нема.

Харків: вночі тривав обстріл житлових районів міста із артилерії та РСЗВ, за попередньою інформацією постраждалих немає. 

Протягом доби окупанти безперервно обстрілювали Харківський район, населені пункти Покотилівка, Хроли, Котрярі. 

Луганщина: ситуація залишається напруженою я За добу — обстріли: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Гірське, Привілля. У кожному з цих міст є пошкодження житлового фонду та господарчих споруд. Загиблих серед цивільних немає.

Донеччина: вся лінія фронту — обстріли. Гради, артилерія, міномети, авіація, ракети. Ввечорі — ракетний удар по околицям Краматорська. 

Маріуполь – без змін. На сьогодні планується операція по виводу із заводу цивільних. 

Херсонщина: в області вибухи та обстріли, ворог намагається взяти під контроль населені пункти, вдається до погроз та викрадень. На території області складна і напружена ситуація.

09:47

Російські окупанти 10 разів обстрілювали міста Луганської області.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Під вогнем ворога опинилися Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Гірське, Привілля, Попасна. Чотири рази обстріляли Лисичанськ та двічі Попасну. В Гірській громаді гучно майже безперервно. У кожному з цих міст є пошкодження житлового фонду та господарчих споруд.

«Ворог неодноразово намагався штурмувати позиції ЗСУ в районі Оріхового та Світличного. Наші військові дають гарну відсіч, проте росіяни з усього наявного озброєння відкривають вогонь по населеним пунктам, знищуючи будинки та інфраструктуру, – там вже неможливо відновити воду, світло та газ», – написав він.

09:41

Над Дніпропетровщиною збили ворожий безпілотник. 

Про це повідомив керівник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

«Упав у селі на подвір’ї. Трохи зачепив дах та вікно будинку, але все нормально», – написав він.

08:20

Вранці російські військові обстріляли Велику Костромку та Мар’янське на Дніпропетровщині.

Про це повідомив керівник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. За попередньою інформацією, люди не травмувалися.

07:29

В окупованому Донецьку спалахнула нафтобаза.

Пожежа почалася вдосвіта в Кіровському районі міста. Причини невідомі.

06:46

Оперативна інформація станом на 06.00 29.04.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася шістдесят п’ята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Росія не припиняє ведення повномасштабної збройної агресії проти України. 

Противник продовжує наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом. 

На Волинському та Поліському напрямках ворог активних дій не проводив, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки державного кордону з Україною.

На Сіверському напрямку змін у діяльності та складі угруповання противника не виявлено.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує зосереджувати зусилля  на утриманні займаних позицій в районі міста Харкова та намагається здійснювати вогневе ураження підрозділів Збройних Сил України на окремих напрямках.

На Ізюмському напрямку активних наступальних дій не проводив. Основні зусилля зосередив на веденні розвідки, виявленні оборонних позицій підрозділів Сил оборони та їх ураженні вогнем артилерії. 

На Донецькому і Таврійському напрямках, з метою недопущення перегрупування наших військ, ворог здійснює обстріли позицій із артилерії, мінометів та реактивних систем залпового вогню вздовж всієї лінії зіткнення.

Російські окупанти продовжують блокування наших підрозділів у Маріуполі, в районі заводу “Азовсталь”.

На тимчасово зайнятих територіях окупаційна влада продовжує здійснювати заходи щодо обмеження пересування та затримання місцевих жителів і блокування гуманітарних вантажів з території України. Окрім того, російські окупанти грабують селян. Так, наприклад, із сільгосптовариства у місті Камянка-Дніпровська викрадено понад 60 тон пшениці разом із вантажним транспортом.

За попередню добу Українськими захисниками було уражено п’ятнадцять  повітряних цілей: один літак, п’ять крилатих ракет та дев’ять безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня.

Українські захисники ведуть активну маневрену оборону, в окремих місцях завдають контрударів тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено шість танків, одну артилерійську систему, дванадцять одиниць броньованої техніки, один автомобіль та одну зенітну установку.

06:24

росіяни продовжують вести обстріли міст Запорізької області, використовують цивільних українців як живий щит і змушують вводити «рубльову зону» — Запорізька ОВА.

05:23

Житомирська область отримала перші 100 млн грн на ліквідацію наслідків бойових дій.

Про це сказав міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов під час робочої поїздки в область, передає Укрінформ.

«З резервного фонду Державного бюджету урядом уже виділені перші 100 мільйонів гривень на ліквідацію наслідків бойових дій у Житомирській області. Зі свого боку Мінрегіон забезпечить чітку координацію виконання таких робіт», – зазначив Чернишов.

За його словами, першочерговим завданням для керівництва області є ліквідація наслідків бойових дій і допомога людям.

01:40

Під завалами польового госпіталю на заводі «Азовсталь» загинув щонайменше один український захисник, ще майже сотня до того поранених бійців отримали чергові контузії.

Про це повідомив начальник пресслужби полку "Азову" Орест, передає УП.

Унаслідок обстрілу стався обвал частини приміщення, було завалено операційну. Заручниками стали більше 500 поранених та лікарів. Обстріл був цілеспрямований, саме на польовий шпиталь.

Одразу після авіабомбардувань почалися обстріли з корабельної артилерії. 

Поранені просто перебували в напівзруйнованому сховищі та нічого не могли зробити з пожежею, яка здійнялася внаслідок обстрілу. Під завалами було поховано як мінімум одного пораненого. Бійці отримали нові поранення та чергові контузії.

00:32

російські окупанти завдали ракетного удару по інфраструктурному об'єкту в Шепетівському районі Хмельницької області — голова ОВА Сергій Гамалій

00:07

У четвер 28 квітня Збройні сили України вразили 15 повітряних цілей російських окупантів.

Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Противник нарощує свої сили та засоби як на землі, так і у небі, почастішали авіаційні удари, пуски крилатих ракет авіційного та морського базування.

П’ять таких ракет – типу "Калібр" та типу "Х" збито протягом доби. Також противних збільшує присутність БпЛА в українському небі, які успішно знищує наша протиповітряна оборона. Уражено 9 безпілотників: 7 – типу "Орлан-10" і два – невстановленого типу.

На Харківщині зенітний ракетний підрозділ Повітряних сил збиває черговий винищувач-бомбардувальник Су-34.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024