стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 28 квітня

28 Квітня 2022, 23:39
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4251
Війна

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:39

Палата представників схвалила законопроєкт щодо відновлення програми часів Другої світової війни. Новий законопроект дозволить більш ефективно надсилати зброю, боєприпаси та обладнання в Україну.

Як повідомляє "Європейська правда", про це вказано на Twitter-сторінці Палати представників.

Документ, відомий як Закон про ленд-ліз про оборону демократії України від 2022 року, прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних поставок за рахунок скорочення бюрократичної тяганини. Він дозволяє де-факто дарувати обладнання з положеннями, які передбачають, що країни-одержувачі виплатять їх вартість США пізніше.

22:46

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що Радбез не зробив те, що мав у контексті нападу РФ на Україну.

Про це він заявив на пресконференції у Києві, повідомляє "Європейська правда".

Гутерреш визнав, що Рада безпеки – ключовий орган ООН – заслужив на розчарування його роботою.

"Слів про солідарність недостатньо", - наголосив він.

"Рада безпеки не змогла зробити все, що в її силах, для попередження і завершення цієї війни. Це стало причиною масового розчарування та гніву", - визнав генсек.

Гутерреш, утім не виклав жодних планів для подолання цього.

"Багато світових лідерів доклали зусиль для припинення агресії, поки що безрезультатно", - додав генеральний секретар.

21:58

Палата представників проголосувала постанову про початок розгляду закону про ленд-ліз та захист демократії в Україні.

21:28

Болгарія може замінити всі свої постачання газу з Росії і не зіткнеться з нестачею газу цієї зими.

Про це заявив віцепрем'єр Ассен Васильєв, пише "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

Заява прозвучала наступного дня після того, як "Газпром" перекрив потік у Болгарію, а також Польщею за відмову платити у рублях.

Болгарія споживає близько 3 мільярдів кубометрів газу на рік, у тому числі понад 90% надходить із Росії.

 

"Ми можемо повністю замінити постачання російського газу постачанням газу з Південного газового коридору, а також постачанням ЗПГ до Греції та Туреччини, і цей план реалізується прямо зараз", — заявив журналістам у Брюсселі Васильєв.

"Проблем із поставками не буде навіть узимку", — додав він після переговорів із високопосадовцями ЄС.

20:39

Німеччина готова розглянути можливість включення Сбербанку, найбільшого банку Росії, до наступного пакету санкцій Європейського Союзу, створення якого нині завершується.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Німеччина була однією з країн ЄС, які найбільше неохоче ставилися до санкцій проти Сбербанку та його виключення з міжнародної системи обміну платіжними повідомленнями SWIFT.

Згідно з дипломатами та документами, з якими ознайомився Bloomberg, Берлін був стурбований тим, що санкції проти Сбербанку порушать операції, пов'язані з енергетикою. Але останніми тижнями Німеччина швидко перейшла до альтернативних постачальників енергії і тепер готується підтримати поетапну заборону на російську нафту.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн раніше цього місяця заявила, що ЄС ще раз придивиться до російських банків, включаючи Сбербанк, оскільки вони обговорюють шостий раунд санкцій.

"Ми дивимося далі на банківський сектор, особливо на Сбербанк, частку якого припадає 37% російського банківського сектора. І, звичайно, є проблеми з енергетикою", — сказала вона.

19:55

Прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков висловив переконання, що Україна виграє війну, розпочату Росією.

Про це він заявив після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві, повідомляє «Європейська правда».

«Україна виграє цю війну. І усі демократичні країни будуть стояти на вашій стороні. На мою думку, немає жодного сумніву, що це буде єдиний підсумок, який відбудеться», – заявив Петков.

Він висловив побажання знову приїхати до України, щоб відзначити її перемогу у війні і її рух вперед до набуття членства в європейській родині.

Він сказав, що йому було важливо на власні очі побачити наслідки війни в Україні. В ході візиту до Києва Петков також відвідав зруйновані росіянами Бородянку і Бучу.

«Я був зворушений, коли побачив житлові будинки, які зазнали бомбардувань у невеличкій громаді, яка навіть не має військових поруч. Найбільш зворушлива картина, яку я сьогодні побачив, – це була дитяча іграшка серед уламків житлового будинку, розбитого російською ракетою. Тож, я не можу сказати, що це воєнна операція або спеціальна операція – це війна проти мирних людей», – сказав Петков.

Він додав, що тепер не шкодує, що звільнив міністра оборони за те, що той назвав війну Росії проти України «спеціальною операцією».

19:44

Нідерланди надішлють в Україну групу судово-медичних експертів для збору доказів про військові злочини у рамках розслідування, розпочатого Міжнародним кримінальним судом у Гаазі.

Про це повідомило нідерландське інформаційне агентство ANP із посиланням на кілька джерел, близьких до цього питання, пише «Європейська правда».

За даними видання, про рішення відправити «кілька десятків» нідерландських фахівців буде оголошено у п'ятницю на щотижневому засіданні Кабінету міністрів.

Головний прокурор МКС Карім Хан раніше підписав угоду з генеральними прокурорами Литви, Польщі та України про участь у спільній слідчій групі для розслідування можливих військових злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російськими військовими з початку війни.

Парламентська асамблея Ради Європи висловила повну підтримку всім зусиллям стосовно розслідування міжнародних злочинів РФ в Україні, та виступила за створення міжнародного трибуналу.

18:52

Президент України Володимир Зеленський заявив про досягнення домовленостей між сторонами щодо ремонту української військової техніки у Болгарії.

Про це він заявив за підсумками зустрічі з прем'єр-міністром Болгарії Кирилом Петковим у Києві, повідомляє «Європейська правда».

Сторони також предметно обговорили взаємодію в енергетичній сфері щодо постачання Україною електроенергії до Болгарії.

Також він повідомив про домовленості щодо транспортування аграрної продукції з України через Чорноморський порт «Варна».

18:50

У четвер президент США Джо Байден попросить у Конгресу 33 мільярди доларів на підтримку України, а також нові юридичні інструменти для посилення санкцій і вилучення активів російських олігархів.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє Reuters з посиланням на американських чиновників.

Великий запит на фінансування включає понад 20 мільярдів доларів на зброю, боєприпаси та іншу військову допомогу, а також 8,5 мільярдів доларів прямої економічної допомоги уряду та 3 мільярди доларів на гуманітарну та продовольчу допомогу.

Байден також шукає можливості конфіскації майна, пов’язаного з російською клептократією, дозволить уряду використовувати виручені кошти на підтримку України та ще більше посилить відповідні правоохоронні інструменти.

Ці заходи є частиною зусиль США щодо ізоляції та покарання Росії за її вторгнення в Україну 24 лютого, а також допомоги Києву оговтатися від війни, яка перетворила міста на руїни та змусила понад 5 мільйонів людей втекти за кордон.

Новий запит представляє всю суму, яку американські чиновники очікують отримати до вересня, до кінця фінансового року.

Військова допомога США Україні перевищила 3 ​​мільярди доларів відтоді, як Росія розпочала війну 24 лютого.

17:18

НАТО готовий підтримувати Україну у війні проти Росії протягом багатьох років, включаючи допомогу Києву у переході від озброєнь радянських часів до сучасних західних озброєнь і систем.

Про це заявив у четвер генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Reuters.

«Ми повинні бути готові до довгострокової перспективи. Є висока ймовірність того, що ця війна затягнеться і триватиме місяці й роки», – сказав Столтенберг на молодіжному саміті в Брюсселі.

Глава НАТО заявив, що Захід продовжуватиме чинити максимальний тиск на президента Росії, щоб він припинив вторгнення в Україну за допомогою санкцій та економічної, а також військової допомоги Києву.

«Союзники по НАТО готуються надавати підтримку протягом тривалого періоду часу, а також допомагати Україні транзитом, переходом від старого обладнання радянських часів до більш сучасного озброєння та систем за стандартом НАТО, що також потребуватиме додаткової підготовки», – сказав Столтенберг.

Більшість важкого озброєння, яке країни НАТО надіслали Україні, є радянською зброєю, яка все ще знаходиться на складах східноєвропейських держав-членів НАТО, але Сполучені Штати та деякі інші союзники почали постачати Києву західні гаубиці.

17:04

Німеччина, яка раніше блокувала будь-які санкції проти російського Сбєрбанку, готова розглянути їх у шостому санкційному пакеті проти РФ, пише «Економічна правда» з посиланням на Bloomberg та наближених до процесу співрозмовників.

Німеччина готова розглянути питання про включення Сбербанку, найбільшого банку Росії. Раніше країна протистояла закликам інших країн ЄС, зокрема Польщі та країн Балтії, накласти на цей банк санкції та виключити його з міжнародної системи SWIFT. 

Наразі ці країни, а також Україна, наполягають на тому, щоб ЄС додав більше російських банків до санкційного списку.

За словами дипломатів і документів, які є у розпорядженні Bloomberg, Берлін був стурбований тим, що введення санкцій проти Сбєрбанку призведе до порушення енергетичних операцій. Але останніми тижнями Німеччині вдалося перейти до альтернативних постачальників енергії, і тепер готується підтримати поступове ембарго на російську нафту.

16:41

Президент США Джо Байден надішле до Конгресу пропозицію щодо всеосяжного законодавчого пакету, який посилить повноваження уряду щодо притягнення Росії та російських олігархів до відповідальності за війну проти України.

Про це йдеться у заяві Білого дому, пише «Європейська правда».

Цей пакет пропозицій створить нові повноваження щодо конфіскації майна, пов’язаного з російською клептократією, дозволить уряду використовувати виручені кошти на підтримку України та ще більше посилить відповідні правоохоронні інструменти.

Пропозиції включають:

  • створення спрощеного адміністративного органу для арешту та конфіскації активів підсанкційних олігархів;
  • уможливлення передачі Україні доходів від конфіскованого майна клептократів для відшкодування шкоди російської агресії;
  • придушення спрощення ухилення від санкцій: ця пропозиція дозволить конфіскувати майно, яке російські олігархи використовують для полегшення ухилення від санкцій. Відповідно до чинного законодавства, Сполучені Штати можуть конфіскувати доходи від порушень санкцій, але вони не можуть конфіскувати майно, яке використовується для сприяння порушенню санкцій. Ця пропозиція заповнює цю прогалину.
  • розширення ліміту часу для контролю за грошима: ця пропозиція покращить здатність Сполучених Штатів здійснювати переслідування за відмивання грошей (і конфіскації після засудження) за іноземні злочини, продовживши термін давності з 5 до 10 років.

15:13

Координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані повідомила, що виїхала до Запоріжжя для підготовки до евакуації з Маріуполя.

Про це Лубрані написала у своєму Twitter, передає «Європейська правда».

«Генеральний секретар Антоніу Гутерреш прибув в Україну для зустрічі з президентом Зеленським. На його прохання я їду до Запоріжжя для підготовки до, сподіваюсь, евакуації з Маріуполя. ООН повністю мобілізована для порятунку життів українців і надання допомоги тим, хто її потребує», – написала Лубрані.

13:44

Координатор ООН в Україні Оснат Лубрані на прохання Генерального секретаря Організації Антоніу Гуттереша виїхала до Запоріжжя, щоб підготувати можливу евакуацію з Маріуполя.
 
Про це вона повідмила у Твіттері.
 

«Генеральний секретар Антоніу Гуттереш прибув в Україну для зустрічі з Президентом Зеленським. На його прохання я їду в Запоріжжя, щоб підготувати можливу евакуацію з Маріуполя», – написала вона.

13:04

Компанія Shell повідомила, що більше не прийматиме нафтопродукти з часткою російського походження. 

Раніше лондонський нафтотрейдер Shell приймав з росії продукцію у вигляді сумішей, але тепер відмовився, пише Бабель.

12:59

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш відвідав Бородянку на Київщині.
 
Про це повідомив у Твіттері Офіс ООН з координації гуманітарних питань в Україні.
 

«Я уявляю свою сім'ю в одному з цих будинків, тепер зруйнованих і чорних. Я бачу, як мої онучки в паніці втікають. Війна в жодному разі не може бути прийнятною у ХХІ столітті», – сказав Гуттереш під час відвідання Бородянки.

12:30

Німецький Бундестаг схвалив у четвер надання Україні важкого озброєння. 
 
За це проголосували 586 з 693 присутніх депутатів, 100 були «проти», сім «утрималися», передає кореспондент Укрінформу.
 
Ухваленню рішення передували майже 70-хвилині дебати. Надання озброєнь підтримали партії правлячої коаліції та опозиційний блок ХДС/ХСС.
 

12:28

Французько-американський виробник косметичних продуктів Coty заявив про вихід з російського ринку на тлі агресії рф проти України.
 
Про це повідомляє Укрінформ.
 

У Coty заявили, що не очікують, що цей крок вплине на цілі щодо доходів і прибутків на 2022 фінансовий рік. Зазначається, що у 2021 році на росію припадало трохи більше 3% продажів Coty.

У фінансовому році, що закінчився в червні 2021 року, загальний обсяг продажів Coty склав 4,63 млрд дол.

Coty володіє такими брендами, як Alexander McQueen, Balenciaga, Bottega Veneta, Burberry Beauty, Calvin Klein, Chloe, Davidoff, Hugo Boss, Kylie Cosmetics, Marc Jacobs, Miu Miu тощо. Також компанія володіє косметичними брендами Bourjois, Max Factor, Rimmel та Wella.

11:43

Станом на 28 квітня союзники по НАТО пообіцяли та надали Україні військову підтримку на щонайменше 8 млрд доларів США.

Про це розповів генсека НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції у Європарламенті в четвер, повідомляє Європейська правда.

Столтенберг зазначив, що з початком війни союзники по НАТО збільшили свою військову підтримку України.

«На сьогодні союзники по НАТО пообіцяли та надали Україні військову підтримку щонайменше 8 млрд доларів США», – сказав він.

 

 «Ми бачимо важливість подальшого посилення нашої підтримки Україні», – додав Єнс Столтенберг.

10:25

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що країна не відмовляється від російських енергоресурсів не через власний вибір, а тому, що наразі знайти альтернативи цим поставкам неможливо.

Як повідомляє Європейська правда, про це він сказав в ефірі CNN.

«У нас все визначено інфраструктурою. 85% нашого постачання газу надходить з Росії, як і 65% нафти. Це не просто тому, що нам так захотілося, ми не обирали цю ситуацію. Немає альтернативних джерел газу, альтернативних маршрутів постачання, які дозволили б нам відмовитися від російської нафти й газу у найближчі роки», – заявив Петер Сійярто.

Сійярто зазначив, що при цьому Угорщина намагається диверсифікувати поставки і вже має інтерконектори з 6 із 7 своїх сусідів, і якщо з’явиться можливість перекачувати газ звідти, нею скористаються. 

 

Глава МЗС Угорщини також заперечив думку про те, що позиція Угорщини щодо війни рф проти України суттєво відрізняється від позиції інших країн ЄС і НАТО.

«Ви слушно зауважили, що «складається таке враження» – але це насправді не так. Угорщина підтримала усі 5 пакетів санкцій Євросоюзу», – відповів Сійярто, зазначивши, що країна не погоджується лише на ті кроки, які «зупинили б її економіку».

"«Хочу чітко сказати, що Угорщина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Ми надаємо Україні значну гуманітарну допомогу, найбільшу з тієї, яку будь-коли надавала Угорщина, і прийняли 640 тисяч українських біженців. А що стосується поставок зброї - ми не надаємо зброю і не дозволяємо транзит… Я розумію невдоволення, але якщо подивитися на перелік країн-членів НАТО - не всі надають Україні зброю. Для угорського уряду головне - гарантувати безпеку Угорщини та угорців. Якщо буде постачатися зброя з Угорщини або через Угорщину - є ризик бути втягненими в конфлікт, і цього ми точно хотіли би уникнути. Ми хочемо уникнути ситуації, що Росія завдасть удару по українсько-угорському кордону чи десь по території України, де проживають угорці», – сказав він.

09:17

Палата представників схвалила законопроєкт, що передбачає конфіскацію урядом США деякої російської власності, що потрапила під санкції, з метою її продажу та надання додаткової допомоги Україні.

Про це, як пише Європейська правда.

Документ, авторами якого виступили члени Палати представників демократ Том Маліновскі та республіканець Джо Вілсон, підтримали 417 конгресменів, вісім висловилися проти.

Згідно з зазначеною ініціативою, президенту США слід «вжити всіх передбачених конституцією кроків для арешту та вилучення в юрисдикції Сполучених Штатів активів іноземців, чиї кошти отримані частково шляхом корупції.»

Крім того, йдеться про активи, отримані власниками завдяки підтримці керівників рф.

У документі уточнюється, що ці заходи мають бути вжиті щодо активів вартістю від $2 млн, у тому числі російських енергетичних компаній, що є власністю.

Активи мають бути продані, а виручені кошти передбачається направити на відновлення України, на військову та гуманітарну допомогу їй, а також на сприяння українцям у переселенні до інших країн.

Крім того, передбачається можливість використання зазначених коштів на «сприяння у розвитку російського народу, у тому числі у галузі демократії, програм у сфері прав людини та їх моніторингу».

Згідно з документом, у США слід створити міжвідомчу групу на чолі з держсекретарем, яка б «визначила конституційні механізми», що дозволяють втілити цей законопроєкт у життя.

08:31

Фінляндія не платитиме за газ рублями, вважаючи таку вимогу москви шантажем, та працює над юридичною стороною виходу з газових угод з росією.
 
Про це заявила міністерка з питань європейських справ Тутті Туппурайнен, повідомляє Укрінформ.
 

«Ми ухвалили в урядовому комітеті з економічної політики, що Фінляндія не погодиться на виплати в рублях. Рішення було прийняте на початку квітня», – повідомила Туппурайнен.

За її словами, рішення уряду ґрунтується на спільній думці Європейської комісії про те, що вимога здійснювати платежі в рублях є порушенням контракту.

«Ми не згодні з виплатою в рублях, це можна розглядати як шантаж росії і як частину її геополітичних зусиль», – зауважила міністерка.

Туппурайнен також указала, що Фінляндія працює над тим, аби якомога швидше припинити закупівлю газу в росії.

«Вихід з угоди вимагає ретельної підготовки, щоб не опинитися в ямі, оскільки наша мета – позбутися всіх платежів росії, аби їх не використали для фінансування військового фонду путіна. Небажано опинитися в ситуації, коли ми б мусили платити за порушення контракту», – пояснила Туппурайнен.

08:27

Парламентська асамблея Ради Європи висловила повну підтримку всім зусиллям стосовно розслідування міжнародних злочинів рф в Україні, та виступила за створення міжнародного трибуналу.

Про це повідомила у середу ввечері пресслужба ПАРЄ, пише Європейська правда.

Асамблея, звідки виключили рф, затвердила резолюцію та рекомендацію на основі доповіді німецького депутата Франка Швабе, голови групи соціалістів у ПАРЄ.

ПАРЄ заявила, що «занепокоєна зростаючою кількістю свідчень звірств, вчинених російськими збройними силами», і висловила повну підтримку всім зусиллям, спрямованим на розслідування порушень росією міжнародних норм у галузі прав людини та міжнародного гуманітарного права, а також інших міжнародних злочинів, включаючи воєнні злочини, злочини проти людяності та геноциду і забезпечення відповідальності агресора.

Як уточнила глава делегації Верховної Ради в Асамблеї Марія Мезенцева, цим документом ПАРЄ звертається до членів Ради Європи із закликом негайно створити спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для розслідування та переслідування злочину агресії, скоєного політичним і військовим керівництвом рф, та надання необхідної фінансової підтримки.

Також у резолюції є рекомендація Комітету міністрів Ради Європи призначити спецпредставника у питаннях наслідків агресії росії щодо України.

Парламентарі також зазначили, що російська агресія спровокувала найважчу гуманітарну кризу в Європі з часів Другої світової війни, кинула виклик глобальному управлінню та призвела до різкого зростання цін на енергоносії та відсутності продовольчої безпеки.

5:10

Американський концерн General Motors передав Україні 50 позашляховиків Chevrolet Tahoe для надання гуманітарної допомоги в Україні.

Про це пише видання Detroit Free Press.

Автомобілі прибули зі США до польського Жешува, а звідти їх перевезли в Україну та передали Міністерству інфраструктури.

«Автомобілі використовуватимуть для перевезення гуманітарної допомоги в регіоні. Рішення пожертвувати їх було ухвалено на запит посольства України у Вашингтоні», — сказав прессекретар General Motors Джордж Свігос.

Також концерн пожертвував 250 тисяч доларів на закупівлю гуманітарної допомоги, ще 50 тисяч за чотири дні зібрали співробітники General Motors.

4:57

Польський Сейм схвалив зміни до закону про спеціальну допомогу, які ще на 60 днів подовжують термін виплати допомоги на надання житла та харчування біженцям з України.

Цю ініціативу підтримала абсолютна більшість депутатів – 429, проти висловились лише 10 депутатів ультраправої «Конфедерації», повідомили на «Суспільне.Новини» посилаючись на видання Onet.pl.

Законопроєкт передбачає подовження терміну допомоги за надання житла та харчування біженцям з України до 120 днів. Це на 60 днів більше, ніж передбачено чинним законодавством. Розмір такої допомоги на одну особу становить 40 злотих (приблизно 300 грн) на добу. При цьому документ передбачає контроль за цими виплатами. Уряд вести базу звернень щодо отримання пільг.

Для набрання чинності законодавчих змін їх має схвалити Сенат та підписати президент Польщі.

4:20

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що планує знову відвідати Україну у межах розслідування злочинів росії.

Про це він сказав в ефірі EBU, пише «Суспільне.Новини».

«Так, дасть Бог, звичайно. Я неодноразово казав, що не можна бути ефективним як адвокатом, так і слідчим, не знаючи країни і не дізнавшись про неї. Нам потрібно насправді проводити час у країні. І це те, що ми намагаємося зробити з командою», — сказав Хан.

Щодо доказів сексуального насильства росіян проти українських громадян прокурор наголосив, що кожен доказ має бути оцінений неупереджено та об’єктивно. При цьому Хан зауважив, що буде віддавати перевагу сексуальним і гендерним злочинам.

«А злочини проти дітей традиційно недостатньо повідомляються, недостатньо розслідуються і караються. Діти дуже часто бувають непомітними. І ми повинні висвітлити їх з точки зору того, як на них впливає конфлікт», — вважає очільник МКС.

«Нам повинно бути соромно, що в 2022 році ми продовжуємо бачити насильство, яке може становити геноцид, злочини проти людства та військові злочини», — додав він.

4:11

Канадський парламент ухвалив постанову, якою злочини російських військових в Україні визнаються геноцидом.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, внесена депутаткою Гізер Макферсон постанова отримала одностайну підтримку членів нижньої палати парламенту.

«Зважаючи на значну кількість явних свідчень систематичних і численних воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених проти українців збройними силами рф за вказівкою президента володимира путіна та членів російського парламенту... Палата громад Канади визнає, що рф чинить геноцид проти народу України», – йдеться в ухваленому документі.

У постанові перераховуються злочини російських військових, серед іншого згадуються навмисні вбивства цивільних і наруга над їхніми тілами, примусова депортація українських дітей до росії, тортури та згвалтування.

Довідково: ухвалена постанова не є юридично зобов'язальною для уряду та не вимагає від нього жодних дій.

Водночас сама Макферсон після голосування зазначила, що внесенням постанови хотіла закликати уряд зайняти твердішу позицію, збільшивши санкційний тиск на росію та виділивши додаткові ресурси Міжнародному кримінальному суду, до юрисдикції якого входять воєнні злочини.

3:30

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) схвалила резолюцію, в якій закликала заснувати міжнародний трибунал проти військово-політичного керівництва Росії.

Про це пише «Суспільне.Новини» посилаючись на повідомлення на сайті ПАРЄ.

Так, у резолюції під назвою «Наслідки триваючої агресії рф проти України: ролі та відповідальність Ради Європи» Асамблея називає війну рф проти України «безпрецедентною атакою на мир, безпеку та міжнародне право». Парламентарі заявили, що агресія росії, серед іншого, спричинила найсерйознішу гуманітарну кризу в Європі з часів Другої світової війни, призвела до різкого зростання витрат на енергоносії та погіршення продовольчої безпеки.

«Не тільки масштаб поточного виклику, а й відповідь Ради Європи та її держав-членів на цей виклик формуватимуть майбутнє європейської історії», – заявили вони.

Тому ПАРЄ закликала збільшити допомогу Україні та чинити максимальний тиск на рф доти, поки вона не припинить свою агресію.

«Роль Ради Європи в умовах цієї кризи не закінчується виключенням РФ з організації. Рада Європи має приєднатися до зусиль міжнародного спільноти щодо максимального тиску на Росію з метою припинення бойових дій, виведення її військ із суверенної території України та відповідальності за злочини та збитки, які вона завдала», – йдеться в резолюції.

Автори документу також підтримали зусилля щодо розслідування звірств та злочинів, скоєних Росією на території України та підтримали заснування міжнародного трибуналу проти політичного та військового керівництва рф. Крім того, ПАРЄ виступила за створення Фонду Солідарності для повоєнного відновлення України

Водночас Асамблея запропонувала активізувати взаємодію Ради Європи з білоруським і російським суспільством, правозахисниками, незалежними журналістами, науковими колами та військовими силами, які поважають цінності та принципи організації.

01:04

Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт, який дозволить конфіскацію активів підсанкційних росіян

Цей законопроєкт передбачає положення, відповідно до яких, кошти, які були або будуть конфісковані у іноземних осіб, на які накладено американські санкції, мають спрямовуватися на відбудову України та надання гуманітарної допомоги українцям, а також інших видів допомоги нашій державі та її народу включно з військовою допомогою.

Для набуття чинності законопроєкт має бути ухвалений Сенатом та підписаний американським президентом США.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024